A lilát talán annyiból értékelem, hogy elhúzódóbb az érése mint a többi egyszer termő málnáknak. 1 hónapig is lehet szedegetni. Sokat terem, tavaly a fagyasztóba is jutott 2 fagyis dobozzal.
Úgy tudom, a fekete festékanyaga miatt nagyon értékes antioxidánsokat tartalmaz, és finom is. Egyedül a különösen sok mag rontja az élvezeti értékét, de van akit ez nem zavar.
Nekem 2 tő lila málnám van, ez tüskementes. Csak néhány évente sarjadzik esetleg egyet. Nem különösebben finom málna ízű, mondhatnám csak eggyel több fajtám van. :) Drága volt, azt tudom.
Rengeteg nálunk még semmiből nem terem, így megbecsülök minden szem gyümölcsöt. Bár itt lakom 10 éve, de mióta azt érzem felgyógyultam valamennyire és még maradok, elkezdtem mindenfélét ültetni.
A málna nagy kedvenc, most tudom majd a blissy, polka és a sugana közül kiválasztani a legfinomabbat. Van lila málnám is az is ízlik, és van 2 féle elég savanyú egyszer termő, amit szelektálok ha az újabbak édesebbek lesznek. Tavaly a polkáról az a pár szem első termés nagyon ízlett, a blissy savanykásabb volt.
Milyen az a hagyományos jó fajta? Fiatal koromban ettem igazán intenzív málna ízű málnát, azóta sem. De szeretnék olyat. :)
Hát igen, nekünk meg akkor pont nincs más gyümölcs, úgyhogy nagyon megbecsüljük az Autumn Blisst. Mondjuk nekünk tényleg ízlik, nem olyan nagy megalkuvás. A szomszédban van valami egyszer termő, ki tudja, milyen, tüske nélküli fajta, annak olyan semmilyen savanyúcukor íze van. Kikelt nálunk egy magonc, pár év múlva termett, ugyanolyan. Na, azt kigyomláltam.
Mi lenne ha a csonk mellett késsel húznék egy mély csíkot a földben, így próbálnám a 2 távolabbit leválasztani? Vagy kiemeljem ásóval az egészet, és ültessem 4 felé?
Képen nem annyira láthatók a távolsági arányok, de saccra a csonk olyan vastag mint az alkoholos filc toll. 2 teljesen a tövén van, de a másik kettő is olyan közel, hogy legfeljebb késsel tudnám leválasztani, de félő, hogy megsérteném a bent hagyottakat is.
Szívem szerint szétültetném, de mi van ha úgy válnak le, hogy kevesebb lenne a termésem szétültetés után mint így. Azért filózok ennyit rajta, mert imádom a málnát és sajnálnám. :)
Tavaly ősszel kissé alakítottam az Amerikai fekete málna bokromon, nem vettem észre, hogy egy kb. 30 centis vesszőcskét a bokortól mintegy fél méterre felejtettem fekve, tegnap vettem észre, ismét van egy új tövem... :)
egyébként, huszon akárhány éve, mondta egyszer a sógorom, hogy a"málnavessző, ha eldobjuk is befakad" - nekem ez azóta sokszor eszembe jutott már ...... és szerintem igaz, hogy nagyon könnyű szaporítani
Bizonyára azért javasolták az ágyást, hogy könnyebben tudd kordában tartani, ami azon kívül nő, azt azonnal pusztíthatod :)
Egyébként a fa és a málna nem zavarja egymást, mert a fák gyökerei mélyre hatolnak, a málna viszont sokkal sekélyesebben gyökeredzik, ezért is kell öntözni, mert nem tudja a mélyebb rétegből felszívni a vizet.
Továbbá a fa árnyékolása miatt kisebb szemek lehetnek és a nap tudja ízletessé érlelni a málnát.
Ugyanakkor, amilyen meleg nyár volt a tavalyi, az ideit meg még forróbbnak jósolják, lehet, hogy nagyon is jót tesz, ha árnyékban vannak a tövek, hiszen a tűző napon előfordul, hogy rásülnek a szemek.
Amit én tennék, az az hogy kivenném a két nyüzügébbet.
Ezek tősarjak. Ne sajnáld. Csak egymás konkurenciái. Ha kiveszed, akkor azt az energiát, amit ezekre fordítana a tő, most majd elkezdi a gyökérsarjak felé irányítani, és megeshet, hogy nemsokára 4-5 gyökérsarj is kidugja a fejét megfelelő távolságban.
A tavaly kapott és nagy szeretettel gondozott 1 szál polkám a levágott csonk tövében 3 hajtást hoz. De teljesen egymás tövében vannak, távolság nélkül. Azon töprengek, kivágjam-e a 2 kicsivel gyengébbet, vagy meghagyjam most mind a 3-at elsőre. Ki, mit javasol?
40 cm-re érdemes egymástól a málnát ültetni. Ha nem férnek el 1 sorban, nagyon kicsi helyed lehet. Ez esetben ültesd őket egymáshoz közelebb.
Az ágyásod lehet egy kijelölt kis terület. Pl. 1,5x1m. Ez egy kicsi ágyás. Hosszában a közepén húzol egy vonalat, és azon elosztod a 4 tövet. Jobbra is, balra is van lehetősége terjedni, az ágyás szélénél pedig nem engeded túl. ha túlnő, kikapálod vagy kiszeded és máshová ülteted. Készíts tetszőleges méretű ágyást.
A fa gyökere kb olyan terebélyes mint a fa koronája. Nem metszve, hanem természetesen. A málna gyökere nagyobb mint ahol látod az új hajtásokat felnőni. Így okozza a málna azt a meglepetést, hogy 1-2 év múlva méterrel arrébb is hoz sarjat.
Majdnem mindegy hová ülteted, mert tökéletes begyökeresedés, helyfoglalás után a tőtől fél-egy méterre is törhetnek fel gyökérsarjak.
Ezeket kordában úgy tarthatod, hogy amint észreveszed, kitöröd, kivágod, kikapálod.
Ha nincs helyed rendes sorok kialakítására, akkor csinálj ágyást.
Lehet érdemes ágyásszegéllyel körbevenni.
A helyén belül kell csak ritkítani a vesszőket, hogy mondjuk 20-30 cm-en belül ne legyen másik, és mindig az erősebbet kellene meghagyni, ha választási lehetőség van.
Vettem pár tő málnát (Polka), és elültetném. Most vermelve pihen. Viszont nincs túl sok helyem, talán az egyetlen hely az egy kajszibarack csemete közelében van. Azt szeretném kérdezni, hogy milyen messze kellene ültetni a gyümölcsfától, hogy egyik se bánja, gondolok itt a fejlődő gyökérzetre, meg ilyenek. A napfénnyel nem lesz gond elvileg. Illetve még az szeretném kérdezni, hogy ha két sorba szeretném, akkor milyen tő és sortávolságot javasoltok. Nincs sok, összesen 4, de egy sorba nem igazán fog elférni.