Keresés

Részletes keresés

kulináris kóstológia Creative Commons License 2006.08.11 0 0 740

Üdv. Adri!:-)

 

Nem saját, kiollóztam:

 

A haltöpörtyű egy pontyfélék hasi oldalából készült tepertő. A nagyobb példányok zsírosabb részét kockákra vágva vízben teszik fel főni, és a kisülő zsiradéktól kellemes pörzs íze lesz.

 

Vendéglők lilahagymával ajánlják. Kiegészítés mailben megy. 

Előzmény: stefiadri (739)
stefiadri Creative Commons License 2006.08.11 0 0 739

Sziasztok!

Mostanában egyre többet hallom ezt a szót: haltöpörtyű. Mintha "divatba" jött volna. Ti szoktatok ilyet sütni? Milyen zsiradékba, milyen halból stb.?

TTAMAS Creative Commons License 2006.08.10 0 0 738
És ajánlom még a szintén arrafelé lévő Öreg Kőrössy halászcsárdát.
Előzmény: homerx (737)
homerx Creative Commons License 2006.08.10 0 0 737
nagyon reg ettem a fehertoiban, ezert nem tudok rola velemenyt mondani, de javasolhatom meg szegeden a tiszaparton tape fele a kiskorossy csardat.
eddig nagyon meg voltam elegedve az etelekkel.
Előzmény: oiuz (736)
oiuz Creative Commons License 2006.08.08 0 0 736

Üdv !

 

AfSiH

 

 

Dydand és Boarhunter!

 

Meg kell hogy mondjam, kételyeket ébreszetettetek bennem.

Én eddig a Fehértói halászcsárdában csak jókat ettem, de ez a kritika Dydand és Boarhunter részéről megdöbbentett (na azért annyira nem, csak egy kicsit)

Ugyan mindenki tudja, hogy az izlések és pofonok összefüggései és hasonlóságai határtalanok mindazonáltal elgondolkodtató amit írtatok.

 

Főleg az döbbent meg, hogy az étel volt rossz. A kiszolgáláson én már meg sem lepődök, semmilyen étteremmel kapcsolatban.... Rosszak a tapasztalataim....

 

Na mindegy...

 

Én mint topikgizda (nem is vagyok gizda.... jóval 100 fölött vagyok (ÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚ dagadt állat)) levonom a konklúziót:

 

főzzön mindenki otthon magának és barátainak, és akkor legfeljebb csak a halast kell másnap agyonütni a lapátnyéllel.....

 

a legjobbakakt!

 

afSiH

OIUZ

Előzmény: Dydand (734)
Boarhunter Creative Commons License 2006.08.07 0 0 735

Ilyen az, amikor egy Bajai Halászlén szocializálódott egyed megkóstolja a szeged környéki vendéglős "halmártást". Én sokáig gondoltam, hogy rossz halétel nincs, de a szegedi halászcsárdában otthagytam a halászlét magam is.

Előzmény: Dydand (734)
Dydand Creative Commons License 2006.08.07 0 0 734
Üdv minden HALtársnak!

Nagy várakozások után, de én is elzarándokoltam a híres Fehér-tói Halászcsárdába ("a halászlé mekkájába").

Hát mit mondjak, nem hatott meg. Olyannyira nem hatott meg, hogy 3 alá lett az össz osztályzat és ez is csak nagyon erős jóindulattal....:((((

A csirkesz*rszag, ami fogadott még nem is tántorított el annyira (egy idő után megszokja az ember) de az a rengeteg légy, ami körüldongott minket, az eléggé idegesítő volt. A pincér pl. elfelejtette, hogy mit is rendeltünk...

Ételek, amiket ettünk:

Harcsával töltött palacsinta, kapros-gombás mártásban.
Ár: 700 HUF.
Osztályzat: 3.
Semmi különös, inkább menzajellegű húsospalacsintára hasonlított (a palacsinta ráadásul eléggé feketés-barnás színt viselt belül)

Haltepertő rántott hagymakarikákkal.
Ár: 900 HUF.
Osztályzat: 3.
A haltepertő vékony és kemény volt, a rántott hagymakarikát (biztos bazi drága lehet...) 4 db képviselte a tányéron, helyette lilahagyma-karikák voltak kiegészítésként.

Vegyes halászlé.
Ár: 1600 HUF.
Osztályzat: 2 (nagyon-nagy jóindulattal - a gimiben sem buktattam meg senkit).
Förtelem. Zsíros, ízetlen, inkább egy halsűrítménnyel felturbózott paradicsomital benyomását keltette, fél pontyderékkal és kevés harcsafilével.

Harcsapaprikás juhtúrós puliszkával.
Ár: 2000 HUF.
Osztályzat: 4.
A harcsapaprikás kissé lisztes volt (csak tejföl kellene, hogy szerepeljen a paprikásban), a juhtúrós puliszka kellő állagú, középen a juhtúró karikával. Össz ízhatásra is kellemes, a halhús kellően puha, de nem szétfőtt.

Amik még szembetűntek: paprika az asztalokon elhelyezett hosszúcsövű szegedi őrölni (!!!) való fűszerpaprika, több üres csumát is tartalmazott a tányér, más paprikás ízesítő nincs (tudom, a bogyiszlai ott ellenség, de egy cseresznyét, vagy macskapöcsét simán tehettek volna oda, a különböző paprikakrémek mellé - persze ezek sem voltak). Kenyér darabjáért 60 HUF-ot kérnek, ami meg hagyján lenne, ha nem akartak volna átvágni a derék pincérek. Jó-jó, nem sok az a 60 froncsi, nem is erről van szó, hanem a szándékról. Persze az is lehet, hogy a pincér elfelejtette a fogyasztott kenyérszeletek számát, úgy, mint a rendelt ételeket....

Konklúzió: soha többet erre a helyre, és minden halkedvelő ismerősömnek ezt fogom mondani.

Üdv: dy
tuutuu Creative Commons License 2006.07.28 0 0 733

Na, de ami miatt megint idejöttem. Pestről hazafele Agárdon rámjött a halevés.

3/4 12-kor megyek a Nádas melletti bodegába, mondom van -é keszeg? Mert az lángossal, sörrel egészen jó. ( A zasszonyt meggyőztem, hogy onnét ő vezet).

- Ááá, még nem olvadt ki... ha 20 perc múlva visszajönne..

 

Mondjuk nem nagyon értem, hogy főszezon kellős közepén miért nem reggel 7-től nyomatják?

Mert nincs vendég.

Azért nincs vendég, vazze, mert ezután megint 2 év kell, hogy odatoljam a pofám.( Akkor egy fél kilós keszeget lóbált meg az orrom alatt a némber, hülyének néz?)

 

...:}}

Sose HALunk meg!

tuutuu Creative Commons License 2006.07.28 0 0 732
Egyszer már belekezdtem, ha kinyit a könyvtár, rajtaütök...:}}
Előzmény: Boarhunter (726)
tuutuu Creative Commons License 2006.07.28 0 0 731
A Bélaság egy sajátos dolog, és sürgősen elnézést mindenkitől, de eddig eltérő Béla csak a IV. Béla volt az én praxisomban, és alighanem át kell nézni a történelmet, mert ő kilóg a sorból...:}}
Előzmény: fan_fan (721)
tuutuu Creative Commons License 2006.07.28 0 0 730

Nékem a legszebb halnak tűnik. Egyszer ettem csak, de igen szar iszapíze volt szegénynek..:}}

Ennek ellenére tartom a véleményemet.

Előzmény: fan_fan (717)
Halmocska Creative Commons License 2006.07.27 0 0 729

A segítségeteket szeretném kérni egy barátom nevében. A link nem működik, bemásolom a levelet. Köszi, mindenkinek.

 


Szal szegény párát holnap kiverik az utcára, nem maradhat az eddigi helyén.
Én befogadnám arra az időre amíg gazdi kerül, de Gina pont most tüzel.
Nem szeretnék utána hetekig arról naplózni, hogy tündéri kiskutyák ingyen elvihetők.JJJJ
Kérem a kutyabarátokat linkeljenek be a naplóikba, adjunk ennek az ebnek sanszot egy új gazdira.
Tényleg imádnivaló.
Ha nem lesz más megoldás amíg a kutyám(Gina)tüzel beteszem Buksit a lakásba.L
Ha ez a végső megoldás következne be, a Zasszony beadja a válópert az tuti!LL
Ugye nem akartok nekem rosszatTudjátok, rossz az aki rosszra gondol.J
Muszáj vok felvenni a Matyi stílust, és mindenféle naplócímet kitalálni, de ez a kutya mindent megér.
Tartom a hátam.
Szal szegény párát holnap kiverik az utcára, nem maradhat az eddigi helyén.
Én befogadnám arra az időre amíg gazdi kerül, de Gina pont most tüzel.
Nem szeretnék utána hetekig arról naplózni, hogy tündéri kiskutyák ingyen elvihetők.JJJJ
Kérem a kutyabarátokat linkeljenek be a naplóikba, adjunk ennek az ebnek sanszot egy új gazdira.
Tényleg imádnivaló.
Ha nem lesz más megoldás amíg a kutyám(Gina)tüzel beteszem Buksit a lakásba.L
Ha ez a végső megoldás következne be, a Zasszony beadja a válópert az tuti!LL
Ugye nem akartok nekem rosszat

Halmocska Creative Commons License 2006.07.27 0 0 728

Sziasztok!

 

Tudom, hogy ez halas topik, de ha tudtok gazdit egy kutyusnak....

http://www.lovebox.hu/blog.php?sv=195054,577979

fan_fan Creative Commons License 2006.07.27 0 0 727
:-))
Előzmény: Boarhunter (726)
Boarhunter Creative Commons License 2006.07.27 0 0 726
Azért majd egyszer, ha két úszás és három halevés között lesz egy kis időd, olvasd el a "Rátóti legényanya" c. könyvet, hogy a "gondúkoggyunk, Béláim" jelentésével tisztába légy... :-)
fan_fan Creative Commons License 2006.07.27 0 0 725

gyerekkoromban

 

Magyarból jelesre érettségiztem.

Előzmény: fan_fan (724)
fan_fan Creative Commons License 2006.07.27 0 0 724

Nekem gyerekoromban már felnőttszobám volt ! :-)

 

Különben meg kedvenc ételem a HAL, a HALAK jegyében születtem és kedvenc sportágam az úszás (melyet rendszeresen művelek is) tehát halmozottan HALAS vagyok. :-)

Előzmény: Boarhunter (723)
Boarhunter Creative Commons License 2006.07.26 0 0 723
Látszik, hogy nem volt gyerexobád :-)))
Előzmény: fan_fan (721)
TTAMAS Creative Commons License 2006.07.26 0 0 722

a harcsának (mint jó ízű hal2) milyen hívó hangja van,

 

Ha nem is a harcsa adja ki, de a harcsát lehet hanggal csalogatni. Ősi horgász (halász) módszer, kuttyogatásnak nevezik.

Előzmény: oiuz (720)
fan_fan Creative Commons License 2006.07.26 0 0 721

"Gondolkodjunk Béláim, gondolkodjunk!"

 

A Béla a szőke nő hímnemű megfelelője ? :-))))))))))))

 

Aki konzervhalat eszik arra mondják ? :-)))))))))

 

Moderátort ide ! :-)))))))))))))

Előzmény: oiuz (720)
oiuz Creative Commons License 2006.07.25 0 0 720

afSiH!

 

Drága BArátaim!

 

Aki rájön arra, hogy a kecsegének (mondjuk, mint jó ízű hal) vagy a harcsának (mint jó ízű hal2) milyen hívó hangja van, legyen kedves közölni, esetlega mp3 filébe rögzíteni szíveskedjen.

 

Én egy igen jellegzetes hangot tudok rögzíteni, de nem hiszem, hogy a sporthorgászokat ez fecsigázná....

ez nem annyira hívóhang inkább küldő avagy búcsú hang.

 

na akkor a hang:

 

cuppp cuppp nyammm nyammmm és ezt lehet cifrázni is........

 

aki nem jött volna rá gy.k.

evés közben keletkeznek ezek a hangok......

Nem biztos,. hogy ez csalogatólag hat a halaakra....

 

Na akkor zárom soraim egy örökbecsűvel:

 

"Gondolkodjunk Béláim, gondolkodjunk!"

 

afSiH

 

PÁÁÁÁÁ

 

 

oiuz

Előzmény: fan_fan (719)
fan_fan Creative Commons License 2006.07.25 0 0 719
Mooni Creative Commons License 2006.07.18 0 0 718

Szia!

Köszi, ki is nyomtattam. Végül a tejfölös, sok hagymás, fokhagymás, gombás, szalonnás variációnál maradtam és be kell vallanom, valami fenséges lett. Nem gondoltam volna, hogy ilyen egyszerűen ennyire finomat lehet összehozni. Annyit változtattam, hogy sima őrült bors helyett durvára darált fekete-fehéret használtam és a tejfölt kevés tejjel higítottam. Szegény gyerekeim másnap este is szerettek volna enni belőle, de lemaradtak, a gonosz szülők ebédre elfogyasztották... De fel van véve a menübe, köszi a tippeket a többi is előbb-utóbb sorra kerül. A hétvégén még tőkehalfilét is csináltam bazsalikomos tejszínes mártással. Az sem lett rossz, de az előbbi viszi a pálmát.

Üdv: Mooni

Előzmény: Dydand (714)
fan_fan Creative Commons License 2006.07.17 0 0 717
Nyert !
Előzmény: tuutuu (711)
Dydand Creative Commons License 2006.07.14 0 0 716
Kinek a pap, kinek a papné;)

Igen, hal alaplével is jó, de próbáltam már thai halszósszal is, hát valami fenséges! A leveskocka végülis egy szükséges rossz, "teltebb ízt" ad az ételnek, de ha van hal alaplé, vagy valami ami kiváltja, akkor természetesen nem kellenek. Sokszor készítek úgy helyettesítőt, hogy kevés kurkumát, világos szójaszószt és kevés gombaport keverek a levesbe sok fokhagymával, tört mustármnaggal, zellerzölddel és petrezselyemmel. Az is finom tud lenni:)
Előzmény: Boarhunter (715)
Boarhunter Creative Commons License 2006.07.14 0 0 715

Hát, én azért leveskocka helyett hal alaplével csinálnám...

A a sok E böki a csőrömet, a rizst leszámítva nem is használom semmihez ezeket a prasnyaságokat...

Dydand Creative Commons License 2006.07.14 0 0 714
Szia!

Az elkészítés majdnem ugyanaz, igen, itt a recipe:

Tárkonyos harcsaleves

Hozzávalók:
60 dkg harcsafilé (lehet több, csak finomabb lesz), 1 kiskanál só, 1 mokkáskanál őrölt bors, 1 vöröshagyma, 2 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 kisebb zellergumó, 5 dkg vaj vagy 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 2 húsleveskocka, 15 dkg zöldborsó (lehet fagyasztott is), 1-1 kiskanál morzsolt tárkony és borsikafű (a frissek még zamatosabbak), 1 evőkanál tárkonyecet, 2 dl tejföl

Elkészítése:
A halhúst ujjnyi csíkokra vágjuk. Megsózva, megborsozva félretesszük. A zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát finomra, a többit a gyufaszálnál kicsit vastagabb csíkokra metéljük. Vajon a hagymát kis lángon üvegesre pároljuk, a többi zöldséget rászórjuk. Saját levében, lefedve, 6-8 perc alatt félpuhára pároljuk. Megszórjuk liszttel, kissé megpirítjuk, majd bő 1 liter vízzel fölöntjük. Belemorzsoljuk a leveskockát, hozzáadjuk a zöldborsót. 3-4 percnyi forralás után tárkonnyal és borsikával fűszerezzük, óvatosan belekeverjük a halat, és 15 percig főzzük. Végül a levest ecettel ízesítjük, tejföllel dúsítjuk. A tűzről levéve 2 tojássárgájával is gazdagíthatjuk, így még krémesebb, lágyabb lesz.

Ha nem akarsz bajlódni a zöldségekkel, akkor vegyél egy zacskó húsleves -zöldségkeveréket, abban nagyjából minden benne van ;)


Az, hogy mit csinálj a bőrével attól függ, hogy mit szeretnél csinálni belőle és mekkora a harcsa. Pl. ha filézed akkor érdemes megynúzni.

A nyálka természetes dolog, elég vízzel lemosni.

Ha egyéb ötlet, vagy segítség kell, csak szólj nyugodtan!

Üdv: dy
Előzmény: Mooni (713)
Mooni Creative Commons License 2006.07.14 0 0 713
Csak ma értem rá elolvasni, péntek lévén pont vacsorának való. Köszi a  sokféle elkészítési módot, még gondolkodom melyiket szeressem.  A tárkonyos hallé receptjét nem írnád be ha megkérlek? Tárkonyos vadragu levest már csináltam, uaz, vagy kicsit másképp kell? A bőre kissé nyálkás. Elég vízzellemosni, vagy sóval kell lemaratni, avagy nyúzzam meg???
Előzmény: Dydand (680)
oiuz Creative Commons License 2006.07.14 0 0 712

jó Reggelt!

afSiH

 

Hát Kaopsvár tényleg nem egy halas város....:(

De nincs messze a Balcsi!!!!

 

 

Minden eset jó halat (akár honnan is veszed)..:)

 

oiuz

Előzmény: Boarhunter (708)
tuutuu Creative Commons License 2006.07.13 0 0 711
Szerintem az.
Előzmény: fan_fan (703)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!