Jééé tényleg neked is ez ugrik be legelőször??? Emlékszem, hogy hetekig rémálmaim voltak utána, valóban echte némat porosz mese... egy másik meg megégett, a harmadik meg elfogyott és éhenhalt mert nem ette meg a nemtudommit reggelire... mindez képregényszerüleg elmesélve. Ha nem láttam volna az ábrát, nem is izgatott volna. Naccerűen alátámasztod az én belső kép elméletemet, amit persze nem én találtam ki...
Akkor az en 5 evesem igen hulye lehet szegeny, mert o bizony meg a rajzfilmet is komolyan veszi, ha felelmetes, akkor fel tole. Es sirva fakad es kikapcsolja. A Nemo felet az olemben toltotte, szvsz nem is volt neki valo, de vegul minden jora fordult es elvezte. Lehet hogy neked nem is gyerekeid szulettek, hanem mini felnotteid ;)
Nem sok gyerekpszichologiat olvastal valoszinuleg, egy gyerek ha jol emlekszem 8-10 eves kora korul kezdi megerteni a valosag es a "mese" kozotti kulonbseget. Ezert vannak olyan gyerekbalesetek, amikor a gyerek a superman jelmezben leugrik valami magasrol, mert azt hiszi a ruhaban o is repulni tud.
"hogy a gyerek magatol is rajon hoyg valami nem tetszik neki, mert gyenge"
Azert en egy 5 eves ertekiteleteben nem biznek, es amikor abba a korba er majd, hogy a szomszednal tevezik (most meg nem teszi), akkorra talan ez is fejlodik nala. Ha az elmeleted igaz lenne, mi szukseg van a szulokre? Az anyagi hatter kizarolag? Szerintem ram mint "vezetore" is szukseg van, olyanra aki megszuri a vilagot, ertelmezi es segit azt megerteni. Majd ha nagyobb lesz, valaszthat maganak bizonyos dolgokat de addigra remelem, at tudtam adni neki az en ertekiteletemet, vilagnezetemet, amelyet eleg ertheto modon a leheto legjobbnak tartok, gondolom, mint mindenki mas a magaet :) Aztan persze kialakul majd az o vilagnezete is, de addig meg szuksege van ram (ebben is).
Szipolyka pedig nem kuruzsolni akar, hanem lazcsillapitasi/influenzakezelesi tapasztalatokat szeretne szerezni es megosztani, ui az orvos felvilagositasa egyelore nem volt tul nagy segitsegere. Azt hiszem, a szalicilatok, ibuprofen es tarsaik messze nem tartoznak a kuruzslas kategoriaba, a lazscsillapitokat gyogyszergyarak gyartjak.
Nalunk 1 nap alatt ment at mindenkin, a leglazasabb a gyerek volt pont, o is 40+, nekem meg sem mertek azonnal mondani a szuleim. Mi hutofurdoztunk, meg a szokasos placebok, mezes tea es tarsai. Sok C vit.
Jobbulast nektek :(
Most nem mennék bele a mesék mikéntjébe inkább.
Ez ugyanis egy végtelen dolog lenne.
Inkább azt mondom, hogy ha a szülő biztos magában, biztos abban, hogy ő ALKALMAS A GYEREKNEVELÉSRE, ha ő maga is biztos alapokat hozott avagy kinevelt magában ehhez, ha nem bizonytalankodik, és nem kérdez rémülten másokat arról hogy pl. mit tegyek ha a gyerek hisztizik - ez az egyik alapszempont ergyébként, mert a legtöbb szülő itt veszti el a fonalat, míg a gyereket csak gondozni kellett, az ment szépen, de mikor ez jön akkor elbizonytalanodik - és akárhogyan is reagál a hisztire, még ha nem is úgy ahogyan a cihológiai tankönyvek mondják, hanem máshogy, de biztos magában - akkor a gyerek nagyjából fel lesz nevelve.
Nincsen tankönyvi gyerek, és nincsen tankönyvi szülő. MInden szülő jót akar (most tekintsünk el azoktól, akik csak ösztönből szülnek mert úgy sikeredett, azok úgyse kérdeznek semmit sajnos) és lehet nagyon sikeres gyereket nevelni porosz módszerekkel is meg teljesen liberális módszerekkel is.
>Az igazi népmesékben nem hal meg visszavonhatatlanul senki, valamilyen formában visszajön,
Peldaul a farkas, akinek szetvagjak a hasat, a boszorka, akit az aranyos gyerekek benyomnak a kemencebe es hasonlok?
>Nem véletlen, hogy az ember ösztönösen ódzkodik az Anderesen meséktől...
?? ezt toled hallom eloszor. En tuti nem odzkodtam az Andersen mesektol sem annakidejen -- meg oszinten szolva nem sok fogalmam volt hogy a rengeteg emsebol melyik hany szazalek folklor, es mennyi egy szerzo munkaja. Es nem is erdekelt. Es nem is hiszem hogy kellett volna hogy erdekeljen. A muveszet-elemzok biztos jol elvannak ezzel, engem sokkal inkabb a muvek erdekelnek. Ugyanez vonatkozik mas mufajokra is.
De hogy kovetkezik ebbol hgy nincs egyensulytalansag?
Nem pont azt igazolja, amit korabban irtam, hogy a regi dolog termeszetes es megszokott, azert nincs berzenkedes, az uj meg ugyan ugyanaz, de mivel nem a megszokott, lehet berzenkedni.
A szegeny kojot a rajzfilmben legalabb latvanyosan helyrejon minden felrobbanas es szeteses utan.
Nyilvan a gyerek gyerekfejjel nezi a meset, de a lenyeg pont ez: a gyerek nagyon jol tudja hogy a mese az mese. Legalabbis az enyemek tudtak, meg meg egy csomo masik gyerek, akikkel talalkoztam. Es tokmindegy milyen formaban jott a mese, tudtak hogy az a mese, es nem keverendo a valosaggal. Ugyhogy en messze eltulzottnak latom az aggodalmakat azzal kapcsolatban hogy milyen tartalmu dolgokat neznek.
Itt is eszrevette par forumozo, aki hagyta a dolgokat magatol alakulni, hogy a gyerek magatol is rajon hoyg valami nem tetszik neki, mert gyenge. Es ez mennyivel jobban mukodik mint a tiltas meg az ovas. Utobbival azt lehet elerni, amit szinten olvashattunk, hogy a gyerek majd a szomszefdnal nezi meg. Wow. Ha tenyleg az volt a cel, hogy ne nezzen valamit, akkor ez sulyos dolog, nem? Ha viszont az elmegy, mire jo egyaltalan tiltakozni?
Szipolyka, te meg varazslas es kuruzslas helyett miert nem koveted amit az orvos mond?
Szia Szipolyka! mi is a napokban jártunk így a nagyobbik lányunkkal, hogy 40 c felett volt a láza Nurofen és Panadol szirup, hűtőfürdők után, így még orvosi tanácsra megtoldottam 1 amidazofén kúppal is. az egy harmadik hatóanyag, ami megfér az előző kettővel. Már ha be tudsz ilyet szerezni valahol ott nálatok.
mrs
Általában véve természetesen igazad van, én mindenesetre imádtam az Andersen meséket, kisiskolás koromban pedig az Oscar Weld meséket (Boldog herceg, Önző óriás, Az infánsnő születésnapja - ez volt a kedvencem...)
Egy, azaz egy darab mesekonyvem maradt meg már nem is tudom hogyan lehet hogy rosszul írom, Strumlpeter vagy Rosszcsont Peti, mindegy, na ez egy képregény szintű régi német mesekönyv, na ez tényleg horror volt, ha valaki ismeri tudja miről beszélek... nem beszélve a Max és Móricról, az is, mikor azokat nézegettük a nagyival, akkor mindig nagyon féltem...)
Szipolyka, nálunk éppen azért adtak Demalgont a gyereknek, mert nála agyi izgalmat okozott aláz, és ez állitólag megelőzi. A másik gyereknél meg mindig nagy fejfájással jelentkezett a láz, ezért kapott rá mindig Algopirint. Nem értek a gyógyszerekhez, de a Demalgonban elég sok nyugtató vagy mi lehet, mindenesetre a nagy lázat mindig ez tudta csak levinni... de természetesen használd azt amit az orvosod mond, én csak a tapasztalataimról beszéltem.
Meg egy gondolat -- vajon miert van az, hogy rengeteg szulo fustolog eroszakos rajzfilmeken, filmeken, es ezk szornyu hatasan a gyerekekre, es kozben ugyanezek a szulok normalisnak sot ajanlottnak tekintik olyan mesek meseleset, mint pl. a "Piroska es a farkas"? Nincs itt valami nagy egyensulytalansag?
Nincs!!!!!!!
Te felnőtt fejjel értékeled ezeket a meséket, a gyerek meg gyerek fejjel. Az általunk Grimm meséknek nevezett gyűjteményt Jacob Grimm (1785-1863) és Wilhelm Grimm (1786-1859)gyűjtötték össze. Vagyis azt az ősi mesekincset, amit a német nyelvterületen megtaláltak. Ugyanezek a mesék olvashatók a Charles Perrault (1628-1703) meséiben is, csak francia nyelvterületen gyűjtött. A mesék némelyikének más a vége, de amúgy 80-90%-ban ugyanaz. Ja, és Perrault cirka 100 évvel korábban gyűjtötte őket. Ezek a népmesék nagyon sokat jelentenek a gyerekek számára, hiszen legtöbbször a legkisebb győz, ő a legügyesebb, a legeszesebb pl. Mit jelent ez egy kicsi számára? Hiába én vagyok a legkisebb a családban, én is olyan nagyszerű leszek/lehetek, hiszen Babszem Jankó is pici volt, és lám... Az igazi népmesékben nem hal meg visszavonhatatlanul senki, valamilyen formában visszajön, pl. Hamupipőke anyukája. Mi ezt felnőtt fejjel szellemjárásnak tartjuk, a gyereknek meg azt jelenti, hogy bár meghalt, azért vigyáz ránk. És tulajdonképpen ez tényleg így van: hiába halt meg, akit szerettünk, a gondoskodásának emléke megmarad. A példákat hosszasan sorolhatnám. Ezek az ősi mesék az emberiség bölcsességét gyűjtik egybe, nevezhetjük a kollektív tudatalatti lenyomatának, megjelenési formájának is akár.
Nem véletlen, hogy a népmese kérdésre elég hamar rákattantak a pszichoanalitikusok is. Bruno Bettelheim: A mese bűvölete című könyvét említhetném, ő freudista feldolgozó, de szerintem jobb Marie-Louise von Franz: Női mesealakok című könyve, ő jungiánus.
Nem véletlen, hogy az ember ösztönösen ódzkodik az Anderesen meséktől... Azok ugyanis műmesék, amiket a szerző szvsz saját lelki defektjének feldolgozására írt, nem tartva be a népmesék "alapszabályait".
> én onnan tudom mikor kell lázat mérni, hogy a fiam magától lefekszik és elalszik.:)
Ez is jó :-) Az enyém meg vacog, és már megy magától a hőmérőért. Megméri, mennyi, és jelent nekem.
> szerencsére ritkán lázas
Mázli. Két lázgörcs végigasszisztálása után némiképp hisztérikusan reagálok, ha 38.5 fölötti értéket mutat a hőmérő... Ez a több, mint 40 fok ma betett az idegeimnek - ma egy ágyban alszunk...
Kapott Fenistilt tegnap éjjel. Mivelhogy kettőkor felébredt köhögni, és annyira köhögött, hogy elkezdett sírni miatta. A Zapja meg úgy nyugtatta meg, hogy (a Fenistil cseppek beadása után) két nagy paplanba burkolva kiült vele az erkélyre, és megbeszélték a világ nagy titkait meg a csilagászat rejtelmeit. Ez eltartott úgy egy óra hosszat, és tényleg nagyon szépen megnyugodott, ő is, meg a tüdeje is (ami szötyi volt benne, nem csodálom, hogy ki kellett köhögnie...).
Aztán másnap 11-ig aludt :-) Normális esetben legkésőbb nyolckor fenn kakukkol, de most nem lehetett életet lehelni bele 11-ig...
Az idei influenza tényleg elég vacak, és hab a tortán, hogy az oltás sem sikerült valami fényesen. Mi pl. beadattuk magunknak a férjemmel, mégis megkaptuk mind a ketten - aztán a 39.7-tel azon tűnődtem a harmadik napon, hogy vajon milyen lehet annak, aki úgy kapja meg, hogy még ez az elb.-ott oltása sem volt előtte...
Jééé, Cataflam eszembe se jutott. Pedig logikus.
(Most egyébként száguldozik a lakásban fel s alá, hiába könyörgök neki, hogy ne. Majd 39.5 és 40 között abbahagyja.)
No, azért én ezekről a témákról csak nem bírok leszállni. Itten van egy részlet a Grimmék Hófehérkéjéből, a klasszikus ki evett a tányérkámból:
"Ma azonban, ahogy a házukba beléptek, a hét kicsi lámpa világánál nyomban észrevették, hogy valaki járt ott: nem találták a szobácskát olyan rendben, amilyenben reggel hagyták. Futkostak, nézegettek, tanakodtak; egyszer csak az első felkiáltott:
- Ki ült a székecskémen?
S a második:
- Ki evett a tányérkámból?
A harmadik:
- Ki csípett a kenyérkémből?
A negyedik:
- Ki csent a főzelékemből:
Az ötödik:
- Ki használta a kis villámat?
A hatodik:
- Ki vágott a kis késemmel?
A hetedik:
- Ki ivott a pohárkámból?
Akkorra az első törpe már azt is észrevette, hogy az ágya közepén kis gödröcske mélyül. Nosza, fölkiáltott:
- Ki feküdt az ágyacskámban?"
Nincs nevük. Sőt, németül sincs:
"Der erste sprach: "Wer hat auf meinem Stühlchen gesessen?'
Der zweite: "Wer hat von meinem Tellerchen gegessen?"
Der dritte: "Wer hat von meinem Brötchen genommen?"
Der vierte: "Wer hat von meinem Gemüschen gegessen?"
Der fünfte: "Wer hat mit meinem Gäbelchen gestochen?"
Der sechste: "Wer hat mit meinem Messerchen geschnitten?"
Der siebente: "Wer hat aus meinem Becherlein Getrunken?"
Nem kardinális kérdés, hanem ténykérdés. Grimmék nem adtak nevet a törpéknek, az öreg Walt maga mesélte, hogy egy filmben nem árt, ha árnyaltabbak a karakterek, szóval ők találták ki a neveket. Hogy mikor mutatták be, az után még nyomozok.
Köszi Alice, igazából nem a lázcsillapítás a bajom, hanem az, hogy az ötödik napon van, és még mindig szükség van rá!
Megnéztem amúgy a Demalgont a Pharmindexen, nem mintha hozzá tudnék jutni, mivel nem Mo.-n élünk, de ugyanaz (is) van benne, mint az Algopyrinben, úgyhogy nem lenne jó semmiképpen. Azért köszi.
Köszi :-) És szia :-)))
Már van köhögés is, és hótt tele van az orra, de annyira, hogy én még a legsötétebb parlagfüvezésemben sem szoktam annyira. De mindez másodlagos, ez a hülye magas láz aggaszt. Az Algopyrinre mintha allergiás lenne, legalábbis múltkor ronda pöttyöket növesztett mindenhol pont miután Algót kapott, úgyhogy maradunk az Ibuprofén/Paracetamol felváltva c. protokollnál. Csak már ne lenne rá szükség.
Sziasztok Anyákok!
Jó lenne, ha valaki tudna valami megnyugtatót mondani. A kisfiamat (6 éves) elkapta az influenza, hétfőn este lett lázas, azóta napközben eléggé hercig, némi hőemelkedéssel, éjszaka meg jön a 39+. Tegnapra jobban lett, azt hittük, kifelé lábal, erre ma éjjel 39.9, délután pedig le se merem írni, mennyi, de 4-essel kezdődik, szal nem hőemelkedés. Iszkoltunk az orvoshoz, aki NAGYON alaposan megvizsgálta, és azt mondta, NINCS felülfertőződés, es még a vírus. Most épp 37.2 és köszöni, jól van. Csakhogy már előre rettegek, hogy felébredünk éjszaka, ott fexik egy kis kemence, és még a levegő, amit kifúj, az is tűzforró...
Pusztán annyi a kérdésem: van valakinek hasonló élménye ezzel az influenzával?????
Plz...
Nem tudom, mennyire vagy öreg, de a Disney Hófehérkéje eléggé az. Mondjuk nem annyira, mint a Grimméké, de hogy az eredeti mesében nincs nevük, az biztos. Most már csak azt kell lenyomoznom, Magyarországon mikor mutatták be.
Carapcarap, őrült tiltakozásba szeretnék kezdeni!
Egész más egy mese, amit valaki felolvas a gyereknek, akihez közben oda lehet bújni, és egész más akár egy rajzfilm is, amit egyedül néz a gyerek. (folytathatnám - más egy film moziban, hangosan, sötétben, hatalmasan, mint otthon a kis képernyőn, mamihoz bújva)
Én nagy butaságnak tartom, ha valaki nem olvas "horrort" a gyereknek. Igy egyrészt kimaradnak az életéből az olyan örökbecsűk, mint a magyar népmesék és tündérmesék, a Grimm fivérek, az Ezeregyéjszaka. Szerintem ezek semmiképp sem károsak. Mivel jó a végük (és ezért nem említettem még itt Andersent, az véleményem szerint csak nagyobbacska gyereknek való) és a jó győz a jó felett, szüksége van rájuk a gyerekeknek! Ráadásul a horror a mesékben sem horror. A farkas hamm, bekapta nagymamát, aztán Piroskát. Vér nem folyik, majd egészben kijönnek. Hófehérke rosszul lesz a fésűtől, övtől, almától, de sehol nem részletezik, hogyan. Szóval ezektől nem kéne félni, szerintem.
Más: a hét törpének nincs neve. Csak a dizniben.
Diavetítő 15ezer, ha lehet kapni, diafilm 700-800ft között:). AMúgy igaz!
A múltkor egy nőt hallottam sopánkodni, h miért nem csinál a diafilm gyártó "modernebb" meséket is, a mai kölköket már nem érdekli a VUK, meg a MAzsola és TÁdé...
NA itt a baj! HA a szülő sem érti a lényeget:). Anyukám azért szép finoman igyekezett neki árnyalni, h a szülő nagyban hozzájárul a gyerek izlésvilágának alakulásához..., de szegény nem értette:(