Azon a telephelyen ahol nekem is feldolgozzák a bornak szánt szőlőimet, bérerjesztést végeztek az egyik ismert magyar borászatnak. Hideg volt és ők a vörössel szenvedtek meg. Végül valami extra élesztőt hoztak és azzal buggyantották ki.
Erre nem is gondoltam. Nem próbáltam, és csak a célra koncentráltam. Még jó, hogy vannak figyelmes topiktársak. (Ja, és aki a más kárán is képes tanulni, taníytani.)
teljesen meg kell feleljen a célra (különbözö méretekben kapható). A passzentossághoz esetleg gyékényt kell rátekerni. Lehet így is csapra verni, de gyorsnak kell lenni és nem árt, ha ketten csinálják, egyik kiüti, a másik be a csapot.
Sajnos a parafa dugók minösége meredeken zuhan, paradox módon azért, mert palacklezáráshoz egyre kevesebbet használnak. Az ember azt gondolná, hogy ha kevesebben használják, akkor emelkedik a minöség, de nem, mivel egyre többen vágják ki a paratölgy-ültetvényeiket a kereslet megfogyása miatt.
Amúgy, ha parafa dugót használsz, azt a használat elött elö kell készíteni (beáztatni kénesvízbe).
Már a harmadik dugót veszem egyik hordómhoz, de nem válnak be. Egyszerűen a dugó anyaga átengedi a bort. Tudtok erre valami okos megoldást? Felülre tettem gumi dugókat, de alulra mit lehet, ami nem folyat? A régi dugók már tönkrementek, nem tudom őket használni. Az újak anyaga meg vacak.
Saját tapasztalatból mondtam, amit, ezzel kapcsolatban...
Ha nagyon akarod, be tudod indítani kifejezetten hidegtürö élesztövel, vagy próba szerencse alapon esetleg másik bor sepröjével, de mindkét út elég nehezen járható, nem biztos, hogy sikerül. Az ilyen utóerjedés szép csendes szokott lenni, a színén általában észre sem veszed. legkönnyebben úgy ismerhetö fel, ha teletöltesz egy PET-palackot, majd pár nap múlva látod, hogy a palackban a folyadék szintje lejjebb kerül, megnyitva cöccen egyet, meg kiöntve enyhén pezseg, de legalábbis apró "gyöngyök" vannak a pohárban.
Igen, nappal felmelegszik. Stabilan -7 fokon kell legyen a préselés végéig, afölött túl sok nedvesség kerül bele. Amúgy lefagyasztva, mald úgy feldolgozva sokkal jobb cuccot lehet csinálni, de ahhoz nem lehet etr a maszlagot köríteni.
Amúgy nézg csak meg a talajt, ha megfagyott állapotban napfény éri, egyből cucmákosodni kezd. Éjszaka (télen) sokkal stabilabbak a hőviszonyok, mint nappal. Viszont a magyarországi viszonyok gyak. kizárják a természetes jégbor készítésének a lehetőségét.
A motyó még kint van a szőlőben és mivel szar időt mutatnak, lehet nem is megyek minden nap, így a szieszta kilőve.
Kipróbálom az akvárium fűtést, egy automatikával, amit távolról is figyelemmel tudok követnie. Naponta 3-4 alkalommal ugyanúgy távolról megkeverem szivattyúval a rétegeket és meglátjuk "eltűnik" e az a maradék cukor?!?!