Keresés

Részletes keresés

ihagee Creative Commons License 2005.09.27 0 0 29

Micsoda mázlid van! Valahol azt olvastam, hogy ez az Industar 61 L/D a legjobb alapobjektív,  lantánbevonata van (szóval a bevonat igen jól sikerült, ha jól emlékszem), és némelyik Leitznél is jobban rajzol. Jó vétel volt...

Előzmény: MakróFotós (25)
gerigerius Creative Commons License 2005.09.27 0 0 28

Szia S !

Kerdes - fenymeres

Mindenki mashogy csinalja ...

En ha mero nelkuli geppel vagyok ... merot akkor is viszek,

de kockankent meg soha nem mertem - inkabb tekercsenkent

egyszer-ketszer szoktam.

En igy csinalom : nalam az alap az 8 blende / 125 idovel.

Saccolok hogy az adott feny/hely/tema az milyen

Korulbelul tudom hogy ALAP milyen fennyel jar nagyjabol.

A fenyerteket en ugy nevezem hogy -1 es vagy -2 es , vagy +1 es

(ez ezert jo nekem - mert egybol tudom hogy mennyit kell leptetni

az alap allasbol kiindulva)

(egesz ertekre saccolok csak - felet en nem erzem)

Aztan mar allitom az allitani valokat. 

Miutan ezeket allitottam - utana megnezem hogy a kapott

blende vagy zarido eppen megfelel-e a celnak.

Ha nem akkor leptetek ugyanannyit ez egyiken mint a masikon.

Ha idokozben valtozik a feny - peldaul lemegy a nap, akkor idonkent

nyitom a blendet ... ha meg 'szobabol jovok ki' akkor zarom.

Ebben persze sok a hibalehetoseg - de ahogy mondjak :

A jo donteshez tapasztalat kell,

A tapasztalathoz pedig sok rossz dontes.

(a sunny 16-os elvet ismerem - de abbol en meg soha nem indultam ki,

ugy gondolom hogy ott tobbet kellene gondolkozni, az meg nem erossegem)

Tiszteletel : GG 

Előzmény: Superb_ (17)
OlegGontar Creative Commons License 2005.09.27 0 0 27

A praktica super TL-em bár nem távmérős, szintén rendelkezett napfény film/műfényfilm emlékeztetővel, és képes volt 1-es magnézium vakuk elsütésére is! :-D

Digital E-TTL2... Butitájm.... :-)

Előzmény: MakróFotós (25)
MM68 Creative Commons License 2005.09.27 0 0 26

Na jó, egye kutya. Végül is előfordulhat, hogy az ember bizonytalan benne, éppen milyen filmet fűzött be. Azért enélkül a szolgáltatás nélkül még elvagyok valahogy.

Az érintettől meg (akinek szólt a kérdés) elnézést...

Előzmény: optikus (21)
MakróFotós Creative Commons License 2005.09.27 0 0 25

Superb itt van pár kép a FED3asomról:

A filmérzékenység emlékeztető, legfelűl még a napfény film/műfilm jelzés is állítható

A csodálatosan flarező optika:

végül az időzítő akcióban:

ihagee Creative Commons License 2005.09.27 0 0 24

Sziasztok!

Az 50-es évek végén, 60-as évek elején új fejlesztés volt a 10DIN-es (kb 9-10ASA) vékonyrétegű film, aminek később utódja lett az ORWO NP15. Ennek jó volt a vonalélessége,de ember legyen a talpán, aki kicsit borús időben használni tudja állvány nélkül. A legérzékenyebb filmek 23-24 DIN körüliek voltak, ezek után jött az NP27.

A Zorkij4-en a vaku előgyújtását lehet szabályozni a szinkroregulátorral vagy mivel, 0-nál örökvaku, a 25 millisec-nál egyesvaku használható. Nemrégen Soósnál vettem 2 csomag egyesvakukörtét, de még nem próbáltam ki. Nekem legjobban a Kiev-4 tetszik, hihetetlenül pontos a távmérője. A Zorkijok és FED-ek előnye, hogy az obikat cserélgethetem köztük. Fantasztikus a 2,8/35-ös Jupiter-12, a próbafelvételeimen borotvaélesen rajzol 8-as rekesszel, szinte nem kell távolságot állítani, 4-5 méter oszt lőni !!. Üdveim: Ihagee

Előzmény: Superb_ (23)
Superb_ Creative Commons License 2005.09.26 0 0 23

A zorki 4-nél a felhúzótárcsánál a számláló van, amit manuálisan én állítok be 9-óra magasságába. Tehát filmérzékenység állító nincs, ha jól értem.

Lehet, hogy akkoriban elég standard filmek voltak és ezért nem volt erre szükség vagy a fekete-fehér filmeknél ezt lazábban lehet kezelni...

Jól gondolom?

Mi lehetett akkor a standard filmtípus, mondjuk 21 din (persze gosztba átszámítva)?

MakróFotós Creative Commons License 2005.09.26 0 0 22
A manuálban levő fotón sajnos nem látszik jól, hogy mi van a felhúzótárcsa tetején. A FED3-nak azon a részen van a filmérzékenység emlékeztető tárcsája. Goszty-ban lehet állítani.
optikus Creative Commons License 2005.09.26 0 0 21
Ha nem is allito de emlekezteto tarcsa szokott lenni...
Előzmény: MM68 (20)
MM68 Creative Commons License 2005.09.26 0 0 20

Ne haragudj, de nem értelek!

Minek egy olyan gépre filmérzékenység-állítás, amin nincs fénymérő??? Pontosan mi a fenét akarnál állítani vele, és az mit befolyásolna az expzícióban?

Amúgy tegnap hoztam el apámtól a Zorki-4 gépét. Sajnos nem tökéletes, lassú záridőnél a második redőny nagyon ernyedten mászik vissza. Valószínűleg műszerészhez megy, mielőtt befűzök egy tekercset.

Superb_ Creative Commons License 2005.09.25 0 0 19

Nekem van egy 2xsuper 8-as filmkamerám és annak is ilyen szeléniumcellás fénymérője van. Szerintem jól működik. Igaz, állítólag ezek idővel "elfáradnak", veszítenek a mérési pontosságból, ez attól is függ mennyit használták előtte és hogyan tették azt. Azért hülyén nézne ki, hogy ahhoz, hogy a félkilós zorkijjal fényképezni tudjak, cipelem még a kilós quartz kamerámat is, a fénymérője miatt ;)

Ablakos indián Creative Commons License 2005.09.25 0 0 18

Fénymérés: sunny 16 :)

nekem lapul otthon egy ősöreg szeléniumcellás fénymérő is, amit annak idején a Zorkijhoz használtunk, de a fene tudja, hogy működik-e még...

Superb_ Creative Commons License 2005.09.24 0 0 17

Igen, igazad van, ez az egyetlen amit nem szabad vele csinálni. Én persze elsőre hirtelen megcsináltam, de óvatosan és nem erőltettem, semmi oylat nem tettem, amivel elrontottam volna, azt hiszem kibírta. Igaz ez 57-es és ebben minden fém, talán erősebb is mint a későbbiek.

Fénymérést lehet becslés alapján (mondjuk ff esetén) vagy mindenképpen fénymérőzzek? Ezen a gépen nincs filmérzékenység állítás... Jól látom? Ez minden távmérősre jellemző (na, mondjuk 70-es évekig)?

Előzmény: Ablakos indián (16)
Ablakos indián Creative Commons License 2005.09.24 0 0 16

Arra tényleg vigyázz, hogy csak felhúzott zárnál szabad zársebességet állítani. Ha nem így teszed, esélyes, hogy szervizben végzi a gép.

Visszatekerés: az elsütőgomb alatti karimát le kell nyomni, és el kell forgatni (az idézett leírás szerint), ezután lehet a bal oldali tekertyűt felhúzni és a filmet visszacsévélni. Ez jó sokáig tart :)

Előzmény: Superb_ (9)
Superb_ Creative Commons License 2005.09.24 0 0 15

Tényleg, ahogyan a topicnyitóban is felmerült: a gépekről lehetne fotókat is feltenni! Pl. az a Koni Omega Rapid jól hangzik :)

Én közben rájöttem, ha valakinek hasonló zorki/zorkij 4-e van érdekes lehet:

a záridő alatti gyűrű, ami 0-25 között van, az igazából a vakuhoz kell (ilyen gondom nincs tehát, mivel vakum sincs hozzá). Külön fénymérő viszont kell majd. Ha valakinek van olcsón, ne kíméljen (de diffúzoros kellene...)

Hihetetlen gépek ezek, na!

Előzmény: datee (14)
datee Creative Commons License 2005.09.24 0 0 14
nekem egy 6x7es tavmerosom van: Koni Omega Rapid, meg az elso tekercs kozepen jarok csak, utana beszamolok
Superb_ Creative Commons License 2005.09.24 0 0 13

"Azert biztos ami biztos vettem vagy 40 teki fortet:) jo az, ennyiert meg a digit is dragabb lenne:)"

Félsz, hogy megszűnnek? Én azért még bízom abban, hogy valami szakmai befektető megveszi őket. Pedig jól menő kis gyár az.

optikus Creative Commons License 2005.09.23 0 0 12

>a filmet meg nemes egyszerűséggel beletépte a masina.Igaz tél volt, lehet a forte film

>érzékeny a hidegre

En telen (nem nagy hidegben epp csak minusz) probalkoztam forteval egy rollei 35-ben. Az elegge meghajlitja a filmet a befuzo reszen (ketszer 180fokban). Hat ugy torott mint ha uvegbol lenne, nem is tudtam belerakni, vegul valami mast fuztem be (tan ilfordot).

Azert biztos ami biztos vettem vagy 40 teki fortet:) jo az, ennyiert meg a digit is dragabb lenne:)

Előzmény: MakróFotós (10)
Superb_ Creative Commons License 2005.09.23 0 0 11

Kösz a gyors választ!

Én még lelkes vagyok, meglátjuk mi lesz. De az alsó gyűtűt most sem értem, az az említett leírásban sem szerepel - vagy csak elkerülte a figyelmemet...

Előzmény: MakróFotós (10)
MakróFotós Creative Commons License 2005.09.23 0 0 10
Gugliztam neked egy manuált.... http://www.fortunecity.com/marina/marine/569/rusrngfdrs/zorki4.html A leírás szerint (ugyanúgy mint a FED3-nál) először is fel kell húzni a kamerát a zársebesség állításához. Úgy tudod állítani, hogy FELFELE húzod és elforgatod a zársebesség állító tárcsát. Túl sokat ne várj ettől a géptől, én az első tekercs után leraktam a Fed3-at :) A lencse (legalábbis a fed3on) nem bevonatos, flarezik ezerrel, a filmet meg nemes egyszerűséggel beletépte a masina.Igaz tél volt, lehet a forte film érzékeny a hidegre.
Előzmény: Superb_ (9)
Superb_ Creative Commons License 2005.09.23 0 0 9

Örülök, hogy válaszoltatok, sőt úgy tűnik mást is érdekel ez a dolog!!

Én egy 1957-es zorkij 4-et vettem, vaterán, egyébként 5 e volt: tudom lehet olcsóbban is de ez nagyon megtetszett... Szóval mentségemre legyen mondva nagyon szép és jó állapotban van és teljesen működőképes. Persze  ez majd az első tekercs film után lesz 100%. (FF filmmel akarok fotózni)

Ahol elakadtam: a képélesség beállítását értem, nagyon tetszik a kis sárga kép a keresőben, meg ahogy be kell állítani!!! Dioptriaállítás is van, az agyam eldobom,  ez nagyon jó dolog. :)))

Viszont, tudom nagyon stupid kérdés: a záridő választót (na, ezt tuti nem így hívják)nem tudom kezelni... Egyrészt van egy alsó gyűrű, amin 0 -5 -10 - -05- 20 - 25 ezt nem értem - ez lenne a filmérzékenység? Másrészt a záridő nem nagyon akar beugrani az egyes (B -25 -1-2-5-10-50 -100-250-500-1000) záridőkre, igaz nem is erőltetem. És még egy rejtélyes állító: az elsütőgomb alatt egy fordított u és jobbra ugyanott egy piros orosz azt hiszem d. Ez talán a film visszacsévélésével lehet kapcsolatos.

A befűzés menne, de addig nem akarom, amíg mindennek a használatát nem ismerem...

Tudnátok segíteni ezeket megérteni? 

Előzmény: gerigerius (6)
gerigerius Creative Commons License 2005.09.22 0 0 8

Hello kedves Optikus !

Koszonom szepen valaszod , igy minden rendben !

--- ---

Egyebkent pontositok - CLA-t kertem volna akkor...

( cleaning - lubricating - adjusting )

optikus Creative Commons License 2005.09.21 0 0 7

Ne legy ezen kiakadva ha belegondolsz egy kicsit jobban nem mondot a szaki hulyesegeket.

Adott egy gep ami finom pontos mechanika. Ehhez kene hozzanyulni mindenfele doksik nelkul. Soxor elofordul, hogy kicsavarsz egy csavart es szejjel esik a fel gep, utana meg rakd ossze (no persze ezt senki nem fogja kifizetni, mennyi is egy muszeresz oradij?).

Olajozni ha nem muszaj nem olajozunk, plane nem fenykepezogepet. Az olaj az idok soran besurusodik es elkoszosodik. Ettol elkezd ragadni, tapadni, pontatlanna valik a zar, osszeragad a lamella, nem muxik a tavmero, stb. Az alkatreszeket ugy csinaljak, hogy onkenok legyenek, pl. bronzon fut az acel, stb. Ha nagyon kenes kell akkor grafitozni szoktak.

Előzmény: gerigerius (5)
gerigerius Creative Commons License 2005.09.21 0 0 6

Hello !

Mennyiert vetted , hol, mi volt vele , ki volt vele,

es hogy nez ki ?

Majd aztan meglatod hogy ketto evnel sokkal

rovidebb ido alatt is lesz itt hozzaszolas.

Csak ne add fel a remenyt !

G

Előzmény: Superb_ (4)
gerigerius Creative Commons License 2005.09.21 0 0 5

Sziasztok !

Ahogy elnezem itt a hozzaszolasok idejet,

ugy tunik hogy kb. felevente akad valaki

akinek van valami mondandoja tavmero ugyben.

Nekem egyik most van szerelonel : kiakadtam

Mondtam - ha mar szerelik - olajozza is meg belul.

A valasz - bocsanat de ezekhez a gepekhez csak

ott nyulunk ahol baj van.  Ahol nincs baj ott

nem nyulunk hozza , nehogy mi magunk okozzunk bajt.

Hat ez a szoveg nem nyugtatott meg nagyon !

Nekem lesulne a bor a kepemrol - ha szerelo letemre

szetszedek egy gepet - de semmi de semmikeppen

nem nyulok semmihez sem, nem nezek se jobbra se balra,

csak az aktualis dolgot csinalom meg. Kertem hogy

OLAJOZZA MAR MEG ! Kifizetem !

De a  szerelo bacsi meg elutasitotta.

Jol felhuztam magam ... bocsanat !

G.

( lehet megis jobb egy kis digi kompakt - aztan cserelem az elemet ha merul ! )

Superb_ Creative Commons License 2005.09.19 0 0 4

Sziasztok,

Elég ritkán látogatott topicnak tűnik ez ;) de azért megosztom veletek: most vásároltam egy zorkij 4 fényképezőgépet. Most a héten szeretném kipróbálni ezt az oldtimert! Az első tapasztalataimat szívsen megosztom veletek, ha érdekel és ha két éven belül válaszoltok :)

Persze tanácsokat is szívesen veszek. Van egy érzésem, mire itt választ kapok, addigra bevezetik az eurót...

MakróFotós Creative Commons License 2004.02.19 0 0 3
Kösz, a tippet!
Előzmény: kukonya (2)
kukonya Creative Commons License 2004.02.18 0 0 2
A távmérő beállítása sem nagy ördöngösség. Itt egy leírás róla:

fed&zorki_survival_site

És itt van mégegy:

"...
Aside from adjusting for infinity, it is very *criticial* to have the rf adjusted for close focus as well. I've found that in many instances, especially for cameras whose mounts have been interchanged or modified, that infinity correction doesn't guarantee accurate focussing down through the near settings. I think it's better to adjust for close settings first and then correct the rf for infinity.

To do this: set camera on tripod 2 metres from a wall target. Two metres is measured from the back of the camera and spans up to the wall target. Focus with the rf and see if the lens distance scale agrees with this. It the "2 M" mark is off (if it's off by 1 mm from the focus index, then it's really off!), take out lens, and gently turn the sloped rf sensor head. Turn it up if the focus scale indicates a distance past 2 M and turn it down if it says closer than 2 M. Once done, adjust the rf for infinity using that famous :) little screw between the rf/vf windows.

From my experience, cameras whose rfs were properly adjusted for both 2m and infinity measured distances accurately,and gave correct focus with glass like the Ju-8 and Ju-3, Leitz Summitar, etc.
..."

Kipróbált recept, én ez alapján állítotam be a 3opkuú-4 gépem távmérőjét.

Előzmény: MakróFotós (0)
stgellert Creative Commons License 2004.02.18 0 0 1
Korbekukkantok, valahol a fotomuszeresz c. konyvben benne van asszem a tavmero beallitasa.
Előzmény: MakróFotós (0)
MakróFotós Creative Commons License 2004.02.17 0 0 0
Nemrégen kaptam egy FED3-ast. Megtisztogattam, megragasztottam a levált bőrborítást.A lencse nagyon szorult, ez előjön minden ilyen régi lencsénél állítólag.A neten volt egy leírás az industar szétszedéséről, megolajozásáról, úgyhogy már ez is rendben van.Sajnos a távmérő se pontos...na ebbe még nem mertem belevágni
Előzmény: dacia-2 (-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!