"Egy ilyen kialakítású hőcserélőben a levegő nem fog egyenletesen áramlani."
A hőátadó felületet TÖKÉLETESEN egyenletesen egyik hőcserélő sem használja ki, de vannak trükkök, amik segítik a levegő minél egyenletesebb szétosztását.
Az ilyen sokcsöves hőcserélők esetén két dologra figyelnék oda:
- a levegőt a ventilátor ne befújja a bemenő oldalon, hanem szivja kifele a kimenő oldalon (tehát a levegő mozgatását vákuum-kamrák biztosítsák)
- ha nem szimmetrikusak a levegő feltöltő/ürítő üregek (légkamrák) formája, akkor az üregek egymáshoz képest pont ellenkező sorrendben részesítsék előnyben a csöveket, tehát amelyik cső az egyik üreg szájához van legközelebb, az a cső a hőcserélő túlsó végén lévő üregben a leg-távolabbi cső legyen. (remélem érthető vagyok)
"Remélem Peterch-től kapok választ a privát megkeresésre, mert valami félreértés lehet közöttünk, pedig én nem akartam megsérteni semmivel. Nagyon korrekt, rendes és segítőkész embernek ismertem meg. Többek között felajánlottam neki az üzleti együttműködés lehetőségét.
Eddig nem ismertétek a dolog hátterét: Még tavaly télen találtam ki ezt a szívószálas hőcserélőt. Márciusban be írtam ide is, anyag beszerzési forrásokkal, néhány korai kivitelezési ötlettel. Üzleti lehetőséget láttam benne, ezért rengeteg időt öltem bele én is is kollégáim is, hogy pontosítsuk a működést, és megterveztük az egészet A-Z-ig. Miután kész lettek a CAD tervek, megszerveztem a gyártást is, munkatársam pedig megtervezte az alkatrészek legyártáshoz szükséges szerszámokat is, hogy olcsóbban és nagy tömegben, valamint költséghatékonyan lehessen készíteni. Van kész az üzleti tervünk, tehát nem kevés időnk és pénzünk van már a dologban. Sajnos a cégünket egy kicsit visszavetette a vásárlóerő csökkenése, ezért eddig nem indítottuk meg a hőcserélők gyártását, de terveinkben szerepel. A megfelelő lehetőségeket keressük rá. Ha ezután más nekiállna az ötletemet inkorrekten felhasználva tömegesen gyártani, akkor az cég/ember engem és a tulajdonos társaimat is megkárosítaná, amit nem szeretnénk hagyni, remélem ez megérthető.
Az itteni történet: Nemrégiben ment itt a lexan-os gondolatmenet (amit ugyancsak jó ötletnek találok, de semmi közöm hozzá). Erre válaszul ismételten megemlítettem az én szívószálas ötletemet. Tekintettel a már beleölt pénzre és energiára kértem, hogy csak magáncélra használjátok, arra viszont nyugodtan. Egy régebbi rajzot is feltettem segítségként. (Máskülönben én voltam a hülye, hogy megemlítettem a szívószálat, mert nem lett volna semmi probléma, ha nem teszem, de rendes akartam lenni az itteniekkel. Az érdekeink, megillető jogaink sérelmének elkerülése miatt volt a kikötésem.) Ezek után letámadás ért, hogy még nincs belőle mintadarabom és nem védettem még le. Ezekre leírtam, hogy miket kell figyelembe vennie egy szabadalmi ügyvivőnek az újdonság-kutatás során. Erre az volt a válasz, hogy rossz indulatú vagyok, valamint mennyire nem vagyok emberséges az itteni családdal... Pedig szerintem azzal, hogy saját használatra közkincsé tettem, éppen hogy segítettem a közösséget!
..."
Még mindig ajánlom mindenkinek ezt a fajta hőcserélőt, mert az egyik legegyszerűbb és legolcsóbb a megvalósítása házilag ráadásul igen jó hatásfokkal.
Néhány ötlettel segítenék annak aki belevág saját szívószálas hőcserélő építésébe:
- 1100 Ft körül kapható 1000 mm hosszú és 6 mm átmérőjű szívószálból 100 darab, ennek a hőátadó felülete 1,89 m2 ...
- 6 mm-es csőtágító tüskével (vagy kicsit megköszörült 6-os fúrófej befogós felével) tágítva nagyon könnyen egymásba illeszthetőek, így könnyű toldani
- hosszabb méret esetén közbenső távtartónak sima üvegszövet hálót ajánlok, amibe belemegy a szívószál, így nem rezeg, és nem lesz hangja
- 2-3 cm-es XPS labból könnyen megoldható a doboza, könnyű szabni és 6-os lyukakat készíteni benne tömegével (régi pákával, vagy melegített fúróhegyekkel) a kivezetéseknek
- igen könnyű megoldani a kondenzvíz elvezetését, akár akkor is, ha vízszintesen van elhelyezve, mert elég pár fokban megdönteni
- szinte bármilyen méretben elkészíthető (logikusan minél kevesebb szívószál darabolással érdemes megválasztani a hosszát: 1m, 1,33m, 1,5m, 2m ...), de elég olcsó az anyag ahhoz is hogy legyen maradék...
- például fürdőszobába álmennyezet fölé bruttó 2m(hossz)x60cm(széles)x16cm(magas), benne 1000 db kétméteresre (toldott) szívószál, 1 m/s sebesség mellett is tud 100 m3/h-át, 37,7 m2 hőcserélő felülettel anyagáron ~30000 Ft-ból
Ha valami nem érthető, akkor kifejtem bővebben/pontosabban.
A hossza minimum 2m szigeteles nelkul es a szelessege valamint a melysege a csovek elrendezesen mulik. Ha 50 db csovet teszunk egymas melle es ezt 5 retegben, akkor saccra 20cm mely es 165cm szeles .
A Te esetedben akkor 4,5 mp-ig haladna a levego a hocserelon at, ha jol ertem. Igy biztosan elkerulheto a lefagyas, amennyiben a hocserelo jol szigetelt lenne , vagy fagypont feletti homersekletu helyisegben lenne elhelyezve .
Ha jól számoltam akkor a 150-es gerinc csövekben lenne a levegő sebessége 1 m/s, most nem ez a következő feladatom így most nincs a fejemben, hogy menyi az össz légköbméter. Itt 250 csőnél a keresztmetszet a háromszorosára növekedne és a levegő sebessége is csökkenne rendesen.
A 15 mm belső átmérőben pedig -15 C' fokos levegőnél sem tudna talán lefagyni.
Az elgondolas nem rossz.:) Utannaszamoltam, ha 1m/sec. lenne a legaramlas a csovekben, akkor egy 181m3/h-as hocserelot epitenel alapbol. Az a masfel masodperc athaladasi ido biztosan elegendo lenne a hocserere, valamint a hoatado felulet is. Szerintem.
Ehhez a csőből készítette hőcserélőhöz van egy ötletem.
A hőcserélőben nagyon egyszerüen megoldható a távtartó és a hajlékony csövek merevítése.
A használt csövekből 3-5 cm-es darabokat kell vágni és azokat hosszú csövek közé ragasztani ami megadja a szükséges távolságot és merevíti azokat. A csövek vastagságától hajlékonyságától függően lehet süriteni a "távtartókat".
Ezzel a módszerrel akár dobozba is lehet építeni a hőcserélőt. Lehet, hogy ez még könnyebb is mint csőbe berakni.
Én léckeretbe rakosgatnám ragasztáskor a csöveket és csak száradás után a külső burkolatba.
Lehet, hogy ilyen csöves hőcserélő csinálok magunknak? Most kicsit számolgatva kb. 20.000,- Ft-ból meglenne az anyag hozzá MÜ III 16-os csőből.
Ha jól számoltam 1,5 m hosszal 250 db csővel 18 m2 hőátadó felületet lehet kapni. Ekkora még el is fér nálunk a garázs falán.
Ha az elhasznalt levegot fujjuk ki a 355-os csovon es a frisset pedig a 8x80-ason be, akkor a kondenzvizzel nincs gond.:) Siman osszegyulik a vastagcso aljan es lefolyik egy pontba, tehat nem szellel szemben kell p ...:)
Ha a HŐÁTADÓ FELÜLET, tehát a belső cső átmérője lesz 20cm,
akkor a kerülete 63cm, tehát ebből a csőből 1,6 méter ad ki 1 m2 hőátadó felületet.
Tehát ebből a csőből kb 16 méter kell ahhoz, hogy 10 m2-nyi hőátadó felületed legyen.
Természetesen el lehet helyezni 1,5-2 méteres helyen is 16 méter csövet - ha elég sokszor összehajtogatod.
Figyelem:
- a cső-hajtogatás növeli a hőcserélő belső légellenállását, mert minél több a kanyar, annál erősebb (több pascal) ventilátorteljesítmény kell ugyanannyi levegő átmozgatásához, ami a villanyszámlán lesz érezhető,
- viszont az összehjtogatott hőcserélő beburkolásához jóval kevesebb hőszigetelő anyagra van szükség.
A készen kapható legolcsóbb (kb.150eFt) kínai rekuperátorokban nagyjából 2 (azaz: kettő) négyzetméter a hőátadó felület.
Szerintem egy levegő-levegő hőcserélő kb 5 négyzetmétertől ér valamit, ha nem túl nagy a légáram, akkor ez már egész becsületes hatásfokot hozhat. Persze minél több, annál jobb.
De ha mondjuk négy ember számára (120 m3/h) is el szeretnéd érni a 90 százalék feletti hatásfokot: az igazán jó hatásfokok 25-30 m2-nél kezdődnek.
Gondolom ismersz mar ennyi ev forumozas utan annyira, hogy amennyiben azt irom, hogy jarhato ut, akkor azt meggondoltan es nem legbolkapottan irom. Sok mindent mar megcsinaltam SK a hazamon, hisz ezt is tudod. Idaig minden mukodik az elvarasoknak megfeleloen. Egyszer vedd a faradsagot es epits meg mar vegre valamit es utanna mondj rola velemenyt! Ezt most ne vedd letolasnak, mert nem annak szantam! Tudom, vannak nagyon jo otleteid, de sajnos idaig meg mindig csak teoria szintjen. Vagy legalabb is itt a forumon nem emlekszem konkret otleted megvalositasara. Amennyiben tevedek bocsi!
Ha visszaemlekszel, a szivoszalas hocserelot en meg akartam epiteni. Voltak itt tobben is, akiket erdekelt volna, csak a topiktarsunk fenyegetozott, hogy az az O otlete es mar levedetni is akarta, vagy le is vedette, nem tudom. Igy en elalltam a hocserelo kisszerias elkeszitesetol. Ma is allitom, hogy rohejes modon megepitheto, ha megvan hozza minden anyag, egy nap alatt kenyelmesen osszelehet rakni magat a hocserelot.
Megegyszer bocsi, ha sertesnek vetted soraimat, nem annak szantam!
Attól tartok, hogy a szívószálas hőcserélő megépítése csak papíron egyszerű feladat.
Én villanyszerelő csövekből terveztem egy hasonlót megépíteni (ugyanaz a problémakör) és rájöttem, hogy a túl hajlékony csövek közötti egyenletes távolság megtartása és a soksok cső két végének közösítése + tömítése olyan feladat, ami elveszi az ember kedvét az élettől is ;)
...szóval az alacsony anyagköltség önmagában még nem elég...
Egyaltalan nem vicc ! Ha utanna olvasol, mar keshegyre ment a vita, hogy kinek az otlete es melyik megoldas a jobb. Mar gyartasrol is szo volt, csak a topiktars valami vegett megis lemondott rola. Pedig jarhato ut szerintem.
Ez egy teljes értékű megoldás, nem csak frisseb levegőt csinál, hanem a páratartalmat is csökkenti. Meglepődnél, milyen kicsiny folyamatos légcsere elegendő télen, hogy a penészt hírből se ismerjétek!
Megmértem tolómérővel és 0,1-es, így is árulják. Sajnos nagyobb méretben (kb. 20x20cm felett) már nem könnyű vele bánni, gyűrődik.
Szegeden a Sin-us-nál és Pesten a Bronzkerben kapható, mindkét helyen 500Ft/m bruttó áron. Amikor kitekerték az üzlet padlóján, hogy kimérjék nekem a 10m-t, rögtön tele lett apró félgömb mintával, a padlón lévő kosz miatt. Téptem is a hajam...
Ha lehetne 0,2-est kapni, az már szerintem jó lenne, de a következő méret a 0,4-es ráadásul csak 150mm-es szalagban.
Ha nincs lehetoseged a cso a csoben megepitesere, csinald meg a meteres szivoszalast, az elfer relativ kis helyen. Koltozkodeskor meg leakasztod es viszed magaddal.:)
En csinaltam meg Lexanbol is, azt egy forumtars vette meg. Gyorsan osszerakhato az is, de eleg draga anyag.:(
"csináltam is egy kísérletet 0,1mm-es alufóliából"
Egy 0,1 mm vastag alumínium lemezt - miután egyszer a kezükbe vették - igen kevesen neveznének fóliának ;) A kép alapján és a "fólia" szó használata miatt van egy olyan gyanúm, hogy ami nálad van, az valójában sokkal vékonyabb. Próbáld megmérni a vastagságát: vágj le belőle egy hosszú keskeny csíkot, hajtsd ketté ötször (ekkor egy 32 rétegű tömböt kapsz), préseld jól le, mérd meg a kapott "tömb" vastagságát és oszd el 32-vel.
A kép alapján a fóliád kb 0.03mm vastag lehet, ezt a vastagságot már valóban fóliának lehet nevezni (érdekelne, hogy hol vetted és mennyiért, mert én csak 70 kilós tekecsben tudnék ilyet vásárolni és az úgy kicsit drága lenne pár kísérlethez). Ilyen vékony lemezből is lehet hőcserélőt barkácsolni, ha nincsenek egymástól túl messze a merevítők/távtartók, pl olyan hőcserélőt, ami viszonylag kicsi (mondjuk 20-25 centis) lemezekből áll (persze jó sok lemezből, tehát ez egy hosszú hőcserélő lesz).