Elő jött periodikusan ismét a klíma. Szerintem már ez elhangzott tőlem is meg tőletek is. De azért ismét
Az összes klíma amiről beszéltek számomra használhatatlan. Mert zúg mint egy porszívó vagy a turmixgép, Abban a zajban létezni nem tudok. Port csinál mint ha porzsák nélkül takarítana a takarító nöőöő. Leviszi a fejemet a hideg fújás, ami nagyon kellemetlen és megfázáshoz vezet.
Ezek az állításaim a drága tető klímákra is vonatkoznak. Na a por az nem, De az is zúg mint az á...at. Az egész lakót rezgeti.
Ezért a mobil split klíma a nyerő. Amikor a kültéri kint van, nem érintkezik a lakóval, nem rezgeti az egész szekeret.
A beltérinek is van egy minimális hangja ami a beállított hőfok elérésével tovább mérséklődik. (inverteres)
Ezt ki tudod venni, más helyen is használhatod, télen amikor nem használod nem kell cipelni minden felé feleslegesen.
Kétcsöveset még nem próbáltam. Viszont komfortilag szeretném megközelíteni egy lakóházi split által nyújtottakat.
Nekem van egy-csövesem is, meg 2 csövesem is - tudom miről beszélek.
- Az 1-csöves csak ott produkál hidegérzetet - amerre fúj.
- A 2 csöves az valóban leviszi a helység teljes levegőjének az általános hőmérsékletét.
Részemről az 1-csövest is kültérinek használtam - mégpedig úgy, hogy a klíma kint volt, a hideg levegőt meg egy 150-es, szigetelt flexibilis csővel vezettem be az elősátorba. Na, ennek már volt értelme.
Most egy 2-csövest használok, de mivel kint van ez is, nem a csövek száma miatt, hanem mert komolyabb a teljesítménye. De ugyanúgy, a 150-es csövön vezetem be az elősátorba a hideg levegőt.
(azért nem a lakóba, mert napközben az elősátorban "élünk" - ott van az irodám is, ahonnan dolgozok. A lakóba csak aludni járunk, de ott estére már nincs az a förtelmes meleg.)
Ez a stílus kb. a Fisher-féle "kültéri-mobilokhoz" hasonlít - nagyon bevált módszer egyébként.
A befújt levegő hőmérséklete (a kinti függvényében) 12 és 16 fok között van - viszont igen nagy mennyiségben jön be a lakótérbe.
Termosztáttal szabályzom, vagyis benti 28 foknál kapcsol be a gép és 27,5 foknál kapcsol ki. Abszolút élhető a kánikulában.
Volt szerencsém 1 csöves mobil klimákhoz, tetőtéri szobában is, egyéb helységben is. NAgy melegekben.
Azt nem mondanám hogy nem érnek semmit! Ha a helység levegő hőmérsékletét és páratartalmát nézzük akkor sokkal jobb, mint nélküle. Igaz ehhez néha borzasztó zaj párosul, bár egyeseknél elviselhetőbb. És sok energia megy pocsékba, pazarol, hatásfoka alacsony, egy splithez viszonyítva, de hűt és az adott esetben elviselhetetlen környezetet elviselhetővé teszi (mindegy milyen áron).
Kétcsöveset még nem próbáltam. Viszont komfortilag szeretném megközelíteni egy lakóházi split által nyújtottakat.
Nekem 2×180W panel van fent, mppt-s töltésvezérlővel, 12V DC kompresszoros hűtő (45L), 12V 200W 15L bojler, ledes világítás. LiFEpo4 90Ah akkumulátor, aminek tőltési hatásfoka 90%, míg az ólomnak 60%. 1 körös a vízrendszer, 40fokra fűtöm csak fel. Nomád pecára építettem, eddig jól teljesített.
Hasznos és elgondolkodtató a tapasztalatod, számomra mindenképpen.
Számomra a napelem azért is merült fel, mint lehetséges energia forrás, mert a leendő lakómat sokat, vagyis túlnyomórészt hálózati áram (és víz) nélkül használnám. De mindezt szeretném komfortosan, nem egy sátor szintjén tenni. Szóval a tetőn elhelyezhető napelem panelek száma 1, esetleg, kettő talán 3. Ez majd adódik, ha lesz lakó, de nem gondolom hogy több elhelyezhető lenne rajta,lehet hogy még kettő sem.
Világítás meg legalább hűtő jó lenne ha tudna működni róluk. Nem tudom, ehhez mekkora akkuk kellenének.
Van egy mobil klimam, par eve hasznaltam nyaron amolyan szukseg megoldaskent. Nemtudom, nagy allo doboz, zajos, hatasfoka sem tul jo.. berakni lakoba haaat nemtudom.
A KLÍMA TÉMÁHOZ hozzászólnék pár szót... mert ebben van némi tapasztalatom és gyakorlatom.
A mobil klima: ebből 2 féle létezik
- Az 1 csöves változat - amelyiknél a gép által termelt hőt fújják ki egy darab csövön
- A 2 csöves változat - amelyik a gép hűtéséhez szükséges frisslevegőt egy külön csövön szívja be kintről (nem a hűtendő helyíségből).
Az 1 csöves klímáról bátran kimondható, hogy szart sem ér.
Akinek van (és mérte) megdöbbenhetett azon, hogy bár a klímája okádja ugyan a jéghideg levegőt - a helyiség hőmérséklete nem, vagy csak alig megy le 1-2 fokot, vagy még annyit sem.
Ennek az a magyarázata, hogy (mivel csak 1 darab kifújó-csöve van ami irtózatos mennyiségű meleg levegőt fúj ki) - azt a levegőt a hűtendő helyiségből szívja ki és küldi ki a szabadba.
Igenám, csakhogy azt a rengeteg, kifújt levegőt pótolni kell valahonnan - mégpedig a helyiségből - ami miatt enyhe vákuum keletkezik a szobában - így ugyanannyi kinti meleg levegőt kell beszívni a helysége, amennyi a csövön kiment.
Könnyen érthető, hogy hiába jön a jéghideg levegő a klímából - nem tud megküzdeni a rengeteg frissen beszívott kánikulai hőséggel.
A 2 csöves mobil-klimák (ezek a ritkábbak és drágábbak) viszont kintről szívják (a második csövön) a hűtőlevegőt (és nem a szobából) - ezért azok nettó hűtik is a helyiség levegőjét, nem úgy, mint az 1 csövesek.
KONKLÚZIÓ: 1 csöves mobil-klímát használni (főleg) lakókocsiban - értelmezhetetlen és értelmetlen is.
Ugyanis egy lakóban olyan kicsi a légköbméter, hogy azt egy pillanat alatt kiszippantja a kifújás - így azt azonnal a kinti kánikulai hőséggel kell pótolni - amil a hűtés nem tud érdemben kompenzálni.
Ha az ár és az ezért kapott minőség/elhasználtság oldaláról közelítjük meg a kérdést, akkor erősen túlárazottnak "is" gondolhatom a használt lakók (15-20évesek) piacát.
Ahogy nézegettem a lakókat, azt szinte mindnél éreztem, hogy nem egy stabil/merev szerkezet. Vékonyka falak, tető.. inog, mozog az egész. És a magyar szar kátyús hullámos foltozott utakon bizony szerintem kevés a lakók merevsége. Persze néhány évig biztos elviselik, de elfáradnak.
A másik az UV, ami szerintem mindent megöl idővel..
Nemtudom. Nincs tapasztalatom a mai mobil klimakkal, foleg lakoban.
Viszont volt szerencsem egy Truma teto klimat megtapasztalni lakoban.
Megmondom oszinten hirtelen nem nyugozott le. Persze varni kellett volna tobbet, hagyni jarni.... De nem ereztem azt hogy kepes lenne lehuteni a lakot. Sajnos.
Igazabol azt nem tudom, hogy pl egy esetleg ketto napelemmel (normal, nem lakos napelemre gondolok) mire tudnek menni. Mekkora akku kene mellejuk hatternek.
A mai mobil klímák egészen mások mint 10 éve, én a fürdőszobába szoktam betenni, ha kell, és a lakótérbe fújja a hideget, az ablakon kidugom a csövet. Délutáni pihihez pont jó, egyébként semmi szükség rá, éjszakára már nem kell.
Nem csak a hoseg miatt jo a klima, csokkenti a paratartalmat ami nagyban befolyasolja a komforterzetet. A paras levego szerintem kellemetlenebb, mint a szaraz meleg.
Van egy mobil klimam, par eve hasznaltam nyaron amolyan szukseg megoldaskent. Nemtudom, nagy allo doboz, zajos, hatasfoka sem tul jo.. berakni lakoba haaat nemtudom. Hol vezeted ki? Vagsz neki nyilast?
Klimát nem szerelik csak megrendelésre. Valóban drága, új ár 400 ezer felett kezdődik. De ez szabadon választott. Én pl. legalább 8 éve direkt nem teszek bele.
Melegvíz az említett évjáratokban szinte minden európai modellben van a 2 millás kategória alatt is. Egyáltalán nem csak az angolokra jellemző. Ami különbség, hogy az angoloknál sok gázos van, a szárazföldiek meg inkább elektromosak, 220 V és nem különösebben drága. 60 ezer körül van a bojler.