Azt hiszem, a be- igekötő a bedől ige óta az elromlás, tönkremenés, leállás igekötője, a bedől pedig a hordókészítésből jön, amikor a rosszul összerakott dongák az összeszorítás alatt összezuhannak.
Az így keletkezett egyik szó a bedöglik.
A megpusztul pedig a dolog befejezettségét fejezi ki. Amíg egy rendszer pusztul, akkor még csak lassabban, hibásan működik. De ha megpusztult, akkor az a számítógép leállt.
Igaz hogy ezek a szavak szlengszerűen hatnak, de megszokjuk őket :-) Bács Ferenc azt mondta, hogy neki szép kifejezés a "nem jött össze", nem sikerült értelemben.
Nem ártalmas, csak én pl. nem ismertem ezt a kifejezést. Mi, anno, a szervizes szlengben a "megpusztul", vagy a "kigurnyad" kifejezéseket használtuk egymás között - de nem sajtónyilatkozatban.
Szerintem ez "elromlott" lenne a legkorrektebb kifejezés erre. Vajon miért kell mindgi valami újabbat kitalálni a meglévő jó kifejezések helyett, különösen a nyilvánosság előtt.
Nem újszerű ez, legalábbis annyiban nem, hogy ezt harminc éve, kamaszként mi is mondtuk. Persze nem terjedt el azóta sem, valószínűleg inkább újra és újra feltalálják, mert eléggé kézenfekvő használat. Nyilván egy riportban nem szerencsés így mondani (a riporter részéről pedig nem szerencsés a BKV illetékese helyett egy külsős metrórajongót kérdezni).
Egy újszerű igekötőhasználatot hallottam az imént. A francia metrókocsik meghibásodásáról beszélgettek a Metróért Egyesület vezetőjével, aki azt mondta: a vészhívórendszer bepusztul. A riporter vissza is kérdezett, hogy "bepusztul"?
Mennek feléd. A házfoglalókat innen elvitték a rendőrök - olvasom, hallani csak annyit hallok, hogy csend van. Állítólag a többiek a Blahára tartanak.
Az eset két rendkívüli tanulsága, hogy 1. eszerint van még olyan ház Belső-Erzsébetvárosban, amelyik önkormányzati tulajdonban rohad, nincs mindnek magántulajdonosa, aki azt várja, hogy omoljon végre össze, 2. a rendőrség még képes dolgozni, csak annak, aki "rendet akar tenni", legyen valami potentát-jellegű besorolása.
Én azért jobban örültem volna, ha valódi rendbontás esetén ilyen hatékonyak, és nem egy közéleti akció elleni fellépéskor.
Kedves naplóm! Minden együttérzésem és heves egyetértésem mellett - baromi jól esik a csönd most, hogy forradalmár barátaink kicsit abbahagyták a dobolást.
Fél órája hallgatom legalább, hogy nagyon erőteljesen dobolnak és kiabálnak itt, a sarkon. Látni nem lehet semmit, lemenni meg képtelen vagyok ebben a nyomorult hideg sötétben. Erre most olvasom a facebookon, hogy már órákkal ezelőtt elfoglaltak egy üresen álló házat a hajléktalan-aktivisták a Csányi utcában. Nagy dolog az internet.
Én nem, mert Columbóból, Die Hardból és egyebekből már sejthető, hogy milyen. Inkább úgy mondanám, hogy semmilyen, nincs karaktere, mint NY-nak vagy Budapestnek. Egészében nézve unalmas, részleteiben viszont azért vannak ott klassz helyek.
2ly szokta mondani, hogy te jó ég, azt hittem, már minden képet láttam a fortepanon, aztán tessék, egy olyan, amelyet mintha még soha. Ezt most találtam:
13338
Mint egy preraffaelita festmény. Istenem, de szeretném tudni, milyen színű volt a ruha, a kalap, a haj, a vadvirág...
Igen, eléggé a Batthyány környéke :-) Ámbár nemrég egyik útban álló szürke nemistudommi lebontásra került. Mostanra csak a Budai apollóval szemközti bérház türemkedik be a széles utcába.
Valóban, ámbár a Csányi utcának sem kell a szomszédba menni egy kis lépcsőzgetésért. Érdekes hogy mennyire kifejezetten a Klauzál tér környékére jellemző ez az erősen fogazottság.
Talán még a Mixáth tér környéke...
Budán hébe-hóba előfordul a Batthyány utca környékén, de nem vészes.