Keresés

Részletes keresés

szervezkedő Creative Commons License 2021.01.27 0 0 26032

Azon a telephelyen ahol nekem is feldolgozzák a bornak szánt szőlőimet, bérerjesztést végeztek az egyik ismert magyar borászatnak. Hideg volt és ők a vörössel szenvedtek meg. Végül valami extra élesztőt hoztak és azzal buggyantották ki.

 

Tegnap kóstoltam, szerintem nincs veszve.

:-)

Előzmény: van_Persil (26015)
Barret02 Creative Commons License 2021.01.26 0 0 26031

Be kell áztatni paraffin olajba :)

Előzmény: gesszti (26030)
gesszti Creative Commons License 2021.01.26 0 0 26030

Ja. Alá kell tenni egy kancsót, és naponta van 1 liter szűrt bor... 

Előzmény: Barret02 (26029)
Barret02 Creative Commons License 2021.01.26 0 0 26029

A modern kor dugói ugye :)

Előzmény: gesszti (26026)
Ali-bá Creative Commons License 2021.01.25 0 0 26028

Van sokféle, mind vízzáró.     https://www.gazdabolt.hu/900045-folia

Előzmény: gesszti (26025)
gesszti Creative Commons License 2021.01.25 0 0 26027

Parafát nem használok alulra. Csak a kotyogóknak készítettem parafa dugókat. Olyan dugókat vettem, mint amit linkeltél. 

 

Végül találtam egy szilvafa csapot. Az úgy tűnik, jó lesz. 

Előzmény: van_Persil (26018)
gesszti Creative Commons License 2021.01.25 0 0 26026

Nem a dugó mellett ereszt! A dugó anyagán át. Egyszerűen a végén jön ki a bor. 

Előzmény: szenyor Lopez (26021)
gesszti Creative Commons License 2021.01.25 0 0 26025

Fóliát? Olyat még nem láttam. 

Előzmény: Ali-bá (26017)
Falusi1 Creative Commons License 2021.01.25 0 0 26024

Én a mai napig is ezt használom, felülre pedig szilikon dugót.

Előzmény: szenyor Lopez (26021)
Falusi1 Creative Commons License 2021.01.25 0 0 26023

Örülök, hogy - ha csak egy kicsit is - hasznos lehettem.

Előzmény: Ali-bá (26020)
van_Persil Creative Commons License 2021.01.25 0 0 26022

Ezért nem jó oda a szilikondugó (a.m. műanyag) se, mert nem bírná a nyomást.

Előzmény: Falusi1 (26019)
szenyor Lopez Creative Commons License 2021.01.25 0 0 26021

Nálunk sokáig volt az alsó dugó köré kukorica csuhé tekerve. Aztán leszoktunk róla, de egy próbát megér. 

Előzmény: gesszti (26016)
Ali-bá Creative Commons License 2021.01.25 0 0 26020

Erre nem is gondoltam. Nem próbáltam, és csak a célra koncentráltam.      Még jó, hogy vannak figyelmes topiktársak.   (Ja, és aki a más kárán is képes tanulni, taníytani.)

Előzmény: Falusi1 (26019)
Falusi1 Creative Commons License 2021.01.25 0 0 26019

Nagyon nem ajánlom, mert könnyen kicsúszhat, mivel nagyon lecsökkenti a súrlódást a hordó és a dugó között.

Egy közeli ismerősömnek így folyt el 2 hl. bor.

Előzmény: Ali-bá (26017)
van_Persil Creative Commons License 2021.01.25 0 0 26018

Ha nem vered csapra, akkor az ilyen:

http://www.bi-bor.hu/termekek/hordodugo-fa-30-mm-es-17524

teljesen meg kell feleljen a célra (különbözö méretekben kapható). A passzentossághoz esetleg gyékényt kell rátekerni. Lehet így is csapra verni, de gyorsnak kell lenni és nem árt, ha ketten csinálják, egyik kiüti, a másik be a csapot.

 Sajnos a parafa dugók minösége meredeken zuhan, paradox módon azért, mert palacklezáráshoz egyre kevesebbet használnak. Az ember azt gondolná, hogy ha kevesebben használják, akkor emelkedik a minöség, de nem, mivel egyre többen vágják ki a paratölgy-ültetvényeiket a kereslet megfogyása miatt.

Amúgy, ha parafa dugót használsz, azt a használat elött elö kell készíteni (beáztatni kénesvízbe).

Előzmény: gesszti (26016)
Ali-bá Creative Commons License 2021.01.25 0 0 26017

Mi lenne, ha fóliát tennél rá, mielőtt bedugod?

Előzmény: gesszti (26016)
gesszti Creative Commons License 2021.01.25 0 0 26016

Inkább csak a végeredményhez kapcsolatos... 

 

Már a harmadik dugót veszem egyik hordómhoz, de nem válnak be. Egyszerűen a dugó anyaga átengedi a bort. Tudtok erre valami okos megoldást? Felülre tettem gumi dugókat, de alulra mit lehet, ami nem folyat? A régi dugók már tönkrementek, nem tudom őket használni. Az újak anyaga meg vacak. 

(nem a dugó mellett folyik!)

van_Persil Creative Commons License 2021.01.24 0 0 26015

Saját tapasztalatból mondtam, amit, ezzel kapcsolatban...

Ha nagyon akarod, be tudod indítani kifejezetten hidegtürö élesztövel, vagy próba szerencse alapon esetleg másik bor sepröjével, de mindkét út elég nehezen járható, nem biztos, hogy sikerül. Az ilyen utóerjedés szép csendes szokott lenni, a színén általában észre sem veszed. legkönnyebben úgy ismerhetö fel, ha teletöltesz egy PET-palackot, majd pár nap múlva látod, hogy a palackban a folyadék szintje lejjebb kerül, megnyitva cöccen egyet, meg kiöntve enyhén pezseg, de legalábbis apró "gyöngyök" vannak a pohárban.

Előzmény: szervezkedő (26014)
szervezkedő Creative Commons License 2021.01.24 0 0 26014

Biztosan jó játék, de szerintem normális bort készíteni is nem kis munka, energia. Az ilyenek engem nem hoznak lázba.

 

(Nagyon faszán összeállt a melegítő rendszer, de úgy érzem lehet neked lesz igazad és az a fránya cukor megvárja a tavaszt.)

Előzmény: van_Persil (26013)
van_Persil Creative Commons License 2021.01.21 0 1 26013

Igen, nappal felmelegszik. Stabilan -7 fokon kell legyen a préselés végéig, afölött túl sok nedvesség kerül bele. Amúgy lefagyasztva, mald úgy feldolgozva sokkal jobb cuccot lehet csinálni, de ahhoz nem lehet etr a maszlagot köríteni.

Amúgy nézg csak meg a talajt, ha megfagyott állapotban napfény éri, egyből cucmákosodni kezd. Éjszaka (télen) sokkal stabilabbak a hőviszonyok, mint nappal. Viszont a magyarországi viszonyok gyak. kizárják a természetes jégbor készítésének a lehetőségét.

Előzmény: szervezkedő (26009)
IsKol Creative Commons License 2021.01.21 0 0 26012

Költség hatékony, az biztos...

Előzmény: szervezkedő (26011)
szervezkedő Creative Commons License 2021.01.21 -1 0 26011

Egyik évről a másikra hirtelen úgy lehet növelni a termésmennyiséget, ha a szomszédét is leszeded!

Te már csak tudod!

:-))))))))

 

:-(

Előzmény: IsKol (26010)
IsKol Creative Commons License 2021.01.21 0 0 26010

Költői a kérdésed...

 

Lehet capcarázzák ;-)

 

 

Előzmény: szervezkedő (26009)
szervezkedő Creative Commons License 2021.01.21 -1 0 26009

Költői a kérdés, de ugyan mi a kurva annnnnyáéé kellett éjjel szedni?

Felmelegszik nappal? A nappali fagyban megindul a cefre? Ugyanmááa...!

 

Majd 20ember szedi egy sima szállító ladába, ami a traktor elejére van felrakva.  Kicsit "látványpékség" szaga van.

Előzmény: IsKol (26008)
IsKol Creative Commons License 2021.01.21 0 0 26008

https://www.origo.hu/gazdasag/20210118-kulonleges-hangulatu-kep-lengyelorszag-jegszolo-szuret.html

 

Mint nálunk az asszonyok akik a holdfénynél szemelték a rizlinget ;-))

 

szervezkedő Creative Commons License 2021.01.12 0 0 26007

 

Összeraktam!

Szépen melegszik...

:-D

Előzmény: van_Persil (26006)
van_Persil Creative Commons License 2021.01.11 0 0 26006

Majd a tavasszal, ha melegedik az idö, szépen be fog indulni...

Előzmény: szervezkedő (26005)
szervezkedő Creative Commons License 2021.01.11 0 0 26005

Finomodott az elképzelés:

A motyó még kint van a szőlőben és mivel szar időt mutatnak, lehet nem is megyek minden nap, így a szieszta kilőve.

 

Kipróbálom az akvárium fűtést, egy automatikával, amit távolról is figyelemmel tudok követnie. Naponta 3-4 alkalommal ugyanúgy távolról megkeverem szivattyúval a rétegeket és meglátjuk "eltűnik" e az a maradék cukor?!?!

Előzmény: van_Persil (25996)
Barret02 Creative Commons License 2021.01.11 0 0 26004

Van belőle minden féle teljesítményű! Jó megoldás lehet,literre adják meg a felhasználási feltételeket. 300L-es biztosan jó lesz :)

Előzmény: Maci_P (26003)
Maci_P Creative Commons License 2021.01.10 0 0 26003

ok, akkor lehet, hogy az mégis jó lenne.

Előzmény: granov (26002)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!