Keresés

Részletes keresés

1krisz1 Creative Commons License 2009.11.02 0 0 2323

Köszi szépen!

Ma vagyok szabin utoljára, úgyhogy gyorsan meg is csináltam a takarást. Olvastam, hogy az első években nem árt betakarni télre. Márpedig az enyém még nagyon kicsike... Nyílt terepen lakunk, nem igazán vannak házak-kerítések stb. a közelben, így elég szeles ez a hely. Pár méterre a magnóliától nevelgetünk szélfogónak olasz nádat sok méteres sávban, de idén még nem olyan sűrű, hogy  tényleg fogja a szelet. Ezért is döntöttem a takarás mellett. Biztos ami biztos.

Csirkehálóval körbe van kerítve a növény a kutya miatt, ezt teljesen betekertem folpackkal, a tetejét is lezártam vele. Alul mulccsal van takarva a magnólia törzse. A folpackos takarás 5-10 centire a föld fölött kezdődik, a felső harmadát pedig kilyukasztgattam sűrűn. Így alul be tud menni a levegő, és elvileg kéményhatással levegőzni fog az egész növény.  Remélem, túléljük a telet! :)

Előzmény: wieder (2321)
artamira Creative Commons License 2009.11.02 0 0 2322
Honnan tudod, hogy 20 éves volt a magja?)))
Előzmény: Mediterránum (2319)
wieder Creative Commons License 2009.11.02 0 0 2321
Bár Én mindegyiket tavasszal ültettem ki - van összesen 6 db. különböző fajta- de semmivel nem szoktam takarni, abszolút jól bírják bírják a teleinket. A növényt nem, csak max. a talajt takarnám a helyedben mondjuk szalmával kb. 10 cm vastagon, mivel , ha jól értem most ültetted ki és akkor még nem gyökeresedett be rendesen.
Előzmény: 1krisz1 (2320)
1krisz1 Creative Commons License 2009.11.02 0 0 2320
Sziasztok! Vettem magnóliát, Susant. Kb. 40-50 cm-es lehet. Kiültettem, kapott trágyát, savanyú földet és tápot is. Mulccsal be van takarva a töve, és csirkehálóval körül van véve a kutya miatt. Érdeklődnék, mit kell még tennem ahhoz, hogy ne fagyjon meg télen, ne érje a hideg szél? Tekerjem körbe a csirkehálót folpackkal? Vagy tegyem körbe újságpapírral a hálón belül?
Mediterránum Creative Commons License 2009.10.24 0 0 2319

Nem irtad meg milyen fajtát akarsz vetni?

Az én magnnóla grandiflórám 2o éves magját Törökországból hoztam,3 évig előneveltem utána ültettem ki. Nagyobb mennyiségben szaporitottam, mivel nevetséges áron vették, abba hagytam. Nagyon jó fagytürő -2o fokon, semmi károsodás nem érte.

magnóla grandiflóratermések
Előzmény: mrs Lu (2318)
mrs Lu Creative Commons License 2009.10.21 0 0 2318
Sziasztok!Tanácsot szeretnék kérni azzal kapcsolatban hogy a magnólia magját el lehet e ültetni ilyenkor cserépbe és hol teleltessem ki.Mikor lehet majd véglegesen kiültetni aki magról szaporított már ,írjon!Köszönöm
b-real Creative Commons License 2009.10.11 0 0 2317
Remélem, hogy amit vásároltam az tényleg soulangina lesz, mert a szomszédomnak soulengena jelzéssel, stellát sikerült vennie. Van esetleg valami amiről meglehet különböztetni virágzás elött?
b-real Creative Commons License 2009.10.11 0 0 2316
Köszönöm a tájékoztatást Flower2. :) Képzeld már vásároltam is egy soulangenát! :))))
Ajánlottak még hozzá ilyen dugó méretű valamit ami olyan mintha magokból lenne.
Nem tudom, hogy ez valami savanyító vagy táp lehet esetleg, de mélyen a gyökerek közelében helyeztem el. Azt mondták még, hogy félévente kell majd megismételni.
misi0731 Creative Commons License 2009.10.08 0 0 2315

Helló mindenkinek.

Meg tudná valaki mondani, hogy a Susan nevű változat is képes e nyári másodvirágzásra? Ugyanis vásárolni szeretnék, és a Susan és a Nigra közt vacilálok.

Köszönöm.

Flower2 Creative Commons License 2009.10.08 0 0 2314

Szia!

Valőszinü későn permetezted te is.

Én már semmit nem csinálnék ,mert ugyis jön a fagy és megoldja a gondot.

Tavasszal célszerü lemosó permetezésként kontakt és felszivódó permetszer keverékével lepermetezni a fát.

Minden esetbe tegyetek tapadásfokozót, mert lágyitja is a vizet.

Külön permetezve virágzás előtt nem árt rezes permetezést is elvégezni, mert erőssen gomba és baktériumölő hatása van és a fagy okozta törzsön lévő repedések sérülékennyé teszi a növényt.

Előzmény: wieder (2312)
Flower2 Creative Commons License 2009.10.08 0 0 2313

Szia!

Amennyiben jól értem a magnoliád eddig cserépben volt.Tapasztalatom szerint a lehető leghamarabb földbe kell ültetni őket,mert könnye kiszárad a cserépben a föld anélkül, hogy észrevennénk.

Én sürgősen kiültetném és alapos öntözés után tőzeges földkeverékkel takarnám a tövét.

A levél száradás a vizfelvételi problémára utal.Lehet a kertészetbe mér kiszáradt a földlabdály és sajnos későn jelenkezik a probléma az esetlegesen elpusztult gyökerek miatt.Továbbá az óriási UV terhelés sem tett jót a növénynek.

Lisztharmat fertőzés után/ kicsit későn/kontakt kénszármazékkal é felszivódó Folicur solo forte/ szerrel és tapadásfokozóval  két esetbe lepermeteztem és a levelek ujrahajtottak.Felénk Szatmárban az almafán állandó a lisztharmat fertőzés és tudjuk ,hogy a rügyekben áttelel.Igy célszerü tavasszal ujra permetezni és reméljük nem lesz jövőre ilye száraz meleg mert ez kedvez  a lisztharmat fertőzésnek.

Előzmény: kiraeva (2311)
wieder Creative Commons License 2009.10.06 0 0 2312
Nálam is a liliflora nigra lisztharmatosodott le egyedül, a soulangianáknak semmi bajuk. Lepermeteztem, de alig van már lombja.
Szóval ilyenkor könnyebben fagykárt szenvedhet. Mit csináljak, vastagon takarjam a talajt a gyökere körül, vagy talán a törzsét is? Mit tanácsolsz?
Előzmény: Flower2 (2310)
kiraeva Creative Commons License 2009.10.05 0 0 2311
Szia.Olvastam amit írtál.
Képzeld vettünk tavasszal 2 nagy liliomfát és nyárra jelentkezet rajta valamifélle dohos penész fehéres bevonat,ledobta a leveleit nem nőtt.a levél elszáradt belülről,hajtás s virág nem fejlődött és ez már 3-szor fordult vele elő.Lekéneztük ,szerrel próbálkoztunk de nyomorult a 3-szori erőlködésre is kihajtott s így járt.
Most ősz van ültetni kéne de a beteg növény nem jó ne szerencsés.
sajnos egy szer se használt.
A 2.betegség mert kettő együtt jelentkezett nála olyan volt mintha belülről égett volna el a levél,összepöndörödött s kiszáradt barna égett folt jelentkezett nála,rajta.Ez olyan mint a diófán levelén.
Először azt hittem a szunyogírtós önkományzatis repcsi okozta vagy a szomszéd gyomírtója,de rá x hónapra megint így járt.

A levél mindkét felén jelentkezett és az új élénkzöld színű hajtásokat,levél is megtámadta de csak a liliomfán és a rododendronunkon lett,csak azon van a többi növényre nem ragadt át.
Tudtok valami szert,tanács vagy ötlet?
Ha tavaszra is így jár újabb sokadik hajlását,ha kihajt még nyomorult lehet újat kell venni,talán az.Nem tudom a szomszédé olyan szép...
tipp ?
majakis@citromail.hu
köszke
Előzmény: Flower2 (2310)
Flower2 Creative Commons License 2009.10.04 0 0 2310

Sajnos ebben az évben a lilliflora hibrideknél óriási lisztharmat /tölgyfa lisztharmat/

fertőzés van. Érdemes kéntartalmu szerekkel/ Tapadásfokozó/ lepermetezni mert a lehulló levelekben áttelel és jövőre ujra fertőz amennyiben ilyen száraz lesz az idő.

A lehulló levelek miatt a fák nem tudnak elegendő energiát raktározni télire és a fagy hatására jön az úlyabb probléma.

Előzmény: tutenhamoon (2303)
Flower2 Creative Commons License 2009.10.04 0 0 2309

A képen lévő magnolia a stelata és amit keresel az a soulangianak valamelyik hibridje lehet.

Mivel Mo.-on esetenként magról is zsaporitjá többfajta szinárnyalata is lehet.

Előzmény: b-real (2308)
b-real Creative Commons License 2009.09.30 0 0 2308
b-real Creative Commons License 2009.09.30 0 0 2307
Sziasztok!

Tudnátok nekem segíteni? Van egy magnóliám ami csillagvirágú liliomfa fajta. (Ilyen mint a képen.) Nekem a másik fajta tetszik, de sajnos nem virágzott amikor vásároltam, azt hittem, hogy csak egy fajta van.
Sajnos azt nem tudom beazonosítani talán soulangina fajta lehet ami nekem nagyon tetszik.
Szabályos tulipán formájú virága van. És amit én láttam anno, annak barackszínű virága volt vagy krémszínű.
Tudjátok esetleg, hogy ez pontosan milyen fajta amit én szeretnék. Mikor ültethető és hol lehet kapni. Akár valakivel szívesen cserélnék akinek éppen ez a fajta tetszik ami nekem van.
A segítséget előre is köszönöm!
artamira Creative Commons License 2009.09.24 0 0 2306
Kb. 4 hetente, de ha nincs alatta tálca - és minek is lenne- akkor a fölösleges víz elfolyik, lehet 2 hetente is csak kevesebb mennyiségű vízzel. Amikor jönnek a fagyok, a fal mellé kell tenni és ott még el tud lenni egy darabig, majd ha már bejön a "kopogósabb" hideg akkor tenném csak be egy fűtetlen helyiségbe (garázsba). Edzeni kell egy kicsit, hogy megszokja mi vár rá.
Előzmény: tutenhamoon (2305)
tutenhamoon Creative Commons License 2009.09.24 0 0 2305
Köszönöm a választ! Egy kicsit megnyugodtam! És levéltelen állapotban havonta elég egyszer locsolni? Nem baj ha kiszárad a földje?
Előzmény: artamira (2304)
artamira Creative Commons License 2009.09.24 0 0 2304
Továbbra sem látom, hogy különösebb baja lenne, ilyenkor már vannak száradó levelek, 1 hónap és kopasz lesz a fácska. Óvatosan az öntözéssel, mivel levéltelen állapotban már csak nagyon kevés vizet vesz fel, nehogy elrothadjon a gyökere tavaszig.
Előzmény: tutenhamoon (2303)
tutenhamoon Creative Commons License 2009.09.23 0 0 2303
Előkotortam a leszedett leveleket! Nem tudom mennyiben tud segíteni!
tutenhamoon Creative Commons License 2009.09.23 0 0 2302
Az a helyzet, hogy azokat a leveleket amik nagyon csúnyák voltak eltávolítottam. Mivel senki nem tud benne segíteni nekem, mást nem tudtam csinálni!:-( Totál tanácstalan vagyok! Az a levél ami az első képen van azért nem szedtem le mert még nagyon fiatal és vékony. Ahhoz nem mertem hozzá nyúlni! fiatal levél
Előzmény: artamira (2301)
artamira Creative Commons License 2009.09.23 0 0 2301
Csinálnál róla még felvételt, hogy mennyire romlott a helyzet?
Előzmény: tutenhamoon (2300)
tutenhamoon Creative Commons License 2009.09.18 0 0 2300
Jó, akkor nem adok neki semmit! Csak azért gondoltam, mert egyre több levele kezd barnulni és száradni. Már az új hajtások is száradnak! De ha ez azért van mert jön az ősz, akkor nem piszkálom!
Amúgy a káliumszulfátot nem boltban vettem, úgyhogy nincs rajta, hogy hogyan kell adagolni!
Előzmény: artamira (2299)
artamira Creative Commons License 2009.09.18 0 0 2299
Rajta van a csomagoláson, viszont nem látszik komolyabb probléma, megfelelő a talaj, főleg a teleltetéshez, hiszen ekkor pihen a növény. Még egyszer mondom, Én nem adnék most neki semmit, csak időnként meglocsolnám, most még heti egyszer, télen amikor nincs lombja és fagymentes az idő akkor elég kb. 4 hetente. Lassan leáll a növekedés és felkészül a téli pihenőre, ezért tápoldatozást abba kell hagyni. A túlzott babusgatástól is purcant már ki növény
Előzmény: tutenhamoon (2298)
tutenhamoon Creative Commons License 2009.09.17 0 0 2298
És a káliumszulfátot, hogyan kell adagolni vízben? Vagy most ne adjak neki ilyenkor már? Csak félek ha nem jó neki ez a föld, akkor télen kipurcan! Talán most még tudnék rajta javítani!
Előzmény: artamira (2296)
wieder Creative Commons License 2009.09.11 0 0 2297
Szia!
Biztos, hogy klorózisos is, minden évben ellátnám vassal, akkor is ha nincs semmi baja, de a megbarnult levél alatt nekem lisztharmatosnak tűnik. Elég rosszul látszik, de kérdezem, hogy van olyan levél rajta amit mintha leszórták volna liszttel?
Amennyiben igen, akkor a dithane mellé vennék még egy kis tasak topsin metilt is.
Előzmény: jasmine virág (2289)
artamira Creative Commons License 2009.09.11 0 0 2296
Szerintem a tiednek nincs semmi baja, csak lehet hogy egy kicsit kiélte már a földjét.
A tavaszi kiültetés után rendbe jön. Én nem adnék most neki semmilyen tápanyagot, majd csak jövőre.
Utána néztem a káliumnak, azt írják, hogy hiánya esetén először a levelek szélei, később az egész levél bebarnul, szárad. Savanyú talajt igénylő növényeknél, kizárólag a K.szulfátot javasolják, ez savanyítja is a talajt. A patentkali is K.szulfátot tartalmaz.
Előzmény: tutenhamoon (2292)
vortek Creative Commons License 2009.09.11 0 0 2295
A fertőzést a barna foltokra értettem,a sárgulás az klorózis (hiánybetegség) erre a megoldást megtalálod,ha picit visszaolvasol.
vortek Creative Commons License 2009.09.11 0 0 2294
Ez gombás fertőzés,volt már benne részem:(
DTITHANE M45 ezt vegyél a gazdaboltban,kb150 FT egy kis tasak,és aból keverj permetszert,és permetezd be jól.Én már használtam nem kell tőle tartani!Ha hoz még új levelet az már egészséges lesz.Ja és szerintem azokat a szegélyköveket szedd ki onnan a beton rossz hatással van a talajra....lehet kapni ágyásszegélyt fából..
Előzmény: jasmine virág (2289)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!