Üdv mindenkinek!
Végre elhárultak a technikai akadályok a topicra való feljutásom elől.Az eltelt időszakban én sem tétlenkedtem,szert tettem néhány szép darabra.Vettem egy Marvin Prazisiont,érdekes módon 3 helyzetben van beszabályozva,amellett,hogy jó régi.Utána hozzájutottam egy ébresztős kézifelhúzós Poljothoz,nagyon tetszik,habár valószínű nem túl nagy szám.APT,Te mint az orosz órák avatott ismerője,mit szólsz hozzá?Végül van egy közepes átmérőjű 40-es évekbeli Longines-om,nagyon szép fülei vannak,acéltokos.Ha igaz, 23 M szerkezet van benne.
Nagyon örülök,hogy újra itt lehetek köztetek,alig várom,hogy új információkhoz,hírekhez jussak.
PANERAI: Ne érts minket félre, nem "fikáztuk" le a szóbanforgó automatákat. Egyszerűen megállapítottuk azt a tényt, hogy az Omegától amúgy megszokott megbízhatósági színvonalat ezek a konstrukciók bizony nem tudták hozni, meglehetősen gyakoriak voltak az idő előtti kopások, a kilics megszorulásai. Ettől még a te óráid lehettek tökéletesek, azért nem olyan tragikus a kép!
Nekem volt Constellationem 6xx-es és van egy Seamasterem 5xx-es werkkel és ha nem írjátok most, hogy valami baja van a werknek soha nem jövök rá. Mindig kitűnően jártak, járnak pontosak és véleményem szerint az egyik legszebb, legpofásabb automata szerkezet. Órákig tudok gyönyörködni egy 5xx v 6xx-os automatában.
J B: Nem voltál félreérhető, alighanem én sikeredtem annak. Arra céloztam, hogy a megjelölt 140eFt újonnan biztosan nem elég egy IWC, Zenith birtoklásához, de régi darabok ennyiért már kaphatóak. Újonnan természetesen szerintem is sokkal jobb vétel a szóbanforgó óránál egy Fortis. De nagyjából ennyiért új Tissot Porto is kapható, és az egy elég érdekes óra, lehet szeretni-nemszeretni, de nagyon karakteres és jó minőségű darab, az vitathatatlan.
- És az árakhoz hozzátenném, hogy kis szériákban a mai piacon gyönyörűen el lehet élni a sznobokból is. Nem egy óra van, amelynek az ára egyszerűen megmagyarázhatatlanul arcátlan, az amúgy is magas árú vetélytársakhoz viszonyítva is felháborító (tipikus: Franck-Muller, Corum, stb..). (Te (is) szereted a fegyvereket, no ilyenek a KORTH revolverek, vagy a Purdley vadászpuskák is.) Ugyanakkor pár tucatot el lehet minden évben adni belőlük (az előállítási ár hússzorosáért), és ez egy kis cég fényes megélhetéséhez elég. Nem mondom, hogy ez tetszik nekem, de hát ez van...
KZT: Az a Zenith már mást boldogít, elcsereberéltem. Régi szép darabokra meg lehet vadászni a Tangón, több órásnál, és persze az órabörzén.
TEO: Nem voltak olyam rosszak persze azok az Omega automaták, és más is csapágyazta így a werkjeit. De azért abban az időben már vidoran golyóscsapágyon forogtak sokan (és azok ugyanolyan vidoran forognak ma is). Lássuk be, az Omegának sem jött minden be...
GLASHUETTE: Ezen sokan szomorkodunk. De az IWC már eljutott oda, hogy ezt annyiért is tudja adni.
DREMPEE szépen megfogalmazta a lényeget és mi is jónéhány hónapja szinte ugyanezt állapítottuk meg.Ez már egyértelmüen közgazdaságtan, az ár a margin-optimumok függvénye.
OFF: ezért nem emel tovább a dohány jövedéki adóján a kormány jövőre, hiszen az újabb emelés pozitív hatása kisebb lenne a költségvetésre mint a forgalomkiesés miatti negatívum. (A csempészeknél meg éppen fordítva:))
ON: Jó példa volt a Chronoswiss és hasonlóra céloztam nemrég az "új" NOMOS-szal. Nagyon igaz a Breitlingre de szerintem minden óra árszínvonala ezen a matematikán alapul. És ez vonatkozik a nagyságrendekkel drágább Patekre is, hiszen ott sincs semmiféle elfogadható arány csak éppen sokkal magasabb szintü a bázis.
Korábban már egyszer szóba került a dolog: az Omega 5xx, 6xx automata verksorozata.
Újabb személyes tapasztalataim:
Valóban hátrányuk az automatika rotorjának csapágyazása. De tegyük hozzá, hogy akkor ez volt az általános. Viszont nemrég kicsit többet hordtam az enyémet, és pozitív tapasztalataim: eléggé gyorsan felhúzódik, járástartaléka magas (két napra a letétel után még járt), és finoman van megoldva a kézi felhúzás is, szinte nem érezni az automata rendszer ellenállását.
És ugye az automatikán túl igen szép és precíz szerkezet.
Mindezeket a teljesség kedvéért.
drempee: Az olyan IWC, melynek hátoldalának zafírüvegén a milliószámra gyártott ETA werk röhög a tulaj képébe 800 ezer ruppóért, hát nem is tudom, elég furcsa érzés lehet, én biztos SOHA nem fogom kipróbálni. Más kérdés, hogy a vevők 95 százaléka csak azért veszi meg, mert a 'Schaffhausen' felirat szerepel a számlapon. Nekik ez áll első helyen a preferenciasorrendjükben. És innentől no comment. (ez már legyen az ő bajuk)
aki pénzügyileg jól akar kijönni, vegyen antik órát, azzal ritkán lehet rosszul járni! A kézihúzós új Portofinokkal vetekedő minőségű aranytokos 60-as, 70-es évekbeli Cal89-es IWC-t már 300eFt alatt lehet kapni, ez a werk még jobb, mint a maiak, és garantáltan értékőrző, jó esetben az óra állapota is teljesen újszerű, csak a modellt ismerő mondja meg, hogy nem a múlt héten vetted újként. Acéltokkal még jobb a bolt, akár a feléből ki lehet jönni.
APT, hol vannak ezek a lelohelyek? Mellesleg az arany Zenith-ed tetszett de aztan eltunt a gyujtemenybol...
Szó szó a márkát megkell fizetni ! Tök mindegy hogy egy preztízs cucról van szó vagy egy jócsengőről. Ez most nem csak az orákra vonatkozik. Van egy olyan hogy ár marketing amibe beletartozik az, hogy miniél magasabb egy termék ára ezzel probáljá esetlegessen a presztízst nővelni és nem tényleges termék anyag árával.
Lásd pl.: Nike és egyéb. autók is. stb
APT: Ha esetleg félreérthető lettem volna; Nem a Tissot 140-ért, hanem az említett Fortisok érnek meg ennyit! Nem említeném egy lapon és egy napon sem őket egy kvarc Tissot-val vagy Certinával szinte azonos árban! Nem értem mire gondoltál?! (Ha esetleg az új FORTIS árakra, akkor sem, hiszen cca. 150-ért bőrszíjjal fliegert biztos, cosmo-t majdnem lehet kapni!) ???
KISMIKI: A szóbanforgó óra biztosan kézifelhúzós, és majdnem biztos, hogy ETA/Peseux 7001 van benne. A Helvetia mostanság nagyon olcsó gyártó, de elfogadható minőségű órái is vannak. Hogy a szóbanforgó darab egy spiátertokos-ablaküveges jószág-e, amely pár év alatt leamortizálódik, vagy egy jobb kivitelű példány, azt az Általad leírtak alapján a senki meg nem mondja. Több infó kéne.
J B: Újonnan biztosan nem.
DREMPEE-TEO: Az egész vitánk már anno is tulajdonképpen azon tény kötül forgott, hogy az ETA nagy szériában olyan werkeket (is) gyárt - olcsón - amelyek minőségükkel, várható élettartamukkal, megbízhatóságukkal teljesértékű vetélytársai sokszor a legjobb egyedi werkeknek is. Mégegyszer: ne feledjük, hogy az ETA ma futó automata szériái (2824, 2892, 2894 stb..) jórészt azon az 1948-as EternaMatic werken alapszanak, amelyet máig a szakma nagy része a legjobb automatának tart. Ilyet tokozva - pláne egy kis további finomítással - a legjobb Jaegerekkel, Patekokkal egyenértékű megbízhatóságú, pontosságú, élettartamú órát lehet készíteni, "kilóra" tehát már valóban nincs értelme összevetni őket. És innentől fogva valóban jön a többi, a tok, a számlap, a design, és az, hogy a műszaki egyediség, különlegesség, no meg a márka presztízse kinek mit ér meg. Mert puszta számadatok alapján egy Rolex nem jobb mondjuk egy Frederique-Constantnál, de kétségkívül igen-igen más. Az összhatás meg mindent eldönthet, nekem vannak típusok, amelyek egy adott számlap-mutató kombinációval teljesen ellenszenvesek, más kivitelben meg nagyon szimpatikusak. Ez már csak egy ilyen dolog...
Hol érdemes kutakodni acéltokos, mondjuk 60-as évekbeli vagy korábbi acéltokos IWC-ért? Úgy látom, a jelen piacon az arany még gyakoribb, az acél valahogy ritka (elkapkodják?).
drempee!
A Jaeger saját maga által kifejezetten egyes modelljeik számára kifejlesztett kiváló kidolgozású szerkezeteit teszi saját tervezésű tokokba. Zenith. Glashütte Orig. Lange. Union. Patek.
Az alapmodellek is saját verkkel. Nem csak az elérhetetlen limitált darabok. Limitáltan még egy Longines is tesz "saját" verket egy órába (jó-jó, végül is Lemania, de valamikor ők tervezték).
Amúgy nagyra becsülöm az IWC -t, csak zavar, h. már csak árnyéka régi önmagának. Ahogyan pl. a Longines is, meg még sok más. (Ó, azok a szép régi Longines -ok). A Chronoswiss is szép, egyedi, kiváló, stb, de még Lang sem mondja, h. manufaktúra. És az IWC is érzi ezt, meg a sajátverkes mai trendet (5000-es széria modelljei, visszanyúlás a múltba, régi modellekhez - Fliegeruhr). És reméljük, h. a háttérben ma is fejleszt.
Sajnos az autógyártás meg "előbbre jár" már az óraiparnál, ott a néhány nagy multicég már mindent csak a vállalati, és nem a márkaérdek szerint intéz. Közös padlólemeztől motorig. Csakhogy mecha óránál a használati érték jelentősége egyre kisebb, ergo az "érzés" jelentősége megnő. Ehhez pedig a belső egyediség tudata nem elhanyagolhatóan járul. Amúgy ugye Rolex, örök példa: túlárazott, nem is egyedi, aki megveszi, sokszor vsz. ETA verkkel is megvenné, ha azzal drágább lenne (mert csak reprezentálásra kell neki). Csak a márkanév az, ami ismertsége révén a luxusszegmensből is kiemeli. Ezt fizeted meg igazán. (Bocsánat a márka igazi szerelmeseitől, most nem rájuk gondoltam. Vannak a Rolexnek elmaradhatatlan értékei is).
(Ui. felőlem is újra kezdhetjük a vitát, mindig más és érdekes, ahányszor csak belekezdünk... :) ).
BLC: IWC-t vagy Zenithet semmiképp, normális kronográfot sem, de kvarc Longinest igen (ezt felejtsük is el mindjárt!) és FORTIS-ból a hárommutatós flieger, pilot kijön belőle, de egy picit többért cosmonauts-ot is kaphatsz, ezek pedig ezért az árért kiváló vételek!
GLASHUETTE - Azt hiszem semmilyen terméket, sem autót, sem kávédarálót, sem órát az összetevők számtani összege határoz meg, hanem az alapanyag + munka (összeszerelés, minőség, design)+ a gyártó hírneve. Mindez együtt egy Jaguár (FORD -ETA- motorral!!!)vagy egy IWC, amelyek árában nagyon jelentős szerepet játszik a hozzáadott munka. Az ár pedig gondos piackutatás eredménye. Annyiba kerül, amennyiért még el lehet adni. Az olyan árú, amelynél feltűnően bukik az ár-érték arány, maga is megbukik. És azt is el kell fogadnunk, hogy a luxuscikkek piacán nem méricskélik az összetevőket, a végeredmény számít, amelynek része az érzés is, amelyet a vevőben kelt az adott tárgy birtoklása. Márpedig szerintem a jelen Magyarországon egy 300000 Ft-os óra már luxuscikk. Lásd átlagbérek.
Szervusztok! Megtetszett egy Helvetia karóra, de csak annyit tudok róla, amit a számlapra írtak. "Helvetia 17 jewels incablock". Extra nagy méretű és kiskörös mp mutatós. Az egyik boltban azt mondták, hogy felhúzós, a másikban azt, hogy autómata, de csak kicsit??? Érdemes vele foglalkozni? Köszönöm a segítséget!
Értelek is. Tetszeni tetszik, de azért kérdezetem, hogy reális ár e.
Csak innen lent délről nehéz ugrálni.:)
Lehet megvárom az óra börzét. Vagy figyelek és lesek.
Tudsz küldeni ezekről képet amit mondtal mert nekem nagyon fáj a fogam egy safira, de idájig úgy értékeltem hogy elérhetetlen számomra.
BLC: Újonnan ennyibe kerül. Megérni megéri e? Hát, azt nemigen hiszem... 140eFT-ért már kapsz egy acéltokos, 70-es évekbeli, újszerű állapotú IWC-t. Vagy egy nagyon szép arany Chronographe Suisse kronót. Vagy sok minden mást. Persze ha Neked ez tetszik, az más, akkor megéri! ;)))
GLASHUETTE: Van igazad, de azért az ár nem egészen stimmel, az általad megjelölt árért (1-1.2milla körül) már 18K aranytokos, Jaeger werkes IWC Portofinót kapsz. Ebben a kategóriában azért ez nem olyan szörnyű ár. Egy Mark XV. ETA werkes sportórát 2400 Euróért vesztegetnek, ez normális esetben nálunk úgy 800eFt. A "legkopaszabb", acéltokos Portofinók az Általad megjelölt árnak legfeljebb a felébe kerülnek, de ez sem kevés. GLASHUETTE: Van igazad, de azért az ár nem ennyire horror, az általad megjelölt árért (1-1.2milla körül) már 18K aranytokos, Jaeger werkes IWC Portofinót kapsz. Ebben a kategóriában azért ez nem olyan szörnyű ár. Egy Mark XV-ös, ETA werkes sportórát 2400 Euróért vesztegetnek, ez normális esetben nálunk úgy 800eFt. Mondjuk egy ROLEX Air King, vagy alap SUBMARINER sem sokkal magasabb összeg, és akkor a ROLEX már saját, igen komoly werkkel bír, ez kétségtelen. Mindenesetre a "legkopaszabb", acéltokos Portofinók az Általad megjelölt árnak legfeljebb a felébe kerülnek, persze ez sem kevés. De az is igaz, hogy egy Il Destriero Scafusia, ami szinte minden valaha volt komplikációt tartalmaz, azért messze többet nyújt, mint amit a ROLEX egész történelme alatt összehozott! (280ezer Euróért, nálunk ez valószínűleg ipeghogy megállna 100 milla alatt. Ilyenem nemigen lesz egyhamar... :((( )
- Egy szónak is száz a vége :))), aki pénzügyileg jól akar kijönni, vegyen antik órát, azzal ritkán lehet rosszul járni! A kézihúzós új Portofinokkal vetekedő minőségű aranytokos 60-as, 70-es évekbeli Cal89-es IWC-t már 300eFt alatt lehet kapni, ez a werk még jobb, mint a maiak, és garantáltan értékőrző, jó esetben az óra állapota is teljesen újszerű, csak a modellt ismerő mondja meg, hogy nem a múlt héten vetted újként. Acéltokkal még jobb a bolt, akár a feléből ki lehet jönni.
vagy ezért az árért már jobb orát kaphatok. Mondjuk nem hiszem hogy egy IWC vagy egy Fortis-t vagy egy Longines-t esetleg egy Zenitet kapnék. Még használtan is vagy antik mechanikus-t ilyen márkában.
De javítsatok ki ha tévedek !
ROXUL: Sokat nem lehet az APELLÁról mondani. Nem egy túl régi cég (1943 óta létezik), a gyártmánypaletta zöme egyszerű, hétköznapi divatóra. De a felsőbb kategóriás modelljeik érdekesek, 120eFt-ért van pédául ETA 2824-re épülő, limitált pédányszámú, COSC minősített órájuk. Kézbe vettem, és tetszett, gondosan kidolgozott acéltok, zafírüveg, tömör acélszemekből álló szíj. A COSC minősítést is tekintve nagyon jutányos. De 500eFt alatt van 7750-el szerelt 18K aranytokos kronójuk is, és az is igen kellemesen mutat. Mindennapi használatra nagyon alkalmas, jó minőségű, de mégis olcsó órák. Rendkívüli minőséget, pláne komoly presztízst persze ne várj tőlük, de mint órák valószínűleg nem okoznak csalódást.
drempee: Bizony, úgy áll a helyzet, ahogy az előttem szólók megírták: ha veszel egy ETA werkes IWC-t akkor kifizetsz 150e Ft-ot a werkért meg a tokért, további 1 millát pedig az IWC feliratért. Erről mesélek már vagy egy éve, és az elején hogy le lettem ugatva...
DREMPEE: Pedig ez egy nagyon érdekes vita! Anno igen élvezeteseket szurkálódtunk egymással ezügyben (szerintem mindenkinek jólesett :))) ). Egy biztos: a márkás órák a luxusárucikkek kategóriájába tartoznak, és itt igen komoly anomáliák is vannak ár/érték viszonylatban. Igazán én sem mindig érzem egyes órák árát megmagyarázhatónak. Például az IWC jól láthatóan felépített egy "termékportfóliót", amelyben vannak egyszerűbb és komolyabb modellek, egészen a nagy komplikáltságú egzotikumokig, és ezekhez rendelt egy aránylag lineáris árskálát. A minőség kiváló, a legegyszerűbb, ETA katalóguswerkre épülő Portofino modellek is életre (és azon túl..) szóló darabok, és a teljes palettán elhelyezve őket, az áruk is reális. Ha azonban úgy nézem, hogy ugyanezt a szerkezetet megkaphatom egy ugyanilyen pontos beállításban COSC minősítéssel egy kifogástalan minőségű és kidolgozású, zafírüveges APELLA (sőt, akár POLJOT!!) acéltokban is, 100-150 eFT-os áron, akkor drágák. De nyilvánvaló, hogy az IWC-vel nagy adag presztízst is kapok, és ezért (is) kell sokkal többet fizetni. A komplikáltabb daraboknál, ahol modifikált Jaegereket használnak, vagy például az ETA bázisra rengeteg átépítéssel, új alaplemezre ráépítik a saját öröknaptárjukat, ott már műszakilag is megvan az egyediség, könnyebb az árat is magyarázni. Ami amúgy ilyenkor nekem még aránytalanabbnak tűnik, de jelenleg ezeken az árakon el lehet adni az órákat, tehát a piac ezt az értéket nem tartja túlzottnak. Itt eszembe jutott, hogy G.R.Lang, a Chronoswiss alapítója merengett a közelmúltban egy interjúban, hogy milyen sokat jelent a mára kivívott presztízs, mert például a Regulateur modelljeit (és általában az óráit) az 1980-as évek legvégén a maival egyező minőségben a mainak csak fele-harmada árért tudta eladni, de ma elmennek ilyen drágán is. Bizony ennyivel nőtt a profitja is!
- Az IWC amúgy a szívem egyik csücske, olyan utánozhatatlan aurája van az óráiknak, ami más utánozni sem nagyon bír. Igazi, funkcionális, germán egyszerűség, mégis gyönyörűek. Vadászom is rájuk, épp most tettem szert egy 1915 körüli kicsi aranyórára, porcelán számlappal, azzal a Cal64-es 15 köves werkkel, amely az IWC legelső, már karórába készült szerkezete volt. Sajna sok még a munka rajta, de ha elkészült kiteszem a képeit.
DREMPEE: Ahogy mondod! De TE_O jóérzésü srác, amit írt az IWC függetlenségére vonatkozó kérdésre írta, válaszának lényege az volt SZERINTEM, hogy nem full manufactura a cég (ilyen egyébként egy sincs) "csak" részben vannak saját szerkezetei. A manufaktura kifejezést én sem általános hanem órásberkekben megszokott vonatkozásban értem, tehát nem a kifejezetten kézi munkáról hanem a zömében teljesen saját gyártmányról van szó.
TE_O: Valóban ritkán szokták a plexit így utánereszteni, és valóban akkor a legfontosabb, ha erősen feszül a plexi (főleg nagyon kicsi női óráknál, illetőleg erősen túlméretes plexi használatánál).
Hayloft: A fogpaszták az óraüvegen nekem nem jöttek be. Az edzett plexik meglepően kemények, alig lágyabb felületűek az átlagos üvegeknél. A mobiltelefonok előlapjai és a CD lemezek sokkal lágyabb polikarbonátból vannak, ott működhet a dolog. Igazándiból a Poliwatch-al is igen lassú a munka, én általában 800-as, majd 1200-as csiszolpapíron nedvesen felcsiszolom a karcos üveget, majd Dialuxal polírkorongon fényezem. Egy mély karcot egy ronggyal és Poliwatch-al akár egy óráig is eltarthat eltüntetni, közben rendesen le lehet izzadni (sportnak sem rossz :))) ). Fogpasztával még sokkal lassúbb a dolog.
BOSUN: Nem muszáj rohanni vele óráshoz. De az olajak és tömítések öregedése miatt azért 6-8 évente célszerű megejteni egy nagyszervizt.
PASSIONATA: Az IWC a Richemont-Group tagja, nem egy rossz társaság, a főbb márkáik:
IWC
Jaeger-Le Coultre
Vacheron & Constantin
Baume & Mercier
Cartier
Lange
Milyen polirpaszták vannak?
Mondjuk amit naponta használok autamata, nincs érteleme 2 percenként poliroznom, mert bele őrülök. Így igyekszem vigyázni az óráimra, de sajna ez is kevés mert nem mindent lehet kivédeni. Sajna a régi mechanikus órákat a nagyobb többségben plexi üveggel készítettek. Ami könnyen karcolodik. De majd kicserélem ha nagyon vészes.
Úgye nem csak én hordom az óráimat más is hordja a kis féltett kincseit ?
Szervusztok. Igazán nem szeretnem felújítani a már korábban lezajlott eszmecserét (vitát?) az igazi óra mibenlétéről, de szerintem az IWC-ket 1-2 modelltől eltekintve egyszerű "kevéssé érdekes, tokozott ETA"-ként aposztrofálni nem hangzik túl jól. Azt hiszem e topic lakói között is sokan örülnének (enyhe kifejezés) egy IWC által tokozott ETA-nak. Úgy gondolom, hogy két óra attól még nem egyforma, hogy ugyanaz az ETA szerkezet ketyeg benne (ami nem is mindig ugyanaz), egy óra nem csak szerkezetből áll, mögötte áll egy gyár összes munkája és hagyománya. Ez persze az árában is tükröződik, de általában a minőségben is. Nem hiszem, hogy a mechanikus órákat gyártó cégek mintegy 90%-át egy kalap alá vehetjük, pusztán, mert ETA szerkezetet "tokoznak". Lehet, hogy én szeretem a kelleténél jobban az IWC-t, de egy ilyen szintű óragyártót még akkor sem intéznék el egy félmondattal, ha Patekokkal és Langékkal lenne kitömve a vitrinem. De nincs.
plasztikról a pici karcokat a gabi fogkrémmel is le lehet szedni szépen, én sérült cdről nyom nélkül vettem le karcokat amibe a stúdiólejátszó beleakadt
ugyanez jó volt mobiltelefon szélvédőjére, gondolom akkor az óra plasztiküvegére is jó lehet
De ha van erre polírpaszta és meg tudod szerezni akkor az talán mindenképpen jobb.