Keresés

Részletes keresés

EdgeCrusher Creative Commons License 2002.06.05 0 0 700
A művészetté emelést ilyen formán én is el tudom képzelni úgy, hogy mindenhez a lehető legtudatosabban állunk hozzá, de te talán nem így értetted.

Igy értettem én is.

Nem inkább a mozgás teszi mulandóvá a művet?

A nézöponttól függ, ha a müvészet szempontjából nézzük, vagyis ha az életet müvészetnek fogjuk fel, akkor nem.

De az már egyáltalán nem mindegy, hogy abból az elpusztított fából gitárt vagy lándzsát készít az ember.

Miért ne lenne mindegy?
Egy gitádal éppúgy kifejezi a világ és az előadó közti kapcsolatot mint a kard.Gondolj a performanszelőadókra.

Az a tény, hogy a kard által fizikailag is hatással vagyok valakire (vagyis egészen közvetlenül), teljesen mindegy NEKEM. Hogy neki nem, az az ő dolga, engem a legkisebb mértékben nem zavar.

Előzmény: yuntem (699)
yuntem Creative Commons License 2002.06.02 0 0 699

"Az egy dolog, hogy eddig nem hittem az anyagban (viszont az általa leképezett szimbolikumokban igen!). "

Az anyagban nem is kell hinni, az tapasztalataink szerint van.

Mik az anyag által leképezett szimbolikumok?

Te hogyan definiálod a művészetet? Én azt mondanám, hogy művészet az, ami segít a világ jobb megértésében. A művészetté emelést ilyen formán én is el tudom képzelni úgy, hogy mindenhez a lehető legtudatosabban állunk hozzá, de te talán nem így értetted.

"És fontos, hogy minden mű múló legyen! Mert az fejt ki mozgást az anyagból."

Nem inkább a mozgás teszi mulandóvá a művet?

A harc és az alkotás közé én nem tennék egyenlőségjelet, bár az előbbi nélkül kétségkívül elképzelhetetlen az utóbbi. De az már egyáltalán nem mindegy, hogy abból az elpusztított fából gitárt vagy lándzsát készít az ember.

Előzmény: EdgeCrusher (698)
EdgeCrusher Creative Commons License 2002.05.30 0 0 698
Kurva élet mondta neked hogy nihilista vagyok.
Az egy dolog, hogy eddig nem hittem az anyagban (viszont az általa leképezett szimbolikumokban igen!).

De igazi nihilista soha nem voltam, olyan Cioran-kaliberű.Egyszerűen csak nem hiszek semmit, ami nem tőlem származik, mégha átveszem mások termékeit saját világom ki(le)fejezésére :)

Egyébként is csak átmeneti megoldás, amely valójában az öngyilkosság előkészítése (vagy a hosszú börtönéveké, ami ugyanaz).

Ez tény, elismerem.

A gyűlölet/düh/undor/unalom művészetté emelése ebben a topicban nem rossz gondolat, de egyébként nem hiszek benne. Ha valaki a művészetet elismeri, már nem teljesen nihilista.

Olvasd el a topicot :) ne csak onnan, ahol már te is becsatlakoztál.

Meglátod hányszor kiálltam a művészet mellett (néha indokolatlanul).A művészet az egyetlen, a maximum.Az emberi csúcs.És az élet titka az, hogy mindent művészetté kell felemelni (vagy degradálni).
Még a szarást is, néha nehéz, az igaz.És fontos, hogy minden mű múló legyen! Mert az fejt ki mozgást az anyagból.
Az élet harc és rombolás, a harc művészet.

"We must realize with no doubt that you cannot create without destroying. We cannot deny our true nature of violence, the law of evolution. Even cells destroy one another. A lion isn't "evil" because she kills to feed her young. She is what your god made her.

Can I make a pencil without cutting down and mutilating a beautiful apple tree? Can I build a guitar or carve a spear, or use that wood to make this rifle my father took from a Viet Cong soldier in a pretend war? That "innocent" tree, alone in Paradise becomes the cross you hung Christ on. The Holy Wood."

yuntem Creative Commons License 2002.05.30 0 0 697

1. Nem csalódtam benned, biztosra vettem, hogy ismerős lesz :)

2. A kínzás-önkínzás szerintem egyszerű perverzió, a nihilizmushoz csak annyi köze van, hogy ha valaki nihilistaként érez késztetést ilyesmire, akkor gátlások nélkül megteheti. Egyébként is csak átmeneti megoldás, amely valójában az öngyilkosság előkészítése (vagy a hosszú börtönéveké, ami ugyanaz). A mindennapos öngyilkosság esetében ez még egyértelműbb. Rombolás dettó.

A gyűlölet/düh/undor/unalom művészetté emelése ebben a topicban nem rossz gondolat, de egyébként nem hiszek benne. Ha valaki a művészetet elismeri, már nem teljesen nihilista.

EdgeCrusher Creative Commons License 2002.05.29 0 0 696
nihilista alternatívák:

6.önkínzás
6.mások kínzása
6.olyanok kínzása, akiket szeretünk
6.a gyűlölet/düh/undor/unalom művészetté emmelése :)
6.mindennapi öngyilkosság (drogok által előidézett ájulás,önkivület)
6.rombolás, minden mennyiségben

EdgeCrusher Creative Commons License 2002.05.29 0 0 695
1. mulholland?

A válaszom: igen :D

2.Mark David Chapman ölte meg John Lennont.

yuntem Creative Commons License 2002.05.29 0 0 694

COWBOY Now... did you answer cause you thought that's what I wanted to hear or did you think about what I said and answer cause you truly believe that to be right?

Nem tudod véletlenül, ki az a Mark David?

Előzmény: EdgeCrusher (693)
EdgeCrusher Creative Commons License 2002.05.28 0 0 693
Igen.
Igazad van.
Mást, többet nem mondhatok, csak felesleges szószaporítás lenne.
yuntem Creative Commons License 2002.05.28 0 0 692

"A nihilistának rengeteg alternatívája van, csak életképtelen.Ezért az öngyilkosságot egy megedzö tüzfürdönek tekinti."

Bocs, ezt nem értem. Sorolj egy pár példát az alternatívákra! És mi az hogy "megedző tűzfürdő"? Mire edződik? Csak nem arra ami a halál után NEM vár rá?

"i have become the strongest weed"

Én ezt nem úgy értelmezem, hogy személyében válik erőssé, hanem hogy amit mond, az gyökeret ver az emberekben. Ezért beszél gyomról, mint ami megfojtja a képmutatónak tekintett értékeket (mert hogy előtte: "because your lies have watered me"...). Egyszerűen azt mondja, hogy a hazugságok felismerése erős ellenállást szül, amelynek hatása pusztító. Szvsz Marilyn Manson egy az egyben erről szól. A felismerés akar lenni, vagy ahogy egy interjúban olvastam tőle: gondolkodásra akarja késztetni az embereket. A gondolkodás azonban csak bomlást okozhat, mert megzavarja ezt a szép kis világrendet. Persze más le(het)ne a helyzet, ha előállna vmi alternatívával, de ezt nem teszi. Ezt hívom én az alternatíva nélküli lázadás esetének, amely pusztulást hoz.

Előzmény: EdgeCrusher (690)
Thor pörölye Creative Commons License 2002.05.28 0 0 691
No azért nem kell elkeseredni. Itt formálódik egy alternatív program a Birodalom politikájával szemben a Köztársasági értékek védelmében.

Üdv!

EdgeCrusher Creative Commons License 2002.05.27 0 0 690
"Alternatíva mindig van (nem muszály annak konvencionálisnak lenni), még a legnihilistább egyén számára is.Bizonyítsd be az ellenkezöjét."

Na jó, ha már nem nézted meg a topicot, amit ajánlottam, bevágom ide a vonatkozó részt.

A nihilizmust is le lehet materializálni, én tudom.
A nihilistának rengeteg alternatívája van, csak életképtelen.Ezért az öngyilkosságot egy megedzö tüzfürdönek tekinti.

De az öngyilkosság csak egy a nihilizmus számtalan alternatívája közül.

Miért, szerinted Manson mi mellett áll ki, és miért mondja, hogy "anti song and anti me I don't deserve a chance to be"?

Nem tudom.Ha pontosan tudnám, nem írtam volna két évig ebbe a fórumba.

Mire gondol ezzel:

"i have become the strongest weed"

-> itt pl. pont az ellenekzöjét állítja...

Előzmény: yuntem (689)
yuntem Creative Commons License 2002.05.26 0 0 689

"Alternatíva mindig van (nem muszály annak konvencionálisnak lenni), még a legnihilistább egyén számára is.Bizonyítsd be az ellenkezöjét."

Na jó, ha már nem nézted meg a topicot, amit ajánlottam, bevágom ide a vonatkozó részt.

Mi szüli a lázadást? Legegyszerűbb esetben természetesen valamiféle korlátozás, amitől az ember meg akar szabadulni. Ha fizikai korlátok már nincsenek, az ember az "erkölcsi korlátok" ellen fordul: úgy érzi, hogy a nélküle kialakított normák szabadságának útjában állnak. Mára már azonban az erkölcsi normák is eléggé fellazultak ahhoz, hogy azok ellen véteni nem jár azzal a tisztelettel, amit a "lázadó tett" pusztán lázadásának okán is megérdemel.

Lehet-e még egyáltalán lázadásról beszélni a szabad, toleráns, pluralista társadalmakban? Talán igen, de a ma lázadójának kétségkívül nehezebb a dolga. Lázadásának eszközéül ui. csak gondolkodása marad: túl kell lépnie a tagadáson (hiszen már nincsenek eltakarítandó korlátok), és alternatívát kell felmutatnia a "konformista" többség által többnyire öntudatlanul vallott "fogyasztói" értékekkel szemben.

De hová vezet az a lázadás, amely nem tud alternatívát adni, amely semmilyen értéket nem ismer el, amely az érték fogalma ellen is lázad? Sorolhatjuk a lehetséges - vérmérséklettől függő - következményeket: közöny, undor, düh... Ebben az esetben a lázadás nem is tudatos választás, csak rossz közérzet, amely a tehetetlenségből ered: "élek és nem tudok mit kezdeni magammal, az egésznek semmi értelme, a létezés abszurd és utálom..."

Abból indultam ki, hogy a lázadó szabad akar lenni. Az értékek nélküli lázadó azonban mit kezd a szabadságával? Más választása nincs, mint az öngyilkosság: ha nem teszi meg, csak tehetetlenségét, tehát a szabadság hiányát érzi. Ha megteszi, azzal nem csak a haláltól való félelmének legyőzéséről bizonyosodhat meg (a tett pillanatában), de önmaga elpusztítása szabadságának egyetlen pozitív cselekedete lehet (hiszen az utált lét helyett az áhított nem-létet választotta).

Eddig az idézet tőlem.

Miért, szerinted Manson mi mellett áll ki, és miért mondja, hogy "anti song and anti me I don't deserve a chance to be"?

Előzmény: EdgeCrusher (673)
Thor pörölye Creative Commons License 2002.05.24 0 0 688
Majd szólok...
Előzmény: EdgeCrusher (687)
EdgeCrusher Creative Commons License 2002.05.24 0 0 687
Az lehet, hogy Birodalmi, de saját processzorom (intel inside, koreai) átkonvertálja !

(ja, ha valami igazán erdei goabuliról tudsz, ami tényleg goabuli és tényleg a kibaszott erdőben van a nagy goraud-shaded tűz körül, akkor ird be ide mert vagyunk páran akik igazi pixelmentes erdőre vágyunk!)

R-DAY, R-DAY, istenünk*!

Thor pörölye Creative Commons License 2002.05.24 0 0 686
No igen. Vajon melyik Birodalmi szerver generálja?
Előzmény: EdgeCrusher (684)
EdgeCrusher Creative Commons License 2002.05.24 0 0 685
NIE MEHR!

Előzmény: Thor pörölye (683)
EdgeCrusher Creative Commons License 2002.05.24 0 0 684
inkább a belgrádba tartó infected buszra installálnám fel magam, sajnos east-balkáni jellegű credittárcám nem hajlamos ilyen nagymértékű kilengésekre.

Meg rókahegyre se, de majd egy illegális erdőszéli goára mindenképp...

Thor pörölye Creative Commons License 2002.05.24 0 0 683
Szinkronizálj!
Előzmény: EdgeCrusher (682)
EdgeCrusher Creative Commons License 2002.05.24 0 0 682
Az "Amerika" szó teljesen felesleges, maradjunk szimplán "A Birodalom" kifejezésnél.
Így mindenki megérti, melyik birodalomról is beszélünk.

(elnézést az előbbi beszólás hibái miatt, a belső magom órajele és a szeretett Birodalmunkból automatikusan kisugárzott ütem között nem áll fenn maximális @-sync)
__

@bort, ®etry, ©ancel ?

Thor pörölye Creative Commons License 2002.05.24 0 0 681
Ja igen. Holnap Rókahegyi kôfejtô.
Előzmény: EdgeCrusher (679)
Thor pörölye Creative Commons License 2002.05.24 0 0 680
Ojvé. Amerikai Birodalom rulez...:)
Előzmény: EdgeCrusher (679)
EdgeCrusher Creative Commons License 2002.05.24 0 0 679
randomra vagyok állítva minden páros nap, ilyenkor a mondatimat is véletlenszerűen generálom egy online adatbáziv{Ż¦Ł¶
Thor pörölye Creative Commons License 2002.05.24 0 0 678
Te raszterbe szólsz hozzá...
Előzmény: EdgeCrusher (677)
EdgeCrusher Creative Commons License 2002.05.24 0 0 677
EdgeCrusher Creative Commons License 2002.05.24 0 0 676
Sick,sick Six!

Ezt a ziccert nem szabad kihagynom itt ezen a topicon!

EdgeCrusher Creative Commons License 2002.05.24 0 0 675
Megzavart téged az amerikaközpontúság, az a baj.

Nem (csak) én vagyok amerikaközpontú, hanem minden.Bárhová nézzen is az ember.

Azt hiszem, ettől úgy szabadulsz meg legkönnyebben ha kiköltözöl Amerikába.

Vagy fel a hegyre egy fejszével meg egy kecskével.Azt hiszem, az utóbbi lesz.

Thor pörölye Creative Commons License 2002.05.24 0 0 674
Kedves EdgeCrusher!

Mindazon jelek, melyeket a bekövetkezett világvégének vélsz, pusztán egy végsô stádiumban lévô civlizáció birodalmi salakanyaga. Igaz arany már nincs, persze ezüst se ... najó maradjunk a műanyagnál, mert az van. De. A világ más a civlizáció felôl lesajnált pontjain, még zajlik az élet. Az embereknek értelmes céljaik vannak, mint például:
-jól ki kéne rabolni a szomszéd várost, különösképpen azé' mer' nôt kéne szerezni. Uccu hol az AK?
-Namostakko1 elég ha a gép kormányzását tanulom meg, mert így is végrehajtom a célomat.
-Megyek szántani...csak remélem a tankok nem tapossák le a termést, mint a tavalyit...
-stb...

Megzavart téged az amerikaközpontúság, az a baj.

Üdv!

Előzmény: EdgeCrusher (673)
EdgeCrusher Creative Commons License 2002.05.24 0 0 673
yuntem:

Hát ez az, miért is akarná elpusztítani a világot, amelyben egészen jól megy a sora :)

persze így is fel lehet fogni, ámbár van egy nagyon érdekes mondat a kedvenc könyvemben:

"Én nem hiszek istenben, de az az isten, melyben nem hiszek, jó és igazságos..."

ugyanúgy vagyok ezzel a Manson fickóval is.Nem konkrétan "ö" érdekel (bocs nincs hosszú ü,ö-m) hanem a müve, melyet saját magamévá tettem, hogy így mondjam.

Vagyis az a manson, amelyben én hiszek, az nem elégszik meg a fizikai jóléttel, amit apénz nyújthat, hanem az elérhetetlen (a látszólag elérhetetlen) felé törkeszik, amit csak úgy érhet el, ha minden hidat feléget, ahogy az a holló is mondta.

Csakhogy fordítva már nem igaz: vmi ellen kiállhatsz úgy, hogy nincs alternatívád.

ezt is megvétózom, bár látszólag igaz.Alternatíva mindig van (nem muszály annak konvencionálisnak lenni), még a legnihilistább egyén számára is.Bizonyítsd be az ellenkezöjét.

Thor:

ezekszerint mansonnak köze van az ún. apokalipszishez? :)szerintem igen...

eccer aszonta egy interjúban vagy miben, hogy ne várjuk a világvégét, már rég bekövetkezett...mutassatok fel valamit, ami az ellenkezöjéröl tanusítana :))

britni? barátok közt? united 32-bit colors of benetton? He?

Thor pörölye Creative Commons License 2002.05.22 0 0 672
Nem akarja. De a rettentô próféciák és hitelvek is elég jól tejelnek, ha konzumálják ôket. Sôt ha radikalizálják az eleve brutális radikalizmust, az is igen jövedelmezô, akár örökkön örökké is. Hiszen, minek be kell következnie az be fog, de aki végrehajtja az várhat is vele egy kicsikét...:)))

Üdv!

Előzmény: yuntem (671)
yuntem Creative Commons License 2002.05.22 0 0 671

"szerintem a lóvéval elégszik meg inkább "

Hát ez az, miért is akarná elpusztítani a világot, amelyben egészen jól megy a sora :)

"ha kiállsz valami mellett, akkor azér teszed hogy valami ellen állj ki baz."

Csakhogy fordítva már nem igaz: vmi ellen kiállhatsz úgy, hogy nincs alternatívád. Manson kapcsán erre utaltam. Volt egy fiatalon behalt topicom (A Lázadó Ember), az pont erről akart szólni. Ha érdekel olvasd el a topicnyitót.

Előzmény: EdgeCrusher (668)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!