Igen, ezek mind előrelépést jelentenének teljesítmény tekintetében, de DX 16MP-ről FX 12MP-re váltani... ugyanott tartanék, mint másfél éve a D90+200mm kombóval. Akkor meg hiába a brutál teljesítmény, ha nagyítóval kell keresni a témát a képen :) Na mind1, ezt már tényleg nekem kell magamban kiötölni, aztán majd csak döntök valahogy. Mindenestre köszönöm a segítő szándékot.
Egyébként a Jani által linkelt Brad Hill blog szerint tényleg nagyot fejlődött a D600 AF-e a D7000-hez képest, úgyhogy valóban az is megfontolandó alternatíva lehet.
Igen, azon el kell gondolkodni, hogy a D300s utóda mennyire hozza majd a D3 szintjét. A D7000 1-1,5 fényértékkel van elmaradva a D3-tól, tervezése óta eltelt 3-4 év, azóta fejlődik a szenzortechnológia, viszont nő a megapixelszám is. Szóval ez tényleg kérdés.
A 300-as viszont csak dx-en elég hosszú, s mivel feltételezhetően az FX iso-előnye továbbra is megmarad, akkor a 300-ast kell 400-asra cserélni, ez pedig elég drága. A 400-as egy millával több újonnan, s neki használt 300-asa van. De nem hiszem, hogy a D300s utóda nagyon szar lesz majd iso-ban. Persze még az sem biztos, hogy lesz ilyen utód.
Nekem ebből az jön le, hogy ez kell neked: nagy fps, jó AF, iso teljesítmény. Ez ezekben van meg: D3, D3s, D4. Szóba jöhet még a D300s, de iso miatt talán kiesik.
A D800 az fps miatt esik ki (szerintem felejtsd is el), a D600 szintén fps miatt és valszeg AF-ben sem tudja azt, ami neked kell (ennek utána kéne nézni).
Egy D3 minden szempontból jobb, mint a D7000: fps-ben, AF-ben és iso-ban is. Vegyél egy D3-at, s addig, amíg nem jön ki egy d300s utód, addig vagy TC1,4-gyel lövöldözöl (persze így elvész egy Fé, de még mindig jobb leszel iso-ban mint a d7k-val), vagy lecseréled a 300-ast egy 400-asra. Utóbbi a drágább megoldás. 1 év múlva a d3-at szinte bukó nélkül el tudod adni, s a D300s utód kb. olyan iso-t tud majd, mint a D3.
Az a vicces az egészben, hogy én nem kérdeztem meg senkitől, hogy vegyek-e nagy vázat. Mindössze egy DOF-fal kapcsolatos kérdést tettem fel, azóta arra válaszolgatok, hogy
1. mit érdekel engem a DOF a gépválasztásnál
2. minek nekem jobb váz, úgysem amiatt szarok a képeim
3. há vegyem meg ha asszem, hogy attól jobb lesz nekem, de most má ne kérdezősködjek má itten :)))
1. Berepülő lunda. Kb. 2 órám keresztül egyetlenegyszer sem tudta megfogni az AF az érkező madarakat, pedig jöttek szép számban. Addigra pont le is szakadt a karom a 300 f2.8 alatt, így szépen letettem a gépet és gyönyörködtem. És megnéztem a profi gépek kijelzőin, hogy milyen szép képeket lehet róla csinálni. Igen, frusztrált a helyzet :) Nem, az MF nem segített volna. Mondogattam azt a varázsszót is, amit angolul MF-nek rövidítenek, de az sem segített.
2. Halászó sas. Itt aztán mindenre szeretett volna fókuszálni a D7000, csak a madárra nem. Főleg ebben az ellenfényes szituban. A fénymérés pedig teljesen kapitulált, de az M módban legalább megkerülhető volt. Ugyanez a kép elkészült mellettem egy D4-gyel is. Jobb lett az enyémnél, minden téren.
3. Ugró mókus. A kép szélein lévő ágak közti távot úgy tűnik, 0.15 mp-nél rövidebb idő alatt teszi meg a mókus, mert 6 FPS-en egyszer sem tudtam olyan sorozatot lőni, amin a levegőben van a mókus. Egyik képen a hátsó lába még az ágon, következőn már beérkezett az elsőre. 8-10 FPS vázakon megvolt a levegőben is. Egy idő után ráálltam arra, hogy csak egyet exponálok, amikor ugrik, bele a 0.15mp közepébe :) Így lett pár ilyen kép. De csak azért, mert volt rá lehetőség. Ha csak egyszer jön a mókus, D7000-rel nincs légifelvétel.
Most legyen kettő, amit a D3s röhögve elkészített, miközben a többiek izzadtak vért.
1. A fára mászó hiúz. Jópáran ott voltunk, alig lehetett letenni az állványokat egymás mellé. Pár mp volt az egész akció. A D3s sorozatában több éles kocka is lett, a többieknek nem jött össze. Nem azért, mert én ügyesebb lettem volna náluk, hanem a váz miatt.
2. A vidra. Fürge kis állat, jön-megy, lebukik-felbukkan. D3s-sel már a fél kártyát telelőttem vele. Amatőr vázakkal küzdöttek. Gondoltam, felteszem kicsit a D7000-et, legyen pár szűkebb képem. AF-nek annyi, de ha néha véletlenül rá is fogott, akkor sem volt elég záridőm az éles képhez.
De legyen valami hétköznapibb is... ma kiültem az etetőre és ezt láttam a keresőben:
Elég gyakran látok ilyet. Ilyenkor mindig örülnék egy profi váznak.
AF szorgalmasan járkál fel, s alá a közelpont és a végtelen között
Kapcsolj át MF-ra és ez megszűnik... nem egyszer fotóztam már így dámokat.
Nekem eddig úgy tűnt, elég elterjedt dolog itt a fórumon 1-1 vásárlás előtt mások véleményét kérni. Megerősítő válaszokra is láttam már példát.
Nagyon egyszerű... írd be, hogy mennyi léd van és megmondják, hogy milyen gépet vegyél... mivel a profi gépeket magasztaltad, a választásod nem kérdés... de a Te döntésed lesz, aztán nem kell azt hallgatni, hogy "de nekem ezt ajánlották és én nem is ilyet akartam!" ;-)
Nagyonis tudatosan építi a saját brandjét, ügyesen lavíroz a márkák közt (spec. szerinte a mostani FF Canons szenzorok sokkal jobbak mint a Nikonon pl.), jól mozog. Erőteljes márkaépítést folytat, hasonlóan Tom Hoganhoz.
"eddig nem tudott frusztrálni az, ha lemaradtam valamiről"
Ó, engem ragyogóan tud :) Egyik kedvenc frusztrációm, amikor az AF szorgalmasan járkál fel, s alá a közelpont és a végtelen között, miközben én épp fotóznék.
"vedd meg azt, ami kiszolgálja a fotózási szokásaidat, de ne akarjál senkitől megerősítést várni erre vonatkozóan"
Nekem eddig úgy tűnt, elég elterjedt dolog itt a fórumon 1-1 vásárlás előtt mások véleményét kérni. Megerősítő válaszokra is láttam már példát.
"nem vaktyúk is talál szemet alapon fotózol te véletlenül"
De igen. Körbe forgok és nyomom a sorozatot, mint süket a csengőt. Sajnos még így is alig kerül használható kép a kártyára, ezért van szükségem 10 FPS-re a 6 helyett. Kiszámoltam, így 40%-kal megnő az esélye egy jó képnek.
Sejtettem, hogy a 60k ki fogja verni a biztosítékot. Nem is értem, miért tervezik a mai zárszerkezetek élettartamát 150.000-400.000 expóra. Azt meg főleg nem értem, miért a legfontosabb kérdés használt váz vásárlásakor az expószám, ha egyszer nooormális fotós egy emberöltő alatt sem közelíti meg a zár tervezett élettartamát :)
Nekem sportrendezvényen 3 nap alatt kb. 4e expo csúszott egy D700-ba. Persze ezek a képek nagyrészt nem maradtak meg. Természetfotónál szerintem hasonló a helyzet mondjuk madaraknál és nem egy vadasparkban az előttünk ténfergő nagyvad esetén.
ha egy ilyen evangelista megszolal akkor az a D600 eladasoknak sem rossz
Igen, ez egészen biztosan így van. Amikor pl. kiderült, hogy elég komoly a szenzorkoszolódás dolog, egyszer csak megjelentek az evangelisták (jó ez hasonlat) tesztjei, amikben rendre kiderítették, hogy ez csak egy felfújt probléma, őket nem érinti vagy ha igen hát másodpercek alatt megoldódott. Az olyan nyali-joli tesztelők mint Kenbroki pl. így nyilatkoztak erről:
"These things always happen for every new camera: one guy of many sees it, and the Internet spreads it like wildfire.
Na Jani azert az is benne van a pakliban, hogy ha egy ilyen evangelista megszolal akkor az a D600 eladasoknak sem rossz. Mondom ezt ugy, hogy mind a csavo, mind pedig a gep profi. A Nikon ezt megjegyzi es gondolni fog ra a jovoben. Igy megy ez mindenhol.
Az elmúlt 1 évben így is belevertem úgy 60.000 kockát a D7000-be,
És még panaszkodsz, hogy nincs időd fotózni? Vagy leragasztottad az expogombot? Én hétvégeken fotózok csak, így került kb 30ezer expo a D300-amba négy év alatt.
Egy év alatt 60.000 kép! Azt még feldolgozni is elég... én offtopik géppel 4 év alatt tartok 31.500 képnél. Mondjuk szervezett fotóstúrán sem voltam még, így amit itthon elcseszek, arra azt mondom, hogy maradt még projekt a tarsolyban, amit meg kell valósítani... eddig nem tudott frusztrálni az, ha lemaradtam valamiről, pedig akadtak dolgok... de na és? A természetben járva még soha nem éreztem magam frusztráltnak egy el nem kapott pillanat miatt, inkább feltöltődtem és ha nem is sikerült megörökíteni, akkor is a fejemben ott van a kép... nincs megfelelési kényszerem senkivel szemben. Te azt mondod, hogy magadnak fotózol... akkor - egyetértve NJanival - vedd meg azt, ami kiszolgálja a fotózási szokásaidat, de ne akarjál senkitől megerősítést várni erre vonatkozóan. Ez csak pénz kérdése! Jó vásárlást! Már csak a legjobb helyet kell megkeresned a vásárláshoz és élvezni az új gép tudását... ja, nálam még nem a felszerelés a gyenge láncszem, pedig nem a felső kategóriát képviselik. ;-)
(én nem tudom hogy van ez. a sok éves d300-ban nekem kb. 25e expo van, pedig még tájmlapszolgatok is vele. nem vaktyúk is talál szemet alapon fotózol te véletlenül?)
Ebben teljesen igazad van - nekem az eddigi 1 Tamron és 1 Sigma obimmal csak jó tapasztalataim voltak, a vásárlásra fordított idő és a megvizsgált példányok száma azonban messze többszöröse volt mintha Nikont válaszottam volna.