az csak inzulin mellett sanszos... nem? (na én ezért nem akarok inzulint)...
Ja... most szedegetem össze az adatokat a steviáról... itt tartok:
"In conclusion, stevioside exerts antihyperglycaemic, insulinotropic, and glucagonostatic actions in the type 2 diabetic GK rat, and may have the potential of becoming a new antidiabetic drug for use in type 2 diabetes."
ez van. bűnözni én is bűnöztem anno néha, 1-2x muszáj az ember lelkivilága érdekében (csak kicsit nagyobb volt a rizikó a 10-12es értékeim miatt). egyébként nem kell ebből a diétából akkora hűhót csinálni, ami nagyon fontos, hogy 3 óránként egyél, és lehetőleg ne maradjon ki étkezés. csúnya dolog ám az ájulás :((((
egész más tészta amikor normál tartományon belül vagy így is (ami azt jelenti, pl hogy ha 150es diétára vagy fogva és mindezen kilengések mellett jók az értékeid, akkor neked elég lenne a 180as is) vagy pedig állandóan a határérték közvetlen közelében vagy felette tartózkodsz.
hát nem tudom, hogy van-e értelme... de mivel ez a kecske az egyetlen reményem ezért iszom :)))))))))))))
A sztívia egy növényből kivont édesítő izé ami állítólag sokszor édesebb mint a cukor, 1-2 csepp kell csak belőle a teába... és teljesen természetes... (csak drága sajna)... állítólag a 2-es típusú diabétesznél javít a helyzeten...
(én most óvatos vagyok nagyon a teákkal.. olyan sok van amit terhesen tilos... mielőtt innék belőle rákeresek a neten :))))
Húú,én még mindig nem kóstoltam meg a kecskerutát. Valamelyik nap rászánom magam. Csak amúgy sem vagyok egy teázós fajta. Bár most vettem citromfű teát, isteni!!!
de neked nem libeg a határon a cukrod... én most ezért vagyok ennyire betojva... (jóóó... nekem is csúsznak kb. 1/2 órával a kajálások... így a vacsora is szépen kitolódik... és ezért volt gond a pótvacsora... amire olyankor már marhára nem volt szükségem, éhes sem voltam stb. így szó szerint szenvedés volt bármit is lenyomni... úgyhogy én most megkönnyebbültem, hogy kikerült a pakliból :))))))
Most egyébként elkezdek majd szépen trükközni... megemelem a kecskerutatea-adagom és megint elkezdem éhgyomorra inni (a terhesség alatt végig így ittam... csak amikor elindult a diéta akkor leszoktam róla a hülye fejemmel)... és ma hoznak nekem sztíviát is amivel végre édesen is ihatom a teám :)
nem akarlak semmire rábeszélni, csak a saját dolgaimat írom: én kaják közben szoktam kávét, tejszínhabot (fogalmam sincs mennyi a ch tartalma), kávéba pici tejet, és amikor a férjem gyümölcsöt eszik, egy-egy szelet narancs nekem is lecsúszik (mindez a meghatározott étkezéseken kívül). és eddig még nem voltak "kóros" értékeim. szerintem nem kell mindent annyira kicentizni... ráadásul, ha olyan helyen vagyok, nem tudok időben enni, így elcsúszik egy órát vagy akár másfelet is egy kajálásom... hát ez van!
de ha a normális életviteled mellett csekkolják a cukrod akkor szerintem tök mindegy... (mert szerintem ez számít)...
(nekem is ez a dilemmám egyébként... mert én műkávét szoktam inni amiben cikória meg tönkölybúza van... egy pohárnyi kb. 1,5CH + egy habtejszín ami nem tudom mennyi CH... elenyésző... na de ezt most ihatom-e szabadon az étkezések között... szóval ez engem is érdekelne... )
nekem is 6 kajám van, én pótvacsit is szoktam enni-inni, nekem senki nem mondta, hogy az nem kötelező. Van amikor 11-kor pótvacsizom, és másnap csak 9-kor reggelizem. nagyjából a kaják közti 2 és fél 3 órát tartom, aztán kész. biztos le is fognak cseszni miatta, de képtelen vagyok teljesen átrendezni az életem. és azóta egy magas értéket sem mértem...
Hali itt is! :) Olyan kérdésem lenne, hogy ugye nekem ma mérnem kell az étkezés előttit, meg 90 perccel étkezés utánit. Most mikor igyak kávét? Vagy azt külön étkezésnek kell tekintenem? Vagy igyak cukor nélkülit, mert az olyan mintha nem is ittam volna? Tényleg ami cukormentes, az a diéta szempontjából nem érdekes??? Köszi
hát... most az van, hogy a férjem 7:30-kor kel normálisan... engem meg felrúgdos, hogy reggelizzek... szerintem 8 körül szoktam reggelizni de 7:30-kor már üvölt az óra...
A hétvége neccesebb persze... (olyankor szoktam 9-10-kor kelni)
Mondjuk nekem a dokinő mondta, hogy ha előre tudom, hogy 10-ig fogok aludni és ezért majd kimarad a reggeli akkor kell előző este a pótvacsora... (eddig azt hittem, hogy mindenképp kötelező... ezért volt, hogy mert már nem is voltam éhes ezért még benyomtam 2 deci almalét pótvacsora gyanánt... szóval valszeg egy héten át szépen bekavartam a diétába :))))) Szerintem a megszokotthoz képest még rontottam is a helyzeten... mert diéta előtt az eszembe se jutott pl. 10-11-kor kajálni... vagy almalét inni)... csak olyan hülyén magyarázták el a dolgot és még a dietetikus és 6 étkezést írt fel a papíromra... (és nem volt odaírva, hogy a 6. az opcionális!)
Mondjuk ha eddig ez is baj volt akkor most talán beáll majd...
te mindig 7.30 reggelizel? Én soha nem tudom betartani, mert általában 8.kor kelek, 8.30kor kajálok először.... és így az időpontokat is csúsztatom, késő este fekszem le. És volt már olyan hétvége, amikor tízig aludtunk....
(ja...a magzatvizet az előző lelet ismeretében megint lecsekkolták és minden tökéletesen rendben találtatott... a baba mérete is teljesen rendben volt... )
Most jobban odafigyelek és szigorúan tartom a 3 órát kajálások között (eddig 2-3 óra volt... ha 2 óra után éhen akartam halni akkor kajáltam... most nem... igaz, mostanában sajna ez inkább minimum 3 óra... )... az utóvacsorát pedig kiiktattam... (ld. akkor most max. 150 CH-n élek)...
Sajna bele kell húznom mert hétfőn a vénásból 7,3 lett a reggeli utánim és ha még egyszer 7 fölött lesz akkor nekem kaszáltak... (ja... az éhgyomrim meg 5,4 lett)...
Mondjuk ezt nem értem igazán... itthon nem ilyen gázak az eredményeim... létezik, hogy ekkora lenne a különbség a vénás és az ujjbegyből vett vér között? (a mérőm pontos, leteszteltük... ami a mérőmön 5,5 az lett a laborban 5,4... )... ilyen magas cukrot meg még soha nem mértem eddig mint amit hétfőn produkáltam... (és hülye voltam mert nem szúrtam a laboros vérvétel után... így nem tudom mekkora az eltérés nálam a vénás és az ujjbegyes között)
(ma reggel pl. 4,4 és 6,5 lett ...)
Tényleg... az ilyenkor számít, hogy mondjuk az ember csak 5,5 órát alszik és a szokásos 7:30 helyett 6-kor kel? Mert ha igen akkor megpróbálok 7-kor kelni és csak 8-ra bemenni a laborba... (ez sem tökéletes de így csak fél óra csúszás lenne a megszokotthoz képest...)
sokadnick, a cukorbeteg kollénagőm szerint SEM normális, ha így érzed magad. Azt üzeni, hogy normális orvos, és abszolút rendszeresség a kajálában, mert járhatsz úgy, mint az a kismama, aki mellette feküdt, amikor őt állították át az új inzulinra, a csaj már konkrétan hallucinált, mikor bevitték, és ott is képes volt össze-vissza (értsd, időben, mennyiségben) enni, egyre nagyobb galibát okozva. Most figyelj oda, hogy később ne legyen belőle problémád. Gondolom azt is elmondták a dokik, hogy diabétesznél az is gáz ha sok, az is ha kevés a magzatvíz, stb, stb, ezzel nem én foglak riogatni. Szóval rendszeresség, jól betartott diéta, és nem lesz baj.
Ma jó sokáig húztam a lóbőrt (a szokásos 7:30 helyett 10-ig), utoljára éjfél körül kajáltam.. (vagy 11-kor?) 20 CH-nyi lekvároskenyeret...
Reggel éhgyomorra 4,4-et mértem ami nálam eddig abszolut rekord, ilyen alacsony még soha nem volt az éhgyomri cukrom...
Aztán megettem a szokásos 20CH-nyi reggelim ami normálisan max. 5,7-re szokta felvinni a cukrom... Ehhez képest ma fél órával később már azt éreztem, hogy gyengülök, akkor mértem egyet és 6,6 volt (akkor mitől gyöngültem?) .. a 60 percesem pedig 7 lett...
Ezen most jól meglepődtem ...
(mondjuk kómás vagyok napok óta az időjárás miatt... az tény sajna... de tegnap is az összes létező értékem 5,8 alatt volt pedig majdnem az összes kajálás után megmértem... )
Szóval akkor keressek egy másik dokit, és remélhetőleg ő azt mondja, hogy ne parázzak. És mi van ha ő se tudja az értékeket amiket írtál? Elmondjam nekik??? :)
Egyszer azt mondtam, hogy mostanság a T betűs szindrómák divatosak a terhesség alatt. Terhességi diabétesz, toxoplazma, toxémia. Igen, vannak ilyen, és igen veszélyesek, de megint a lónak az a másik fele.
Piglet, köszi szépen. Csak tudod nagyon pipa tudok lenni az ilyenért. Végig hümmögött a telefonba, hogy hát-hát azért ez már nagyon közel van a határokhoz... Mindenképpen keresek egy másik dokit. Exmini
Sziasztok! Most fogok agyvérzést kapni...Felhívtam a diabéteszes doktornőt, bediktáltam neki az értékeket, hogy 9,5 volt a 60 perces, 7,0 a 120 perces...erre azt mondta, hogy akkor jövő héten találkozunk, mert ez már terhességi diabétesz...nagyon ott van a határon. Most szerintetek ez normális??? Rá is kérdeztem, hogy a múltkor még azt mondta, hogy 7,8 felett beszélünk terhességi diabéteszről, erre azt mondta, hogy ez akkor is nagyon határ. Most mit csináljak? Menjek el másik dokihoz? Azért ez már tényleg nonszensz...Tényleg ennyire nincs mit csinálniuk??? Mondjon valaki valami okosat!!!
Hülyén hangzik, de lábujjadból esetleg? Be tud ugyanis hegesedni annyira az ujjad a sok szurkálástól, h megvastagodik rajta a bőr és akkor nem jön vér... (Ugyanebben a cipőben járok, csak nem terhesen.)
Hááát.... csak, hogy velem legyen tele a topik :) (tényleg csak én írok ide?:))))) vagy már mindenkit elijesztettem? :)
A mai méréseim... (most vagy rossz a mérőm vagy tényleg OK-k... )
Tegnap este vacsora után 5,2 (vacsora: 40 CH kenyér! + tartozékok) Ma reggel éhgyomorra: 4,9 60 perccel a 20 lassú CH-s reggeli után: 5,7 Ebéd után 60 perccel (ebéd: 30g csúnyán gyors CH - anyós fehérlisztes tejes minikiflije + borsóleves + ch mentesek - ami szerintem kevesebb, mint 50 CH volt... de nem mertem mégegy kiflit benyomni :)): 5,6 Ebéd után 90 perccel: 5,0
Nem lesz ebből inzulin :) Csak maradjon szépen ilyen szinten később is...
Holnap reggel megpróbálok kenyeret reggelizni ami sokkal gyorsabb szénhidrát mint a zabkorpa... megnézem azzal mennyi... (elvileg csak lassút szabad reggelire de a teljes kiörlésű házilag készült kenyér szerintem még nem számít gyorsnak... inkább közepes a glikémiás indexe...) ... csak, hogy lássam mennyire durvul el a helyzet a zabkorpához képest (ha nagyon akkor a reggeli kenyér végig kilőve és marad a zabkorpa...)
Ha valakinek kell a férjem hiper-szuper 100% TK kenyérreceptje, az szóljon... (vigyázat... iszonyú nehéz abbahagyni :) én is csak úgy tudom, hogy hajszálvékony szeleteket vágok belőle így a 20 CH-ba 3 szelet is belefér... melegszendvicsnek még pont jó... és nem éhes utána az ember...)
Ja... és ugye jól tudom, hogy a kajálás megkezdésétől kell számolni a 60 percet? (reggelinél nem érdekes, azt hamar benyomom... max. 5 perc alatt... de egy ebédnél / vacsoránál már nem mindegy.... )
Na... ebéd után megpróbáltam vércukrot mérni... eredmény: +3 lila ujj... és egy 2,7-es eredmény ami nonszensz egy órával ebéd után... erre fel a férjem is mért.. másodszorra összejött neki is végre egy hatalmas csepp vér... amit a vércukormérő még mindig kevésnek talált és a már megszokott 1,7-et adta ki eredménynek...)
Felhívtam a cukormérő gyártóját aki felhomályosított, hogy a tesztcsíkot meg kell púpozni, annyi vér kell rá... na ettől sokkot kaptam mert ezek szerint nem elég, ha átitatja, tocsognia kell... annyi vérem pedig nekem nincs... (pedig már minden trükköt kipróbáltam... ez van...)
Úgyhogy minden mindegy alapon elmentünk és vettünk egy hatalmas dobozt az érzékenyebb tesztből ami valóban egy csepp vérrel működik... a durva az, hogy a 2 fajta teszt ugyanannyiba kerül... (arra tippelek, hogy a TB a tocsogóst támogatja, azért van abból is... mert nem tudom ki az a mazochista aki önként választaná azt... mert akinek TB-re jár azt megértem, hatalmas az árkülönbség... 400 Ft vagy 4000) Vacsora után főpróba...
Úgyhogy most van még 18 tocsogós tesztcsíkunk ami március végén lejár... az egész családot végig fogjuk tesztelni :))))) (rájöttünk, hogy a gépnek van olyan funkciója, hogy a "hibás" méréseket meg lehet jelölni... így ha a kórházban beolvassák a számítógéppel akkor nem lesznek az értékeim között fals eredmények... vagyis lesz egy zsák 1,7 mert csak utána jöttünk rá erre a jelölhetőségre... )
csak az a gáz, hogy a tesztből csak 50 darabos kiszerelés van... amit én így terhesen simán ellövöldözök... de utána nem sok értelme van megvenni... mert 3 hónap múlva el lehet dobni... erre még ki kell találnom valami megoldást... (összeállni 5 emberrel vagy valami ilyesmi...)
a szilva is az... és fél órán át ijesztgetett a dietetikus, hogy nehogy ilyet egyek...
(én is utánaolvastam és azért is mondom, hogy volt ott jónéhány ellentmondásos dolog...)
A dietetikus aszonta, hogy csak az számít (glikémiás index ide, oda) hogy a nap végére OK legyen az egyenleg... (mondanom se kell, hogy én is utánaolvastam és már bebizonyították, hogy alacsony glikémiás indexűeknél az egyenleg a nap végén speciel alacsonyabb... hiába visz be az ember összességében ugyanannyi szénhidrátot)
Na most győzzünk meg erről valakit aki "ezer éve" a szakmában van...
Mondjuk most azért sem ugrálok, nehogy hétfőn inzulinra pakoljanak... aztán majd annak függvényében elkezdek játszani a vércukormérővel... és mondjuk egy almás stb. napon egész nap csekkolom a cukrom... (csak most elég kevés a tesztcsíkom... de jövő héten veszek egy 50-es dobozzal az jó ideig elég lesz...)
Ez persze nem változtat azon, hogy bizonyítottan hatékonyabb a glikémiás terhelés számolgatása... (erre annyit mondott a d. hogy az indexet az inzulinosoknak kell nézniük mert ahhoz kell igazítani az inzulint...)
Hát ez van... magyar EÜgy...
Ha a cukkiniben 5CH van és nekem kell fél kiló (az 2 db! Marha magas a víztartalma!), hogy jóllakjak + tészta... akkor pl. nem 25-nek számolom... hanem majdnem 0-nak... esetleg 10-nek (még ha nem is úgy kellene... ez van... a GI-je 15 és a glikémiás terhelése is nagyon alacsony... ).. és a tészta CH-ja lesz az amivel kalkulálok... (OK, a főtt répánál pl. már keményen számolok mert annak magas a GI-je...)
Szóval ennyiben nem fogok egyetérteni a dietetikussal...