A kamaraerdei waldorf suliról szeretnék érdeklődni, hátha van valakinek tapasztalata, infója.. előre is köszönöm. Mi még csak most ismerkedünk a waldorffal, szeptembertől iskolás lesz a legnagyobb gyerkőcünk.
nekem viszont az a tapasztalatom, hogy a gyerekek eleg konnyen atlebbennek olyan problemakon, hogy valamit lattak, avagy sem. a tobbiek elbeszeleseibol felszednek annyit, hogy egy ido utan konnyeden csevegnek olyan rajzfilmekrol, amelyeket nem is lattak. hosszan soroltak nekem a kulonbozo pokemon figurakat, amit tudtam, hogy egy darabot sem lattak tvben. a legjobb az volt, amikor ket olyan gyerek beszeli meg az ilyen filmeket, akik kozul egyik sem latta azokat.
amugy, ezert nem szeretem a mesecsatornakat, mert igaz, hogy elvetve van 1-1 normalis rajzfilm, de elotte es utana a szormedvenyek kereteznek. szoval, ha villanypasztor, akkor az konzerv. es lehet az akar varazsfuvola is, a lenyeg a mozgas es a zene.
A jetix-hez nem tudok hozzászólni, de szerény véleményem szerint a legjobb a korlátozott együtt tv-zés. Azt gondolom, hogy a tv-zés veszélyeit és előnyeit is tapasztalni kell a kölköknek, éppúgy, ahogy át kell essenek egy sor gyerekbetegségen, fertőzésen (orvosi felügyelet mellett). Tehát azt gondolom, hogy tudatos, óvatos foygasztóvá érdemes nevelni, ha lehet. (A háttértévézést én felnőttként is baromira utálom.)
A teljes tv-nélküliség nálunk egy idő után nem működött. Legnagyobb fiam máig is emlegetui, hogy csak ő nem tudott hozzászólni bizonyos témákhoz a gyerekek közt. (Na jó, még egy-két szerencsétlen rajta kívűl.)
Amúgy ez is gyerekfüggő. Van gyerekem, aki nem szívesen néz tv-t, és van, amelyik annál inkább. Nem mutatkozik számomra összefüggés azzal, hogy kiskorában mennyit nézett egyik vagy másik.
hát érdekes amit irsz, a ti gyerekeitek mit néznek? nekik egyátalán nincsen villanypásztortévézés?
bár ha jól emlékszem rád, neked még kicsik a gyerkőceid, de nem biztos,
na, szóval nálunk eddig direkt nem volt tv, mi se néztük sose, csak mese dvd, vagy dia, vagy sajátmesélés, de most,hogy már nagylány, meg a barátnői is nézik a witch-et, igen a jetix-ről :))))
igy befizettem kábeltévére, de csak célirányosan nézheti meg a mesét aztán kikapcs. szerintem nem olyan borzasztó, eddig ha tudtam melléültem és néztem én is, meg egy japán repülős mesét is,
szerintem sokkal rosszabb, hogy a nagyszülőknél csak úgy háttérként megy a barátok közt, a mónika só, a big bráner meg a többi hülyeség a sok reklámmal.
hát igen, főleg mélyreható ismeretek alapján szoktak így nyilatkozni emberek. na, annyit is ér, amit mondanak. :-)
jetix egy rajzfilmcsatorna, ahol ilyen cakkosfejű, lilazöld, grafitti stílusban megrajzolt tinédzserszörnyszülöttek riogatják az emberiséget, ha bárki nézi, hallhatóan pusztulnak az agysejtjei...
Jut eszembe, tegnap összefutottam egy katolikus hitokató anyukával. Nem tudta, hogy waldorf oviba járunk, ezért bátran hangoztatta nézetét, mi szerint a waldorf és Rudolf Steiner a szcientológia egyházhoz hasonló maffia, akik beetetik a szülőket. Nagyot lesett, mikor közöltem, hogy mi bizony waldorfba járunk, és nem emléxem, hogy bárki beetetett volna minket. Gondoltam, megosztom veletek a nyomorom, hogy néha IRL is össze lehet futni hmmm... izékkel. (Egyébként, a legfelháborítóbb az volt az egészben, hogy a nevezett anyuci a katolikus egyház véleményén kívül a világon semmit nem tudott a waldorfról és Steinerről sem.)
viszont ha már ittvagyok, iskolaügyben kiváncsi lennék kinek melyik teccik? én már eldöntötem hova fog járni a lányom,csak kiváncsi vagyok, jól döntötem-e :)))
perszehogy :) a Vekerdy irta, szerintem is igaza van.
de akkor az én gyerekem egy cihoapata? :)))))))
mert nem ijed meg a a farkastól meg a banyától, meg hogy miszlikbe darabolják a királyfit, kihányják, forró tejben fürösztik, a királylány szemét kivájják , kezét levágják, meg az egész mesetár egy komplett vérfürdő :)))
viszotn nálunk mostanáig nem volt tv adás/6,5 éves a lányka/ , de most lett és nézte a jetixet, bizony nem volt rá jó hatással, az egyik hülye rajfilmmel rosszat álmodott, a másikból megutánozza a lányok visitozását, úgyhogy jetix korlátozva, helyette visszajött a diázás.
viszont ha már ittvagyok, iskolaügyben kiváncsi lennék kinek melyik teccik? én már eldöntötem hova fog járni a lányom,csak kiváncsi vagyok, jól döntötem-e :)))
Szerintem meg ahány gyerek annyi féle. Lehet, hogy 10 esetből 8-szor igaza van a szipológusnak, de kétszer biztos nem. Egy érzékenyebb, fantáziadúsabb gyereknek simán lehet rémisztő a hallott mese is. Abban persze igaza van a cihológusnak, hogy a képi hatás sokkal durvább, de ez nem jelenti azt, hogy félni csak attól lehet.
Hát majd ha lesz gyereked, akkor megtudod, hogy a valóság bonyolultabb mint hinnéd, és hogy a gyerekek lelkivilágát nem lehet könyvből vagy a szomszédasszonytól megtanulni.
Egyrészt szerintem igaz, hogy a gyerek megijedhet a mesében a farkastól, a banyától. És sokkal több mindentől függ a dolog, nem egyetlen tényezőtől.. Például vannak eleve fantáziadús és kevésbé fantáziáló gyerekek, vannak akik erre érzékenyebbek, és vannak, akik arra. Az egyik megijed, a másik nem. Életkortól is függ a dolog. Attól is, hogy a nagymama vagy a vadász helyébe képzeli magát. És szerintem ennyiből baromira nem lehet a szülőket lesajnálni. Ismertem gyereket, aki a hangyától félt, a kutyától nem. Akkor a szülei érzelmi élete reggel még tragikus volt, amikor hangyával találkozott, de estére, amikorra jött a kutya, már minden rendben volt? Na, ne.....
(Zárójelben jegyzem meg, hogy szvsz nem feltétlenül baj, ha megijed néha, de azért csínján kell bánni a dologgal. Tehát nem vetem el automatiksuan ezeket a meséket, de szvsz sokszor meg kell beszélni velük, fel kell oldani az esetleg mégis megjelenő feszültséget stb. Amit persze elvileg mindannyian tudunk, oszt vagy van időnk, energiánk rá, vagy nincs. :-( És szvsz nem mindegy, hogy melyik gyereknek melyik életkorban meséljük. Szerintem van gyerek, akinek 5 évesen lehet/kell az, ami a másiknak 7 évesen.)
Én nem vagyok az építész szerepében, csak arra akartam utalni, hogy a dolgok szerintem nem olyan fehéren-feketén egyszerűsíthetők, mint egyes pszichológiai tárgyú írások elkövetik néha, egyetlen tényezőt kiemelve egy komplex, ráadásul időben változó folyamatból. Lehet, hogy hiba, de én az embereknél nem hiszek abban, hogy egyetlen okra lehetne visszavezetni akármit is. (Legyen az genetika, szülő, anya-komplexus, stressz, szegénység, gazdagság, tv... bármi.)
aszonta erre valami okos gyerekcihologus /es meg az is lehet,hogy igaza van/,hogy az olvasott meset a gyerek ugy hallgatja,hogy a sajat fantaziajara hagyatkozik es a szamara felelmetes kepeket kevesbe felelmetesnek kepzeli el...Ezert mas egy olvasott mese,mint egy rajzfilm pl......
Tehát az a helyzet szerinted az igaz, hogy a farkastól vagy a boszorkánytól vagy mitől ijedt meg az a szegény gyerek, és ezért nem jó, ha ilyen meséket mesélünk a gyerekeknek, és ez még ráadásul magasabb röptű összefüggés is, mint amit én írtam. Vagy nem az összefüggés magasabb röptű, hanem most Te vagy az építész szerepében?
Biztos, hogy nem a farkasok terhelték azt a gyereket, hanem egyébként az életben vannak akkora terhei, amiket a farkas érzelmileg felszakított.
Te itten konkretice mifenére gondolsz? Nehéz elképzelni, hogy egy gyerek félhet egy olyan mesétől, amiben a gonosz farkas megzabál 2 embert, aztán meg felvágják a hasát, köveket pakolnak bele, és kvázi belefojtják a patakba? Neked van gyereked?
És hogyan leírva nem lenne az? (mármint ostobaság)
Józanul, mérlegelve azt, hogy a család, a gyerek és a gyereknevelés talán a kétszer-kettőnél is egy icipicit bonyolultabb tud lenni. :-)
Biztos, hogy nem a farkasok terhelték azt a gyereket, hanem egyébként az életben vannak akkora terhei, amiket a farkas érzelmileg felszakított. És még sokkal jobb is, ha valamilyen módon kijön a gyerekből a feszültség.
Ez a legolcsóbb pszichológia tankönyvben is benne van.
Vagyis nem vet jó fényt a szüleire, a szülei érzelmi életére meg a gyereknevelési módszereikre a sztori.
Tehát nem 1-2 előítélet alapján ítélni, és általános, megfellebbezhetetlen marhaságokat leírni. Persze boldogok, akik a világot egyszerűnek és fekete-fehérnek látják, de attól a világ még nem egyszerű és nem fekete-fehér. Mert mindez lehet, hogy a legolcsóbb pszichológia tankönyvben is benne van, de a kicsit drágábbakban (mondjuk inkább a kicsit jobbakban) van mellette egy sor másik dolog is...
Amikor annó építkeztem, akkor az építész vitába keveredett az egyik kőművessegéddel. És azt mondta, hogy persze, maga ismeri jól ezt a részletet, de én még további többszáz (többezer) oldalnnyi mást is tudok, ami ezzel összefügg.
Biztos, hogy nem a farkasok terhelték azt a gyereket, hanem egyébként az életben vannak akkora terhei, amiket a farkas érzelmileg felszakított. És még sokkal jobb is, ha valamilyen módon kijön a gyerekből a feszültség.
Ez a legolcsóbb pszichológia tankönyvben is benne van.
Vagyis nem vet jó fényt a szüleire, a szülei érzelmi életére meg a gyereknevelési módszereikre a sztori.
Annyit hozzátennék a mesékhez saját tapasztalatból, hogy a fiam az óvodában hallotta a Piroska és a farkast (az óvonéni mesélte könyvből), utána hetekig efelsírt éjszakánként: "farkasosat álmodott". Nem volt egyedül, a övetkező szülőin felvetette egy másik szülő, hogy miért jutott eszükbe ezt elmesélni, a gyerek azóta fél. Az óvónéni pedig hamut szórt a fejére.
Persze nem tört meg végletesen a kis lelke, nem történt ettől tragédia, sokkal többet kibír egy gyerek, de nem kell feleslegesen terhelni, ha nem muszáj.
Nekem amúgy tetszett Bettelheim könyve a mesékről, olvastátok?
Neked is írtam választ a Rudolf Steineres topicban, mint ahogy kitiltott a modi, túl szemtelennek találta azt a megjegyzésemet, hogy küldje el nekem emailben, azt a hozzászólásodat, amit kitörölt, mert még nem olvastam el... Pedig tényleg kíváncsi vagyok rá, hogy mi volt abban a beírásodban.
Megnéztük Vácon az Ébredj a nappal c. filmet (remélem, jól emlékszem a címére). Lehet, hogy valakinek az a véleménye róla, hogy túl sok benne az imádkozás, vagy ezt egy másik filmről mondták? Nekem csak az nem tetszett, hogy az esetek nagy részében csak egy gyereket mutat a kamera, nem látható az egész osztály.
Ennek a filmnek a hatására egyetlen kérdés fogalmazódik most meg bennem: vajon mit él át egy végzett diák, mikor vége. Tizenharmadikban, meg érettségi után. Vége van-e ennek valamikor, vagy milyen a vége után? :))) Akárhány évvel.
Ha betéved ide egy végzett diák, majd leírhatná!...
Ja, vettem viaszkrétát, ha valaki tudja, azért írja be mégiscsak légyszi, hogy hol lehet ilyet venni, mert elfelejtettem megkérdezni. Hát kösz.