Keresés

Részletes keresés

Ali-bá Creative Commons License 2021.03.05 0 0 18560

Úgy metszed, ahogy  'Mozo' ajánlja!    https://www.youtube.com/watch?v=T_TIUTYo6ZU

Előzmény: TeChNoRbY (18558)
meszi67 Creative Commons License 2021.03.05 0 0 18559

Szerintem eddig is tök jól metszetted őket ---teljesen egyforma mindkettő :))

Előzmény: TeChNoRbY (18558)
TeChNoRbY Creative Commons License 2021.03.05 0 0 18558

Sziasztok

Nekem is metszős kérdésem lenne,első őszibarackfáim,illetve nektarin,mit kellene levágni a katlan formához,2.évesek a fák.

Segitségeteket előre is köszönöm.

Tomo75 Creative Commons License 2021.03.04 0 1 18557

Az alsó 4-5 veszőt hagyd meg, minden égtáj felé legyen egy. A közepét a 4-5 vessző felett vágd ki. Jobb az alacsony törzs!

Előzmény: Bz81 (18555)
Bz81 Creative Commons License 2021.03.04 0 0 18556

Szia. Bocs csak most olvastam a te hozzászólásodat igen valszeg fordítva gondolkodom, eddig 4db kb. 10 éves "készen  kapott" meggyfákon gyakoroltam, az más műfaj. 

Előzmény: Garlando (18552)
Bz81 Creative Commons License 2021.03.04 0 0 18555

Szia! Igen sajnos a kép eléggé csalóka. Az legalsó ágak a földtől 60 centire kezdődnek, a legmagasabb ág pontja 140 cm. Tehát a vezért hagyjam meg és ami mellette 45fokos szögben áll azokból vágjak le párat?
Az alsó kettő-3-at (ami 60 centiről indul) azokat is lemetszhetem? Köszi az eddigieket.

Előzmény: eisbaren (18550)
lukacs89 Creative Commons License 2021.03.04 0 0 18554

Inkább most még ebben az egy hétben legyen egy két fagy, aztán hadd virágozzon, ami akar és már ne fagyjon. :)

Jövő hét elején ültetek egy Redhavent, tudtommal nem érzékeny a sharkára, de nem gond ugye, hogy van tőle 8-10 méterre egy valószínűleg sharkás gönci?! Nyilván fertőtlenítem a metszőollót, stb. Nem szeretném még kiszedni, attól még lehet pár évig el lesz, és viszonylag normális termést is hoz.

Érdemes lemosózni még egyszer, ha most a hét elején csináltam? Kb jövő hétvége körül? A piros beindult rügyeket gondolom még nem bántja, nyilván ha már nyílnak, akkor nem fújok rá. Az új fa miatt szeretnék még egyszer lemosózni. Egyébként, ha alapvetően napközben 12-15 fok van, de éjszaka fagy, attól még lehet lemosózni, ha van ideje megszáradni napközben? Faterral ezen "vitatkoztunk", mert én már megcsináltam, de nála is kellene, és még várni akar. Igazából nála körte-cseresznye-szilva van, azok meg még nem indultak be annyira, mint a barackok.

naivkezdo Creative Commons License 2021.03.04 0 0 18553

Rettenetes rémálmom volt, virágoztak teljes pompában a barackok a fagy előtt :))

Pedig csak 13 fám van összesen kajszi, őszi.

Garlando Creative Commons License 2021.03.04 0 1 18552

Én is azt mondom, ne vágd le azokat az alsó ágakat. Pont azt kell meghagyni, amit levágnál és azt kell levágni, amit meghagynál. 

Előzmény: Bz81 (18548)
pikubá Creative Commons License 2021.03.03 0 0 18551

Hali :)

Nem vagyok egy metsző szakember, de ha megmarad az a 11-12 oldalvessző, abból hogy lesz levegős, napsütötte katlan. ???

Max 4-5 oldal ágnak kellene lennie , tehát ki kellene vágni a közepét.

eisbaren Creative Commons License 2021.03.03 -1 0 18550

Egyetértek!

Bár a képből nem lehet pontosan megmondani milyen magas a fácska. De én is inkább az alacsonyabban lévő kb45°os szögben állókból válogatnék. A fenti vezérhez közeliek túl erősek. A nyár közepén átveszik az irányítást és nem lesz szép arányos vázágrendszer. Megmetszeni megmetszheted,  de ha nincs sok fád és van szabadidőd várhatsz is még vele.

Előzmény: Tomo75 (18549)
Tomo75 Creative Commons License 2021.03.03 0 1 18549

Én nem engedném olyan magas törzsre. Szerintem alacsonyabb legyen, ne kelljen létráról szedni a gyümölcsöt.

Előzmény: Bz81 (18548)
Bz81 Creative Commons License 2021.03.03 0 0 18548

Sziasztok. Ősszel ültettem a képen látható suncrest őszibarackfát.
Ahogy olvastam a katlan forma lenne az ideális ezeknek a fáknak, segítségeteket kérném, hogy jó lenne, ha így metszeném meg, illetve a metszés már elkezdhetem a 7végén, vagy még várjak vele? Köszönöm.

naivkezdo Creative Commons License 2021.03.02 0 0 18547

Így ismeretlenül, ha szerzel nekem "jó" klón bíbort veszek neked Hepcitől egy kuker vagy ars ollót!:)

Előzmény: SándorTiszteletes (18537)
atifoci69 Creative Commons License 2021.03.02 0 0 18546

Én tavaly rendeltem 2 Extol ágvágót , egyik teleszkópos, a másik normál....brutál sza.ok. A csvarok kilazulnak, a penge csorbul...trancsirozni lehet velük , normálisan metszeni nem.Többet ilyen márkát nem vennék az tuti.

Előzmény: Jana12 (18545)
Jana12 Creative Commons License 2021.03.02 0 0 18545

Extol 84737 néven google a barátod. Ezt javasolta, én is rendeltem, tényleg nagyon jó.

Előzmény: SándorTiszteletes (18537)
lukacs89 Creative Commons License 2021.03.02 0 0 18544

Köszi! Közben tegnap időben haza tudtam érni és meg is csináltam a lemosót. Én is úgy gondolom, hogy már igencsak esedékes volt. 

Előzmény: gáborke (18543)
gáborke Creative Commons License 2021.03.01 0 0 18543

Én már 2 hete permeteztem, sztem már nagyon esedékes, virágok már nagyon duzzadnak. Fagymentes időben kell permetezni, most pár napig nagyon jó lesz az idő erre, délután simán mehet, mire fagy jön éjszaka, leszárad a víz bőven.

Előzmény: lukacs89 (18539)
naivkezdo Creative Commons License 2021.03.01 0 0 18542

Mivel égen földön sem találtam sunbeamet, majd ősszel ültetem el. Így legalább kiválaszthatom az alanyt is, nem csak ami jut.

Előzmény: naivkezdo (18536)
bzsolti73 Creative Commons License 2021.03.01 0 0 18541

Sziasztok. 

Permeteztem bordoilé+kén neo-val.

Tettem hozzá nonitot. 

Utána olvastam(nem előtte sajnos), hogy nem használható hozzá.

Mit okoz ha kevertem hozzá? 

Köszönöm 

Amita13 Creative Commons License 2021.03.01 0 0 18540

Ha már permetezés. 

makoceb - Biztosan többen követtétek, de most már határidőkkel itt a végleges info.

Visszavonják a mankoceb hatóanyagú növényvédő szereket

Az Európai Bizottság a növényvédő szer hatóanyagok felülvizsgálati programja során a mankoceb hatóanyag megújításának elutasításáról döntött. Ennek értelmében 2021. július 4-ig az Európai Unió minden tagállamában visszavonják az egyik legnagyobb mennyiségben felhasznált gombaölő szer hatóanyag, a mankoceb összes készítményét. A bizottság a készítmények forgalmazására és felhasználására adható türelmi idő lejáratát 2022. január 4. napjában állapította meg.

A mankoceb a ditiokarbamát-származékok közé tartozik, amely 1934 óta ismert vegyületcsoport. A lisztharmatok kivételével számos gombás betegség, mint például a peronoszpórák, varasodások és egyéb foltbetegségek  ellen széles körben használható - írja honlapján a Nébih. Az EFSA 2019-ben megerősítette, hogy a mankoceb hatóanyag az emberi egészségre káros hatású lehet,  emiatt  kezdeményezte a hatóanyag 1B kategóriába (reprodukciót károsító anyag) történő besorolását. Az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) által a mankoceb 2020. márciusában reprotoxikus 1B és karcinogén Cat.2. osztályozást kapott. Az Európai Bizottság ezek után javaslatot tett a mankoceb hatóanyag visszavonására, amelyet a tagállamok elfogadtak.

Az engedélyező hatóság  a mankoceb hatóanyagot tartalmazó készítmények forgalomba hozatali és felhasználási engedélyét 2021. július 4-i hatállyal visszavonja. E határidő után a fent nevezett készítmények nem hozhatóak be Magyarországra forgalomba hozatal céljából.

Az engedélyező hatóság a legkésőbb 2021. július 4-ig hazánkba érkezett szerekre, valamint az értékesítési láncban meglévő készletek forgalmazására, felhasználására az alábbiak szerint türelmi időt biztosít:  a nagy- és kiskereskedők meglévő raktérkészleteiket 2021. október 4-ig értékesíthetik, a készítmények pedig 2022. január 4-ig használhatók fel.

Alapengedélyek:  Pergado MZ, Nautile WG, Moximate 725 WP , Profilux ,Quantum MZ , Baledo 75 WG , Baledo 80 WP, Baledo Gold, Cuprofix 30 DG, Micexanil WP,  Electis 75 WG, Ridomil Gold MZ 68 WG, Valis M, Dithane M-45, Dithane DG Neo-Tec, Equation Contact, Manfil 75 WG, Manfil 80 WP, Valbon, Vondozeb DG, Vondozeb Plus, Emzeb 80 WP, Cupertine, MFudan 75 WG, Fudan 80 WP ,Acrobat MZ WG, Moximate 725 WG

Származtatott engedélyek:  Cuprosan Super F, Roxam 75 WG, Milcozebe 80 WP, Avtar 75 NT, Manfil Plus 75 WG, Milcozebe DG, Indofil M 45 , Manco 80 WP ,Manzate 75 DF,Penncozeb DG,Trimanoc DG ,Penncozeb Plus, Tridex 750, Fudan Gold

lukacs89 Creative Commons License 2021.03.01 0 0 18539

Én is szeretném megkérdezni, hogy mit tanácsoltok lemosó permetezés terén? Hétvégén szerettem volna megejteni, de egyéb okok miatt nem tudtam rá sort keríteni. A kajszin már egyre több a piros bimbó, a szilva még nyugalomban, a nektarin fán is már duzzadnak a rügyek. Meg kellene ejtenem most a napokban. De nem gond, hogy jönnek a mínuszok? Vagy várhatok még 1,5-2 hetet, hogy kifussanak a mínuszok?

Köszönöm a segítségeteket!

nyaxi00 Creative Commons License 2021.03.01 0 0 18538

Sziasztok.

Metszés előtt állok, es lenne nagyobb ág is, amit ki kell majd fureszelnem. A fagel mar megvan, viszont jövő hétre még nálunk mond -5 fokot. A rügyek már kezdenek pattanni, a múlt heti 15 fok megtette a hatását. Várjak még vele 2 hetet, amig lemegy a mínusz? Igazából csak a lemosó permetezest nem akarom hogy késő legyen, az első kör megvolt már 1 hete, de lesz még egy, es azt olvastam a Vegesol oldalán, hogy pirosbimbos allapotig lehet max a második lemosast. Vagy az még odébb van?

SándorTiszteletes Creative Commons License 2021.03.01 0 0 18537

Egyik évben tettél fel egy linket, a jól ismert Fel.. metszőolló, jónak tűnő - olcsó másolatáról.

Sajnos ezt nem találom, ha lehet tedd már fel, vagy küld már el légyszi.

Előzmény: Mozo66 (18533)
naivkezdo Creative Commons License 2021.02.26 0 0 18536

Rendben, köszi. 

Vebber Creative Commons License 2021.02.26 0 0 18535

Májusban hajtószemzés.

Előzmény: kombináltfák (18505)
Vebber Creative Commons License 2021.02.26 0 0 18534

Nyugostan ültess. Ha éjszakára jobban lehülne sem lenne baj, a talajt betakarhatod a törzse körül kartonnal, és akkor biztos nem fagy át.

Előzmény: naivkezdo (18528)
Mozo66 Creative Commons License 2021.02.26 0 0 18533

Ma néztem a Sagittariát is ami úgy nézett ki , hogy rendesen elfagyott ...ez így is van de azért maradt rajta egy vesszőn 2-3 virág ami akár elég is lehet ha kicsit bővebbre metszük .  Egy ismerősömnél is néztem ahol a kajszikat is nála is kb pont úgy van elfagyva mint nálam . Néztük a Francoise -t is na az dettó talán még jobban el van fagyva .    A Sagittarianak az az előnye , hogy rengeteg a virágrügy rajta és sok van ami fejletlenebb mint a többi így egy korai fagyot még túlélnek a Francoise -on egyformák a rügyek az egymenetben fagy el .

Mozo66 Creative Commons License 2021.02.26 0 0 18532

Nonit nélkül ne állj neki más nem kell bele . De ha most permetezel akkor még egyet iktass majd be mikor látszik a hajtások hegye .

Előzmény: lukacs89 (18530)
atifoci69 Creative Commons License 2021.02.26 0 0 18531

Sok értelme nem lenne. Hiába van sok fajtám, de jellemzően fajtánként 1-1 fa / van amelyikből 2-3, van amelyikből csak 1 ág meglevőben.../...na ez alapján termelőnek biztos nem ajánlanék...sztem nagytermelő ennyi alapján nem kezdene őrült ültetésbe.Házikerti tulajdonosnak...hány fát akar ültetni, mennyire akarja lefedni az érésidőt , egyáltalán hova ültetné ...stb , az se egyszerű....gyűjtőnek ? ...na az egyszerű...próbáljon ki minél több fajtát  /azért gyűjtő / :D.

Az íz szubjektív dolog , van olyan fajta amit én pocséknak tartok , másnak meg bejön...erre megint nem lehet alapozni.

...de hogy ne legyek undok :

Én az Amandát pocsék ízűnek tartom , kidobott pénz volt.

Az Extremek...jellegtelenül édesek...sztem megint csak felejtősek , talán a nektarinjaik használhatóak.

A Royalok nekem nem annyira rosszak ízben, ami gond velük hamar beszínesednek teljesen , nehéz belőni mikor fogyaszthatóak ,a színük miatt meg az első számú poloskakedvencek / bár igazából azoknak mindegy..../ ...de akinél nincs poloska, próbálkozhat velük , piacokon nemigen látni /nem multikról beszélek /.

Amiket én becsülök / és hangsúlyozom ez nem mérce, ez csak egy vélemény.../ : Spring lady , Maria Bianca , Maria Rosa , Maria Marta , Redhaven , Suncrest , Cresthaven ,Incrocio Pieri ,..most visszahoztam a Michelinit is /korábban volt /...és befőttnek gumibarack....na ez meg is van 10 :)...vannak még ígéretesek , de annyit még nem termettek, hogy valós értéket mutassanak.

Nagyon késeiek nekem nincsenek , talán a Michelini a legutsó...

...ja és Piroskám nincs, nem is volt :)

Előzmény: james69 (18510)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!