nulláról kezdve, eredeti alkatrészekkel 400.000 alatt nem nagyon lehet megoldani. leslie-faragásból biztosan nem tudnék megélni :-), mivel ennyiért eredetit is lehetne venni (de hol van abban a sikerélmény?)
egy teljesen off moszkvics 408-ast is restaurálunk a bátyámmal, szóval logikátlan dolgokban nagyon otthon vagyok :-))
mostanában lett volna pár alkalmi vétel.
egy kétrészes solton-t hirdettek magyarországon, 40-ért, szivesen megvettem volna, de sajnos megelőztek...
egy németországi hirdetésben olvastam, egy echolette meII, és egy 760-as leslie hirdetést (egy helyen), mindkettő valami hibával. sajnos erről is lecsúsztam...:-( ez a figura 50.- euróért adta ada darabját (grrrrrrrrr.....)
nagyakanizsán bolhapiacon egy lomistól(bicikliket és mosógépeket árult még:-) vettem pár éve 25000.-ft-ért egy echolette meII-est, kis hiányosságokkal. (annak a mechanikája került bele a fehér selfmade lesliebe.)
ez a kis hirdetett ELKA is nagyon olcsó 50-ért, egy haveromnak van ilyen itt sopronban, nagyon pici, kompakt, nagyot szól, nekem kicsit orrhangú, de a hangváltó átépítésével lehet segíteni.
Korábban felsoroltam egy csomó európai lezlimárkát. Szinte mindegyiknek ugyanaz az olasz Osimo-Ancona mechanikája van. (motorok, rotorok) Aztán vagy az olaszok vagy a nyugatnémetek készítettek köré dobozt, bele erősítőt.
Ilyet nem szabad házilag legyártani, főleg elsőre.
Ozjo által ismertetett hivatkozásban rendkívül alkalmi áron juthatsz az igazi forgatott hang élményéhez. Ég és föld a különbség! Alkatrészenként megvenni, egyedi darabokból összeépíteni sokkal többe kerül. ham peet topiktárs által most bemutatott gyönyörű 142-es Leslie nemcsak a legszebb, hanem mindent egybevetve a legdrágább is.
Érdemes persze a vétel előtt kipróbálni, tapasztalatot gyűjteni a lehetőségeid függvényében.
Mint már a hozzászólásaimból is kiderült, nem vagyok valami penge a témában de még tegyük be a kezdeti szerencsétlenkedésnek. Hol tudok ilyen "ládát" szerezni? Már említett házilagos legyártásra van valami etalon, más által legyártott, müszaki dokumentáció? Egyedi vagy standard alkatrészekből áll egy ilyen? Ha belevágok nem nagyon akarok kísérletezni zöldfülűként.
Használtan hol lehet vásárolni? Gondolom főképp külföldön.
Bocsi a szerencsétlen kérdéseimért, de semmi kiindulási pontom sincs.
Egy kicsit zajos az előfok benne, de ha egy marék filléres tranzisztort kicseréltek benne, akkor jobb lesz, mint valaha, ha jól tudom ezek galvanikus csatolásúak, így ha a vége elszáll, megy utána a többi. Tehát az alkatrész majdnem ingyen, kell valaki, aki kicserélgeti. Egyébként egy olcsó olasz lezlivel sokat nyernél a hangzásban. Lásd a háttérben!
Inkább csináltasd meg a Beag erősítőt! Lehet, hogy Krisztus elötti, de vintage! Ez itt mindennél fontosabb:-) Én most csináltattam meg két 100W-os Beag végfokot. Nagyon királyul szól! Persze valahol el kell kezdeni..
Szia. Nem igazán sikerül az offolásod, mert a Vermona is Hammond klónnak tekinthető valahol.
Ugyanúgy rendelkezik húzóregiszterekkel, perkával, vibrátóval...
A baloldali színes effektkapcsolók is olyasmi hangzást utánoznak távolról, de az igazi mechanikus, kétrotoros Leslie tekinthető alapmegoldásnak.
A jó hangzás érdekében ezért Leslie rendszerű erősítőt javaslok hozzá.
500e körül Leslie 147-es. A Naprendszerben nem kapni jobbat nála.
250e körül Leslie 760, 822. A fönti tranyós változata fekete kötésben.
Ennél lényegesen olcsóbbak az európai másolatok: Allsound, DBS, Dynacord, Echolette, Elka, Farfisa, Hohner, Macsound, FBT, Solton... Már 100e körül vagy akár alatta is hozzá lehet jutni.
A lényeg:
fönt egy forgó tölcsér
alatta a magassugárzó
lejjebb egy mélysugárzó
alatta egy forgó hangterelő dob
Ha ezek megvannak, már nagy gond nem lehet, jól kell szólnia.
Sziasztok. Előre is bocsi hogy offolom a topicot, de nem találtam megfelelő fórumot a kérdésemnek. Vermona Formation 3-as orgonához szeretnék erősítőt vásárolni. A kérdése az volna, hogy milyen típusú-, teljesítményű műszert vásároljak. Egy Krisztus előtti BEAG Qualition típusú erősítő volt hozzá de az leadta a rendszámot. Várom segítő válaszotokat és mégegyszer bocsi, ha barmoltam a fórumot.
...hogy újra visszacsempésszem Billyt, itt egy régebbi felvétele. A csodálatos zene mellett a showman is jelen van mint minde breszton előadáson. remélem nektek is örömet okoz.
Kedves kollégák ! A cipelésben sajnos kitört a leslie-m egyik műanyag fogantyúja ! A fényképen látható, hogy miről van szó. Tudna valaki segíteni , hátha valakinek van egy elfekvőben. A leslie egyébként Solton. Előre is köszönöm a készséget ! Üdv mindenkinek ! Posaunist
Ma elkészültem vele, hazahoztam, a héten meg kell szólalnia. Az orgonát még át kellene vinni egyik szobából a másikba, ehhez be kell majd izzítani pár barátot... :-)
én is külön vezérlést csináltam, 2 szilárdtest relével. egy kicsi beforrasztható 12V-os trafó, egy graetz, egy kondi, meg a két relé. egy xlr aljzatra hoztam ki a sebességkapcsolást, (a jelet is xlr-en viszem), így 2 db sima mikrofonkábellel össze tudom kötni az orgonát a leslievel. ha akarom, a halfmoon kapcsolóra kötöm, ha akarom lábkapcsolóra. szóval, tök jó nekem! :-)
Lesz egy külön motor vezérlése a hangfalnak. Két relay-jel lesz megoldva a három sebesség. Illetve csak két sebesség lesz, mert a harmadiknál áll a lezlizés:-)