Keresés

Részletes keresés

Alexander Demeter Creative Commons License 2013.01.09 0 0 1801

Jóformán teljesen le kellett rombolni a belvárost - ekkor tűnt el végleg, ami a régi Pestből megmaradt. Persze lehet, hogy nem is volt érdemes megőrizni.

Előzmény: _Nyuszi (1800)
_Nyuszi Creative Commons License 2013.01.09 0 0 1800

Talán egy hídtörténettel foglalkozó könyvben olvastam egyszer, hogy nagyon komoly politikai feladatot jelentett a Kossuth Lajos utca és a Rákóczi út nyomvonalának kialakítása, létrehozva az Erzsébet híd - Keleti pályaudvar tengelyt.

Előzmény: Archimédesz (1799)
Archimédesz Creative Commons License 2013.01.09 0 0 1799

Nem csodálkoznék, ha lett volna ott egy kis telekpanama, ami befolyásolta a nyomvonalakat.

Előzmény: John Howard (1798)
John Howard Creative Commons License 2013.01.08 0 0 1798

Azért 1900 körül a pesti oldalon a telekosztás nemigen lehetett akadály, hiszen éppenhogy az épülő-tervezendő Erszébet híd tengelyéhez alakították ki az utcák vonalát, bontásokkal, újraszabályozásokkal; tehát a mostani Ferenciak tere környéki épületek még nem voltak útban.

Előzmény: edesviz (1797)
edesviz Creative Commons License 2013.01.08 0 0 1797

Nekem volt valamikor 1946-os Budapest Magazinom, ahol egy cikk pl azt taglalta, hogy az Andrássy út vonalában a belvárosban mindent le kellene tarolni, azt is ami még áll, és érdekes módon az is ott éri a budai oldalt a Döbrentei térnél. Tehát létezett ilyen terv. Mármint fede híd.

Végül is az egész vonal vezetés nehézkes, egyrészt a telekosztás, és Gellérthegy miatt. Igy is úgy is kanyar kell hozzá. A híd, alagút mindig a legdrágább része az ilyeneknek, nyilvánvaló, hogy a legrövidebbet építik.  Nekem még így is jobban tetszik.

Előzmény: Boszorka (1795)
Archimédesz Creative Commons License 2013.01.08 0 0 1796

De jó...

Előzmény: Goldman Emma (1793)
Boszorka Creative Commons License 2013.01.08 0 0 1795

Ez jó kérdés. Kiváncsi vagyok a szakértők véleményére.

Előzmény: John Howard (1794)
John Howard Creative Commons License 2013.01.08 0 0 1794

Én itt mindig csak azon csodálkozom, hogy nem merült fel, hogy a hidat úgy 5-10 méterrel délebbre építsék meg. Mármint nem az 1960-as újjáépítéskor, hanem még úgy 1900 körül, hiszen a templom már akkor is útban volt, és mivel így is a Gellérthegy oldalának megy a budai oldalon, ott már oly' mindegy lett volna az a 10 méter.

De tulajdonképpen miért is kötelező egy folyón átívelő hídnak a víz folyására pont merőlegesen épülnie? Ha a pesti vége az említett 10 méternyivel délebbre, a budai meg úgy (akár) 40-50 méterrel északabbra lenne, talán még nem is lenne igazán feltűnő a ferdesége, mégis mindent kikerülne mindkét oldalon...

Előzmény: manhattani (1786)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.01.08 0 0 1793

Van egy Nagy Budapest Törzsasztal nevű asztaltársaság, tizenegyedik évébe lépett az idén. Havonta egyszer, minden hónap első keddjén találkozunk (nyitott asztaltársaság egyébként), többé-kevésbé ez a gyülekezet a Budapest folyóirat szerkesztő bizottsága is. No, ma este az egyik kedves tagunk körbeküldött egy leletet (szokás ez ott), hogy nézzük meg, milyen jót vett az antikva.hu-n. Ez a könyv volt az, mire boldog örömmel ráordítottam: jé, te vetted meg előlem? Hát így.

Előzmény: Archimédesz (1792)
Archimédesz Creative Commons License 2013.01.08 0 0 1792

Várj, hogyan találkoztál vele, illetve hogyan derült ki, hogy nála a könyv? 

Előzmény: Goldman Emma (1791)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.01.08 0 0 1791

Képzeljétek, találkoztam ma este azzal az emberrel, aki megvásárolta a budapesti háromszögelési pontokról szóló könyvet az antikva.hu-n. Irtó rendes pacák, azt mondta, bárkinek bármikor betekintést enged. Mármint az én ajánlásommal. :-)

Boszorka Creative Commons License 2013.01.08 0 0 1790

Elvették. Elég hosszadalmas ügy volt a visszaszerzése, ügyvédek meg minden be volt dobva. Nagy volt a tét, így megérte neki és a fiainak. Effektiv földbirtok volt, több kastély, vadász ház meg egyebek. Döbbenetes volt látni, hogy minden épület karban volt tartva nem ugy mint nálunk az elvett hasonló jellegű épületek. Sok fényképet láttam nála, mikor folytak az ügyek.

Előzmény: manhattani (1789)
manhattani Creative Commons License 2013.01.08 0 0 1789

Arisztrokrata barátnőm, aki már nem él, bizony vissza kapta a szlovákiai igen nagy birtokát.

Talán mert nem vették el tőle a II. VH. után.

Sok szlovákiai nagyváros főutcájának házai ma szlovák kézben vannak, amik az elmúlt néhány száz évben magyar tulajdonban voltak.

Előzmény: Boszorka (1788)
Boszorka Creative Commons License 2013.01.08 0 0 1788

Arisztrokrata barátnőm, aki már nem él, bizony vissza kapta a szlovákiai igen nagy birtokát. Igaz felvette a szlovák állampolgárságot, ami nem fájt neki. Külföldön élt már rengeteg éve és ott is halt meg néhány éve. A birtok elvétel után Magyarországon éltek.

Előzmény: manhattani (1787)
manhattani Creative Commons License 2013.01.08 0 0 1787

Emlékeztet engemet ez a problémahalmaz a török kiűzését követő hasonló eseményekre.

Nem kell olyan messzire menni. Bezzegszlovákiában a II. VH. után a magyar javak túlnyomó részét elvették (Benes-dekrétumok, ami korántsem ideológia meg eszme, kőkemény, mostanra Euró tartalmuk van :-)  ), és az elvett ingatlanokat szlovákok kapták.

A kommunisták tőlük vették el, ezért a privatizáció során szlovákok kapták vissza :-) Bizonyára nagyon igazságosan.

Előzmény: fd6667 (1785)
manhattani Creative Commons License 2013.01.08 0 0 1786

A növelés egyik megoldása a templom elbontása lett volna,

Gondolkodtak a Belvárosi Főplébániatemplom eltolásán is. Nehézséget okozott a templom szerkezetének egy különlegessége: a tetőszerkezete nem a szokásos fából, hanem kőből készült.

Egy percre felmerült ferde tengelyű híd építése, de ezt szerencsére gyorsan elvetették.

Előzmény: edesviz (1784)
fd6667 Creative Commons License 2013.01.08 0 0 1785

Emlékeztet engemet ez a problémahalmaz a török kiűzését követő hasonló eseményekre. (Újszerzeményi Bizottmány működése, milyen papírokkal igazolható a 100-150 évvel ezelőtti birtoklás, Grassalkovics úr és társainak működése, a pillanatnyi államhatalmi érdekek, személyes udvari kapcsolatok, stb.)

Előzmény: Goldman Emma (1767)
edesviz Creative Commons License 2013.01.08 0 0 1784

A dolog nyitja, belterületet nem államosítottak, azaz üres telket nem, csak bérházat, vállakozást. Így meg maradt tulajdonban, mert amire eljött az államosítás, már üres grund lett. Csak éppen bent volt a a város szivében. A kisebb egy lakásos inatlanokat gyakorlatilag a kitelepítéssel vették el. Volt olyan ismerősöm, akinnek kétszer kellett megvenni a házát, mert sikerült valahogy vissza költöznie, és a 80-as években újra megvehette. Igaz nem a Káderdűlöben volt, hanem Mátyásföldön.

A második probléma, az Erzsébet hidat többek között azért se a régi formájában építették újjá, ,ert a szélességét megnövelték. A növelés egyik megoldása a templom elbontása lett volna, vagy délre kell bőviteni. Ez utóbbi történt.

Más,

a kárpótlási törvény többek között azért lett olyan, amilyen, mert ingatlannyilvántartásunk 1950-és kb 2000 között olyan volt, hogy abból szinte semmit se lehetett kideríteni. Azaz a rendszerváltás után vagy 10 év telt el mire rendbe hozták.

Édesviz

Előzmény: Alexander Demeter (1783)
Alexander Demeter Creative Commons License 2013.01.08 0 0 1783

Bocs, hogy lelőttem, de megtaláltam a könyvet és nem tudtam ellenállni.

A ház a Városháza lebontása után épült, az általános városrendezés keretei közt.

Itt egy 1872-es helyszínrajz, itt még nincs meg:

1908-ban már létezik az osztálysorsjáték palotája mögött:

Végül az 1937-es térképen könnyen beazonosítható, látható a hrsz: 28361.

Szabadsajtó út 3 és Váci utca 35

Előzmény: Goldman Emma (1782)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.01.08 0 0 1782

Én meg hogy vártam, hogy majd pár nap múlva meghozza a kézbesítő a könyvet. :) Köszi, ez azért kezd nagyon érdekes lenni.

Előzmény: Alexander Demeter (1781)
Alexander Demeter Creative Commons License 2013.01.08 0 0 1781

Oláh Gábor: Telkemen az Erzsébet-híd Kaleidoszkóp könyvek, 1979)

Eszerint nem szálloda, hanem bérház a 23861 hrsz. telken, először a Modern Ház Ingatlanforgalmi Rt, majd a Kereskedelmi és Ingatlanforgalmi Rt. (névváltozás) tulajdonában.

A házat lebombázták a háborúban, autóparkoló lett a helyén, majd a Rákóczi úti villamosok hurokvágánya. Aztán erre a telekre épült az Erzsébet -híd hídfője, illetve a hídfőről való lejárója. és az aluljárónak a lejárója is. A cím Szabadsajtó út 3. volt (Szabadsajtó - Váci utca sarok).

Valamiért a Metróber építkezett arra és kártérítést akart fizetni, de nem tudott, mert teljesen tisztázatlanok voltak a tulajdonviszonyok.

Egyébként állt melette egy másik ház is, amit "most" ('70-es évek) lebontottak.

Szóval ennyit lehet kibogarászni a rádiójátékból, magára a házra nincs információ és nem lehet megtudni semmit az ügy további sorsáról sem.

Boszorka Creative Commons License 2013.01.08 0 0 1780

Sherryt én is szoktam használni. Pl. a sütőtök krémlevesbe fantsztikus finom. Tejszines gombamártásba viszont teszek egy kis cognacot. Ezek aaz italok kizárólag főzéshez vannak nálam, mert senki nem issza.

Előzmény: Goldman Emma (1778)
Archimédesz Creative Commons License 2013.01.07 0 0 1779

Nagyon jó, ezt is meg fogom próbálni.

Előzmény: Boszorka (1774)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.01.07 0 0 1778

Erről eszembe jutott Ausztráliába szakadt nagyon-nagybácsim (nagyi öccse) története a cooking sherryről. Ez a nedű állítólag nagyon fogyott a klasszikus angol gyökerű ausztrál háztartásokban, habár az ételben rendszerint senki sem találta a nyomát... :-)

Előzmény: Boszorka (1777)
Boszorka Creative Commons License 2013.01.07 0 0 1777

Inni nálunk nem itta senki. Vitorlázni nem jártunk. Viszont anyám a tortalapokat pl. mindig meglocsolta egy kis rumos tejjel, nem tudom mekkora koromtól.:-)

Jómagam tortát nemigen csinálok, de otthon a tiramisuhoz fogy a strohrum rendesen.

Előzmény: Goldman Emma (1776)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.01.07 0 0 1776

Csókolom, a miénk visszafogott, körúti polgárcsalád volt. Rumot csak tizennégy év fölött, akkor is legfeljebb A. vitorlázáskor, szép kikötés esetén, B. vasárnap reggeli ébresztésül, egy centet felnyújtva az emeletes ágyba, aprócska stampedliben. :)

Előzmény: Boszorka (1775)
Boszorka Creative Commons License 2013.01.07 0 0 1775

A rumba áztatás a lényeg a mazsolánál.

Előzmény: Alexander Demeter (1773)
Boszorka Creative Commons License 2013.01.07 0 0 1774

Gyerekkoromban a habba mandulákat szúrtak és olyan lett mint egy tüskésdisznó.:-)

Előzmény: Archimédesz (1770)
Alexander Demeter Creative Commons License 2013.01.07 0 0 1773

Puha az a mazsola, hiszen előtte rumba kell áztatni.

Előzmény: Goldman Emma (1772)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.01.07 0 0 1772

A mazsolát mindig belelökdöstem a madártejbe, hogy jól megpuhuljon benne, a habgaluskát meg átcsempésztem a felnőttek tányérjába. :)

Előzmény: Alexander Demeter (1768)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!