Keresés

Részletes keresés

lekka Creative Commons License 2006.04.19 0 0 301

szia kisveréb!

lekka vagyok, ha gondolod megbeszélhetnénk a kefirgomba dolgát. nekem szinte mindegy, hogy hol és mikor csak írd meg.köszi :lekka

Törölt nick Creative Commons License 2006.04.18 0 0 300

sziasztok,

szerintetek lehet a házi kefírből szűrés/préselés útján sajtot csinálni?

anna222 Creative Commons License 2006.04.18 0 0 299

Sziasztok!

Ha valakinek van egy kis felesleg kefírgombából akkor jelentkezzen a marvanyi.anna@freemail.hu címen! Cserébe JAPÁN KRISTÁLY GOMBÁT tudnék adni. Bp-en belül az átvétel megoldható. Előre is köszönöm!

lekka Creative Commons License 2006.04.16 0 0 298

előre is köszönöm a lehetőséget, kerseni foglak. lekka

Előzmény: Törölt nick (297)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.11 0 0 297
Húsvét után írj mélt, én is debreceni vagyok, valamit összehozhatunk, nekem mindig van felesleges kefirgombám.
Előzmény: lekka (296)
lekka Creative Commons License 2006.04.10 0 0 296

Üdv mindenkinek!

Debreceni vagyok, nekem is volt kefirgombám.Sajnos a lakásfelújítás során elpusztult. Jó lenne ha valaki tudna juttatni egy keveset akár fizetnék is érte.

HOH0 Creative Commons License 2006.03.11 0 0 295
>hogy ki mit állít róla "tudományosan" az nem nagyon érdekel.

Ez is egy vélemény :)

zsolt
Előzmény: macimoci (294)
macimoci Creative Commons License 2006.03.08 0 0 294
Majdnem tudományosan:
Szerintem jó, legalább is nekem izlik, az általános közérzetemre jó hatással van, úgy érzem segít az emésztésnek is. Amikor boltban vettük, akkor mindíg kevés volt, most 3* anyit csinálok, az is kevés aztán meg, hogy ki mit állít róla "tudományosan" az nem nagyon érdekel.
Előzmény: HOH0 (289)
faág(i) Creative Commons License 2006.03.08 0 0 293

ha már így meg lettem szólítva:

szerintem ez inkább annak a jele, hogy a kefírgomba valamilyen idegen baktériummal fertőződött (a keserű mellékíz engem emlékeztet bizonyos hidegtűrő spórások hatására, ami néha az UHT tejből csinál keserű nyálkás masszát). De persze látatlanban nem "rendelünk". Próbáld meg többször egymás után felforralt, majd lehűtött vízzel átmosni (átszűrni) és esetleg egy kicsit emeld meg a konyha hőmérsékletét mondjuk úgy 25 fokra. Bár lehet, hogy a végén úgy fogsz járni, mint én és kidobod az egészet, miután napokig lötyböltem és legalább 10 liter UHT tejet rápocsékoltam:))

Törölt nick Creative Commons License 2006.03.08 0 0 292

Még egy:

faág(i) biztosan tudja a választ! Mintha a sajtos topicban már lett volna szó ilyesmiről.

Törölt nick Creative Commons License 2006.03.08 0 0 291

Néha nekem is ilyen. Nem jöttem rá, hogy mitől, de szerintem nem hőmérséklet, hanem tejfüggő a dolog.

Ha háztól kapod a tejet, akkor én az edények tisztítására használt vegyszerre gyanakodnék!

Előzmény: kikke (290)
kikke Creative Commons License 2006.03.08 0 0 290

Sziasztok!

Több mint fél éve "gyártom" otthon a fini kefírt. Most egy kis gondom adódott. Leszűrésre, ami minden este történik, annyira "betúrósodik", darabos lesz a kefír, hogy alig tudom a nagylyukú szűrön leszűrni. És valahogy egy kis enyhén keserű mellékíze is lesz. A gomba szép fehér, rugalmas, ugyanaz a tej, a tej mennyiségének megfelelő a gomba. Szerintetek mitől lehet? Amúgy a konyhában van, nincs nagy fénynek kitéve.

Köszi, kikke

HOH0 Creative Commons License 2006.03.08 0 0 289
khmmmm, és ez mitôl lett hitelt érdemlô ?

bocs, de írok egy hasonlatot.....

szerzek egy kupac lócitromot, kitenyésztek belôle valami baktériumot, majd elkezdem híresztelni, hogy ettôl 300 évig fogsz élni...., sokan megisszák látszólag semmi bajuk sem lesz tôle, majd 3-4 év múlva elpatkolnak.....
a tv-ben is azt mondanak amit akarnak, honnan tudjam, hogy azon a pár oldalon ami itt kis hazánkban fellelhetô, szóval, hogy azokon jó-e az információ ?

lehet, hogy elzötykölôdnék kaukázusba és ottan ezt elôadnám, igen csak furcsán néznének rám, hogy hát azt nem is úgy kell, nem olyan fazékba és kell frutyimutyi zöldség gyökere mert csak attól lesz jó.... és nem is cukor hanem méz és nem is füge vagy mazsola hanem gránátalma, stb....

na szóval az ilyesmirôl beszélek.... és ezért keresek egy olyan szakvéleményt amit mondjuk biológusok készítettek megvizsgálva ezt a gombát, stb.....

zsolt
Előzmény: kulináris kóstológia (288)
kulináris kóstológia Creative Commons License 2006.03.07 0 0 288

Szia Zsolt!

 

> várom az olyat hitelt érdemlô írást ami a pontos hatását leírja...

 

Látogasd meg, választ fogsz kapni!:

www.kefirgomba.hu

Menü  alatt > 

Tejalapú kefirgomba

 

Érdeklődésedre tudunk kaukázusi tenyészetből adni!

Üdv. kulináris Bp.-ről.


 

Előzmény: HOH0 (286)
macimoci Creative Commons License 2006.03.07 0 0 287
Nekem kaukázusi kefírgombám van, már szaporodik. Te hol vagy, én Szexárdon.

én itt találtam leírást:

http://kombu.de/t-verw-h.htm
http://kefirgomba.hernaczki.freeweb.hu/
Előzmény: HOH0 (286)
HOH0 Creative Commons License 2006.03.06 0 0 286
cseréljünk, adjál valami másfajta gombát helyette...
ha érdekel írj ide : tct2 [kukacka] telectronic [pontocska] hu

de mindentôl függetlenül továbbra is keresem, várom az olyat hitelt érdemlô írást ami a pontos hatását leírja...

zsolt
Előzmény: macimoci (285)
macimoci Creative Commons License 2006.03.05 0 0 285
Én még nem találkoztam vele, de érdekel, úgyhogy, ha lessz felesleged, átvenném.
Előzmény: HOH0 (284)
HOH0 Creative Commons License 2006.03.04 0 0 284
hali

ismeritek ezt a vizikefír néven futó kristály gombát ?

hozzám került egy adag és fenntartásaim vannak felôle.
ilyen jó - olyan jó, de eddig semmi hivatalos szakvéleményt nem találtam róla és hát mivel a tenyészethez jó sok cukrot írnak, így felmerül a kérdés mi van (lesz) a candida állománnyal ?
meg 1ébként is a répa cukor egészségtelen...

köszi

zsolt
macimoci Creative Commons License 2006.03.03 0 0 283
Tegnap este (3. nap) még teljesen folyékony volt , de ma reggelre teljesen kész, finom -már el is fogyott_ kefír lett.
Egy kicsit hideg van a konyhánkban (Kb17 fok.) :-)
Előzmény: faág(i) (280)
Anyóca2 Creative Commons License 2006.03.03 0 0 282

Sziasztok !!!

Én a régi gombáimat világosban tartottam,a mostaniakat berakom a konyhaszekrénybe,így mintha gyorsabban "működnének".

Anyóca

 

kyla Creative Commons License 2006.03.03 0 0 281

Sziasztok!

Én is 1 l tejből készítem a kefírt, de max. 1 evőkanálnyi gombát teszek bele. Sőt, mikor megkaptam az első gombaadagomat, az ennél is kevesebb volt, de mégis működött 1 literrel. Én azt vettem észre, hogy néha lelassulnak a gombák. Néha 30, néha 48 óra kell, hogy kész legyen a kefír. Én a hőmérsékletre fogom.

faág(i) Creative Commons License 2006.03.03 0 0 280
A kefirgomba normál szobahőmérsékleten szeret lenni ( a gyári előírás 24 fok). Napközben nálunk is csak 19 van, sőt éjszaka csak 18, de azt még kibírta, csak kicsit lassabban szaporodott. (Azért múlt idő, mert én kb. egy éve abbahagytam a kefirgyártást, most gondolkodom rajta, hog yújrakezdem).  Én anno napi 1 litert csináltam, és ahhoz kb. 1 - 1,5 dl-nyi gombát tettem. Akkor vettem el belőle, amikor már több volt 2 dl-nél. (Azért írom térfogatban, mert az üveg aljába tettem, és így a legegyszerűbb megállapítani, hogy kb. mennyi). Így ránézésre a diónyi 2,5 dl tejre kicsit kevésnek tűnik.
Előzmény: macimoci (279)
macimoci Creative Commons License 2006.03.02 0 0 279
Reméljük, hogy akkor a nikkel kanál sem bántja, mert az asszony kidobott minden műanyagot.
Most, hogy megfeleztem a gombák menyiségét (a diónyi/2,5dl így is bőven megvan) nem lessz a tejből kefír már 2 napja igaz a gombák szemlátomást nőnek. Lehet, hogy hideg van?
Előzmény: faág(i) (278)
faág(i) Creative Commons License 2006.03.02 0 0 278
Most látom, hogy a fémre nem válaszoltam. Szerintem a rozsdamentes acél teljesen jó mindenre, az élelmiszeripari üzemekben mást nem is használhatnak. Biztosan azért van ez a fém-tilalom, mert régen a rm acélt nem használták, az alumíniumot pedig a sav kimarja. Sztem ugyanez lehet a helyzet a padlizsánkrém kapcsán újra és újra felmerülő "csak fakést szabad használni!" dologgal is, de persze ez csak az én véleményem
Előzmény: macimoci (275)
faág(i) Creative Commons License 2006.03.01 0 0 277
A kefirgomba egy elég komplex, többféle mikroorganizmuból álló képződmény, de élesztőgombákat egészen biztosan tartalmaz. (Ha lehűtöd a kefírt és 1 napig állni hagyod, akkor kellemesen pezseg az élesztő által termelt alkoholtól és az íze ilyenkor alakul ki igazán). Az élesztő ugyan nem spórás, ha jól emlékszem a tanultakra, de a sajtok felületét nagyon könnyen megtámadja mert ott talál mindent, ami jó neki. Otthoni körülmények között tényleg nehéz olyan tisztán dolgozni, mint egy üzemben, ahol pl. a takarítás 95  fokos vízzel történik, megfelelő vegyszerekkel.
Előzmény: andreja (274)
faág(i) Creative Commons License 2006.03.01 0 0 276

Miért ne állnának fenn? Forralatlanul azért ne igyunk tejet, mert lehetnek benne patogén mikroorganizmusok. (A nyers tejről beszélek, nem a boltiról, mert az már pasztőrözve van). Ha a gombád szereti a helyet, akkor elég sűrűn ki kell dobnod belőle egy részt, mert állandóan szaporodik. Mindenféle forma ki szokott alakulni, de azért az "igazi" az tényleg olyan karfiolszerű. A tibeti kefirgombát nem ismerem, nem tudok a kérdésedre válaszolni.

 

A tejhez még annyit: egy átlagos pasztőrözött tejben - és a nagyon higiénikusan kezelt nyers tejben is - a gyártás pillanatában is van 1000 - 10000 db valamilyen mikroorganizmus minden milliliterben. Ezek óriási sebességgel  - és exponenciálisan!! - szaporodnak (a leggyorsabb kb. 20 percenként kétszereződik), tehát mire te megcsinálod a kefíredet, olyan néhány 100 ezres nagyságrendet biztosan eléri a számuk. Az, hogy pontosan mi van benne, azt csak a jó isten tudja. Nagyon kicsi az esélyed, hogy igazán sokáig egészséges maradjon a gombád.

 

A kristálygombára keress rá, itt korábban már volt róla szó. Az valami egész más dolog, én nem ismerem sajnos.

Előzmény: macimoci (273)
macimoci Creative Commons License 2006.03.01 0 0 275
Még valami.
Az első adagok rozsdamentes edényben készültek és nem lett semmi baja
Aztán olvastam, hogy fémmel nem érintkezhet. Akkó most mi van?
andreja Creative Commons License 2006.03.01 0 0 274
Valaki azt állította, hogy ha házilag kefírezett, akkor szintén házilagos sajtkészítésben gondott okozott neki a gomba, valami élesztős történet támadta folyton a sajtokat, úgy gondolta, hogy az a spórás valami túl agresszív, és ugye ott nincs sterilitás, no ez így van-e vagy hogy?
Előzmény: faág(i) (272)
macimoci Creative Commons License 2006.03.01 0 0 273
Tehát a forralatlan tej veszélyei fennállnak a kefírnél is?
Úgy látszik eddíg sok volt a gomba, mert most csak felét raktam bele és egy nap alatt látszik, hogy nőtek és a karfiol forma is kezd átalakulni egy kalap szerü rész és egy lelógó nyúlványt is látni vélek.
Kérdés: A kaukázusi és a tibeti gomba között mi a különbség? És ízben eltér?
Kristálygomba nincs senkinek?
Előzmény: faág(i) (272)
faág(i) Creative Commons License 2006.02.28 0 0 272

Ha a tehén egészséges, és a gazdája tisztában van minden higiéniai és egészségügyi előírással, akkor persze semmi bajod nem lesz tőle. Sajnos ez ritkán jön össze. Pl. rendszeresen használják az előző napi edényeket, hideg vízes öblítés után, meg nem hűtik le azonnal, vagy nem eléggé, stb. stb.

Ha nem tudod, ki és hogyan feji, akkor saját érdekedben jobb, ha kap egy kis hőkezelést. Azonkívül a kefírgomba sem képes minden más mikroorganizmust legyűrni, előbb-utóbb a gombád el fog fertőződni. Én nagyon sokáig "nevelgettem" egy gombatenyészetet, de csak UHT tejet használtam hozzá, mert az gyakorlatilag steril. Csak akkor ment tönkre, amikor két hónapra kiköltöztünk a lakásból.

Dolgoztam régen tejüzemben, ott volt kefirgyártás.

A gombát sterilkamrában szaporították, sterilezett eszközökkel szűrték, és  sterilezett tejet használtak hozzá. Persze te tömeges ételmérgezést nem tudsz okozni, legfeljebb saját magadat és a gombádat fertőzöd el:))))

Előzmény: macimoci (270)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!