Keresés

Részletes keresés

vrobee Creative Commons License 2012.04.14 0 0 296

Igen, az a sorozat tényleg baromi jó.

Előzmény: Törölt nick (291)
ZorróAszter Creative Commons License 2012.04.13 0 0 295

Nekem a tudománytörténetben az tetszik a leginkább, hogy végiggondolhatjuk, hogyan gondolkodott mondjuk Newton, vagy Eratosszthenész, vagy Euklidész.

Nagyon sok minden ma már teljesen természetes, de akkor dilemmák hosszú sora sorakozott előttük, mint egy labirintus, és nekik sok-sok elágazáson keresztül is meg kellett maradniuk a helyes úton.

Ma már ezt mindenki elfelejti.

Például Newton honnan tudta, hogy a testeket ugyan az a tulajdonság tartja a Földön, mint ami megnehezíti a mozgatásukat.

És fura, mennyira csupán sejtés volt ez a részéről.

És hogy mekkorát bakizott még a Principiában is a tömeg rekurzív definíciójával.

És hogy úgy döntött, a differenciál és integrálszámításos aparátust nem alkalmazza, mert az elriasztaná az olvasókat.

Előzmény: Törölt nick (292)
ZorróAszter Creative Commons License 2012.04.13 0 0 294

Na hál Isten itt sem sikerült jól:

Helyesen:

F = ( λ/3 ) r

tagról van szó.

Előzmény: ZorróAszter (293)
ZorróAszter Creative Commons License 2012.04.13 0 0 293

Aurora502 2012.04.11 17:18:37 © (281)
Aurora502 2012.04.11 17:17:54 © (280)
Creativus 2012.04.11 12:19:28 © (277)

Kedves Creativus és Aurora502!

Csak az jutott eszembe, hogy mekkora vicc lenne ezt az

F = λ r
3
-t visszavezetni tisztán a tér geometriai elfajulására.

Akkor is ha marhaság.

Mert az első tagot tisztán az euklideszi tér tulajdonsága generálja.

Először arra gondoltam, hogy nem lehet, mert előjel váltás kellene,
az meg valami tölcsér vagy homokóra-szerű lenne, de rájöttem, hogy nem kellene.

vrobee Creative Commons License 2012.04.13 0 0 290

Ja igen, és mi a másik? :)

Előzmény: Törölt nick (285)
vrobee Creative Commons License 2012.04.13 0 0 289

Üdv!

Úgy érted, tudományos ismeretterjesztő irodalom, igaz? :) .

Annak tényleg jó - talán jobb is, mint Hawking - bár szerintem egy kicsit nehéz.

Aurora502 Creative Commons License 2012.04.13 0 0 288

Sajnos nem olvastam.

Aurora502 Creative Commons License 2012.04.13 0 0 287

Te is szereted a fizikát?

Előzmény: Törölt nick (286)
Aurora502 Creative Commons License 2012.04.12 0 0 284

persze :)

Előzmény: Törölt nick (283)
Aurora502 Creative Commons License 2012.04.11 0 0 281

azt nem tudom, hogy a tér homogenitásának, vagy az izotrópiájának mondana ellent. De valamelyiknek biztosan.

Előzmény: Aurora502 (280)
Aurora502 Creative Commons License 2012.04.11 0 0 280

"Szerinted elképzelhető a tér olyan elfajulása, ahol bizonyos távolságban a gömbfelület újra csökkenni kezd?

Vagy ez bizonyosan teljesen ellentmondana a tér homogenitásának?"

Szerintem ez elképzelhetetlen. Ha eltérés lenne a gravitációtól, az a kölcsönhatás másságából adódhat, nem pedig a tér geometriájának változásából. Vagyis ez az én véleményem.

Előzmény: ZorróAszter (276)
Aurora502 Creative Commons License 2012.04.11 0 0 279

Szia!

"Igen. Én is ezt írtam, meg Newton is lespórolta a - jelet.

De vannak precíz emberek, akik így írják."

Azt hiszem értem. Mert a Coulomb-törvény is akkor vonzó, ha az egyik töltés negatív előjelű.

Előzmény: ZorróAszter (276)
Creativus Creative Commons License 2012.04.11 0 0 278

Utólag továbbgondolva, az előbbiekhez hozzájön még az is, hogy a - feltételezetten fénysebességgel érkező - gravitációs hatások nagy távolságból a világegyetem korábbi szakaszából érkeznek, amikor még a térfogata kisebb volt, tehát a felület méginkább kisebbnek adódik.

Előzmény: Creativus (277)
Creativus Creative Commons License 2012.04.11 0 0 277

"Szerinted elképzelhető a tér olyan elfajulása, ahol bizonyos távolságban a gömbfelület újra csökkenni kezd?"

Amennyiben ténylegesen az lenne a helyzet, hogy a tér egy - számunkra érzékelhetetlen - negyedik dimenzió mentén tágul, akkor nagy távolságok esetén (milliárd fényévnyi) nem lehet érvényes a gömbök felszinével számított négyzetes összeföggés, hiszen az így számított felszín nagyobb, mint a görbült tér által képzett.

Ugyanúgy ahogy - 1 dimenzióval lejjebb - a táguló gömbfelszínen(!) egy adott pont körül, adott sugárral rajzolt kör kerülete kisebb, mintha az a síkon lenne megrajzolva, és a sugár 2*pi-szerese jönne ki az utóbbi esetben.

Tehát a gravitációnak a távolság négyzetével fordítottan arányosan kellene csökkennie, de nagyon nagy távolságokra a tényleges értékre nagyobbat kellene adnia, mint ami a számítások szerint kijön, hiszen a tényleges felszín is kisebb.

Ha pedig a tágulva görbült tért nem tudjuk kimérni (ahogy az utóbbi időkben érkeznek ilyen hírek), azaz euklidészinek mutatkozik nagy léptékekben, akkor se biztos, hogy a modellünk helytelen, hanem van valami ismeretlen tényező, ami a tényleges görbültséget elkendőzi előlünk. Lehet, hogy Einstein nem gondolkozott eléggé tovább, és a speciális relativitást követő általános relativitáselméletnél megállt, ahelyett, hogy fölfedezte volna, hogy a tágulva görbült térben a tágulás miatti görbület nem észlelhető, és a tér bármely pontjából - mint inerciarendszerből - euklidészinek mutatkozik. Ez mindenesetre feloldaná azt a fizikai lehetetlenséget, hogy a tér mennyiségében végtelen nagyságú, és ekképpen tágul.

ZorróAszter Creative Commons License 2012.04.11 0 0 276

Igen. Én is ezt írtam, meg Newton is lespórolta a - jelet.

De vannak precíz emberek, akik így írják.

Viszont közben megnéztem a cikk alján a jegyzetet, és valószínűleg ezt a λ -t nevezte Einstein a legnagyobb tévedésének, de itt nem írják.

Newton azzal magyarázza ugye a gravitációs tér 1/r2 szerinti csökkenését, hogy a gömbök felszíne négyzetesen nő a sugárhoz képest. Vagyis a gravitációs erő egyre nagyobb felületeken oszlik el.

Szerinted elképzelhető a tér olyan elfajulása, ahol bizonyos távolságban a gömbfelület újra csökkenni kezd?

Vagy ez bizonyosan teljesen ellentmondana a tér homogenitásának?

Előzmény: Aurora502 (275)
Aurora502 Creative Commons License 2012.04.10 0 0 275

vagyis nem tudom

én úgy emlékszem a vonzóerők szoktak pozitív előjelllel szerepelni, a taszítóerők meg negatívval.

Előzmény: Aurora502 (274)
Aurora502 Creative Commons License 2012.04.10 0 0 274

vagyis a cikk alapján lambda/3 *r

az előjelet elrontottam

Előzmény: Aurora502 (273)
Aurora502 Creative Commons License 2012.04.10 0 0 273

Nem olyan, hogy

F=GM/r2 er-lambda*r

er az r-irányba mutató egységvektor. Ez a taszítóerő, úgy tudom, a távolsággal egyenes arányban nő.

Előzmény: ZorróAszter (271)
ZorróAszter Creative Commons License 2012.04.10 0 0 272

Scheisse!

ZorróAszter Creative Commons License 2012.04.10 0 0 271

Na mégegyszer, hátha most

F = - GM  r  +   λ  r

.........r 3.... .. .3

ZorróAszter Creative Commons License 2012.04.10 0 0 270

Nemtom, mért lett ilyen ronda ez a képlet.

Remélem, így jó lesz:

F = - GM  r  +  λ   r

.........r 3.... .. .3

ZorróAszter Creative Commons License 2012.04.10 0 0 269

Jesszusom!

Nem akartalak macerálni hogy mi a lineáris felírás, és mi az, ami nem az, de ez durva.

Viszont ezt találtam:

F = - GM  r  +  λ   r

.........r 3.... .. .3

Ugye ez az?

Viszont erre a λ-ra azt mondják, hogy ez a kozmológiai konstans.

De ugye ez nem az, amire Einstein azt mondta, hogy ez volt élete legnagyobb tévedése?

(innen szemezgettem: http://astro.elte.hu/~hetesizs/Eloadas-jegyzetek/Fizikai%20kozmologia/html/html/kozm-02-sta/kozm-02-sta.html)

Előzmény: Aurora502 (268)
Aurora502 Creative Commons License 2012.04.09 0 0 268

"Vagyis a gravitáció nem egyszerű 1/r2 szerint csökken, hanem van egy nagatív tag is, aminek az értéke néhány fényév távolságban kezd érezhető erőt mutatni?"

Igen, ez a lambda erő, amivel a tágulást szeretnék magyarázni az Inflációs szakaszban.

"De ennek mi lehetne a magyarázata?

A Newtoninak ugye az, hogy a kétszer nagyobb sugarú gömb felszíne négyszer nagyobb, a háromszor nagyobb sugarúnak kilencszer.

Ennek a negatív tagnak lehetne térszerkezeti oka?"

Ha megnézed az Einstein egyenletet, az egy nemlineáris egyenlet. Míg a nulla tömegű, kettes spinű részecske téregyenlete az Einstein egyenlet linearizált verziója. A nemlinearitás a kvantumok önkölcsönhatásával lehetnek kapcsolatban, de pusztán a nulla tömegből és a kettes spinből ez nem következik. Úgy gondolom, hogy egy teljesebb gravitációs elméletnek olyan alakja van, ami felbontató úgy, hogy nemlineáris Einstein-egyenlet+lambda erő+egyéb nagyon pici erők amik még nem mérhetők.

Ezt a lambda erőt a Higgs-mezővel hozzák kapcsolatba jelenleg.

"De előbbit se lehet egy ponton túl, mert akkor az elsődleges, gyorsító célú utközés már reakciót váltana ki.

Akkor ez azt jelenti, hogy bizonyos értelemben a töltés nélküli részecskék nagyenergiás vizsgálata még hátra van."

Igen persze. De ennek annyira nincs nagy jelentősége. Csak protonokat gyorsítanak, és azzal hoznak létre részecskekeltéseket. Így a protonok kerültek a hadronfizika középpontjában. Viszont, ha ismert lesz a protonok partonösszetétele kisenergián is, akkor ha álló neutront szóratnak velük, akkor a neutron szerkezete is ismert lehet. Nem fontos, hogy semleges részecskék gyorsíthatók legyenek, csak az a fontos, hogy hozzájuk képest nagy sebességű töltött részecskék ütköznek. Mert mindegy, hogy egy töltött részecske ütközik nagy sebességgel ütköznek semleges részecskébe, vagy nagy sebességű semleges részecske csapodjon bele töltött részecskébe.

"Vajon ez valóságos fehér folt, vagy azért a protonkisérletekből kb. tudjuk, mi történne neutronokkal?"

Csak a relatív sebességek fontosak. Mindegy, hogy egy nagysebességű töltött részecske ütközik álló neutronnal, vagy fordítva, nagy sebességű neutron ütközik álló töltött részecskébe. Ami kimarad az a neutron-neutron ütközés nagy relatív impulzussal, de valószínűleg ez is elég nagy energiákig vizsgált, azáltal hogy mondjuk nehézionütközéssel előállított nagyon gyors neutronnal ütköztetnek álló neutronokat.

Előzmény: ZorróAszter (230)
Aurora502 Creative Commons License 2012.04.09 0 0 267

Szia!

Igen, persze.

Előzmény: Törölt nick (229)
ZorróAszter Creative Commons License 2012.04.09 0 0 266

Nem tudom.

Talán a galaxisOK mozgásirányának a radiációs pontjában.

Előzmény: astronom (263)
astronom Creative Commons License 2012.04.09 0 0 265

:DD

Előzmény: ZorróAszter (264)
ZorróAszter Creative Commons License 2012.04.09 0 0 264

Nem tudom.

Talán a galaxis mozgásirányának a radiációs pontjában.

Előzmény: astronom (263)
astronom Creative Commons License 2012.04.09 0 0 263

Csak arról, hogy van az univerzum egészének van egy tömegközéppontja, 

no és hol lenne ez a tömegközéppont?

Előzmény: ZorróAszter (262)
ZorróAszter Creative Commons License 2012.04.09 0 0 262

Nem. Csak arról, hogy van az univerzum egészének van egy tömegközéppontja, és ahhoz képest asszimetrikusan elhelyezkedő testekre hathat a részecskefelhő helyileg nagyobb gravitációja.

Azonban lehetséges, hogy ilyen esetben is csak a közös tömegközéppontot kell figyelembe venni, és az csak lassíthat. De szerintem nem.

Szerintem a számításokból ki kellene jönnie a részecskefelhő tömegének, az átlagtávolságának és sebességének, vagy a teljes ellentmondásnak ezek között.

Előzmény: astronom (261)
astronom Creative Commons License 2012.04.09 0 0 261

Arról mit mond a részecskefelhő-ötleted, hovgy a tágulás gyorsuló szakasza miért csak pármilliárd éve kezdődött?

Előzmény: ZorróAszter (260)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!