A haltöpörtyű egy pontyfélék hasi oldalából készült tepertő. A nagyobb példányok zsírosabb részét kockákra vágva vízben teszik fel főni, és a kisülő zsiradéktól kellemes pörzs íze lesz.
nagyon reg ettem a fehertoiban, ezert nem tudok rola velemenyt mondani, de javasolhatom meg szegeden a tiszaparton tape fele a kiskorossy csardat. eddig nagyon meg voltam elegedve az etelekkel.
Meg kell hogy mondjam, kételyeket ébreszetettetek bennem.
Én eddig a Fehértói halászcsárdában csak jókat ettem, de ez a kritika Dydand és Boarhunter részéről megdöbbentett (na azért annyira nem, csak egy kicsit)
Ugyan mindenki tudja, hogy az izlések és pofonok összefüggései és hasonlóságai határtalanok mindazonáltal elgondolkodtató amit írtatok.
Főleg az döbbent meg, hogy az étel volt rossz. A kiszolgáláson én már meg sem lepődök, semmilyen étteremmel kapcsolatban.... Rosszak a tapasztalataim....
Na mindegy...
Én mint topikgizda (nem is vagyok gizda.... jóval 100 fölött vagyok (ÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚ dagadt állat)) levonom a konklúziót:
főzzön mindenki otthon magának és barátainak, és akkor legfeljebb csak a halast kell másnap agyonütni a lapátnyéllel.....
Ilyen az, amikor egy Bajai Halászlén szocializálódott egyed megkóstolja a szeged környéki vendéglős "halmártást". Én sokáig gondoltam, hogy rossz halétel nincs, de a szegedi halászcsárdában otthagytam a halászlét magam is.
Nagy várakozások után, de én is elzarándokoltam a híres Fehér-tói Halászcsárdába ("a halászlé mekkájába").
Hát mit mondjak, nem hatott meg. Olyannyira nem hatott meg, hogy 3 alá lett az össz osztályzat és ez is csak nagyon erős jóindulattal....:((((
A csirkesz*rszag, ami fogadott még nem is tántorított el annyira (egy idő után megszokja az ember) de az a rengeteg légy, ami körüldongott minket, az eléggé idegesítő volt. A pincér pl. elfelejtette, hogy mit is rendeltünk...
Ételek, amiket ettünk:
Harcsával töltött palacsinta, kapros-gombás mártásban. Ár: 700 HUF. Osztályzat: 3. Semmi különös, inkább menzajellegű húsospalacsintára hasonlított (a palacsinta ráadásul eléggé feketés-barnás színt viselt belül)
Haltepertő rántott hagymakarikákkal. Ár: 900 HUF. Osztályzat: 3. A haltepertő vékony és kemény volt, a rántott hagymakarikát (biztos bazi drága lehet...) 4 db képviselte a tányéron, helyette lilahagyma-karikák voltak kiegészítésként.
Vegyes halászlé. Ár: 1600 HUF. Osztályzat: 2 (nagyon-nagy jóindulattal - a gimiben sem buktattam meg senkit). Förtelem. Zsíros, ízetlen, inkább egy halsűrítménnyel felturbózott paradicsomital benyomását keltette, fél pontyderékkal és kevés harcsafilével.
Harcsapaprikás juhtúrós puliszkával. Ár: 2000 HUF. Osztályzat: 4. A harcsapaprikás kissé lisztes volt (csak tejföl kellene, hogy szerepeljen a paprikásban), a juhtúrós puliszka kellő állagú, középen a juhtúró karikával. Össz ízhatásra is kellemes, a halhús kellően puha, de nem szétfőtt.
Amik még szembetűntek: paprika az asztalokon elhelyezett hosszúcsövű szegedi őrölni (!!!) való fűszerpaprika, több üres csumát is tartalmazott a tányér, más paprikás ízesítő nincs (tudom, a bogyiszlai ott ellenség, de egy cseresznyét, vagy macskapöcsét simán tehettek volna oda, a különböző paprikakrémek mellé - persze ezek sem voltak). Kenyér darabjáért 60 HUF-ot kérnek, ami meg hagyján lenne, ha nem akartak volna átvágni a derék pincérek. Jó-jó, nem sok az a 60 froncsi, nem is erről van szó, hanem a szándékról. Persze az is lehet, hogy a pincér elfelejtette a fogyasztott kenyérszeletek számát, úgy, mint a rendelt ételeket....
Konklúzió: soha többet erre a helyre, és minden halkedvelő ismerősömnek ezt fogom mondani.
Na, de ami miatt megint idejöttem. Pestről hazafele Agárdon rámjött a halevés.
3/4 12-kor megyek a Nádas melletti bodegába, mondom van -é keszeg? Mert az lángossal, sörrel egészen jó. ( A zasszonyt meggyőztem, hogy onnét ő vezet).
- Ááá, még nem olvadt ki... ha 20 perc múlva visszajönne..
Mondjuk nem nagyon értem, hogy főszezon kellős közepén miért nem reggel 7-től nyomatják?
Mert nincs vendég.
Azért nincs vendég, vazze, mert ezután megint 2 év kell, hogy odatoljam a pofám.( Akkor egy fél kilós keszeget lóbált meg az orrom alatt a némber, hülyének néz?)
A Bélaság egy sajátos dolog, és sürgősen elnézést mindenkitől, de eddig eltérő Béla csak a IV. Béla volt az én praxisomban, és alighanem át kell nézni a történelmet, mert ő kilóg a sorból...:}}
A segítségeteket szeretném kérni egy barátom nevében. A link nem működik, bemásolom a levelet. Köszi, mindenkinek.
Szal szegény párát holnap kiverik az utcára, nem maradhat az eddigi helyén. Én befogadnám arra az időre amíg gazdi kerül, de Gina pont most tüzel. Nem szeretnék utána hetekig arról naplózni, hogy tündéri kiskutyák ingyen elvihetők.JJJJ Kérem a kutyabarátokat linkeljenek be a naplóikba, adjunk ennek az ebnek sanszot egy új gazdira. Tényleg imádnivaló. Ha nem lesz más megoldás amíg a kutyám(Gina)tüzel beteszem Buksit a lakásba.L Ha ez a végső megoldás következne be, a Zasszony beadja a válópert az tuti!LL Ugye nem akartok nekem rosszatTudjátok, rossz az aki rosszra gondol.J Muszáj vok felvenni a Matyi stílust, és mindenféle naplócímet kitalálni, de ez a kutya mindent megér. Tartom a hátam. Szal szegény párát holnap kiverik az utcára, nem maradhat az eddigi helyén. Én befogadnám arra az időre amíg gazdi kerül, de Gina pont most tüzel. Nem szeretnék utána hetekig arról naplózni, hogy tündéri kiskutyák ingyen elvihetők.JJJJ Kérem a kutyabarátokat linkeljenek be a naplóikba, adjunk ennek az ebnek sanszot egy új gazdira. Tényleg imádnivaló. Ha nem lesz más megoldás amíg a kutyám(Gina)tüzel beteszem Buksit a lakásba.L Ha ez a végső megoldás következne be, a Zasszony beadja a válópert az tuti!LL Ugye nem akartok nekem rosszat
Azért majd egyszer, ha két úszás és három halevés között lesz egy kis időd, olvasd el a "Rátóti legényanya" c. könyvet, hogy a "gondúkoggyunk, Béláim" jelentésével tisztába légy... :-)
Különben meg kedvenc ételem a HAL, a HALAK jegyében születtem és kedvenc sportágam az úszás (melyet rendszeresen művelek is) tehát halmozottan HALAS vagyok. :-)
Aki rájön arra, hogy a kecsegének (mondjuk, mint jó ízű hal) vagy a harcsának (mint jó ízű hal2) milyen hívó hangja van, legyen kedves közölni, esetlega mp3 filébe rögzíteni szíveskedjen.
Én egy igen jellegzetes hangot tudok rögzíteni, de nem hiszem, hogy a sporthorgászokat ez fecsigázná....
ez nem annyira hívóhang inkább küldő avagy búcsú hang.
na akkor a hang:
cuppp cuppp nyammm nyammmm és ezt lehet cifrázni is........
aki nem jött volna rá gy.k.
evés közben keletkeznek ezek a hangok......
Nem biztos,. hogy ez csalogatólag hat a halaakra....
Köszi, ki is nyomtattam. Végül a tejfölös, sok hagymás, fokhagymás, gombás, szalonnás variációnál maradtam és be kell vallanom, valami fenséges lett. Nem gondoltam volna, hogy ilyen egyszerűen ennyire finomat lehet összehozni. Annyit változtattam, hogy sima őrült bors helyett durvára darált fekete-fehéret használtam és a tejfölt kevés tejjel higítottam. Szegény gyerekeim másnap este is szerettek volna enni belőle, de lemaradtak, a gonosz szülők ebédre elfogyasztották... De fel van véve a menübe, köszi a tippeket a többi is előbb-utóbb sorra kerül. A hétvégén még tőkehalfilét is csináltam bazsalikomos tejszínes mártással. Az sem lett rossz, de az előbbi viszi a pálmát.
Igen, hal alaplével is jó, de próbáltam már thai halszósszal is, hát valami fenséges! A leveskocka végülis egy szükséges rossz, "teltebb ízt" ad az ételnek, de ha van hal alaplé, vagy valami ami kiváltja, akkor természetesen nem kellenek. Sokszor készítek úgy helyettesítőt, hogy kevés kurkumát, világos szójaszószt és kevés gombaport keverek a levesbe sok fokhagymával, tört mustármnaggal, zellerzölddel és petrezselyemmel. Az is finom tud lenni:)
Az elkészítés majdnem ugyanaz, igen, itt a recipe:
Tárkonyos harcsaleves
Hozzávalók: 60 dkg harcsafilé (lehet több, csak finomabb lesz), 1 kiskanál só, 1 mokkáskanál őrölt bors, 1 vöröshagyma, 2 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 kisebb zellergumó, 5 dkg vaj vagy 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 2 húsleveskocka, 15 dkg zöldborsó (lehet fagyasztott is), 1-1 kiskanál morzsolt tárkony és borsikafű (a frissek még zamatosabbak), 1 evőkanál tárkonyecet, 2 dl tejföl
Elkészítése: A halhúst ujjnyi csíkokra vágjuk. Megsózva, megborsozva félretesszük. A zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát finomra, a többit a gyufaszálnál kicsit vastagabb csíkokra metéljük. Vajon a hagymát kis lángon üvegesre pároljuk, a többi zöldséget rászórjuk. Saját levében, lefedve, 6-8 perc alatt félpuhára pároljuk. Megszórjuk liszttel, kissé megpirítjuk, majd bő 1 liter vízzel fölöntjük. Belemorzsoljuk a leveskockát, hozzáadjuk a zöldborsót. 3-4 percnyi forralás után tárkonnyal és borsikával fűszerezzük, óvatosan belekeverjük a halat, és 15 percig főzzük. Végül a levest ecettel ízesítjük, tejföllel dúsítjuk. A tűzről levéve 2 tojássárgájával is gazdagíthatjuk, így még krémesebb, lágyabb lesz.
Ha nem akarsz bajlódni a zöldségekkel, akkor vegyél egy zacskó húsleves -zöldségkeveréket, abban nagyjából minden benne van ;)
Az, hogy mit csinálj a bőrével attól függ, hogy mit szeretnél csinálni belőle és mekkora a harcsa. Pl. ha filézed akkor érdemes megynúzni.
A nyálka természetes dolog, elég vízzel lemosni.
Ha egyéb ötlet, vagy segítség kell, csak szólj nyugodtan!
Csak ma értem rá elolvasni, péntek lévén pont vacsorának való. Köszi a sokféle elkészítési módot, még gondolkodom melyiket szeressem. A tárkonyos hallé receptjét nem írnád be ha megkérlek? Tárkonyos vadragu levest már csináltam, uaz, vagy kicsit másképp kell? A bőre kissé nyálkás. Elég vízzellemosni, vagy sóval kell lemaratni, avagy nyúzzam meg???