Keresés

Részletes keresés

NMT Creative Commons License 2013.03.12 0 0 5352

Szia!

Amatőr vagyok, biztos lesznek nálam okosabbak, de próbálok tanácsot adni...

Én a mellékelt ábra szerint csinálnám. 

Kék a befújás, piros az elszívás. 

A légyeg, hogy pl egy szobában ajtótól távolabbi pontban legyen a befújás vagy az elszívás, hogy a szoba keresztben átöblítődjön. A fürdőben is ne az ajtó mellé rakd az elszívást, hanem az ajtótól távolabbi oldalra. 

Elszívások a szagos helyeken, konyha, fürdő+wc, tároló

Befújás a hálóban és a nappaliban. 

Gondolkodtam még azon hogy az előszobába kell-e befújás de a te esetedben ez jól összezavarná a levegő útját. 

Az is megfontolandó, hogy ha a szagelszívót a tűzhely fölött bekötöd (ezzel sokan hadakozni fognak) én még lehet hogy a menyezeten is megszívnám a szagokat tekintve hogy a nappalival egy légtérben van a konyha. 

A nappalit is meggondolnám, hogy esetleg egy második befújást rakni a kanapé fölé. Két kisebb átm. befújással és két elosztott elszívással a konyha felé terelni a szagokat, tekintve itt is hogy egy a légtér a konyhával.

A gépet okoskodja már meg más, egy emberre lehet elégséges is. 

Sok sikert. 

Előzmény: Gyorgy Kovacs (5330)
peterch Creative Commons License 2013.03.12 0 0 5351

Szia !

Szerintem a legnormalisabb megoldas az olyan lenne, hogy a helyiseg ket szelen elszivni egesz szelessegben az elhasznalt levegot es a kozepvonalban viszont mindket iranyban a Coanda effektust kihasznalva a mennyezetnel befujni a friss levegot a ket elszivo oldal fele. Mivel pincerol van szo, igy a talaj iranyabol meleg levego nem varhato, igy a bentlevo tornazo emberek altal termelt ho es para felfele szal , a szagok es a para rogton elszivasra kerul. A mozgas viszont kialakit akkora keveredest, ami az also retegelket is megmozgatja.  Termeszetesen a szelloztetorendszernek kell tudnia tobb fokozatban szelloztetnie, gondolva itt a jogazokra.

Szerintem.

Udv , Peter.

Előzmény: halaloszto (5349)
R!ck4 Creative Commons License 2013.03.12 0 0 5350

Mennyi pénz lehet egyébként egy központi porszívó beépítése?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (5346)
halaloszto Creative Commons License 2013.03.12 0 0 5349

innen indultunk. hogy ez siman lehetseges, de abban a konkret helyisegben baromira nem lesz egyszeru. zsufolt is, es a belmagassag is kicsi. nem tudod megoldani hogy monjduk minden befuvo 1m kornyezeteben ne legyen ember. lenne 3m belmagassag, es nem lenne mirol beszelni.

Vajk

Előzmény: Mekk Elek ezermester (5347)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2013.03.12 0 0 5348

Okos befúvással (levegő irányítással/terítéssel/keveréssel/stb) nagyon sok szellőzési problémára van megoldás.

Például az emberek többsége előre retteg: "jaj, de az új házban a rekuperátorból csak 16 fokos hideg levegő fog bejönni a hálószobába" (és mindenáron előfűteni akarja azt valahogyan),

miközben jelen pillanatban ugyanezen emberek jelenlegi ablakrésein/szellőzőin át olykor ugyanannyi (vagy még több) nulla fokos levegő jön be, amit az elmúlt húsz évben nem vett észre senki :)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (5347)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2013.03.12 0 0 5347

"a konyv amit hirtelen talaltam 0.1-et enged meg ulomunkas munkahelyre."

Ha 500 m3/h levegőmennyiség átáramlását (okos befúvással és elszívással) egyenletesen el tudjuk osztani a helyiség légterében, akkor előfordulhat, hogy ahol ember tartózkodhat, egyetéen olyan ponton sem lesz nagyobb a légsebesség, mint 0,1 m/s.

140 liter/sec légmennyiséget 1,4 m2 keresztmetszeten átengedve kapunk 0,1 m/s légsebességet,

de ha sikerül (okos befúvással és elszívással) egyenletesen átszellőztetni a helyiség légterét akkor ez a "keresztmetszet" megközelítheti a helyiség teljes alapterületét, tehát az 500 m3/h légáram az aerobic-ozók körül kevesebb lenne, mint egy század méter per sec.

Előzmény: halaloszto (5314)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2013.03.12 0 0 5346

:)

Képzeld a lakást egy marhanagy és (remélhetőéleg) jól zárt doboznak,

- amelybe van egy folyamatosan befúvó ventilátor (rekuperátor bemenő ága) mondjuk 100 m3/h légárammal

- van egy folyamatosan elszívó ventilátor (rekuperátor kimenő ága) szintén 100 m3/h légárammal

És időnként bekapcsolsz még egy elszívó ventilátort (ez a központi porszívó) mondjuk 180-250 m3/h-val.

Előzmény: John_locke (5345)
John_locke Creative Commons License 2013.03.12 0 0 5345
Köszi, vettem a lapot:)
Előzmény: Mekk Elek ezermester (5344)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2013.03.11 0 0 5344

"Van valakinek tapasztalata hővisszanyerős szellőztető és központi porszívó együttes használatáról? Fogja zavarni egymást a két rendszer?"

Ha hetenként átlag 168 órán át fogsz porszívózni, akkor igen, zavarni fogja

(nem jól fog működni a hővisszanyerés).

Előzmény: John_locke (5332)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2013.03.11 0 0 5343

"de mikor lemegyek gyúrni, megizzadok kicsit. De ha nagyon, az még jobban esik. Ilyenkor érzem, hogy dolgoztam."

Legközelebb gyúrás előtt fűtsd fel jól a helyiséget, állíts le minden szellőztetést és tegyél be egy párologtatót is. Ha jól csináltad, akkor már fél perc gyúrás után szakadni fog rólad a verejték, tehát máris "érzed, hogy dolgoztál", tehát fél perc után abba is hagyhatod a gyúrást. Igaz, hogy fél perc alatt nem fogsz erősödni semmit, de hát az izzadság a gyúrás fokmérője ugyebár és ha leizzadtál, akkor abba lehet hagyni ;)

"Mert huzatban lehet csak igazán megfázni."

Ezt a mondatot nem értem. Teljesen száraz testtel folyamatosan mozgást végzek és eközben megfázok valamitől?

Én már nagyon sokszor gyalogoltam/futottam erős huzatban (gyalogláskor kb 1,5-1,9, futás közben pedig kb 3-4 m/s sebességű "szél fúj szembe"), de még soha nem fáztam meg közben ettől a "huzattól". És tudtommal más gyaloglókat/futókat sem tilt el az orvos az effajta testmozgástól a "veszélyes huzatra" való hivatkozással.

Más szavakkal: a futók 3-4 m/s sebességű "huzatban" vannak folyamatosan és soha nincs ettől semmi bajuk,

de ha valaki nem fut, hanem mondjuk aerobic-ozik, az valószínűleg meg fog fázni már egy 1m/s-es légáramtól is?

:)

Van egy rakás szájról-szájra terjedő tévhit az izzadásról, huzatól, szaunáról, stb és nagyon nehéz olyan embert találni, aki nem csak gondolkodás nélkül "bemagolta a leckét", hanem megérteni is próbálja a dolgok működését.

Előzmény: Tornaterem (5340)
John_locke Creative Commons License 2013.03.11 0 0 5342

Tehát akkor érdemes központi porszívót kiépíteni a szellőztető mellé is? Milyen problémád adódott a telepítésnél?

Előzmény: whitebeard (5335)
hetmann64 Creative Commons License 2013.03.11 0 0 5341

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, ha a házon belül, a holkerban vezetem a szellőzőcsöveket és kívűlről kap egy gipszkarton burkolatot, akkor is érdemes szigetelni az elszívó és befúvó csöveket?

Tornaterem Creative Commons License 2013.03.11 0 0 5340

SZia!

Nem célom, hogy meggyözzelek, de mikor lemegyek gyúrni, megizzadok kicsit. De ha nagyon, az még jobban esik. Ilyenkor érzem, hogy dolgoztam. És lemegyek megint. Ès ha megunom, hirtelen hagyom abba. Ès nem szoktam megfázni. És eddig mindig csurom vizesen jöttek ki a nök, és mentek haza tusolás nélkül. Nem folytatom.

Valamennyi friss levegöt szeretnék pluszba megoldani, huzatcsinálás nélkül. Mert huzatban lehet csak igazán megfázni.

üdv,

Attila

Előzmény: Mekk Elek ezermester (5339)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2013.03.11 0 0 5339

"az 1m/sec alatti beömlést is értem."

Sehol nem írtam 1m/s alatti beömlést.

A beömlés akármilyen gyors lehet, ha azokon a helyeken, ahol az emberek tartózkodnak, ott lassan mozog a levegő.  Tehát lehet némelyik sarokban vagy a mennyeztnél akár 5 m/s is, miközben az emberek körül csupán 0,1 m/s a légsebesség. Mivel kicsi a helyiséged, ezért a fenti feltétel szerintem valószínűleg csak sok pontban befújt (és elszívott) levegővel oldható meg.

"Viszont van itt valami, amit rosszul látsz: nem jó a teljesen páramentes környezet,"

Sehol nem írtam teljesen páramentes környezetet.

Mivel az ugráló emberek igencsak párolognak, a sok ember elégé párás környezetet fog gyártani maga köré. Enek szintjét (is) lehet bizonyos érték alatt tartani egy jó szellőzéssel.

"és egyáltalán nem baj, ha megizzadnak a nök,"

De baj,

mert amikor leállnak az ugrálással, akkor hirtelen megszűnik a szervetet hűtés-igénye, ennek ellenére (a túl gyenge légáram miatt) vizes a tesfelületük és a ruházatuk, ami párologva továbbra is hűti őket. Így lehet jól megfázni: megizzadva leállni a mozgással. Ha viszont nem tudott megizzadni, akkor a leállás pillanatában teljesen száraz a teste, tehát a leállás pillanatában leáll a hűtése is.

"a lényeg, hogy legyen valamennyi friss levegö nekik."

Nem VALAMENNYI friss levegő kell nekik, hanem szabályokban meghatározott mennyiségű és minőségű. Egy kis helyiségben ugráló 12 ember szó szerint percek alatt az egészségügyi határérték fölé tornássza a levegő széndioxid szintjét, arról nem is beszélve, hogy 12 ugráló ember testfelületének elpárologtatása villámgyorsan emelni kezdi a helyiség páratartalmát, ami miatt még rosszabb lesz a test-hűtésük hatásfoka, amitől még jobban elkezdenek izzadni, amitől még magasabb lesz a páratartalom, amitől...

Úgy lehet a minimális szinten tartani a szellőztetést (energiaforint-spórolás), ha folyamatosan méred a helyiségből elszívott levegő páratartalmát és CO2 szintjét** és ezek alapján változik automatikusan a légcsere mennyisége.

(**léteznek ún levegőminőség-érzékelők is, amelyek szintén tudnak szellőzést vezérelni. mondjuk ezek közül az olcsóbbak CO2 szintet valószínűleg nem mérnek)

Előzmény: Tornaterem (5336)
R!ck4 Creative Commons License 2013.03.11 0 0 5338

Meggyőző amit írtál, én is úgy látom (bár én tapapsztalat nélkül) hogy ezzel még ha 5-öt is szétszórok a házban, jobban jövök ki. Egyedül a hővisszanyerő része nem tetszett annira, mivel elég nagy hömérsékletkülönbséget írtak, holott a profi központi rendszereknél 2°C hőveszteségről beszélnek. A kettő elég távol van egymástól, nem tudom a valóságban mindkettő annyi-e amennyit írnak.

Előzmény: Törölt nick (5322)
Tornaterem Creative Commons License 2013.03.11 0 0 5337

Pont erröl beszéltem!

Like :)

Előzmény: halaloszto (5319)
Tornaterem Creative Commons License 2013.03.11 0 0 5336

Sziasztok!

Kösz mindenkinek az ötleteket! A nagy felületü légbeömlés az nagyon jó ötlet, az 1m/sec alatti beömlést is értem.

Közben kitaláltuk, hogy mit fogunk csinálni. A terem hátsó falánál van lehetöseg egy lyukat nyitni, szembe a garázsajtóra pedig egyet vágni, így nyárra megoldott a légcsere. Ahová a lyukat nyitjuk a falon, ott az átalakitás elött egy kis ablak volt, ugyhogy csak ki kell vágni a nikecellböl a beömlö helyét. Filléres megoldás, ha nyárra müködik, akkor nyárra marad, télre pedig gyüjtögetünk egy komolyabb szellözésre. Amit javasolt valaki, hogy elöfütés, höcserélö, utófütés, és a nagy beömlöket most hozzávettem fejbe. Köszönet az ötletért!

Mekkmester, olvasgatom amit irsz, vannak használható ötleteid, gondolom gyakorlott vagy a témában, többekkel együtt elérted, hogy a  talajhöcserélöröl teljesen letettem, és már nem is sajnálom, hogy nem lesz. Viszont van itt valami, amit rosszul látsz: nem jó a teljesen páramentes környezet, és egyáltalán nem baj, ha megizzadnak a nök, a lényeg, hogy legyen valamennyi friss levegö nekik. Ugyanis tornázni, fogyni jönnek. Ès erre akkor képes a test, ha eléri az üzemi hömérsékletet. Mikor van ez? Ha izzad. És ha nem izzad, nem fogy úgy, és föleg nem hiszi el, hogy hasznos a torna. "Még csak meg se izzadtam" és akkor magyarázhatod hogy jaja, azért, mert kurva modern környezetben tornázol. A következményeket haggyuk.

Az 500 m³/h-t én is soknak érzem, érzésre sztem elég olyan 300 is, de a héten jön egy ember, aki már csinált ilyesmit, nagyba, kicsibe, mindenhogy. Majd megmondja.

Kösz mindenkinek még1x!

Üdv,

Attila

whitebeard Creative Commons License 2013.03.10 0 0 5335

NEM! 2 éve működik egy http://www.bartosz-market.pl/rekuperator-vena4-Eberendezés. Eddig semmi probléma nem volt a  kettő együttműködéséből ( a telepítésből annál több:(  ).

A kp-i porszivó nem megy sokat, az általa termelt vákum marginális.

Előzmény: John_locke (5332)
Qashqai dCi TP Black Creative Commons License 2013.03.10 0 0 5334

Sem neked, sem másnak sem kell semmit sem magyaráznom, vagy bizonyítanom azon túl, amit már leírtam.

Én azokat akik ezt olvassák, felelős gondolkodó embereknek hiszem, akik az alkalmazás részleteit, a rendszer költségei mérlegelve tudnak dönteni a témában.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (5328)
Qashqai dCi TP Black Creative Commons License 2013.03.10 0 0 5333

Neked rossz, mert érdekelt vagy benne, ugye? Bánt hogy vannak opcioók, mi? Igen is beszélni fogok a lehetőségekről, mert nem vagyok érdekelt benne, és igyekszem másokkal is megosztani a tapasztalataimat, hogy tudjanak dönteni!

Az ITHo továbbra is jó, 5 szörös áron legyen is az!

Most hogy elszállt a tudatlan első generációs PH építők köre, megfogyatkoztak a cégednél a 1.5 - 2 milliós megrendelések? Kellemetlen ...

Előzmény: ulrik60 (5327)
John_locke Creative Commons License 2013.03.10 0 0 5332

Van valakinek tapasztalata hővisszanyerős szellőztető és központi porszívó együttes használatáról? Fogja zavarni egymást a két rendszer?

Gyorgy Kovacs Creative Commons License 2013.03.10 0 0 5331

azt kifelejtettem hogy a plafonon lesz

Előzmény: Gyorgy Kovacs (5330)
Gyorgy Kovacs Creative Commons License 2013.03.10 0 0 5330

csinaltam egy tervet a bekotésre,érdekelne a veleményetek.

a hutogép felé raktam a befújast,ezzel is sporolhatok par wattot(?)

http://www.fans4less.co.uk/manrose-manhr100-range-top-bottom-access.html?

Valami ilyesmi gépre gondoltam,kicsi gép, mivel egy ember él csak ebben a lakrészben.

peterch Creative Commons License 2013.03.10 0 0 5329

Sziasztok!

Mint amator szolok az ugyhoz, ha megengeditek!  Szerintem ez a decentralizalt hovisszanyeros szellozteto valoban megoldhatja a helyisegek frisslevegovel valo ellatasat. Viszont azt a komfortot amit egy akar SK  jol megepitett rendszer nyujt, soha! Igy nem erdemes az almat a kortevel osszehasonlitani! Akinek csak az az elvarasa, hogy folyamatosan szelloztessen es azt ha lehet energiatakarekosan, arra gondolom megfelel, foleg a teli idoszakban. Az a par kobmeter levego amit orankent kicserel, meg a legnagyobb hidegben sem huti le a benti homersekletet, viszont frisslevegot kuld a helyisegbe. De ami a komplett haz ellatasat illeti, azt mar ne varjuk el tole, olyat mint a furdesnel,fozesnel a para, szagok, valamint a WC hasznalataval kapcsolatos teendoket,stb.  Elvegre mindenkinek masok az elvarasai.:)

Udv , Peter.

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2013.03.10 0 0 5328

"Egy készülékkel is mérhető volt a javulás,"

Egy nagyonszar (esetleg közel zéró) szellőzésű helyiségen már egy egérlyuk is döbbenetes mértékű javulást hoz

és egy egérlyukért nem kérnek tízezreket :)

"most pedig hárommal már tökéletes a levegő."

A CO2 mérő hány ppm jóságú levegőt mért, mondjuk nyolc óra folyamatos üzemi állapot után? (pl csukott ajtó és két alvó ember)

"Teljesen felesleges helyiségekre bontani a házat."

A Marley dokumentációja írja valahol, hogy biztosítani kell a helyiségek közötti jó légcserét?

...mert enélkül a Marley felhasználói akár csukva is tarthatják az ajtókat, így a lakás többi helyiségének nulla a szelőzése.

"Megköszönném, ha érdemben szólnál hozzá, gyakorlati tapasztalatokkal, nem pedig az elméleti számokkal jönnél mindíg."

Ne haragudj meg rám, ez nem személyes, hanem rutin rendszerelemzés. Hasonló kérdéseket szoktam feltenni azoknak is, akik Amway termékeket, üdülési jogot, vagy Jehova tanúit próbálják eladni nekem. Ha az ügynök válasz helyett mellébeszél vagy megsértődik, az is egyfajta válasz (az eladni kívánt termékkel kapcsolatban).

Előzmény: Törölt nick (5326)
ulrik60 Creative Commons License 2013.03.10 0 0 5327

Tehát a tavalyi ITHO reklámhadjáratod után úgy látom idén a Marley agyondícsérése van soron. Az agyonömlengett ItHO tehát idén már nem is olyan jó. Csak hogy ne húzzuk egymás idejét, elárulod 2014-ben mi lesz a nyerő?

Kezeljük helyén ezt az ügyet. Ez egy kényszermegoldás, ami elsősorban a felújítások esetén lehet életképes. Nem a központi szellőztető rendszerek alternatívája, hanem a csak elszívó rendszerek továbbfejlesztése. Biztosan mindenki szeretne BMW-t Dacia áron, és sokan vannak akik hajlandók elhinni, hogy ez csak a gonosz magyar forgalmazók miatt nem lehetséges. Ez nem így van. Nem ugyanarról a műszaki megoldásról beszélsz, egyszerűen nem rakhatod egymás mellé. Próbálj úgy üzletet csinálni a megbízódnak, hogy a légbeeresztőket ekézed.

Előzmény: Törölt nick (5326)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.10 0 0 5326

Egy készülékkel is mérhető volt a javulás, most pedig hárommal már tökéletes a levegő. Teljesen felesleges helyiségekre bontani a házat.

Megköszönném, ha érdemben szólnál hozzá, gyakorlati tapasztalatokkal, nem pedig az elméleti számokkal jönnél mindíg. A házam paramétereit, szellőzősét már sokszor leírtam, nem fogom ismételni. 

De amúgy is felesleges a számokkal dobálózni. A Marley-k tökéletesen (méréssel igazoltan) megoldották a házban élő család friss levegő ellátását, két felnőtt és egy csecsemőről van szó!

És csakazért is, mert megérdemlik :D

Marley Menv150 - Marley Menv150 - Marley Menv150

Vfk.hu-  Vfk.hu-  Vfk.hu

Előzmény: Mekk Elek ezermester (5325)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2013.03.09 0 0 5325

"Marley: Gépek 3x52, 3x18 profi falfúrás 160-as korona fúróval. Mindösszesen 210 000Ft. "

Tehát 3 darab Marley szellőztetőgép (3 helyiségbe) került 210 ezerbe, fúrásokkal együt?

A 800 ezres rendszered hány helyiséget szellőztet?

Egy ember légszükséglete 30 m3/h. A Marley zajtalan (közepes) üzemódban pont ennyit tud. Amely helyiségekben általában ketten tartózkodnak (pl hálószoba), oda helyiségenként két darab Marley-t kell beépíteni?

Ha a Marley honlapján megadott 70% hatásfok a legkisebb légsebességre (15 m3/h) vonatkozik, akor vajon mekkora a hővisszanyerés hatásfoka a kétszer és a háromszor ekkora légsebességű fokozatban?

Mekkora 800 ezres rendszered hővisszanyerési hatásfoka?

Előzmény: Törölt nick (5322)
ulrik60 Creative Commons License 2013.03.09 0 0 5324

sajnos igaz :(

középszerű megoldásnak jó lehet, nyilván jobb mint a légbeeresztős gagyiság

központi gépekkel azért nehogy egy lapon emlegesd

kérdés ki mit akar, természetesen az ingyenreklámodnál is van olcsóbb, ha feltétlen az árra megy a téma

Előzmény: Törölt nick (5323)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.09 0 0 5323

Szinte tételesen nem igaz, amit írtál ;)

Azt már ne is említsük, hogy evvel az elosztott megoldással negyed, ötöd áron lehet a családnak egészséges levegője.

Előzmény: ulrik60 (5321)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!