Keresés

Részletes keresés

lyukas csokoládé Creative Commons License 2020.04.27 0 0 23050

Fordítsuk meg a kérdést: te hogyan fordítottad volna le?

Én sokkal jobbal nem tudnék előállni, tükörfordításban semmi értelme nem lett volna. 

Előzmény: Eolomea14 (23049)
Eolomea14 Creative Commons License 2020.04.27 0 0 23049

A lenyeg mellett mesz el (ill. sok lenyeges dolog mellett mesz el) - itt pl. arrol van szo, hogy a magyarositott idetlen szoveg mozdonyvezetokrol (???!!!) beszel, mig az eredetiben a kapitany azt mondja, hogy az ex neje vagy tizenot kulonbozo embertol idezett.

Amugy altalanossagban nem tartom megalapozottnak azt a velemenyt, amil felrevezetesen, a tema nem ismereten es hajanal elocibalt spekulacion alapul. Az Orville elleneben pedig csupan ilyeneket olvasok itt.

Előzmény: bontomromt (22996)
Eolomea14 Creative Commons License 2020.04.27 0 0 23048

"Az Orville nem igazi Star Trek, akármilyen erényei is vannak (állítólag). Nem csak formailag nem az, hanem tartalmilag sem.

A Picard viszont az. Az állítólagos  hibáival együtt.

Ennyi"

Hat, ha elobb olvasom a sommas, ervekkel alatamasztott es minden ketelyt eloszto velemenyed, bizony, dehogy leszek Orville rajongo. (Hogy en sem maradjak le az ironizalasban...)

Előzmény: BVNG25 (22995)
HPéter1978 Creative Commons License 2020.04.27 0 0 23047

Ez a fránya Föderáció folyton háborúba keveredik valakivel.  :-)

Előzmény: bontomromt (23045)
ron89 Creative Commons License 2020.04.27 0 0 23046

A hajóméretekkel csak óvatosan, a Kapcsolatfelvételben nagyon picinek ábrázolták a Defiantot.

http://www.ex-astris-scientia.org/articles/defiant-problems.htm itt van egy jó írás a típus problémáiról, és sok minden másról is.

Előzmény: bontomromt (23037)
bontomromt Creative Commons License 2020.04.27 0 0 23045

Igazad van.

Előzmény: HPéter1978 (23044)
HPéter1978 Creative Commons License 2020.04.27 0 0 23044

A kardassziai volt talán a legnagyobb az egész kvadráns benne volt, még a földet is támadás érte a breen-nek által.

Nem.

A Kardasszia háború határkonfliktus volt, melyben csak a Föderáció és Kardassziaiak vettek részt. Ebben szerezte katonai tapasztalatait O'Brian a Setlik III-on.

Az ezt lezáró békeegyezmény hozta létre a két állam közötti demilitarizált zónát, melyben folyamatosak voltak az összetűzések a föderációs és kardassziai telepesek között, ami a Maquis kialakulásához vezetett.

Amiről te írtál az a Dominium háború második szakasza volt.

Előzmény: bontomromt (23040)
bontomromt Creative Commons License 2020.04.27 0 0 23043

Tudom egy sovereign osztályú aminél a galaxi nagyobb, a legnagyobba föderációban.

Előzmény: tippancs (23041)
HPéter1978 Creative Commons License 2020.04.27 0 0 23042

A Galaxy nagyobb.

De gyorsabb? Erősebb?

A Defiant fézer ágyúkkal és quantum torpedókkal is fel van szerelve, míg a Galaxy csak fézer sugárzókkal és fotontorpedókkal.

A Galaxy rövid ideig (talán egy-két óra?) tud 9,6-ra gyorsulni, a Defiantot egyszer elég tartósan meghajtották 9,5-ig és nem szóltak arról hogy károsodott volna.

A Defiant manőverező képessége a kialakításából következően lényegesen jobb.

Előzmény: bontomromt (23035)
tippancs Creative Commons License 2020.04.27 0 0 23041

(A Kapcsolatfelvétel c. filmben az Enterprise nem galaxy-osztályú hajó...)

bontomromt Creative Commons License 2020.04.27 0 0 23040

"Úgy tudom a Romulán, Klingon, Kardassziai háborúk mind valami határvidéki konfliktusok voltak."

Talán a romulán, de az még a föderáció előtti téma, mondjuk ide is kellet a vulkáni segítség.

A klingoni már komoly háború volt hatalmas veszteségekkel.

A kardassziai volt talán a legnagyobb az egész kvadráns benne volt, még a földet is támadás érte a breen-nek által.

Előzmény: HPéter1978 (23028)
tippancs Creative Commons License 2020.04.27 0 0 23039

(Én nem imádom, sőt...)

Előzmény: Empok Nor (23008)
HPéter1978 Creative Commons License 2020.04.27 0 0 23038

A Defiant is pont olyan erős hajó, mint amilyennek a DS9 írói meghatározták. :)

Ezzel nem tudok vitába szállni. :-)

Előzmény: lyukas csokoládé (23033)
bontomromt Creative Commons License 2020.04.27 0 0 23037

Helyesbítek, megnéztem a jelenetet egy galaxy legalább 10x nagyobb a Defiant-nál.

bontomromt Creative Commons License 2020.04.27 0 0 23036

Azért csak találtam Federation osztály eleve csatahajónak tervezték.

Előzmény: lyukas csokoládé (23024)
bontomromt Creative Commons License 2020.04.27 0 0 23035

A kapcsolat felvételben azért látható volt a különbség. A Defiant méretben talán ha 1/4 egy galaxinak.

Előzmény: HPéter1978 (23032)
bontomromt Creative Commons License 2020.04.27 0 0 23034

Romulan-Norexan,  Kardassians-Galor, Dominium csatahajó 3x galaxy méret és volt a Breen-nek is mikor a földet támadták.

Előzmény: HPéter1978 (23030)
lyukas csokoládé Creative Commons License 2020.04.27 0 0 23033

A Defiant is pont olyan erős hajó, mint amilyennek a DS9 írói meghatározták. :)

Nem lett volna kötelező, de el mertek szakadni kicsit a korábbi sorozatok által megteremtett, a Csillagflottáról és a Föderációról alkotott képtől. 

Előzmény: HPéter1978 (23032)
HPéter1978 Creative Commons License 2020.04.27 0 2 23032

A Defiant mind tűzerőben, mind mozgékonyságban jobb mint egy Galaxy (még a fejlesztett változatnál is).

Pajzsban nem tudom.

Sisko tudta ezt, ezért kérte.

Ja és töredék személyzettel üzemeltethető, így nem kellett újabb szereplőket toborozni a sorozatba. :-)

Előzmény: lyukas csokoládé (23031)
lyukas csokoládé Creative Commons License 2020.04.27 0 0 23031

Nem azt mondom, hogy nincs értelme egy hadihajónak a DS9-ban, de tudatos döntés volt az írók részéről, hisz nyugodtan odarendelhettek volna például egy Galaxy osztályú hajót is, vagy bármi mást. Feltételezem meg akarták őrizni a sorozat egyéniségét, az űrállomás központiságát és elkülönülni a többi ST sorozat felfedezős vonalától egy kényelmetlen, csak harcra tervezett és felszerelt űrhajóval. 

Előzmény: HPéter1978 (23028)
HPéter1978 Creative Commons License 2020.04.27 0 0 23030

Kinek vannak a Star Trekben "igazi" csatahajói? Legfeljebb a klingonoknak...

A Negh'Var mindenképp, de szerintem már a Vor'cha is határeset.

Keldon? Bár arra cirkálóként hivatkoznak.

D'deridex vagy Valdore? A "Warbird"-be beleférhet sok minden.

De akármi is a hivatalos megnevezése, valójában a Sovereign is csatahajó.

Előzmény: Mlle. Grenelle (23027)
FOMA Creative Commons License 2020.04.27 0 0 23029

"Többször elhangzik, hogy a csillagflotta legerősebb hajója (zászlóshajója) az Enterprise" 

Ezt valszeg nem igazán gondolták át, csak jól hangzik. A zászlóshajón illene rendszeresen ott lennie a flottaparancsnoknak, főleg élesebb küldetéseknél.

Előzmény: bontomromt (23022)
HPéter1978 Creative Commons License 2020.04.27 0 0 23028

Magamat ismételgetem, de a DS9 ebben is eltért a többitől: a Defiant volt az első dedikált csillagflottás hadihajó.

A Galaxy osztály leválasztott tányérral hadihajó.

Hogy miért nem választották le csak szökőévente egyszer azt nem tudom, még a Dominium ellen is egybeszerelve mentek.

Más kérdés: Szükség volt-e korábban hadihajókra?

Értem ez alatt, hogy szembesült-e előtte a Föderáció a létét fenyegető ellenséggel? (a DSC idővonalat nem számítva)

Úgy tudom a Romulán, Klingon, Kardassziai háborúk mind valami határvidéki konfliktusok voltak.

az első létfenyegetés a Borg volt erre volt válasz a Defiant. Amit aztán végül a Dominium ellen használtak.

Előzmény: lyukas csokoládé (23024)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2020.04.26 0 1 23027

Kinek vannak a Star Trekben "igazi" csatahajói? Legfeljebb a klingonoknak... 

A Csillagflotta védelmi/diplomáciai/kutató/rendfenntartó feladatokat ellátó szervezet, és mint ilyen, alapvetően békés célú. Hajói csak azért viselnek fegyverzetet, hogy meg tudják védeni magukat.

MrJones512 Creative Commons License 2020.04.26 0 0 23026

"Mindig a legénység keveredik a tűzharcba, soha nem látni a  harcra kiképzett gyalogos katonákat."

Mondjuk, azt én sem szerettem a TNG-ben, hogy ha ilyesmi történt, akkor mindig egy hídon szolgáló tiszt lépett akcióba, plusz pár darab biztonságis névtelen hullajelölt, akiknek ugye... elvileg sokkal profibbnak kellett volna lenniük a fedélzeti harcból, mint egy tisztnek, az egyetlenegy Datát leszámítva. Oszt' ehelyett... na! :)

ron89 Creative Commons License 2020.04.26 0 0 23025

Mindig a legénység keveredik a tűzharcba, soha nem látni a  harcra kiképzett gyalogos katonákat.

Sőt, mindig a 6-7 főszereplő harcol, esetleg ott van még velük Redshirt zászlós erősítésnek. :)

Többször elhangzik, hogy a csillagflotta legerősebb hajója (zászlóshajója) az Enterprise, ami minden csak nem hadihajó. Mégis beveti minden nagyobb konfliktus során.

A Föderációnak nincsenek hadihajói, hivatalosan. Nem hivatalosan meg vannak, ugye a Defiant is kisérőhajó, valójában meg hadihajó, ahogy ez el is hangzik a sorozatban. Az Enterprise se hadihajó papíron, de azért tele van fegyverrekkel.

lyukas csokoládé Creative Commons License 2020.04.26 0 2 23024

Ilyenek nincsenek, ez a Star Trek ideológiájával ellentétes lenne. Hogy ez mennyire realisztikus az más kérdés, de a világ így lett felépítve. A csillagflotta nem kifejezetten katonai szervezet - még ha a honvédelem is a feladatai közé tartozik - nagyon kevés kifejezetten harcra tervezett űrhajó van és nagyon kevés kifejezetten harcra képzett legénység.

Magamat ismételgetem, de a DS9 ebben is eltért a többitől: a Defiant volt az első dedikált csillagflottás hadihajó. És az is úgy volt kezelve kezdetben, mint valami szörnyeteg, úgy kellett O'Briennek összekalapálnia hogy egyáltalán működőképes legyen.

Roddenberry az emberiség jövőjéről alkotott víziójában kulcsfontosságú volt a háború hátrahagyása. Így bár a konfliktusoktól és a harctól sem riad vissza az emberiség, a csillagflotta elvben mindig védelmi feladatokat lát el és nem dedikáltan katonai szervezet.

bontomromt Creative Commons License 2020.04.26 0 0 23023

Igen most már emlékszem erre a részre, de én főként a hajók védelmében hiányolom őket.

Több tucat ellenséges "átszállás" volt föderációs hajókra ott nem szerepelnek, vagy tévedek?

Előzmény: HPéter1978 (23016)
bontomromt Creative Commons License 2020.04.26 0 0 23022

Egyedül az ST Enterprise-ban láthatók igazi gyalogos harcoló katonák (nem rendfenntartók, mint a DS9-ban), de az még a föderáció előtt volt.

Hiányolom a fedélzetről ezeket a katonákat. Mindig a legénység keveredik a tűzharcba, soha nem látni a  harcra kiképzett gyalogos katonákat.

Soha nem láttam például a legénységen védőfelszerelést tűzharc közben, mindig csak a harci "pizsama" van rajtuk.

Lehet azt mondani, hogy ezek alapból nem hadihajók.A felderítés ,diplomácia a feladatuk ,ezért nincsenek annyira felfegyverezve, mégis bevetik őket a háborúkban is.

Többször elhangzik, hogy a csillagflotta legerősebb hajója (zászlóshajója) az Enterprise, ami minden csak nem hadihajó. Mégis beveti minden nagyobb konfliktus során.

Kérdem én hol vannak az igazi csatahajók.

Bezzeg az ellenségnek vannak.

Előzmény: lyukas csokoládé (23014)
Empok Nor Creative Commons License 2020.04.26 0 1 23021

Kurtzman arról beszélt, hogy őt fiatalként a SW inspirálta, a Trek nem, ezért ő úgy gondolja, hogy a Trek nem inspirál más fiatalokat sem.

Erre írtam, hogy voltak útkereső fiatalok a Star Trekben is és egyes fiatalokat meg pont a ST útkereső karakterei inspiráltak.

De azt szeretném kérdezni Kurtzmantól inkább, hogy az ő Star Trekének melyik része van ilyen hatással a fiatalokra, mint Luke Skywalker? A szem kiszaggatás vagy a káromkodás-menősködés-drogozás?

Előzmény: MrJones512 (23020)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!