Nem. A vámkezelési díj az 399-899.- Ft-ig terjed összegtől is függően. Ha utánvéttel fizeted ki, akkor 100.-Ft jön hozzá. Az ÁFA az biztos és jól számolható. 150 ojró felett jön hozzá a vám, ami pár % csak.
Van már valami megbízható infó a vámkezelési díjról?
Az interneten találtam az alábbi infót, ez igaz?
"Július elsejétől azaz csütörtöktől, az EU-n kívüli országokból behozott termékekre vámkezelési díj és 27% ÁFA kerül felszámításra értéktől függetlenül. Ez egy 60 USD (17468.-) forintos tételnél 11110.- forintot fog jelenteni . Ebből 4760 forint az ÁFA, 5000.- forint + ÁFA azaz 6350.- forint az egyszeri vámkezelési díj."
Nem védem a postát, mert kritikán aluli a működésük, de az oldalon elég szájbarágósan és ingyen leírják, hogy mi a dolgok menete. Legalábbis nekem sikerült gond nélkül elintéznem, amit szerettem volna.
A téma körül jó szervezéssel sikerült megteremteni az őskáoszt.
Már azért is fizetni kell, hogy tájékoztassanak minket, pl. portfolio korábban a témában hivatkozott cikke, ami ma már csak pénzért olvasható.
A következő lépés az lesz, hogy
1. fizetni kell a postának a tájékoztatásért, amiből megtudjuk, hogy
2. fizetni kell a postának, hogy házhoz hozza, amit megvettünk - vagy nem hozza házhoz, hanem mehetünk érte a postára.
Alig várom, hogy a 2 hete a Nemzetközi postakicserélő központban dekkoló csomagjaim egyszer kiszabaduljanak egy halom pénz ellenében és a posta elégedetten megveregesse a vállam, mert hazahozom magamnak.
"Amennyiben nem a Postát bízza meg küldeménye vámkezelésével (pl. a NAV eVÁM felületén indítja el a küldeménye vámkezelését vagy egyéb vámügynököt bíz meg a vámkezeléssel), akkor előzetesen, még az áru beérkezése előtt nyilatkozni kell erről. "
Akkor mi van vajon, ha kifizetem az Alin/Bayen az áfát, de a Postának a 399-et nem? Mi a francot is csinálnak ezek azért a négyszáz forintért? Megnézik hogy kifizettem-e amit kell, vagy mit?
Ha az aliexpressnek is tegnap jutott eszébe, hogy csatlakozni kellene ehhez a rendszerhez (bár valószínűbb, hogy csak kivártak, hátha jön újabb halasztás), akkor mit vársz a postától? A kis halaknál meg biztos nem lesz olyan, hogy ők majd beszedik az áfát.
A Posta a pár napja kiadott tájékoztatójában még visszafogottak volt és nagyvonaló. Mára ismét van új tájékoztatás, jóval bővebb az eddiginél, és szerintem áttekinthetetlen.
Most hol van az a lehetőség, hogy a külföldi eladó rászámolja a termék árára az áfát, és a postának nincs a kézbesításen kívül más szerepe?
Döbbenetes, hogy a francba tudnak a kínaiak ilyen olcsón postázni. Én is elbírnám viselni, ha 2 szem rizsért fel tudnám adni a cuccaimat, pláne ha még tracking is van hozzá, na jó, azért adok 3 szem rizst is.
Holnap hajnaltól már az új rendben kell intézni mindent.
Hol vannak az online ügyintézéshez a megfelelő oldalak, űrlapok és kitöltési útmutatók? Direkt nem tették fel ezeket, hogy mindenképpen a Postán át kelljen plusz sarcokért intézni?