Keresés

Részletes keresés

Petya79 Creative Commons License 2014.09.25 0 0 2957

Ez már egy kifejezetten nagy teljesítményű - nem ipari - gép. Hová szeretnéd használni?

Előzmény: bobiki (2956)
bobiki Creative Commons License 2014.09.24 0 0 2956

Szeretnék információt arra vonatkozóan, hogy használ-e valaki, vagy valaki ismerőse Trotec TTk 100 S párátlanító készüléket. Esetleg van-e valakinek tapasztalat ehhez hasonló teljesítményű készüléket?

Előre is köszönöm. Pisti.

Falusi1 Creative Commons License 2014.09.10 0 0 2955

Nagyon köszönöm a választ. Időközben kiderült, hogy nem is a szivacs a szag forrása, hanem a kanapé textil huzata, így egyszerüsödött valamit a helyzet, de továbbra sem vagyok biztos benne, hogy nem a kanapé kidobása lesz a megoldás.

Előzmény: Petya79 (2954)
Petya79 Creative Commons License 2014.09.10 0 0 2954

Csak akkor érdemes foglalkozni a tisztításával, ha megéri. A szivacsra van speciális tisztítószer, de elég drága (például egy 400 ml-es Innoprop 4000 Ft). Léteznek vegyszeres tisztítószerek is, de mivel ülő/alvó felületről van szó, én nem javaslom Neked.

Penészes favázra pedig léteznek megszüntető alapozók, de azok sem épp a legolcsóbbak. Esetleg a Haresilt tudom még ajánlani.

Előzmény: Falusi1 (2953)
Falusi1 Creative Commons License 2014.09.07 0 0 2953

Tanácsot szeretnék kérni a tapasztaltabbaktól.

Egy családi ház egyik szobája rendszeresen penészedik. A penészt a falról átmenetileg el tudjuk távolítani, de a textilbevonatú és szivacsbetétes kanapét, dohos szaga miatt, tervezzük kidobni. Csakhogy bármit veszünk a helyére, idővel ugyanerre a sorsra jut.

A konkrét kérdés: lehet e csinálni valamit a dohos, penészes szagú kanapé kárpitjával, esetleg szivacsával, bár szerintem a szag a kárpittól, esetleg a faváztól jön.

loire Creative Commons License 2014.08.10 0 0 2952

Sziasztok!

Nekem ugyanez a problémám, és ugyanígy jártam én is. Amikor beköltöztünk minden rendben volt. Aztán úgy négy év múlva megjelentek ezek a pöttyök. Tuti, hogy ott javított a fal és nem lehet tudni mivel van levakolva, szerintem ez valamilyen nedvesedés. Örülnék én is ha valaki érdemben tudna ehhez a jelenséghez hozzá szólni!

Előzmény: ageof8 (2949)
blackbile Creative Commons License 2014.08.10 0 0 2951

Sziasztok!

Tegnap meg ma kifestettem a konyhát Hérával 2 rétegben. A plafonon tapéta van.

Az északi falon, az E gerendák indulásánál szép penész-szerű folt volt. A tegnap esti lekenés teddy hengerrel sajnos nem sokat segített, mert egyfajta sárgás, vajszínű folt ott maradt, az első réteg előtt is hasonló színű, sőt ugyanolyan volt. Magyarul nem segített semmi.

Reggel egy gyors glett bekeverés 0-30-as Rimano, majd vékonyan ráhúztam a vajszínű részekre. Dél körül jutottam el a plafonig, megkapta az 1. réteget a glettelt rész, DE ez után is látszódott ugyan már halványabban a vajszín.

Kissé ideges lettem. 3 körül már nem akartam húzni az időt újból rámentem a glettelt rétegre, amely eredménye nem lett így sem tökéletes, de halványult a sárga szín. Mit csináltam rosszul, mi lehet az az anyag, amit nem fed be a diszperzit 2 réteggel sem? 

Lehet, hogy a tapéta alatt annyira penészes, hogy ez üti ki a festéket és még a friss festést is megszínezi?

Találkoztatok már ilyennel?

Az utolsó ötletem drasztikus és brutális egyben: szikével körbevágom a elszíneződött foltokat, feláztatom azt a tapétarészt, leveszem finoman, rákenek egy szintbehozó glettréteget és 2x ismét lekenem.

Nick_X14XE Creative Commons License 2014.07.24 0 0 2950

Melyik helyiségben van mindez, lakószoba vagy a fürdő?

Előzmény: ageof8 (2949)
ageof8 Creative Commons License 2014.07.23 0 0 2949

Szép napot mindenkinek!

Látom, hogy régen nem szólt hozzá a témához senki, de azért teszek egy próbát, hátha tud segíteni valaki.

Festés előtt állok, amit magam szeretnék elvégezni.

A problémám az, hogy a falon - sejtésem szerint ott, ahol korábban glettelve volt a fal - olyan pöttyök sokasága jelent meg és nem kis felületen, mintha olajjal összespricceltem volna  a falat, pedig higgyétek el nem tettem ilyet.

A festés kb 7 éves, festő csinálta és kb 5 évig nem voltak meg ezek a pöttyök, csak a közelmúltban jelentek meg kb. egyidőben. Gondoltam ez is penész, mert egyébként volt már penész a lakásban - igaz az fekete volt - és ezért azt gondoltam, hogy erre is jó lesz a szavó, mert az a fekete penészt eltüntette. Ezt azonban nem tünteti el a szavó.

Van valakinek ötlete, hogy mi lehet ez a jelenség és hogyan lehetne megszüntetni, illetve eltüntetni? Esetleg nyugodtan ráfesthetek, vagy ráfestés után arra számíthatok, hogy hamarosan újra meg fognak jelenni a foltok?

Várom a segítségeteket! (ja és persze sürgős lenne)

seni78 Creative Commons License 2014.06.11 0 0 2948

www.betonfalvagas.hu

https://www.facebook.com/pages/Betonfalv%C3%A1g%C3%A1sBetonv%C3%A1g%C3%A1sbetonf%C3%B9rasvizes-gy%C3%A8mant-technologi%C3%A1val/644233248959374?fref=ts

MZ/Y Creative Commons License 2014.04.26 0 0 2947

No, ez nem ide jött volna...

Előzmény: MZ/Y (2946)
MZ/Y Creative Commons License 2014.04.26 0 0 2946

Egyébként, ha esetleg valakit ez érdekel, Tóth Gabi Ebesen is fellép május 1-én, még hosszabban is, lehet ide jönni. :o)

MZ/Y Creative Commons License 2014.04.26 0 0 2945

És akkor ezzel most mit akartál mondani?

Mert mindkettő valós veszély - és tapasztalat.

Előzmény: Palási (2944)
Palási Creative Commons License 2014.04.25 0 0 2944

Hát igen vannak akik párátlanítanak és vannak akik pont fordítva - párásítanak.

Nővényekkel, radiátorra helyezett párásítóval ill. csoda szökőm kutakkal.

Párátlanítók a penésztől rettegnek az ellentábor pedig attól, hogy aszáraz levegő kiszárítja az orr nyálkahártyát és a kórokozók támadnak. mind e kettőre van elmélet.

MZ/Y Creative Commons License 2014.04.24 0 0 2943

Az természetesen más kérdés, ha valaki a betegsége miatt kevésbé párás levegőt igényel, de egészséges embernél a 63% semmiképpen nem rossz, csak ennyit akartam mondani. :o)

Nyáron lehet még értelme lentebb szorítani a párát, mert kevésbé párás levegőt hűvösebbnek érzünk, csak hát egy olyan géppel, ami működés közben fűt, nem az igazi. Arra már a klíma az igazi.

Előzmény: Petya79 (2942)
Petya79 Creative Commons License 2014.04.24 0 0 2942

A penész miatt annyira én sem aggódom, szerencsére nincs trópusi időjárás errefelé. Viszont amikor délután hazaérkezett a feleségem, ő is azzal kezdte, hogy - a folyamatos szellőztetés ellenére - borzasztóan rossza a levegő (kint is, meg a lakásban is). Sajnos ő szívbeteg, úgyhogy mindenféle időjárásváltozás kihatással van rá. Most 2 óra elteltével sikerült 56%-os páratartalmat elérnem.

Előzmény: MZ/Y (2941)
MZ/Y Creative Commons License 2014.04.24 0 0 2941

Persze, most szellőztetéssel nem lehet levinni, viszont a penész nem támad, a 63% nem extrém, szóval elég a normál szellőztetés.

Előzmény: Petya79 (2940)
Petya79 Creative Commons License 2014.04.24 0 0 2940

Egyébként ma arra ébredtem, hogy 63%-os volt a lakásban a páratartalom. Próbáltam szellőztetni, de az esős időnek köszönhetően nem csökkent a páratartalom. Kb. 1 órával ezelőtt bekapcsoltam a 2 páramentesítő gépet, jelenleg 58%-ot mutat a hygrometer..

Petya79 Creative Commons License 2014.04.24 0 0 2939

A takarítógéppel azért csak óvatosan! Ha rugós matracról van szó, akkor legfeljebb száraz habos tisztítás jöhet szóba. Szerencsésebb esetben lezippzározható a matrac huzata, így az mosógépben mosható. Magát a betétet meg jobb, ha kirakod nyáron a napra.

Előzmény: Artid (2938)
Artid Creative Commons License 2014.04.23 0 0 2938

Szia,

Igen, sajnos erre jutottam énis. Azóta napközben fel van állítva a betét, így úgy tűnik, hogy már nem nedves (egyértelműen kiszellőzik az alja is).

Tervezem, hogy bérelek egy kárpit tisztító gépet (ismerősök ajánlása alapján) és nekiesem azzal. Remélem leszedi a foltokat.

Üdv.

Előzmény: Petya79 (2937)
Petya79 Creative Commons License 2014.04.17 0 0 2937

Ha csak egyszerűen a földre teríted a matracot, akkor az nem tud kiszellőzni.

Előzmény: Artid (2936)
Artid Creative Commons License 2014.04.14 0 0 2936

Sziasztok,

Korábbi penészes ügyek miatt az ágybetétünk lekerült a földre és azon alszunk.

Hetente kb 1-szer van felemelve a földről és a hétvégén mintha foltokat láttam volna rajta. Szaga nincs, de mintha nedvesebbnek is éreztem volna arrafelé, mint máshol.

Földszinti lakás, alatta szőnyeg van.

Mit lehet tenni? Ki lehet tisztítani?

Köszi.

zoger Creative Commons License 2014.04.10 0 0 2935

Nem vettem észre ilyet, esetleg nézd meg, hogy valahol a cső vagy maga a ventilátor motor nem e ér hozzá valamihez.

Előzmény: blackbile (2934)
blackbile Creative Commons License 2014.04.10 0 0 2934

OFF/

Te zoger, nem jól érzem fülre, hogy a kezdeti indulás óta, mintha hangosabb lenne a Limodor? Te ilyet nem vettél észre?

Előzmény: zoger (2933)
zoger Creative Commons License 2014.04.04 0 0 2933

"Csak az a megoldás ilyen esetben h szellőztetünk télen is vagy a hőszigetelés, illetve ablakcsere megoldást jelenthetne?"

Nekem ebből az jött le, hogy lehet hogy télen szinte nem is szellőztetnek ezért linkeltem be Mekk Elek írását. A hőszigeteléssel s az ablakcserével pedig a páratartalom kapcsán nem tudok okosabb dolgot mondani mint amit leírtam. Ha van rá keret s hosszú távon gondolkozik akkor ha mást nem a szigetelést mindenképpen megcsinálnám.

Előzmény: Petya79 (2930)
Petya79 Creative Commons License 2014.04.03 0 0 2932

Mekk-Elek megközelítése elég egyoldalú. Ha a penész kialakulása a szellőztetés hiányából adódik, akkor természetesen igaza van.

De talán pont mielikki-  példája mutatja azt, hogy ez nem minden esetben igaz.

Ha megnézel néhány szellőzéstechnikával foglalkozó céget, akik pénzvisszafizetési garanciát vállalnak a penészmentesítésre, náluk alapból kivételt képeznek a következő esetek:

- hőszigetelés nélküli, vékony falazat
- hőhidak
- tetőbeázás
- felszálló talajnedvesség, aljzatszigetelés hiánya
stb-stb.

Magyarán szólva: csak a szellőztetés hiányából adódó penészedésre vállalnak garanciát. Egyéb esetekben sem a gépi szellőztetés, sem pedig a páramentesítő nem nyújt teljes védelmet, legjobb esetben is csak a tüneteket kezeli.

Előzmény: zoger (2929)
Petya79 Creative Commons License 2014.04.03 0 0 2931

A B30-as tégla nagy hőtároló tömeggel bír, viszont gyenge a hőszigetelő-képessége. Utóbbin a homlokzati hőszigetelés sokat dob. Viszont ezzel, és a nyílászárók cseréjével még csak félúton jársz: utána válik indokolttá a födém szigetelése, illetve a padlószigetelés (vagy ha ez nem megoldható, akkor a lábazat szigetelése, egészen a talajszint alá).

A B30-as előnye a nagy hőtároló tömeg. De ezt legjobban a folyamatos, alacsony hőfokon történő fűtéssel tudod kihasználni.

Előzmény: mielikki- (2925)
Petya79 Creative Commons License 2014.04.03 0 0 2930

Ha valaki a felmerülő kérdésekre kérdésekkel válaszol, az nem túl nagy segítség.
Az elmaradt válaszokból kifolyólag pedig nem csoda, hogy hülyévé lettem nyilvánítva. :-)

Előzmény: zoger (2923)
zoger Creative Commons License 2014.04.03 0 0 2929

A szigetelés sokat segíthet mert emeled a fal hőmérsékletét, de viszont az ablakcserével meg teljesen zárttá teszed a házat, így megemelkedik a páratartalom. Nyilván ha van rá keret akkor ezeket megcsinálnám, de szellőztetni így is úgy is kell, nem lehet s nem is érdemes spórolni rajta Mekk Elek itt jól leírta: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=129769776&t=9144218

Előzmény: mielikki- (2925)
blackbile Creative Commons License 2014.04.03 0 0 2928

Erre sajnos nem tudok válaszolni. Nyilván javulna a helyzet, már a szigeteléssel önmagában is, hiszen csökkenne a benti falfelület hőmérséklete - viszont ez a jóval drágább lépés...

Előzmény: mielikki- (2927)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!