Azt kell mondjam, Zormi sikerrel vette az akadályt (csakúgy, mint én tegnap :-) ). Gratula! A EB házidöntőjét kedden és csütörtökön 21:30-tól játszuk.
És hogy ne csak önreklám legyen, tegnap este találtam megoldást arra a feladatomra, amikor olyan hurkot kell készíteni az összes piros lapkából, aminél minden nagyív kifelé kanyarodik. Nem-piros lapkát nem használtam fel a hurkon belül. Lehet próbálkozni :-)
Köszi a jókívánságokat, a kiscsaj óriási étvágynak örvend és meglepő módon kétnapos korában már hangosan kuncog időnként. Megtekinthetők az első képek is.
Mikellos, amit az Omeron-ról írsz... visszanéztem, korrekt... érdekes, mert nekem se a játék eleje az erősségem, lehet, hogy az nyer majd, aki az elején kevesebbet bénázik?
Hogy milyen időnként lépi a lépéseit, meg hogy mennyire "lát a pályán", az persze nem derül ki a review-ból, de elhiszem.
(csak azt ne mondd, hogy megesküszöl a szakálladra :-P)
Z, gratula a csimotához!!!! Mm lassan tényleg csinálhatna Tantrix-tábort, hogy ezt a rengeteg purdét összehozzuk egy kupacba ;-)))
Z, omeron egyébként nem olyan félelmetes. A játszma elején nagyon gyorsan rak, ilyenkor lehet igazán csőbehúzni, mert a végén már többet gondolkodik és nagyon jól "lát a pályán", minden csapdát észrevesz. Szerencsére te sokkal türelmesebb, vagy mint én, én azt hiszem a türelmetlenségen csúsztam el.
Én is gratulálok!!! És szívbõl remélem, nem alakul hasonlóan a meccs, mint Zormi legutóbbi U10 ellenfele ellen, amikor hasonló idõszakban játszott, mint most... És ezt most nem piszkálódásból mondom, csak motoszkál bennem egy ilyen félelem, de nagyon remélem, Z meg fog cáfolni ebben. Idén is jók az esélyeink, akár csak tavaly.
Igen, lyukast nem nehéz, de megnyugtatok mindenkit, hogy van nemlyukas is, és már valaki privátban arra is adott megoldást.
Kibõvítem a feladatot: a 42 sárga lapka felhasználásával lehet-e olyan sárga hurkot készíteni (megintcsak lyuk nélkül, és igazából nem vagyok szõrösszívû, más színnel is elfogadom a megoldást :-) ), aminél minden nagyív kifelé kanyarodik? Erre nem tudom a választ, mindenesetre jó fejtörést mindenkinek!
A mesterpont már engem se érdekel egy jó ideje. A múltkor a Mike rám is ijesztett, amikor levelet kaptam tõle, hogy ha nem játszom pár MG-t, elveszik a fokozatomat. Szerencsére két napra rá elkezdõdött az eb, azóta orrba-szájba nyomom a mestermeccseket.
És egy feladat a végére: Válogassatok ki a nagy készletbõl 14 olyan lapkát, amikrõl ugyanaz a szín hiányzik (pl. a 14 nem-piros lapkát), és ezek segítségével rakjatok ki az egyik szinbõl egy olyan hurkot, aminél a hurok minden egyes nagyíve kifelé, azaz konkáv módon kanyarodik. Nemrég találtam ki a feladatot, kíváncsi vagyok, van-e másik megoldás, mint amire én bukkantam.
Mondjuk a mester pontok kissé olyanok, mint a nők... jönnek-mennek... na jó, nézzük az élet pozitív oldalát, akkor talán inkább úgy mondom a hasonlatot, hogy "egyszer felül vagy, máskor alul" ;-)
Az első 20-ban 7 magyar található. A britek és az új-zélandiak összesen vannak 7-en. rajtik kívül még izrael van két játékossal. A többi országból csak 1-1.
Gratula nekünk.
(Azt már csak félve írom ide, hogy ebből kettő az MB-n az én csoportomban van.)
Nem vagyok valami jó matekos, ezzel együtt nekem ez: "N = C1*N1 = C2*N2" + "C1 osztója N2-nek és C2 osztója N1-nek" így tűnt (hátha ez segít): A= c*n*k a k-val hol a c-t, hol az n-et szorzod
"Egy példa: 40 = 4*10 = 5*8." <-- itt a c=4, n=5, k=2
Ez most kissé kocka lesz... van itt olyan ember, aki kellőképpen türelmes egy pöcsölős matekpéldához?
Keressük meg mindazon 100 alatti N poz egész számokat, melyekhez léteznek C1, C2, N1 és N2 (nem feltétlenül mind különböző) poz egészek úgy, hogy N = C1*N1 = C2*N2, miközben C1 osztója N2-nek és C2 osztója N1-nek. (Preferált további tulajdonság: N1 és N2 mindegyike mondjuk 7 és 12 közé esik)
Egy példa: 40 = 4*10 = 5*8.
Gyakorlati alkalmazás (igazából az egész kérdés forrása): kétnapos asztali Tantrix bajnokságot a fenti feladatból kipottyanó N-ekkel megegyező számú induló esetén lehet ideálisan megrendezni. Ha a jelentkezők száma picit kisebb, mint egy alkalmas N, akkor lehet feltölteni bájos versenyzőkkel (gyk bye-os). A preferált további tulajdonság arról szól, hogy a csoportok mérete értelmes legyen, azaz beleférjen egy napba, de lehetőleg ne túl sok unatkozással.
A fenti példa egyébiránt a minapi British Open-nek volt a vezérlőelve, asszem 3 db bye beiktatása mellett: első napon 4 darab 10-fős csoport, melyekből kétfős sávokban jutnak tovább az emberek a másnapi 5 darab 8-fős csoportba. S az oszthatóságok ahhoz kellenek, hogy aki különböző csoportban ugyanannyiadik helyezett lett első nap, az egy csoportba kerüljön másnap, valamint hogy minden csoportból ugyanannyian lépjenek tovább az egyes sávokba (vö. a rossz példa az idei EB, ahol két random csoportból 4-en mentek tovább, a többiből 3-an).
Amikor meghallottam a hírt hogy a BO-n az első 3 helyen magyarok végeztek nem akartam elhinni. Nem mintha Sirpi, Blick, vagy Tommg nem lenne képes megnyerni egy-egy versenyt, de így együtt... ez minden álmomat felülmúlta.
Gratula nekik.
Hab lenne a tortán (vagy egy másik nagy torta ?) ha az EB-n is hasonló eredényt látnék a végén.
"3+1 magyar bajnokság egy évben (egy a normál online bajnokság mindenkinek /a +1 a plate (NBII.)/, egy a mestereknek, s egy táblás bajnokság bőven elég. Emellett eb, vb, blitz, csapatvb, junvb, illetve most már 3-4 választható táblás open bajnokság bőben elég. "
Sajnos bekövetkezett az, amitől tartottam, van már olyan aki lemondta a magyar bajnokságot amiatt, mert "már nem fér be az időbe".
Persze nyilván más oka (is) van, de ha közben nem lenne folyamatban 3 egyéb bajnoksága, talán máshogy döntött volna.
Tudatalatti a dolog. Valszeg, mert nem akartam "konkrét" határidőt - nem is sikerült :-). Két dolog befolyásolhatja. Vagy - megjelenik a 40. jelentkező, s akkor lezárjuk, vagy a hétvégéig. A kezdést pedig azért nem szeretném elsietni, mert még javába megy az eb /akár 10 magyar továbbjutó is lehet/, s nem akarom őket frusztrálni ezzel is. Végül is ráér. Azért legkésőbb a KO szakasz első köre után sorsolunk, urambocsá kezdünk. Szerintem BO után lezárjuk a jelentkezést.