Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2013.03.09 0 0 5322

Szerintem nagyon jó és megfontolandó alternatíva, mondom ezt úgy, hogy nálam minőségi központi hővisszanyerős szellőztető működik, nagy megelégedésemre.

Egyik kollégámnál szereltünk be egy ilyen gépet, és igen versenyképes alternatívának bizonyult! Egy két szintes, 110nm-es háza van, aminek a földszinti nappalijába került a gép. Mivel előtte is mértünk CO2-t és páratartalmat, rögtön látszott hogy akár ez az egy gép is jelentős változást hoz a lakás klímájába. Alap fokozaton szinte zajtalan, hálószobába is alkalmas.

Azóta nagy megelégedettségükre a két emeleti hálóba is bekerült még egy-egy gép, és tökéletesen elégedettek a megoldással.

Nos, mive én szeméyesen csináltam a saját hpvisszenyerős szellőztetőmet, így lehetőség van a két kivitel munkaköltség nélküli összevetésére is:

Központi: Gép 500, csövek (igen-igen olcsón) 100K, idokok és be-kivezetők 200K. Igen alsó hangon 800 000Ft + munka. Szobánkénti szabályozásra nincs lehetőség, szűrécsere draága.

Marley: Gépek 3x52, 3x18 profi falfúrás 160-as korona fúróval. Mindösszesen 210 000Ft. Nagy fokozaton hallható működés, filléres szűrőcsere.

Idén érkezik újabb gépük, még jobb paraméterekkel és nagyobb méretben. Ha mégegyszer csinálnám a szellőzést, én bizony nem központi szellőztetőte, hanem ezt a megoldást választanám!

Kicsit több részlet: http://www.passziv.net/forum/showthread.php?t=432

És mert megérdemlik, mi a vfk.hu oldalról rendeltük a gépeket!

Előzmény: R!ck4 (5320)
ulrik60 Creative Commons License 2013.03.09 0 0 5321

több zajforrás

nagyobb villamos energia igény

levegő kezelésére nincs lehetőség

rosszabb hatásfok

csak külső falú helyiség szellőztethető

soroljam?

Mi a baj a 250 m csővel? Miért perspektívikusabb, a nylvánvaló olcsóságán kívül?

Előzmény: R!ck4 (5320)
R!ck4 Creative Commons License 2013.03.09 0 0 5320

Urak, erre mit mondtok?

http://www.marley.hu/hu/termekek/szellozestechnika/a_marley_hocserelos_frisslevego_ventillator/index.htm

Egy ilyen bruttó 52 ezres, és az egyszerűségében több perspektívát látok, mint 250m-nyi csőében. Tévedek, vagy egy 150m3-es házba érdemes 5-6 ilyet venni?

halaloszto Creative Commons License 2013.03.09 0 0 5319

tervezhetunk kulon neked termet, de akkor muszaj lesz odajarj aerobicra.

nem mindenki egyforma. en pl ha 0 fokban egyszal poloban gyaloglok, akkor is folyik a viz a hatamon.

es ahol 12 ember van osszezarva, tuti lesz koztuk olyan, aki erzekeny a huzatra, lekapcsoltatja a szellozest, de lesz koztuk olyan is, aki erzekeny a budosre, es visszakapcsoltatja. es nem fogja erdekelni hogy milyen faszan leerveltel mindenkit a vitaban.

Vajk

Előzmény: Mekk Elek ezermester (5316)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2013.03.09 0 0 5318

"Az izzadás (cseppek megjelenése) minden esetben azt jelzi, hogy túl kevés a légcsere a szervezet által elpárologtatni kívánt vízmennyiség elszállításához."

Másképpen fogalmazva: az izzadságcsepek megjelenése nem azt jelenti, hogy "beindult a szervezet hűtőberendezése", ha azonnali elpárolgás helyett a víz már cseppekbe tudott gyűlni, az azt jeleti, hogy "valami miatt nem jól működik a hűtőberendezés".

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2013.03.09 0 0 5317

Egy kis vitatkozni való hétvégére:

ha valaki elgondokodik ezen az izzadás/elpárologtatás dolgon,

attól kezdve a szaunára is egész másképpen fog nézni

;)

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2013.03.09 0 0 5316

"Az 1m/s az baromi sok izzadt embernek"

Nem ugyanaz:

- álló levegőjú környezetben mozogva jól megizzadsz, majd ezután vizesen beállsz egy légáramba

- olyan sebességű légáramban (és ruházatban) kezdesz el mozogni, amiben egyszerűen nem tudsz megizzadni.

Sok ízben dolgoztam (könnyű fizikai munkát) órákig 60-70 fokos környezetben is úgy, hogy egy csepp izzadság sem jelent meg rajtam. Csak kell egy jó ventilátor :)

És nincs klímám sem, mégsem izadok szinte soha, mert vannak ventilátorok, amely (nagyon lassú fordulatszámon) annyi légáramot biztosít, amennyi el tudja szállítani a börömről a párás légréteget, hogy a helyébe szárazabb levegő kerülhessen. Az izzadás (cseppek megjelenése) minden esetben azt jelzi, hogy túl kevés a légcsere a szervezet által elpárologtatni kívánt vízmennyiség elszállításához.

Tehát ha valaki izzad, akkor arra kell gondolnia, hogy bármitől is izzadt meg, előtte nem biztosította a megfelelő környezetet (és szellős ruházatot!) ahhoz a tevékenységhez, amitől megizzadt.

Előzmény: halaloszto (5314)
balsa02 Creative Commons License 2013.03.09 0 0 5315

Csukott ajtó ratja alul 360x30-as szellőző, küszöb nincs ott 850x10 a keresztmetszet.

Annyi mint 0,0193 m2

80m3/h = 0,02222 m3/s

tehát 1,15 m/s a levegő sebessége ,tehát ez az 1m/s kürüli érték tejlesen vállalható egy fürdőben.

A házban van állandóan nyitott légbeejtő, de legyen csak 50 m3 akkor meg 0,71m/s.

Az 500 m3/h 1m/s -hez 0,139 m2 légbeejtő kell, ami azért szinte garantált. De érzésre szerintem nem kell 500m3, mert a száraz levegő sem jó. Egyébként célszerű a határoló felületekkel párhuzamosan betolni a legevőt, nem a térbe szúrásszerűen.

Előzmény: halaloszto (5312)
halaloszto Creative Commons License 2013.03.09 0 0 5314

Nem azt mondtam hogy lehetetlen huzatmentesen megcsinalni, hanem hogy gondokozni kell, mert a moricka "betoljuk egy lyukon" modszerrel nem lesz jo. Az 1m/s az baromi sok izzadt embernek, a konyv amit hirtelen talaltam 0.1-et enged meg ulomunkas munkahelyre.

Vajk

Előzmény: Mekk Elek ezermester (5313)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2013.03.09 0 0 5313

"Plane hogy olyan talajkollektor kellene, amin at lehet preselni 500m3/h levegot, es kozben meg melegszik is."

Igen, ahhoz, hogy 500 m3/h levegő érezhetően fel tudjon melegedni a talajban, ahhoz 20 centisből talán még 200 méter talajcső is kevés lenne.

Ráadásul, ha nem gyári (baromidrága baktériummentes) talajcsövet alkalmaz, akkor felmerül az esetleges anyagi felelősség kérdése is (kártérítés), ha esetleg valamelyik ügyfele megbetegszik (pl legionella) a nem szabályos talajcső alkalmazása miatt. Mert baromira nem mindegy, hogy valaki a csövön való spórolásal csak a saját családja számára vállalja be a fertőzésveszélyt, vagy idegeneket/ügyfeleket is házibarkács talajcsőből lélegeztet.

"masreszt ez egy uzleti vallalkozas, a 3kW futes mezei nappali arammal az 150 forint per ora koltseg, ennek bele kell fernie."

Ez is igaz: akár teljesen el is hagyható még a hőcserélő is, ha csak simán szellőző ventilátort alkalmaz: persze ebben az esetben jó izmos levegő fűtőt kell alkalmaznia, persze ennek watt-igénye 12 ugráló ember és mínusz 10 fokos levegő esetén elérheti a 6 kilowattot is.  Viszont egy ventilátor+légfűtő sokkal kevesebbe kerül, mint a hőcserélő.

"A huzatban viszont jo helyen kapirgalsz. 80m3-en 500m3/h az orankent kb 7 legcsere. Bazinagy feluletu beomlok kellenek"

Számoljunk előbb:

- legyen az ugráló emberek számára a hűtő légáram sebessége (ami még nem kellemetlen): 1 m/sec (erről lehet vitatkozni, hogy ez huzat-e)

- 500 m3/h = 0,14 m3/s, tehát a helyiségben másodpercenként 140 liter levegőt kell cserélni úgy, hogy ahol emberek tartózkodnak ott a légsebesség sehol ne lépje túl az 1 m/s értéket 

Szerintem ez egyáltalán nem megolhatatlan probléma: pl a mennyezet sarkában végigfutó cső, amelyből vagy több helyen van befúvás (vagy szinte megszakítás nélkül a cső egész hosszában)

Előzmény: halaloszto (5309)
halaloszto Creative Commons License 2013.03.09 0 0 5312

es kozben nyitva van az ajto vagy csukva?

mert ha csukva, akkor megis hol jonne be a 80m3/h??? Az en automra is az van irva hogy 180 a vegsebessege, de attol meg nem megy allandoan annyival.

ha van a furdoszobadon egy szokasos 60x205cm nyilasu ajto(nyitva), azon persze eleg kicsi sebesseggel megy be a 80m3/h. de a tornateremre nem tudsz tobb m2 beomlo feluletet csinalni. 

ulomunkara valami 0.1m/s remlik, az 1m/sec az mar rendes kellemes szello. 0.3m/s-el szamolva a 600m3/h-hoz tulkepp mar eleg fel m2 felulet, az nem is irrealis, de figyelni kell erre. moricka 10-20 centis anemosztatbol azert nem 10 darabbol jon ki.

Vajk

Előzmény: balsa02 (5310)
balsa02 Creative Commons License 2013.03.09 0 0 5311

Egyébként gondolkoztál már azon, hogy nem kellene 1-2millát beletolni ebbe a projectbe?

Vannak ablakok abban a pincéban, alatta van radiátor? Nem lenne ésszerűbb páratartalom alapján szabályozni és pár légbeejtőt, elszívó ventit használni?

Előzmény: Tornaterem (5303)
balsa02 Creative Commons License 2013.03.09 0 0 5310

Bazinagy feluletu beomlok kellenek hogy ne legyen huzat erzes, es gyanus hogy megis lesz.

Biztosan nem, vagy nekem vannak más fogalmaim a huzatról. Nekem a 4,66 nm2-es fürdőben van 80m3/h elszívás fürdéskor.

Előzmény: halaloszto (5309)
halaloszto Creative Commons License 2013.03.09 0 0 5309

Hello,

A talajkollektor nem egy szazas, meg ha magad asod akkor sem. ha mezei csatornacsobol csinalod, akkor a cso maga talan kijon egy szazasbol, de lehet hogy az sem. Plane hogy olyan talajkollektor kellene, amin at lehet preselni 500m3/h levegot, es kozben meg melegszik is.

Lentebb kijott hogy 500m3/h levego 15 fokkal felmelegitesehez kell 3kW. Namost egyreszt ha jo lett a hocserelod, akkor ritkan fog kelleni 15 fokot melegiteni a levegon, masreszt ez egy uzleti vallalkozas, a 3kW futes mezei nappali arammal az 150 forint per ora koltseg, ennek bele kell fernie.

A huzatban viszont jo helyen kapirgalsz. 80m3-en 500m3/h az orankent kb 7 legcsere. Bazinagy feluletu beomlok kellenek hogy ne legyen huzat erzes, es gyanus hogy megis lesz. Magahoz a tevekenyseghez hiaba eleg egy 2.5m magas szoba, tobbek kozott ezert van az ilyen termekben 3-4m belmagassag ha lehetseges. Lehet kavarni a levegot az emberek feje felett, ahol nem zavarja oket, es van tartalek levego a helyisegben, kisebb legcsereszam mellett megvan ugyanaz a m3/h.

Vajk

balsa02 Creative Commons License 2013.03.09 0 0 5308

az aggályom: be lehet úgy szabályozni a rendszert, hogy 35 nm-en /80 köbm-en ez a légcseresebesség nem okoz hutatot?

Egész biztosan nem. Egy fürdőszobai elszívó venti tud 80-100 m3/h-t, ahol pedig vizes testtel szállunk ki a fürdőkádból, egyből megérzi az ember ha huzat lenne, de nincs.

Modellezheted még a konyhában a páraelszívóval egyes fokozaton.

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2013.03.08 0 0 5307

"az aggályom: be lehet úgy szabályozni a rendszert, hogy 35 nm-en /80 köbm-en ez a légcseresebesség nem okoz hutatot? de holnap rajzolok :)"

Ha meghatározod, hogy mit értesz "huzat" alatt, akkor talán lehet is válaszolni a kérdésedre.

Intenzív mozgás (pl aerobic) közben az ember izomzata komoly hőt fejleszt, ami túlmelegedéshez vezet. A túlmelegedés  ellen a szervezet elpárologtatásos hűtéssel (izzadással) védekezik, amely csak áramló levegő esetén hatásos. Ha túlságosan lassú vagy áll a levegő, akkor az elpárologtatás annyira szar hatásfokú lesz, hogy a bőrfelületen megjelenő víz azonnali elpárolgás (tehát tényleges hűtés) helyett izzadságcseppekké tud öszegyűlni.

Tehát ha intenzív mozgást végző embereket igazán jól meg szeretnél szívatni, akkor gondoskodj számukra tökéletesen légmozgás(=huzat)mentes környezetről ;)

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2013.03.08 0 0 5306

Mi van,

leírom, hogy szerintem nem kell foglalkozni az előfűtéssel,

erre mindenki az előfűtéssel kezd foglalkozni?

:)

Előzmény: Tornaterem (5302)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.08 0 0 5305
Előzmény: Tornaterem (5304)
Tornaterem Creative Commons License 2013.03.08 0 0 5304

Szia! 

Ne haragudj, elnéztem az összeget. 150 Ft/nap :O Az nagyon jó. 

A talajhőcserélőről meg egyre több szarságot olvasok. Sajnos. 

Először kitaláljuk a kellő légcsere köbmétert, a hozzá illő géppel, és lehet az lesz amit mondtál. Még a kertet sem kéne felturni. Amugy ilyen kaloriferről kaptunk korábban ajánlatot, még a terem építése elején, 100 ezres nagyságrendűt. 

Előzmény: Törölt nick (5299)
Tornaterem Creative Commons License 2013.03.08 0 0 5303

Szia!

"Tehát (12 x 50m3) a 600 m3/h-s tempót is tudnia kell a szellőzésnek, habár jóga közben 3-400-ra is lassítható."

az aggályom: be lehet úgy szabályozni a rendszert, hogy 35 nm-en /80 köbm-en ez a légcseresebesség nem okoz hutatot?

de holnap rajzolok :)

üdv

Attila

Előzmény: Mekk Elek ezermester (5301)
Tornaterem Creative Commons License 2013.03.08 0 0 5302

Sziasztok!

Annyi az új információ, hogy rendesen aludni kell rá egyet. 1 hete foglalkozok intenzíven a dologgal, jól beleástam magam, de most kicsit besokalltam. 

Azt hittem a talajkollektort a hűtés miatt, meg a hatékony előfűtés miatt jó ötlet betenni a rekupec elé. Nincs kedvem évi 150 ezret fizetni a levegő előfűtéséért, ha a rendszer kiépítése kb 50 m 200-as PVC cső + ennek a gödröt kiásatni + apróságok (kalap a beömlőre, szűrök). Ez szerintem kb 100.000 Ft-ba kerül. Aztán meg semmibe.

Akinek van (tapasztalata, akár elvi is!), légyszives írja meg nagyjából jól gondolom-e, ill. milyen szűrők kellenek a beömlőre (annyit tudok, hogy valoszinűleg por,-polen,- bogárszűrő). A cső tisztán tartása továbbra is érdekel. Andi (a csajom) azt mondta, hogy a kórházban is valami szert befujnak a szellőzőbe, olyankor nem szabad bemenni pl. a műtőbe, aztán kiszellőztetik, és kész. Fertőtlenítve. Van benne logika... 

A légköbméter/óra kérdése: az 50 köbm/h-val ezek szerint nem lőttem mellé... Sajnos :) Mennyiért, hol van ekkora betét rekupecbe (600 köbm/h-s, ellenáramlású)? Ja, és mennyibe kerülhet. Valoszinűleg veszünk egy betétet, a dobozt pedig az apóssal összedobatom :) Egy ekkora gép lenne vagy félmilla. Ja meg jut eszembe, ehhez böszme nagy ventillátor kell, ugye? a csövezés is valoszinűleg nem elég a 150-es... Baszki.

Holnap lerajzolom a tervet, meg fotózok párat. 

Köszönöm a hozzászólásokat!

üdv,

Attila

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2013.03.08 0 0 5301

"sport közben 50 m³/h/fö légcserével kell számolni"

Az emberek számát vedd alapul,

a négyzetméter meg a köbméter soha nem vesz levegőt.

Mivel jóga közben is kell a szelőztetés, de akkor az 50 m3 kb fele is elegendő, ezért szerintem olyan hőcserélős hővisszanyerő kell neked, aminek a légcseréje széles tartományban állítható (és állítani is kell majd mindig az aktuális igénynek megfelelően). Tehát (12 x 50m3) a 600 m3/h-s tempót is tudnia kell a szellőzésnek, habár jóga közben 3-400-ra is lassítható.

Hideg befújt levegő:

a hőcserélőből bejövő levegő szobahőmérsékletre visszamelegítésének energiaigénye fokonként és köbméterenként 0,000335 kwh. Tehát pl 600 m3 5 fokos levegő 20 fokosra melegítéséhez 15fok x 600m3 x 0,000335kWh = 3 ezer wattos levegő fűtés szükéges.

Ez elsőre soknak tűnik, de

- minél kevésbé takarékoskodsz a levegő hőcserélő hőátadó felületével, annál melegebb bejövő levegőt kell szobahőmérsékletőre visszamelegíteni (tehát annál leveseb watt kell)

- ennyi levegőre (és hőre) naponta csak annyi ideig van szükség, amíg a tényleges ugrabugra folyik.

Mindazonáltal az a véleményem, hogy ha a befújt friss levegőt sikerül (nem egy pontból, hanem elsosztva) közvetlenül a mennyezet alatt vízszintesen befújni, akkor az a mennyezethez "tapadva" nagy távolságra fog eljutni (lásd google: "Coanda effektus") mielőtt öszekeverdik a helyiség többi levegőjével, miközben magától is fel fog melegedni annyira, hogy ne zavarja a lent ugrabugrálókat - tehát ebben az esetben valószínűleg teljesen felesleges a bejövő "hideg" levegőt drágapézé külön felmelegíteni. Persze a szellőztetés energiaveszteséget kompenzáló hőmennyiségre így is szükség lesz, de azt így a helyiség rendes fűtése is tudja biztosítani.

Még valami:

ha a jóga közben komoly meditatív elemek is vannak (és nem csak pl. ászánák), akkor igen fontos a nagyon alacsony szellőzési zajszint. Ezt vagy a drága (zajtalan) berendezések tudják, vagy a nagyon profi (hangszigeteléshez is értő) szerelők tudják, vagy a helyiségen kívül+távol telepített ventilátorokkal oldható meg.

Előzmény: Tornaterem (5297)
halaloszto Creative Commons License 2013.03.08 0 0 5300

1. neked nem kell talajhocserelo, viszont jo nagy rekupec kell. ha megis, akkor is eloszor a rekupec, es esetleg netan utanna...

2. a 2.3 belmagassag az igazi problema, de azon nem tudsz valtoztatni. Nem tudod a fejuk felett cserelni a felszallo levegot, muszaj rajuk fujni a bejovot.

Vajk

Törölt nick Creative Commons License 2013.03.08 0 0 5299

Kell neked egy 300-400m3/h kapacitású hövisszanyerős szellőztető, rövid és/vagy kise ellenállásű csövezéssel és egy elektromos elő(jegesedés védelem) és utó fűtés (komnfort).

Az elektromos elő és utó fűtés kiépítési költsége kb 60Eft, üzemeltetése pedig napi egy órás működést és fagyos telet feltételezve kb 150Ft. 

Törölt nick Creative Commons License 2013.03.08 0 0 5298

Tapasztalat nulla...

Viszont a róla olvasottak, a valós hasznossága és az árak alapján,

némi elgondolkodás után a drága de laig használható, ezért

mérnöki szemmel hülyeség  című kategóriába soroltam be.

A pénzt jobban is ellehet költeni az adott cél elérése érdekében.

Ráadásul jobb-megbízhatóbb műszaki eredménnyel.

Előzmény: Tornaterem (5292)
Tornaterem Creative Commons License 2013.03.08 0 0 5297

Szia!

Most olvastam peterch 5206-os hozzászólását, és megértettem mire gondolsz a kWh/év nyereséggel.

A válaszom: nem számolok ilyesmit.

Az oka: Nem lakást akarok szellöztetni, henem csak az alsó szinten lévö tornatermet, ahol a barátnöm 10-12 hölgynek tart aerobicot. Napi 1 órára jellemzöen. Ilyenkor óriási pára/szag keletkezik. Olvastam hogy sport közben 50 m³/h/fö légcserével kell számolni, vagy máshogy: 1 tornaterem levegöjét 8-10-szer kell átöblíteni óránként. Lehet számolni még m² alapon, ehhez egy adat: a terem 9x3,5x2,3 m kb, tehát 35 m²-re kb 80 légm³.

Mekkora légcserét javasoltok?

A talajkollektor után egy rekupec beépítését feltétlen szükségesnek tartom. Nem ömölhet a nök nyakába a télen 5 °C-ra melegített levegö, ezt tovább kell füteni. Nyáron meg kell a hüvösebb friss levegö.

Szóval egyszer egyszer lesz bekapcsolva naponta, az aerobicon kivül vannak még más jellegü nöi tornák is, de azok nem járnak olyan intenziv höleadással. (pl. jóga)

Holnap remélem tudok beszurni fotókat, skicceket, meg leirom hogy mit gondoltam ki eddig.

Nagyon számítok a véleményetekre.

Elöre is köszönök mindent.

Üdv,

Attila

Előzmény: Mekk Elek ezermester (5294)
halaloszto Creative Commons License 2013.03.08 0 0 5296

a csillagpontos kialakitas miatt nem fog a gyerekszobaban hallatszani mit csinalnak a szuloi haloban. errol a zajrol van nagyba szo.

Vajk

Előzmény: Mekk Elek ezermester (5295)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2013.03.08 0 0 5295

"Lakóházban alkalmazva az rendszerekben nagy probléma lehet a zaj, ami ugye egy irodában nem olyan szigorú követelmény. Családi házakban nem véletlenül alkalmazzák a csillagpontos kialakítást"

Tehát szerinted a csillagpontos a kialakítás miatt lesz kisebb a zaj?

És nem attól, hogy nagy csőátmérőket (= lassú légsebesség) alkalmazunk éles törések és örvénykeltés nélkül?

(aminek viszont semmi köze a csillagponthoz)

Előzmény: ulrik60 (5291)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2013.03.08 0 0 5294

"Talaj-levegö höcserélöt szeretnék beépíteni."

Lesz a házban levegő-levegő hőcserélő is?

Kb hány forint/kWh éves nyereségre számítasz?

Előzmény: Tornaterem (5292)
peterch Creative Commons License 2013.03.08 0 0 5293

Szia !

"""  Ha 40 fokos mosóprogramokat használsz, akkor 40 fokossal.

Sokkal kevesebb forinzból kijön egy mosás - legalább nyáron.""""

Ha nem haragszol meg, akkor a tema a 40°C-os mosas volt. Ott mindegy szerintem, mert a mososzerben levo dolgok vegzik azalap fertotlenitest es a tisztitast. Termeszetesen mi is akar 90°C-on is mosunk, ha olyan a mosni valo. 60°C-on meg nem fertotlenitesz, csak 80°C felett.:(

Udv , Peter.

Előzmény: balsa02 (5287)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!