dancz - te csak ne szerénykedj, mert olyat kapsz, hogy! :)
(Ez már off: gondoltad volna, hogy a topicban velem az első "összetűzés" akkor keletkezett, amikor Gro felajánlotta, hogy a nem egészen ide való rímek számára nyitna egy másik topicot, erre én reagáltam, hogy aki viszont marad, annak hadd adjak tippeket, hogyan kéne jobbakat írni - akkor kicsit úgy sült el nekem a vita vége, bár ezt így senki nem írta, talán nem is gondolta, hogy "mire nagy a pofád, vazze" :) Ha már ilyen vegyes lett/maradt a topic, hogy a mások, a gyengék is szót kapnak (miért is ne), akkor egy hibbant elitista (aminek /második szó/ nem tartom magam, de úgy tűnik, ez a sorsom itt) is elfér... Úgyhogy csak semmi új topic :)
on:)
Sajnos kénytelen vagyok a vitához annyit hozzátenni, hogy a topic - összességében - ha nem veszi fel a versenyt a kétsorosokkal, az csakis annak tudható be, hogy a itt fiúk elnézik nekem, és még néhány kezdő (doki, figyelj! :-) rímelőnek, hogy a színvonalat időnként kicsit(?) lenyomjuk a béka feneke alá, amiért nagyon hálás vagyok.
Már gondoltam rá, hogy kellene indítanom egy másik topicot amatőröknek Gyere kecske - gyerekecske címmel :-)
Szóval jól írta ses, ide írhat boldog, boldogtalan. És mi élünk a lehetőséggel :-) Köszönjük!!! :-)
Egyetértek - leszámítva persze a szerénykedést (kicsit ugyan fogom a fejem, hogy ezzel mást fel tudok dühíteni :)
A neten lévő változat amúgy az első, leginkább szűretlen változat - néhányat már kicsempésztem a könyvformájúból. Amikor összegyűltünk, hogy legjobb százat vagy legjobb húszat válasszunk, az mindig csődbe ment: a háromból hárompontosak nem voltak elég átütőek, a kétpontosak inkább - azok, akik kérték tőlünk a válogatást, rendszerint nem voltak túl elégedettek: ők jobban kedvelték azokat a nulla vagy egypontosokat, amelyikben trágárak voltunk vagy pl. hányásról, gennyről volt szó. Ciki, amikor ismerősök mutatják az újságot és megdicsérnek, te meg szégyelled és inkább letagadnád.
Ja, ses: a keselyűs mellé nem írtam, hogy nyesedék volna - azt én is sokra tartom :)
az alapítvány kontrolláltabb, csak sikerültebb műveket publikál(t) - nota bene, az ALKOTÓK SZERINT sikerültebbeket, mert én pl. nem mindegyikre akasztanék aranyérmet. Az átlagszínvonal ennél fogva lényegesen magasabb, mint ebben a topikban, ahol nincs előzetes (ön)kontroll, írhat boldog-boldogtalan, kínrímeket is elfogadunk, stb.
ugyanakkor a mi kiválogatott rímeink, pl. a GrO-CSABEE-sporttárs-vurugya kvartett bármelyik háromjától, simán megállná a helyét az alapítvánnyal, vagy akár ismert költőink kecskerímeivel szemben. ez persze szigorúan IMHO. mint ahogy az is, hogy nekem sem tetszik Pivo látványos szerénysége (ld. "Nyesedék"), amelyet én - abszolút szubjektív alapon ítélve - álszerénységnek érzek, és annak idején asszem szóvá is tettem.
Más elvek, más mércék, más célok - azonos forma. A más az mindegy, hogy jobb vagy rosszabb - más.
(én pl. nem vagyok hajlandó Csocsó módszerével alkotni, aki ha kap egy szót, mindent ki akar csiholni belőle, pörgeti a betűket, készíti a változatokat és aztán a legjobbat tartja meg és még szópárkezdőbetű-gyakorisági táblát is felállít - talán ez lehet az oka az általad jelzett gyakori szófelhasználásnak. Bár ő csak papíron dolgozik, ez szinte számítógépes megközelítés. Én vegyész módszert használok: kell egy kezdeti kristálymag, egy első szó, amire találomra bökögetek szópárokat [a legjobban megy, ha valaki beszél, én meg elkapok egy-egy szót, megpörgetem; unalmas fejtágítókon jókat szoktam kuncogni], és ha elegendően nagy a szókoncentráció, a termék kikristályosodik :)... Vonyi meg kinyúl a levegőbe, és már diktálja is a kész művet. Mondanom sem kell, hogy magunk között is bíráljuk a többiek módszerét, azt még nem is beleszámítva, hogy a másik szakmájának a módszerével próbálkozunk :)
Pivo, teljesen igazad van, a topik nyitott lés szabad.
Ezért merem ismét megszellőztetni véleményemet, miszerint azértt, bár az Alapítvány színvonala tényleg nem semmi, mi legalább nem reciklálunk direkt, illetve azért a topikból is beférne bőven oda párszáz... még, ha ki is választunk három tagot, hogy ne mondhasd, hogy ti csak hárman voltatok.
Szal sztem ne legyen itt surlódás. Az Alapítvány is remek volt, itt is vannak egész kivételes képességű alkotók, legyen iksz :)
Csabee,
hagyd, reménytelen. Anno mi is mind megpróbálkoztunk ugyanezzel az okfejtéssel, de lepergett Pivorol. Sajnos úgy néz ki, ezt el kell fogadnunk, hogy tovább élvezhessük remekeit.
Én a magam részéről bőven elfogadható árnak tartom.
Ne vegyetek ennyire komolyan :)
Ami miatt ezek nyesedékek, az az, hogy a mi kétsoros-ideálunk az tényleg vers, nem csak formájában, de tartalmában és szellemében, hatásában is. Ez persze nem jelenti, hogy minden (vagy bármi is), amit eddig leírtunk, megfelelne ennek (vagy éppen a magas léc miatt dugultunk el? :)
A topic szabadabb, és ez így van jól - de kérem, nézzétek el nekem, hogy az itteni zsengéim jórészt a mi belépő szintünk körüliek - ezért az önminősítés - és mostanában csak ilyenekre vagyok képes... persze örülök, ha valakinek tetszik :)
Kedves Pivo!
Már régóta érlelôdik bennem a gondolat, hogy egy kis "szemrehányással"illesselek. Picit zavar, hogy a nyilvánvalóan NEM zsenge és NEM gyenge soraidat általában különféle negatív jelzôkkel prezentálod. Tudom, hogy a legjobb Alapítvány-rímek színvonalát esetleg nem mindig érik el, dehát ez nem egy "best of"-topik! "Nyesedékeid" nagy százaléka abszolút rajta van a képzeletbeli toplistámon. Viszont azzal, hogy "lealázod" soraidat, kicsit minket, egyszerű halandókat is minôsítesz valahol, hiszen akkor a mi, néha tényleg zsenge alkotásaink legfeljebb "kukatöltelékeknek", vagy "szégyenfoltoknak" nevezhetôek... Hú, ez egy kicsit komolyra sikerült...:)
Köszönöm :-)
Az előbb küldtem egy mélt, de azt vedd figyelembe, hogy ezt a beírásodat csak az elküldése után olvastam el (kérdezek benne olyasmit, amire már itt válaszoltál)
"azokat is mind ti írtátok" - ha egyre gondolunk, akkor azokat bizony mind mi írtuk... (kb. 1%-ot nem, ott rendszerint a szerző cimbora neve megemlítődik)
Kétsoros Alapítvány:
Ennek a topicnak az Index előtti változata, három tag alakította (most is ennyi van, csak kicsit hibernálva) amelynek termékei eleinte a kocsmaasztalnál, aztán a HIX MÓKÁn terjedtek... meg aztán itt is néha.
A termékek úgy egy-két ezernyi kétsorosból (itt: kecske) állnak, és egy eddig kb. 10 példányban kiadott 150 oldalas kötetbe vannak belezsúfolva (a hossz változik, minél inkább publikus, annál inkább töröljük a nyamvadtabb, idejétmúlt, vagy túl perverz elemeket :)
Ja, és valaki már nyitott egy topicot "Kétsorosok" címmel és tőlünk (is) idézgetnek (Warhol szerint mindenkinek jár a 15 perc világhír :)
Egy régit a végére:
Madárpanasz
Nekem csak a keserűség jut,
Mert bizony a keselyűség rút.
Áruljátok el légyszi, hogy a Kétsoros Alapítvány tulajdonképpen micsoda? Azt hittem, azokat is mind ti írtátok, de most jöttem rá, hogy tévedtem.
A feladványról érdeklődnék, mert nagyon kiváncsi vagyok a megoldásra. Megkaphatnám esetleg mélben? A többiek meg hadd gondolkodjanak még rajta egy darabig :-)
Az semmi, ha igazán nívótlan címet akarsz látni, keresed meg a pár éve írt 16 soros kecskémet, na annak volt egy címe :))) Fasirt biztos segít a felkutatásban...
Ami meg az ájuldozást illeti: tessék, a feladat adott: nézd végig a topikot, ki ájuldozott a legtöbbet! Fogadom, hogy a Vurugya-ses-Gr0 trió lesz a nyertes valamilyn sorrendben.
Mindhárman hímneműek... :PPPP