Keresés

Részletes keresés

Goldman Emma Creative Commons License 2013.01.07 0 0 1771

Én ugyan egy pohár pezsgőt töltöttem, de vedd ógy, hogy koccintottam veled. :-)

Előzmény: Archimédesz (1769)
Archimédesz Creative Commons License 2013.01.07 0 0 1770

A mazsola ugyan az ördögtől való, de amúgy nem rossz ötlet megszórni valamivel a madártejet.

Le kéne menni anyámhoz kipróbálni...

Előzmény: Alexander Demeter (1768)
Archimédesz Creative Commons License 2013.01.07 0 0 1769

Nem tudom, megoldás lett volna-e, ha mindenki visszakap mindent. Egy ilyen irtózatosan hányatott történelmű országban ez talán több megoldatlan problémát vetett volna fel, mint amennyi kedvező fordulatot hozott volna.

Ezért is mondom, hogy ezt fölmérni messze meghaladja az én képességeimet.

Még írtam most jó sokat, aztán kitöröltem, nehogy politizálásnak tűnjön. Inkább igyunk egy kakaót.

Előzmény: Goldman Emma (1767)
Alexander Demeter Creative Commons License 2013.01.07 0 0 1768

Mazsolát, vagy kis baracklekvárt, esetleg pirított cukrot kell tenni a tetejére.

Előzmény: Goldman Emma (1764)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.01.07 0 0 1767

Ami az anyagi kárpótlást illeti (ebből indult ki a beszélgetés), szerintem nem volt rossz megoldás a kárpótlási jegy. Mondom én, akinek az említett nagyanyja (valószínűleg sajátos kuriózumként) nem kért kárpótlást a tőle elvett lakitelki birtokért, mert - mint mondotta volt - annak idején nagy megkönnyebbülést jelentett neki, hogy magáévá tette az állam. Pesti tanítóként, orvos férjjel rengeteg macerát jelentett ugyanis, az adókról nem beszélve. (Ma ott áll a lakitelki népfőiskola. :-)) )

Ami számomra elképesztő, az az, hogy maga az állam nem képes eldönteni, akkor most sajnálja-e a kisemmizetteket, vagy tíz körömmel ragaszkodik ahhoz, amit a fujjfujjkommunisták anno elvettek. Kedvenc példám a műtárgyügy. Tizenpár éve volt egy állami alapelv, miszerint amit rendesen lepapírozva vettek el, azért jár a kárpótlás; amiért valamilyen nemzetközi egyezmény keretében már kártalanítottak - bármilyen nevetségesnek tűnjék is az akkori összeg a mai aukciós árak ismeretében -, az sajnos renonsz; amit viszont nem államosítottak "rendesen", azt vissza kell adni, és punktum. Ehhez képest most újrakezdi az állam a szívózást azokkal az örökösökkel, akiknek - korábbi perek eredményeként - már bírósági végrehajtó segedelmével adtak vissza némely tárgyakat a múzeumokból. Az ész megáll, de tényleg.

Nem tudom, megoldás lett volna-e, ha mindenki visszakap mindent. Egy ilyen irtózatosan hányatott történelmű országban ez talán több megoldatlan problémát vetett volna fel, mint amennyi kedvező fordulatot hozott volna.

Előzmény: Archimédesz (1755)
Boszorka Creative Commons License 2013.01.07 0 0 1766

A Bristol volt az egyetlen szálloda, ami megmaradt a dunaparti szállodasorból az ostrom után. Elég sokáig állt és működött is, majd annak a helyére épült az Intercontinentál, amit ma már szintén másnak hívnak, talán ma Mariott.

Előzmény: manhattani (1763)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.01.07 0 0 1765

Na, az nem ott volt. De ma megrendeltem a bookline-on a könyvet, nemsokára beljebb leszek.

Előzmény: manhattani (1763)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.01.07 0 0 1764

Istenem, drága nagyanyám, a világ legjobb madártejét készítette. Csak ne utáltam volna annyira a habgaluskát a tetején. :)

Előzmény: Törölt nick (1762)
manhattani Creative Commons License 2013.01.07 0 0 1763

Nem véletlenül kérdezgetem ezt a szállodát.

A rádiójátékból valami Britannia vagy Bristol vagy valami más, br hangulatú nevű szállodát mondtak.

Előzmény: Goldman Emma (1742)
Törölt nick Creative Commons License 2013.01.07 0 0 1762

"A tökéletes habgaluskának két titka van. Az egyik a kifogástalanul felvert tojáshab, a másik pedig a "meleg tej".
A tejet mindig egy nehéz, vastagfalú, lapos edénybe tegyük, a legjobb, ha teflonos is, de az sem baj, ha nem. A tejnek nem szabad felforrnia, épp csak forrás közelébe melegítsük, és úgy állítjuk be a lángot, hogy végig ezen a hőmérsékleten maradjon. kb. 90 fok közelébe. A tojásfehérje ugyanis már 65 fok felett meg tud szilárdulni.
Ha a tej nem elég forró, a habgaluskák eláznak, ha a tej forr, akkor viszont összeesnek.

A habot kanállal szaggatjuk a meleg tejbe, fedő nélkül kb. 1 percig főzzük az egyik oldalán, majd megfordítva újabb 1 percet a másikon. Annyi galuskát szaggassunk, hogy legyen hely, mert a galuskák főzés közben kissé megdagadnak. Az így főzött habgaluska könnyű és tartós lesz."

Előzmény: nofRETRO (1753)
Alexander Demeter Creative Commons License 2013.01.07 0 0 1761

Egy pillanatig sem.

Csak kérdezték.

Előzmény: Boszorka (1760)
Boszorka Creative Commons License 2013.01.07 0 0 1760

Volt efelől kétséged? Régi bevált módszer a madártej készítésénél.

Előzmény: Alexander Demeter (1759)
Alexander Demeter Creative Commons License 2013.01.07 0 0 1759

Fölverem a tojásfehérjét cukorral, olyan kemény lesz, hogy eltöri a lábamat, ha ráesik - de nem esik, mert ha megfordítom az edényt, akkor sem történik semmi.

Aztán kanállal galuskákat szaggatok és lehet is főzni a tejben.

Törölt nick Creative Commons License 2013.01.07 0 0 1758

"De az állami túlkapások utáni jóvátétel tényleg érdekes elvi kérdés lenne."

Az lett volna, a maga idejében. :(

Előzmény: Archimédesz (1755)
tehtube Creative Commons License 2013.01.07 0 0 1757

(Azt nem tudom, de omlós vajkaramellát már igen és egyszerű! :-))

nofRETRO Creative Commons License 2013.01.07 0 0 1756

Aki teheti, kattanjon rá. Azt hiszem, édemes.

15:00, Hétfő (január 7.), DUNA Televízió     
Mesélő cégtáblák A New York kávéház
    magyar dokumentumfilm sorozat, 26 perc, 1993
Az aktuális rész ismertetője: A New York kávéház és palota történetét mondja el a film az 1894-es avatástól napjainkig. A film a New York dicső és kevésbé dicső pillanatait mutatja be, emlékezvén azokra az időkre, amikor a kávéház a a művészetek, az irodalom pezsgő műhelye volt.
rendező: Novobáczky Sándor
operatőr: Neumann László, Nemescsói Tamás

Archimédesz Creative Commons License 2013.01.07 0 0 1755

Dejszen csak csevegünk... Ne aggódjatok, a mélypolitikába nem megyünk bele. De az állami túlkapások utáni jóvátétel tényleg érdekes elvi kérdés lenne.

Előzmény: Törölt nick (1750)
nofRETRO Creative Commons License 2013.01.07 0 0 1754

Vagy zaccos a kávé :)

Előzmény: tehtube (1751)
nofRETRO Creative Commons License 2013.01.07 0 0 1753

Kedves tiborpapa, értelek, azt hiszem. De az épp aktuális  téma kapcsolódik a régi épületállományhoz. Nem olyan  könnyed, mint a madártej habja, és nem olyan finom, mint a sűreje, de az is lekozmál néha. De akkor is madártej marad.

Itt az a jó (szándékom szerint), hogy lehet csapongani is, és a felmerülő, kapcsolódó gondolatokat megosztani.

Köszönöm további türelmedet!

(csak tudnám, hogy lehet ilyen szép magas habot csinálni, ha tutira meg is akarom főzni. A tojás manapság ,már nem ajánlatos nyersen.)

Törölt nick Creative Commons License 2013.01.07 0 0 1752

De itt már "havazik"! :)

Előzmény: tehtube (1751)
tehtube Creative Commons License 2013.01.07 0 0 1751

Ááá nem lényeges. Néha a kávézóban is kiszóródik a cukor :-)

Törölt nick Creative Commons License 2013.01.07 0 0 1750

Valamikor az a topik Kávézóna a FortePan-hoz volt.

Eltévedtem volna?

tehtube Creative Commons License 2013.01.07 0 0 1749

Hát az igaz, hogy fel sem sejlik valami utólagos ejnye-bejnye Nürnberget és Hágát leszmáítva.

Úgylátszik csak hivatalos háború esetén nem szabad ilyet csinálni, békeidőben szabadon üldözhető a lakosság.

Előzmény: Archimédesz (1748)
Archimédesz Creative Commons License 2013.01.07 0 0 1748

Voltaképpen bármikor, de mivel valós, nem koncepciós, nem irányított ítéletre gondolok, ezért legfeljebb a 90 utáni időszakról beszélhetünk.

Előzmény: tehtube (1747)
tehtube Creative Commons License 2013.01.07 0 0 1747

"elítéltek bárkit is az akkoriban történtekért" Ezt sajna nem értem. Most, vagy egyből akkor?

Előzmény: Archimédesz (1746)
Archimédesz Creative Commons License 2013.01.07 0 0 1746

Dehogynem lehet hivatkozni. Azért van a jogszabály, hogy lehessen rá hivatkozni. Maradjunk csak 45 után: elítéltek bárkit is az akkoriban történtekért, az államosításon kívül ideértve a kitelepítéseket, munkatáborokat, koncepciós pereket vagy akár 56-ot is? És más országokban?

Előzmény: tehtube (1745)
tehtube Creative Commons License 2013.01.07 0 0 1745

"...az akkori jogszabályoknak megfeleltek"

Szerintem erre nem lehet hivatkozni, ugyanis az 1945 előtti rablások is ugyanúgy "az akkori jogszabályoknak megfeleltek"

A '45 utáni iszonyatos méretű emberdeportálások -immár "békeidőben"- is "az akkori jogszabályoknak megfeleltek".

Bár én sem vagyok jogász, főleg jogtörténész.

Előzmény: Archimédesz (1736)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.01.07 0 0 1744

Meg az is, hogy kitaláljanak egy szituációt, amely "akár így is történhetett volna". Pont ez érdekel ebből a dologból.

Előzmény: Archimédesz (1743)
Archimédesz Creative Commons License 2013.01.07 0 0 1743

Szerintem egy rádiójátékba bőven belefér annyi dramaturgia, hogy szállodának mondanak egy lakóházat.

Előzmény: Goldman Emma (1742)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.01.07 0 0 1742

daniborovot idézem a Fortepan megfejtésekből:

"Kristóf barátom (ő hozta össze a Déilbáb utcai kerítéseket) írta akkor a 27630 kapcsán:

A kép jobb sarkába ugyanis nem az Osztálysorsjáték palotája lóg bele, hanem a Tiller Mór és társai által építetett palota, egyúttal áruház. (Az 1945 után fokozatosan elbontott tömb Duna part felé eső felét foglalta csak el az Osztálysorsjáték palotája, hátuljához a Váci utca páratlan oldalán két épület, a képen is látható, Tiller-ház, valamint a Mercur-bank székháza tapadt."

Nem véletlenül kérdezgetem ezt a szállodát. Csak este lesz időm megnézni a címtárakban, de nekem egyelőre semmilyen szálloda nem rémlik erről a területről.

Előzmény: manhattani (1741)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!