Töredelmesen bevallom: mikor anyukám kitalálta a Kalost (illetve először a Matiz-t), én is elszörnyedtem, és egy 2-3 éves használt autót javasoltam inkább. Én is azzal vígasztalódtam, hogy "új autó=jó autó". Aztán egyik döbbenetből a másikba estem, ma meg már sajnálom, hogy nincs belőle kombi kivitel... :o)
Egyébként tényleg jól tartják ezek a gyári abroncsok a levegőt! Valami előnyük azért legyen, ha már olyan kemények és ridegek... :))
Évente kétszer szoktam korrigálni, tavasszal és ősszel. A Lanosnál sem volt más a helyzet.
Ezt a korrekciót is csak a külső hőmérséklet változása miatt kellett eddig megtennem.
Azért azt ne felejtsd el, ha pl. -10 °C-ban beállították 2,0 barra a guminyomást, akkor az ezen az április végi +18 °C körüli hőmérsékleten vidáman lehet 2,8 bar.
Fentiektől függetlenül úgy látszik 3,0 bar a Kalos szalonos átadási abroncsnyomása! :))
guminyomás:
tegnap este megnéztem, 3,0-3,2 bar volt!!!!
majd hanyatt estem a guggolásból.
van egy olyan érzésem, hogy ezt még a sárgák nyomják bele, (ne engedjen le a hosszú út alatt) a kereskedőknél meg izélnek ellenőrizni...
éreztem én balga, hogy kissé "kemény" a futómű, de arra gondoltam, ez ilyen.
jó ez a topik, sok hasznosat lehet okosodni egymás tapasztalatából.
Nézegetem a gépkönyvet, hogyan is lehet a hátsó ülést előredönteni (ötajtó), próbálgatom. Na és rájövök (nem vagyok valami nagy autós) hogy "kétszer is előre lehet" forditani és úgy még nagyobb a hely..
Utána találkozom a haverommal aki egy Daewoo-kereskedésben szerelő, mondom Neki :"Zoli bazze, látszik milyen béna vagyok, csak most jöttem rá, hogy hogyan van totál előredöntve a hátsó ülés"..
Azt mondja erre, hogy Ő nem is tudta, hogy ezt lehet.. Hát hirtelen nem tudtam hol vagyok.. Egy Daewoo-szerelőtől ilyet hallani:-)
Nos, nekem is megvolt az első tankolás, a fogyasztás a következőképpen alakult.
567 km-t mentem vele, ebből kb. 30% volt városi használat.
Klíma a megtett táv kb. 40%-ában volt bekapcsolva.
A fogyasztás így 6,66 liter / 100 km-re jött ki.
(Természetesen a bejáratás miatt a max. 3ezres fordulathatárt betartottam - bár nem volt könnyű:))
Tankoláskor végre beállítottam a guminyomást is, a kereskedő minden gumiba 2,9-et tett:(
(Azért csak most engedtem vissza 2,1-re, mert mindig indulás után fél órával jutott eszembe, hogy meg kéne már nézni - de guminyomást ugye hideg állapotban kell mérni.)
Hali ! Én is a fogyasztásról szolnék egy két szót. Az enyém 1,2-es 5a-os 7napos gép és eddigi átlag 500Km-en 6.2L/100Km. Eddig nem is olyan rossz! A beépített hangszórók viszont tényleg nem a legjobbak. A gép viszont nagyon tetszik KIRÁLY.
Egyenlőre ennyi.
Sziasztok...
Régóta olvasgatom a Kalos-fórumot, gratulálok mindenkinek a sok hasznos infóhoz.
A kocsiról csak annyit, hogy asszem egyike vagyok az utolsóknak, akiknek még jutott 1.4-es ötajtós, még össz-vissz négy volt a kereskedésben, és a színe is klappolt (77U - mica-bordó)..
Nem semmi, ahogy megélénkült a topic...nem győzöm visszaolvasni...ami nagyon yoo... :)
Meg sem gondoltam, hogy ilyen plusz dolgok is lesznek - vannak - a Kaloshoz...amikor én vettem (2003.01) szinte semmit nem lehetett rendelni hozzá most meg látom, hogy kárpit, díszített belső stb. lehet már választani...
A fogyasztással kappcsolatban azt mondhatom így 18.000 km után, hogy nagy átlagban beállt 6,5-7,5 közé...mindez Gödöllő-Pest viszonylatban pályán ill. pesti forgalomban...
Az autóval gondom - lekopogva - az égvilágon semmi nem volt...viszont nálam is jelentkezik hidegen a váltó ill. tengelykapcsoló zavaró 'zakatolása', de ez elmúlik pár km után...
4a 1.4SX 16V fogyasztása 9 hónap és 24e km után átlagban 8.4 körül van
Jó étvégya van! :))
Nálam csak télen ment 7 l fölé és akkor is csak városban. Városon kívül 6,2 - 6,7, tempótól függően és klíma használattól függően.
Igaz, nem szokásom tartósan 4000 1/min fölött pörgetni...
Tudja valaki, hogy ki lehet-e cserélni a bal oldali tükröt olyanra, ami nem nagyít ennyire? Én valahogy nem tudom megszokni. Vagy ne is foglalkozzak vele?
7végén megint elkezdett világítani a lufi visszajelző lámpája. Ma voltam vele szervízben és a kiolvasóval törölték a hibát. Ez akkor fordulhat elő, ha többen is vezetik az autót és állítgatják az ülést. Van alatta egy kábel és ezzel érzéleki a gép, hogy aktív-e a légzsák. Néha ennek a csatlakozója rosszul érintkezik és a gép eltárolja az esetet. Ezért világít a visszajelző. 40 indítás után azonban elalszik, ha addig nem történik ismét kontakt hiba. Jövő 7re szereznek hozzá valami spéci kontakt sprayt és akkor tutti jó lesz.
Keréknyomás 2.1, télen azonban nem árt, ha 2.2.
4a 1.4SX 16V fogyasztása 9 hónap és 24e km után átlagban 8.4 körül van. Ehhez hozzátartozik persze, hogy a fordulat főleg 4e körül mozog, és nyáron megy a légkondi is.
a Kalos szélesebb, mint a Lanos, de belül ezt nem érezni
Hogy belül tágasabb, az érezhető volt az első pillanattól.
A kocsi jobb oldalát nem éreztem egy darabig és elsőre úgy álltam be a garázsomba, mint egy mazsola. :))
mennyire fújod télen/nyáron, és mit ír a könyv
Mind a négy kerékben 2,0 barral járok, télen is, nyáron is.
Hogy a gépkönyv mit is ír, arra pontosan nem emlékszem, de zavaros emlékeim szerint elöl 2,1 bar, hátul 1,9 bar. Erre azért ne vegyél mérget! Otthon majd megnézem a gépkönyvben és délután megírom a gyárilag javasolt légnyomásokat.
deraty (1038)
környezetem ijesztget,és agyon alázza a kalos ne aggódj, csupáncsak irígyek.
mit is mondott Henry Ford, mikor megkérdezték melyik a legjobb autó?
- a legjobb autó, az új autó!
én nagyon elégedett vagyok a miénkkel.
ionic-rzf (1042)
könyöklőjének fogantyú-betétje ugyanolyan szürke ha már ilyen fontos a színe, nem tudom feketét tudnak-e, de mit szólnál egy fabetéteshez?
ionic-rzf (1048)
Esetleg váltáskor zavaróan összeakad az utas karjával a vezető karja? egyáltalán nem! (hacsak nem vagytok óriások)
sőt, mikor menet közben meg akartam simogatni az asszonkámat, alig értem el:)) (és nem vagyunk törpék)
az embernek az az érzése, mintha a kategóriánál nagyobb kocsit kapott volna pénzéért.
3 báros keréknyomással túl sok! 2,0 kell, ha jól emlékszem, otthon megnézem majd. (és le is ellenőrzöm, erre nem is gondoltam hogy rosszul állítják be)
Hangszórókkal kapcsolatban le vagyok törve :( Sajnos az 5 ajtósba faragás nélkül nem megy bele nagyobb. Max kb. ugyan olyan mint a gyári, csak márkás, minőségibb tányérral tudnám javítani a gyári cuccot...
Ha jól emléxem a kesztyűtartót lehajtva ott vannak az értékek. Az 5 ajtósnál, hideg gumira elöl/hátul 2.0 vagy 2.1-ez ír. Én amikor cseréltettem a téli nyárit, a kötsögök minden gumiba mást fújtak. Jó is, hogy nem adtam borravalót, gondoltam az benne van az árban. Az első kútnál megáltam és "egyenlítettem" a nyomsásokat...
Nekem is voltak fenntartásaim, félelmeim az Opel után, de mára mondhatom elszálltak. Szerintem jó autó és nefeledd! Új autó, mindig jó autó! Ha b@szogatnak, mosolyogj és mond azt: majd meglátjuk...
Hidd el, nem lesz gond és idővel majd lankad a vigyoruk is. Szerncsés esetben csak a vigyoruk :)
Sarkany:
Korábban írtad, hogy bár a Kalos szélesebb, mint a Lanos, de belül ezt nem érezni. Ez azt jelenti hogy kisebb a válszélesség? Esetleg váltáskor zavaróan összeakad az utas karjával a vezető karja?
Szintén korábban említetted, hogy a kereskedőtől túl nagy, 3 báros keréknyomással hoztad el a Kalost. Mennyire engedted le, mennyire fújod télen/nyáron, és mit ír a könyv, ha ír valamit?
Tudja valaki pontosan, hogy az 5a verziónak mi a hátsó hangszóró mérete? Én úgy sejtem, hogy 4x6" ovál kell oda, de hátha van valakinek pontos infója. Én is le szeretném cserélni, mert magasak nincsenek a gépben, és főként a hátsó szól nagyon gyatrán. 10e körüli áron lehet a helyére normálisat kapni. Ja és az elsők mérete 10 cm-es vagy 13-as?
Esetleg az a megoldás nem jobb, ha marad az eredeti, és plusszba van egy magas pár betéve hátra?