APT, köszi a választ, ebbe mondjuk én nem számoltam még bele sosem, de igazságod lehet...
Más: tegnap kint voltam az Ecserin, sikerült is hozzájutnom egy szépséges darabhoz, úgy örültem neki, mint egy gyerek. Minden bizonnyal egy 30-as évekbeli vagy akörüli magyar órásmester saját tokozásáról van szó, a számlapon "Baross Sz.", alul "swiss made" olvasható, a tok fixfüles. A szerkezete 15 köves, csavaros billegő, legjobban a Te oldaladon levő Chronometre Suisse karóra szerkezetéhez hasonlít, csak a hidak finiselése más kicsit. A hátlap tanúsága szerint javították 1949-ben, 1953-ban, 1957-ben két alkalommal és 1964-ben. Talán 2 héten belül újrakrómozódik a tok és megtisztul a werk, alig várom már, hogy felvehessem... :)
P126FUN: Sokan aranyoznak korrekt módon, de senki sem vastagon. De ha utánaszámolunk, ki is jön, miért: egy átlagos tok aranyozandó felülete kb: 10-15 négyzetcentiméter, de inkább több, mint kevesebb! És ez is csak a szokásos acél hátlappal, aranyozott hátlappal ez már inkább a duplája (és sajnos az arany minden oldalon leválik ám, kívül-belül). Ha 20 mikron vastagon aranyozzuk ezt le (ez már jó kopásállóságú réteg), akkor szükséges kb: 0.03 köbcentiméter arany, ez nem kevés ám, mivel tiszta arany válik le, ezért az arany sűrűségével számolva (kb: 19g/ccm) ez 0.57g színarany lenne! Ez világpiaci, tőzsdei! áron minimum 1500-2000 Ft ára színarany, ami idehaza, adókkal (ciános oldatot csak ellenőrzött csatornákon át lehet venni), oldatban, galvanizálva kb: 7-10000 Ft lenne. Ennyit nem lehet egy galvanizálásért elkérni, senki nem fizetné ki, és emiatt azért a kb: 800-1000 Ft-ért, amit egy tokaranyozásból maga a galvanizálás kitesz, még 1 mikron vastagon sem fogják aranyozni, inkább jellemző a 0.3-0.5 mikron (de ma már új, aranyozott órákat is simán 1 mikronnal árulnak). Sajnos ezek a vékony rétegek napi szintű viselésnél nem túl tartósak, hónapok alatt lekophatnak, de nincs mit tenni. Ha nagyon ügyes akarsz lenni, akkor a legjobb - viszonylag jó, értékes óránál érdemes lehet - némi törtarannyból egy jó ékszerésszel aranytokot készíttetni. Meglepő, de tört aranyholmihoz olyan olcsón hozzá lehet jutni (pl: egy összetört-kilapított 14K-s tokú zsebóráért tőlem 15000 Ft -ot kétek, és a tokban volt kb: 24g arany - számolj utána!), hogy egy 5-6 grammos könnyű, de már elég erős tok elkészíthető akár 25-30eFt-ból is, ami akát kevesebb is lehet, mintha a tokot 80 mikron vastagon le akarnád aranyoztatni!
domonkosg: Ugyanígy van az autóknál is, csak ott kb 20% körül van az azonnali értékvesztés (értéktől függő ez persze, a drága autóknál ennél tetemesebb). Az óráknál úgy is lehet mondani, hogy a használati értékük kb. a bolti ár fele. Csak akkor érdemes boltban új órát venni (most a kétszázezezer HUF felettiekről beszélek) ha örök darabnak szánod. Kiszállni nem lehet egyikből sem, csak töredék áron.
DOMONKOSG: A Chronoswiss Regulator új, bolti, kiskereskedelmi listaára 2160 Euró. Ténylegesen úgy 1800-1900 körül meg lehet venni, de láttam hirdetve 1500-ért is (újonnan, természetesen). Használtan Nyugaton egy óra nem ér többet az új ár 50-70%-nál (ha kihoztad a boltból és felvetted, már használtnak számít). A hazai kereskedelmi anomáliák miatt persze nálunk magasabb az új ár, de ezt használtként viszont már nem lehet érvényesíteni, vagyis nálunk talán még nagyobb az azonnali áresés. A többi következtetést rád bízom.
TAJPAN: Az ATLANTIC a DOXA-hoz hasonlóan régi múltú (1888-tól), de nem különösebben "prémium" márka. Saját werkjei karórában sohasem voltak (ellentétben a DOXA-val, ami fénykorában igen jónevűcég, és komoly, másoknak is beszállító szerkezetgyártó volt). Nagyobb presztízse tehát nincs és nem is volt, de jó minőségű, köznapi használatra teljesen alkalmas, szerethető órákat készítettek - olcsón, és különösen olcsóak a mostani óráik. A te Seacrested egy aránylag egyszerű, ETA szerkezetes darab, de zafírüveges, acéltokos, tisztességes kivitelű, tartós lesz és megbízható.
PANERAI: Igazad lehet. Akkor az enyém vagy kakukktojás, vagy egészen különleges, saválló acélt alkalmaztak (karcpróbát inkább nem ejtek rajta), a normál acéltokokat ugyanis a 18K próbasav vidoran megmarja.
HAYLOFT: Azért ez a diffimű ügy nem olyan rémes, általában egy kereket a rugómag az egyik, a rugóház a másik irányba forgat, és a rugóház irányában van egy minimális szögön záró lemezrugós kilincs. Csak pontosnak kell lennie, mert különben idővel "elmászik" a nullpont.
OFF: BP-re visszatérve, nos valóban, milliárdos ügyeket meg lehet úszni egy-két év, sokszor felfüggesztett dutyival. Elég felháborító, a köznapi ügyeket mérlegelve szerintem minimum 800-1000 évet kellett volna kapniuk Kuhstein várában láncra fűzve. Ez így "felhívás keringőre". + 50 év az eldobott óráért és + 100 év az órák szeretetének hiánya miatt!! ;)))
ON
ROBICSEK: Ha nagyobb, akkor ez valami fali v. köztéri óraféleség lesz. Szabad a gazda!
APT: Nem azt mondtam, hogy nincs ilyen fazonú Date (nekem is van egy u.ilyen) én azt mondtam, hogy sem date sem pedig ez a fajta lünetta nincs fehéraranyból.
köszönöm, azért ezt még emésztenem kell :) difi vagy bolygómű, egy órában, azért nekem ez nagyon bonyi problémának tűnik.
(teljesen OFF:
B.Péter-t meg szokás szerint nem büntették meg komolyan, pedig...megint igazolódott amondás, hogy minél több pénzről beszélgetünk annál fehérebb marad az ember :(
teljesen ON)
Beleolvastam a topicba, de itt olyan szinten megy a diskurzus, hogy nem találtam a közelebbi hozzászólások között választ az én kicsit általános kérdésemre, ami a következő:
Vettem egy Atlantic Seacrest automatic órát, nem a legdrágább, de nem is 20e Ft. Nekem mindenesetre öröm és előrelépés. Kérlek, ha valakit nem fáraszt a kicsit banális kérdésem, írjon már valamit erről a márkáról, mivel eddig maximum a Doxa jelentett nekem valamit a közép-alsó kategóriában, nem értek hozzá. Elismert, vagy nem túlságosan jó márka?
Még valami: a múltkor merengtünk az Óra Magazin "Híres emberek órái" cikkén. Nos, a múltheti Heti Hetesben Bajor Imre egy Poljot Presidentben parádézott (Poljot Moszkva, aranyozott acéltokos 3133-as kronó, nagyon szép, pofás darab, úgy 70eFt körül). Lám, neki sem derogál!
És egy kis OFF: Igaz, nem jogerősen, de elítélték Benkő Pétert, a "talpig becsületes óragyűjtőt...". Tényleg jobb lett volna a rovatot nem egy ilyen hitvány alakkal indítani...
Jó ötlet volt, tényleg, már 200-nál is "élvezhető" a topic. No akkor vegyük úgy, hogy rendbejött!
HAYLOFT: A járástartalék kijelzése azért izgalmas kérdés, mert a karórák rugóháza mozgó rugómagos, vagyis a központi tengelyen keresztül történik a felhúzás, míg a rugóház peremén kialakított fogaskoszorú hajtja az óraművet. Mozog mind a kettő, és az ő fordulatuk különbségét kell megállapítani. Erre sokféle megoldás van, mindegyik valamiféle differenciálmű, van ahol két tárcsa között golyók vannak, van ahol egyfajta bolygóművet alakalmaznak, stb.. Mindenesetre ez tulajdonképpen nem is nagyon egyszerű komplikáció, bonyolultabb, mint mondjuk egy naptárszerkezet.
Más: frissítettem, elég nagy mozgás volt nálam az utóbbi időben, és van néhány nagyon érdekes új darab is. Észrevételek?
A Rolex topic indítója kérte, hogy vonjuk be a Svájci órák topicba. Miután rendszeresen probléma volt az összevonással, mi rendszeresen jeleztük ezt a fórumok programozói felé, ahonnan időnként azt a választ kaptuk : kijavították a hibát. Ezek után zömében működott is a cucc, majd újra jelentkeztek a hibák. A legutolsó visszajelzés tőlük az volt, hogy működik :-((((
Egyetlen megoldást látok : árasszátok el levelekkel őket, nyilván akad ott valaki, aki helyre tudja állítani a topicot. (Esetleg keresnek egy hozzáértő programozót, aki egy ilyen egyszerű problémát meg tud oldani.)
Messerschmitt, APT, potyoró:
köszönöm, megnéztem, elolvastam, okultam. Ez a springdrive kicsit olyan nekem, hogy "na, ezt is meg tudjuk csinálni"... De pofás.
Mechanikusan hogy működik a járástartalék kijelző?
Tud-e valaki olyan helyet, ahol korrektül aranyoznak? Órás cimborám learanyoztatta egy Doxámat és 1 hét után már kopik le :( A cimbi mondta, hogy visszaviszi, de szerintem ide kár visszavinni...
HAYLOFT: A Seiko Springdrive konstrukciója nagyon jópofa dolog. A lényege egy teljesen hagyományos rugójáratú futómű, ahol a konvencionális gátkerék-horgony-billegő gátló helyett egy kétáramkörös léptetőmotor van. A léptetőmotor lefutását egy normál kvarcoszcillátoros rendszer szabályozza, amelynek a tápellátását a léptetőmotor másik köre mint generátor szolgáltatja. Tehát a normál kvarcórától eltérően itt a léptetőmotor nem meghajtja, hanem fékezi a rendszert! Rendesen fel kell húzni, a járástartalék 48-50 óra, ez is átlagos. Semmiféle egyéb energiatároló nincs a rendszerben, ha lejárt, leáll az oszcillátor is. Ugyanakkor nagyon gondosan kidolgozott, 30 köves werkről van szó, van járástartalék-kijelzője, és a most készülő modellben egy egyszerű dátumkijelző - és mindkettő teljesen konvencionális mechanikus működtetésű. Nekem csak egy apró bajom van a dologgal, mégpedig az, hogy úgy érzem, olyan hibrid születetett, amely a mechanikus és kvarc rendszereknek elsősorban a hátrányait ötvözi, nem az előnyeit. A garantált pontosság sem egy döbbenet, az ingadozó feszültség miatt csak havi +-15s garantált, ami nem rossz, jobb, mint a mechanikus óráknál, de egy precíziós kvarc évente csal ennyit, és nem kell húzogatni! A Kinetic legalább tényleg hasznos és érdekes ötlet volt, ezt egy kicsit öncélúnak tartom. De majd a piac dönt!
APT: Backup?!? Ez az index, ember! :) Egyébként valóban kár volt összekutyulni a topic-okat, a Rolex, mint a világ legjobb órája megérdemelte a külön topic-ot, nem?
Hayloft Ezekiel: A Seiko-nak van egy Springdrive nevű ketyeréje, aminél egy generátort forgatsz a koronával, ami feltölt egy kondenzátort(?). Borsos ára van.
Hááát.... Rendesen összekutyulódott a topic, Rolexék ránkszakadtak, ahogy kell... Ha ez csak így megy, akkor a legjobb lenne visszacsinálni (csak van egy backup a régi állapotról?).
PANERAI: Létezik ilyen fazonú Oyster-Date, katalógusban magam is találkoztam vele. A lünettáról pedig azért gondolom, hogy 18K fehérarany, mert a saját kezűleg megejtett savpróba erről tanúskodik. Azt csak csöndben jegyzem meg, hogy öreg darab, és én még azt sem zárom ki, hogy esetleg a lünetta nem az eredeti. Esetleg az eredetin más fazonú is lehetett (és más anyagból). De mivel ilyen lünettával tényleg szerepel katalógusban az óra, ezért különösebben nem nyomozgattam utána. (No és MESSERSCHMITT: leporoltam ám a FREEZERT! :)))
AMYGDALUS: Hallásra a DOXA úgy árában van, nem kötnél vele sem túl jó, sem túl rossz üzletet. Ha tetszik, vedd meg.
HARPOON: Megérni megéri. De új óra semmiképpen nem értékálló, bár ilyen összegnél ez nem is túl fontos.
Az mindenesetre érdekes, hogy az alanti hozzászólások az 52. oldalon is részben megvannak, majd onnan még folyamatos fejlődés van a 15.-ig. Aztán ott mintha elvágták volna a hozzászólásfolyamot...
Az imént a következő kéréssel fordultam a moderációhoz :
" T. Moderátor !
Nagyon kérlek, hogy a mai topic egyesítés eredményét feljavítani szíveskedjetek !
Ugyanis a kérésem szerint megpróbáltátok a Rolex topic anyagát a svájci órák topic-ba betenni. Ezzel szemben ez az egész visszafelé sült el, mivel a "Rolex" anyaga ott nem jelent meg (pedig milyen jó is lett volna...), de ez még hagyján, mert az előző 15 oldalnyi hozzászólás a "svájci órák"-on pedig teljesen eltűnt (az utolsó pedig meglehetősen zagyva lett).
Ezért aztán kérlek Titeket, hogy a "svájci órák" anyagának visszaállítása mellett a kért beillesztést pld. mostani új hozzászólási sorszámok alatt tegyétek meg.
Lehet, hogy túl egyszerű felfogású vagyok, de én megelégedtem volna annyival, hogy a Rolex-féle hozzászólások szép sorjában bekerülnek ide mondjuk a 7406-tól kezdődően, és a korábbi "svájci órák" hozzászólások érintetlenül megmaradnak a saját helyükön. Majd ezt követően a Rolex topic mint olyan, máris törölhetővé vált volna.
Ezzel szemben ez a 15. oldalig teljesen megdöglött. Sőt ez az éppen mostani oldal pedig egy durva vegyesfelvágottá lett. (Arról nem is beszélve, hogy az egyébként hasznosakat is tartalmazó Rolex topic anyaga pedig szintén az enyészeté lett.)
Kedves Moderáció !
Mindezek alapján kérem segítségeteket, hogy a leírtak szerintivé alakíthatóan ismét töltsük fel tudással a kiürült oldalakat !
APT: valamely korábbi hozzászólásodban kérdezted, hogy milyen óra érdekelne engem? Nos a mai nap pl. képbe került egy DOXA. Amit tudok róla:sportos fazon, forgatható lünetta, automata, felül zafir alul gondolom ásványi kristály, dátumkijelzés,100 m-ig vízálló, acél tok és csat. 80-ról 75-re leengedte az eladó, azt mondta kb. 2 éves modell. Az eladó - mert inkább az volt mint órás - a szerkezetről nem tudott mondani semmit azon kívül hogy svájci (amit azért én is feltételeztem...), az ő olvasata szerint a típusszáma?: 6792.10.4102
Mi a véleményed? Köszi!