s még mielőtt mondanád, hogy van hiba benne, a lábát az állványnak benne hagytam, direkt, (meg a tükröződést is!) ez csak egy próbálkozás volt unalmamban. (ettől még kiszedhettem volna tudom...)
Szappi az állatkertes képeket milyen obival csináltad? Azért kérdezem mert lassacskán én is kinézek oda, és majdan szeretnék hasonló közeli képeket készíteni. 300-asnál nagyobb kell, v elég az is? Üdv!
Nem tudom mennyivel ad többet, mert a 6-6-os változatot még nem próbáltam. Egyébként amikor kezdetem gömböket csinálni nekem ezt ajánlották, illetve itt is http://www.vrwave.com/panoramic/photography/lens_database.html szerepel mint egy lehetőség. (Nikon D90-es gép) Én azért tartom jónak, mert a vizszintes képekkel nem 'vágok ketté' semmit, pl. embereket,(ez a panoráma fő része) a zenitet nem kell külön meglőni, mert felül összeérnek a képek( az NN3-nál nem is tudom a +90-t állítani, mert a gépváz megakad) , és ha olyan a nadir azt sem fontos mert ott sincs lyuk, csak az állványt kell kiszedni.
Nekem Sigma 10-20-m van és én 8+4+4+nadirt készítek. Tehát 8kép 45 fokonként, majd 45fokban döntve le és fel 4-4 kép (90 fokonként) és végül kézből a nadir. Ez mivel ad többet, mintha 6-6 képet készítenél körben -45/+45 fokonként?
Én néha szabadtéren a Nikon 10,5-el is hasonlóan készítettem el a képeket (-30/+30 fokonként 2x6-ot), mert az égboltot nem mindig sikerült összepontoznom, ha nagy üres tér volt felettem.
Azért kérdezem, mert most vettem egy Nikon 10-24-et, arra várok, hogy ne essen az eső, az udvaron megkeressem a nodális pontját és készítsek néhány próbaképet....
Igen, ezzel tisztában is vagyok. Látom azokat a panorámákat, amit itt lőttök, és csak nézek bután, hogy ezt hooogy? :) Biztos is voltam benne, hogy ez nem pár hét, sőt pár hónap tapasztalata, hanem inkább éveké.
Abban reménykedem, hogyha jól elkészítettem a helyszínen a képeket (tehát megvan a szükséges átfedés, élesek, jól exponáltak, stb), akkor az összerakásba már ráérek utólag beletanulni. Leginkább a helyszínen tudom ezt most elk*rni, azt hiszem. Raw-ban fogok lőni exposorozatot, manuál fókusz, szűk rekesz, stb stb, aztán a többi már remélhetőleg a gép előtt dől el.
Azért kezdtem csak el most a szoftveres részét próbálgatni, hogy mégis legyen valami rálátásom a működésére. Például tegnap baromira örültem, hogy az üres falamon itt-ott találtam egy-egy hibát, különben sokszor nem tudtam volna elegendő kontroll pontot találni. Gondolom így már csak 999 buktató van előttem :)
nem akarlak elkeseríteni de itt még gyakorlatilag senkiből nem lett 1 hét alatt panorámafotós.
Persze lehet csinálni képet piszok gyorsan, elméleti alapok és gyakorlat nélkül csak kérdés, hogy milyen lesz. És nem arra gondolok, hogy nem tudsz kiexponálni egy képet (megnéztem a képeidet, tudom, hogy tudsz fotózni) hanem arra hogy 1000 meg 1 buktató, trükk, megoldás van. Persze ne add fel, de azért ez nem ilyen egyszerű
Egyelőre azt sem tudom, hogy lesz ebből a vagon képből egyszer gömb, csak betöltöttem a képeket, és elkezdtem szorgosan kontroll pontokat definiálni. De hogy ő majd rájön-e magától, és ha nem, mit kell beállítanom, meg hogy kimenetnél mit kell majd megadnom, az majd a jövő zenéje :)
Van teljesen automata üzemmódja is, lehet, hogy nálad valami nincs rendesen beállítva. Kontrollpontozónak és a pan-o-matic-ot állítanám be a helyedben, egészen szépen dolgozik.
Hú, hát ilyen képről egyelőre álmodni sem merek :)
Tegnap elkezdtem próbálgatni a Hugint, de miután nem találtam automata opciót, kézzel állítottam be egy csillió kontroll pontot egy vagon képen. Úgy éjjel 1/2 3 körül lebiccent a fejem, úgyhogy végeredményről még nem tudok beszámolni :)
Lehet, hogy a Ptguival több szerencsével járok, csak az még nincs meg.
szappi nekem könnyű volt mert jöttek az ikrek: itt :)
én azt mondom v_sanya technikájával lődd meg az üres helységet majd az állvány elmozdítása nélkül az embert lődd meg mind1 hogy hol van a kamerával foroghatsz billenthetsz lényeg hogy egész alakot lőjél.
A ptgui-ba összerakod a panot amit kirenderelsz aztán az emberes képeket kézzel odailleszted ahol lennie kell majd az eredeti képeket kikapcsolva kirendereled az embereseket "Individual layer only" módban és PS-ben kis kézimunkával össze painteled. De biztos kapsz még jobb ötleteket mástól én csak most próbálkozok ezekkel a dolgokkal.
Nekem Sigma 10-20-m van és én 8+4+4+nadirt készítek. Tehát 8kép 45 fokonként, majd 45fokban döntve le és fel 4-4 kép (90 fokonként) és végül kézből a nadir. Mindig expó sorozat, és ha extrémek a fényviszonyok pl. ablakok, akkor a 8 vízszinteset megismétlem úgy hogy az ablakokra mérem a fényt.
Köszönöm. Nekiállok tesztképeket lőni, és kipróbálom a PTGUI/HUGIN kettőst. Hogy szebb legyen a dolog, a 10-20-at csak kölcsönbe kapom majd a fotózás előtt 1-2 nappal :)
Tudom, hogy nagyon illetlen dolog ilyen primkó kérdésekkel belefofátlankodni egy fórumba, de egyszerűen nincs már időm végigböngészni a netet. Ezúton is köszönöm a türelmeteket!
Én a minap készítettem olyan felvételt, ahol körben ültek emberek. 6 kép vízszintesen, + alja és teteje és a PTGUI összerakta szépen. Kicsit kellett Photoshopban maszkolni (mert persze valamelyikük bemozdult), de 1 perces munka volt.
Neked még jobb a helyzeted, mert be tudjátok lőni, hogy hova kell állni a szereplőnek. Elvileg elegendő a 6 kép.
Magyarul 6+6+2 kép, ha jól értem. Gömbpano fejem van, sőt be tudom fogni vízszintesen is a gépet, nem csak portré állásban, bár nem tudom jobban járok-e úgy.
Az összerakás volt az egyik kérdésem :) Ajánljatok valamit, ami Nektek bevált légyszi. Ha mondjuk nem paracssorból kell programozni, hanem kicsit "adja magát" a kezelése, az nem lenne rossz :)