Keresés

Részletes keresés

paul2 Creative Commons License 2013.10.05 0 0 2447

Az elgépelés emberi dolog, általában nem kötök bele, a népnevek nagybetűvel írása meg a magyar helyesírás seggberúgása (kivéve, ha sima elírás következménye), de túl sok szót arra sem vesztegetek.

A dogonokkal kapcsolatban egyetértek, ez a magyarázat nyögvenyelős. Ha megpróbáljuk elképzelni a szituációt, van ennél hihetőbb is. Éldegélnek a dogonok békességben, egyszer csak beállít egy fura idegen, a nyelvvel hadilábon áll, tolmács fordít neki. Kérdez mindenfélét, aztán látszik, hogy nem érti az egészet, de bizonyos pontokon nagyon izgatott lesz. Próbálják neki megmagyarázni, de az eredményt nem tudják ellenőrizni. Szóval hogy a francia feljegyzéseiben mennyi a dogon eredetmítosz és mennyi az, amit ő sugallt nekik a tisztázónak szánt kérdéseivel, meg mi van a tolmács rovásán (aki nyilván nem tud jól fordítani, ha nem érti, miről van szó, közben meg ő a leghülyébb az egész történetben, hiszen sem az etnográfiához nem ért, sem a dogon eredetmítoszokhoz, csak tud valamennyit franciául, és ha eléggé megfizetik, akkor dogonul is) ezt ma már nehéz kideríteni. Újabb kutatások szerint a derék francia alaposan félreértette az eredetmítoszokat.

Az igazi gellert a történet azonban jóval később kapta, mikor a sztorit franciából amerikaiba ferdítették, és nem tudományos, hanem sajtóközlés céljából. Magyarul szenzációvá tupírozták.

Előzmény: Sch.Lacika (2446)
Sch.Lacika Creative Commons License 2013.10.05 0 0 2446

sry, dogonokkal, 1db "n" (mielőtt ebbe kötsz bele...)

Előzmény: Sch.Lacika (2445)
Sch.Lacika Creative Commons License 2013.10.05 0 0 2445

A dogonnokkal kapcsolatban arra a -meglehetősen izzadságszagú- magyarázatra gondolsz, hogy átkúrták a francia etnológusokat, mert az arrajáró 1893-as csillagászati expedíció úgy elmagyarázott nekik mindent a Szíriusz rendszerről, hogy ihaj?

Aztán a dogon sámánok pontosan kiókumlálták Szíriusz B sűrűségét, majd belevették a mondáikba...

Már nagyon off, de itt egy másik megvilágítás erről a témáról:

" Szóval itt van, amivel nem tudok egyetérteni: egy 1893-as csillagászati expedíció kikérdezése nem magyarázza a tudásnak európai eredetét, hiába fogadja ezt el Lukács Béla. Véleményem szerint ugyanis az azóta eltelt idő túlságosan rövid ahhoz, hogy mítosszá váljon. Főleg ahhoz, hogy a teremtéstörténetet leváltsa, mert azt ugye senki se feltételezi, hogy van olyan törzs, népcsoport, amelyiknek ne lenne teremtéstörténete! És egy expedíció kikérdezése semmi esetre se olyan megrendítő találkozás, hogy elegendő lenne arra, hogy a mítoszaikban alapvető változást okozzon. Az, hogy csillagászati irányú érdeklődésük volt 1893-ban, pont arra mutat rá, hogy "valami okuk volt erre". Magyarán, én nem tudok ezzel a Herrmannal ily módon egyetérteni. Ha valaki bizonyítani tudná, hogy korábban kapták Európától az ismereteket, az hihetőbb lenne, csak a baj az, hogy jóval korábban Európának se álltak ezek az adatok a rendelkezésére."

Előzmény: paul2 (2444)
paul2 Creative Commons License 2013.10.05 0 0 2444

"Én inkább hiszek kongói bennszülötteknek,..."

Aha, már csak az a kérdés, hogy mikor találkozol te kongói bennszülöttekkel, meg a többivel. Mert én még csak olyanokat láttam, akik ezekre hivatkozva mesélnek többé-kevésbé képtelen történeteket. Hogy aztán a kongói bennszülöttek mennyire erősítenék meg ezeket a sztorikat, azzal kapcsolatban lehetnek becsléseink, pl. a dogonok históriája óta.

Előzmény: C.Miki (2439)
C.Miki Creative Commons License 2013.10.02 0 0 2443

Áááá én csak "műkedvelő" vagyok.  Érdekel a kriptozoológia, és a paranormális jelenségek.  Itt páran sokkal jobban benne vagytok a témában ahogy látom. 

Előzmény: Törölt nick (2442)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.02 0 0 2442

Persze, értelek!:)

Szerintem te is elmentél volna ha úgy van. Ha nem mész akkor behívnak helyetted mást. Szóval a lényeg hogy így is úgy is műsorra kerül a dolog, nem pedig ha nem mész el, mert szerinted ez így komolytalan, akkor nem kerül a TV-be. Szóval olyan mindegy alapon...

meg lehet Te még normálisabban el tudtad volna mondani a dolgokat, mint akit helyetted hívnak be.:D

Előzmény: C.Miki (2441)
C.Miki Creative Commons License 2013.10.02 0 0 2441

Értelek, azt hozzátenném hogy nem téged akartalak megsérteni ezzel, ha elmentél volna hát szíved joga.  Máskülönben meg ezerszer jobban képviselted volna a kriptozoológiai vonulatot, mint a két úriember. :-) 

Előzmény: Törölt nick (2440)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.02 0 0 2440

Egyetértek a mondandó végével.

De az ilyen csatornáknak nem az a lényeg, hogy igaz-e vagy sem amit elmondanak benne.

Pusztán csak a reklám, a hír meg hogy nézzék.

Egymást majmolják agyba főbe és lopják el a híreket.
Megkeresett az egyik újságíró, hogy az oldalamról menthet-e adatokat a "jeti" cikkjéhez. Mondom ok, ha feltünteti a forrást.

Megjelent a cikk a borson, már akkor aznak kerestek meg engem a tv2-től.

Aztán mit vesz észre az ember? Hogy a borstól másik három netes híroldal is elloptaa cikket már fél-1 nappal később. Aztán már az ATV is megkeresett, hogy beszélnék-e erről egy nappal később.

Nem a tényszerűség vagy a téma a lényeg, hanem a nézettség.

Kb. mint amikor egy csatorna elindítja a valóság showt és a másik felakar zárkózni, így az is elindít egyet.

Előzmény: C.Miki (2439)
C.Miki Creative Commons License 2013.10.02 0 0 2439

Az a baj, hogy manapság túl sok a "szakértő".  Ez a riport is csak arra volt jó, hogy nevetségessé tegyék az amúgy is sokat kritizált kriptozoológiát.  Szerintem nagy hiba ilyen szintű csatornákhoz, és műsorokhoz elmenni.  Azért Besenyő Pista bácsival egyetértek, amikor azt mondja hogy bizonyos emberek rámondják dolgokra hogy nincsenek.  Csak azért, mert ő még nem látta.  Én inkább hiszek Kongói bennszülötteknek, vagy a hegyi Sherpa-knak, mint 100 olyan professzornak, aki még életében nem húzta ki a lábát a kényelmes egyetemi irodájából. 

Csimpolya Creative Commons License 2013.10.02 0 0 2438

Igen, ha valaki elég gazdag és/vagy híres, esetleg főrangú volt, néhány befolyásos embert lefizethetett, a többit pedig vagy szintén megfizette, vagy megfélemlítettte őket. Ha meglesz a Clarke által kitalált "féregszem" megnézhetjük, mi is történt. Arra viszont várni kell egy kicsit. Addig is készítem a listát, mi mindent akarok látni. 

Előzmény: Törölt nick (2434)
emem Creative Commons License 2013.10.02 0 0 2437

persze, ezt nevezhetjük akár szakértőnek is. a végzettség nem kizárólagos feltétele a szakértelemnek, legfeljebb többet kell küzdenie azért, hogy elfogadják a véleményét. végső soron a tények számítanak...

Előzmény: Törölt nick (2435)
emem Creative Commons License 2013.10.02 0 0 2436

ok, köszi.

Előzmény: Törölt nick (2433)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.01 0 0 2435

*hivatalosant akartam írni.

De még ha nem is zoológus, esetleg még azt gondolnám szakembernek, aki személyesen kivizsgálta az ügyeket, elutazott a helyszínekre, kikérdezett mindenkit, esetleg begyűjti a lábnyom mintákat vagy akármit ami fizikai "bizonyíték", majd pedig az egészet rendszerezi. Esetleg könyvet ír róla és a területen széles körben elismerik.  Bár ha úgy vesszük az ilyen sem "szakember", mert egy milliomos túrista is megteheti ugyanezt, de azért mégis csak több köze van hozzá, mint egy olyannak aki egy újságban publikált pár cikket bármiféle utána járás nélkül ( kivéve a net, ahol megnéz 1-2 infót amit persze bárki megtehet) és a preparált Jenglotot valódi élőlénynek hiszi, emberi DNS-el. ( amiről egy infót sem találtam, hogy ez beigazolódott volna).

Előzmény: Törölt nick (2433)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.01 0 0 2434

Hát igen. Na meg ez az ember, ha ennyire befolyásos és gazdag volt azért le is fizethetett 1-2 másikat, hogy tartsa a száját. Valószínűleg már soha semtudjuk meg, de nekem mindig érdekes sztori marad!

Előzmény: Csimpolya (2430)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.01 0 0 2433

Úgy hívtak volna be, mint "szakembert", de ez mégsem helyes kifejezés, mert nem vagyok az.

Nincs az országban kriptozoológiai szakember.

Behívták helyette ugye az ufós faszit ha megnézted a videót, és úgy mutatkozik be mint kriptozoológiai szakember.

Köze nincs hozzá. Attól, mert publikált 1-2 cikket ( mint ahogy én írok róla blogot ) ebben a témában attól még nem lesz szakember.

Szakember inkább Karl Shuker, mert ő zoológus is egyben hivatásosan, de foglalkozik kriptozoológiával.

Legalábbis én úgy gondolom ezt az egészet.

Előzmény: emem (2432)
emem Creative Commons License 2013.10.01 0 0 2432

Laci, téged mint szakembert hívtak volna be?

lehet, hogy írtál már erről itt régebben, akkor viszont arról lemaradtam.

Előzmény: Törölt nick (2419)
Csimpolya Creative Commons License 2013.10.01 0 0 2431

Igen, tényleg nem sok újdonságot tartalmazott. Azt viszont változatlanul nem hiszem el, hogy egy felnőtt férfit bármilyen madár vagy szárnyas őshüllő fel tundá emelni a és egy darabig elcipelni.

Előzmény: C.Miki (2429)
Csimpolya Creative Commons License 2013.10.01 0 0 2430

Elképzelhető egy olyan megoldás, hogy az ember meghalt, vagy megbízhatóan bezárták, az állat egyedül maradt, és tette, amire tanították: gyilkolt. Állítólag a krnyéken volt egy igencsak furcsán viselkedő férfi aki elég gazdag és rangos volt ahhoz, hogy elnézzek a szokatlan kedvtelését, amíg csak jobbágyokat gyilkolt. Jut is, marad is! De minden számbavehető eseménynél a legtbbször a talán, illetve állítótlag szó hangzik el. Nehéz utólag rekonstruálni a történteket, de ez így van a legtöbb rejtélyes ügynél.

Előzmény: Törölt nick (2428)
C.Miki Creative Commons License 2013.09.30 0 0 2429

A mennydörgő madaras cikkben leírtak már jópárszor olvastam itt-ott.  Sajnos semmi újat nem mondott.  Máskülönben szerintem nagyon ütős az ehavi szám!  Főleg az extra cikk.

Előzmény: Csimpolya (2421)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.30 0 0 2428

A sorozatgyilkos nekem is eszembe jutott, de ha ember lett volna, akkor ugye hiába lőtték le a végén a jószágot, attól még maga a gyilkos tovább ölte volna az embereket. Legalábbis szerintem :) Max. beszerzett volna egy új állatot vagy nem tudom.

Előzmény: Csimpolya (2426)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.30 0 0 2427

Hát nekem is ..:D Na majd belelapozok az ujságárusnál.

Előzmény: Csimpolya (2425)
Csimpolya Creative Commons License 2013.09.30 0 0 2426

Érdekes téma, és kifogyhatatlan vitalehetőség. Azt hiszem, amit kétszáz év alatt nem sikerült eldnteni, nekünk sem biztos, hogy sikerül. De nagyon jól lehet gondolkodni rajta, mint általában a megoldatlan ügyeken. A felsorolt  lehetőségek közül kimaradt egy csúcsragadozó: az ember. Még az is elképzelhető, hogy egy sorozatgyilkos működött, és az áldozatait ette meg a farkas, de akár köbor kutyák is. Az is egy lehetőség, hogy hiéna, hiszen annak roppant erős az állkapcsa, de - amennyire tudom - nem egykönnyen idomítható.

Előzmény: Törölt nick (2423)
Csimpolya Creative Commons License 2013.09.30 0 0 2425

Új amatőr fotó, de nem maga az állítólagos élőlény látható rajta, csak egy vízcsík, amit a fotós állítása szerint nem húzhatott más, mint Nessie. Ez iránt azért vannak kétségeim.

Előzmény: Törölt nick (2422)
Sch.Lacika Creative Commons License 2013.09.30 0 0 2424

Ezen eszeltünk a topik kb.első 100 hsz-ban mi is.

Előzmény: Törölt nick (2423)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.30 0 0 2423
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.30 0 0 2422

Nessieről a kép régi, vagy valami új amatőr fotó?:D

Előzmény: Csimpolya (2421)
Csimpolya Creative Commons License 2013.09.29 0 0 2421

Az október havi Hihetetlenben kétoldalas cikk a menydörgő madárról, az UFO magazinban meg egy nyúlfarknyi hír fényképpel illusztrálva Nessie-ről.

Sch.Lacika Creative Commons License 2013.09.28 0 0 2420

Sámson róka. Volt a NGC-n vagy  a Discoveryn.

http://www.youtube.com/watch?v=WfEysYWl6nM

Előzmény: Törölt nick (2413)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.28 0 0 2419
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.26 0 0 2418

http://www.borsonline.hu/20130926_rejtelyes_erdei_leny_kisert_magyarorszagon__foto

Holnap reggel pedig a Mokkában lesz szó kriptozoológiáról. Engem hívtak volna be, de mivel későn reagáltam így mást kerestek helyettem..

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!