Hát, mások nevében nem tudok nyilatkozni, ezért csak az én szempontjaimat írom le, aztán jön majd Neingang, és ő is elmondja, hogy neki miért hasznos az üvegház. :) De amúgy benn is nagyon sok virágom van, egy 1 m széles, 2 m magas Vittsjö szekrény minden üvegpolca jól megrakva a teraszajtó melletti zugban, a két konyhaablak (az egyik csak orchideákkal tele, három épp virágzik), plusz random ámpolnások és mellé a szekrénytetők egy része is belakva. :)
Nekem az első és legfontosabb szempont az volt, hogy kimentsem a szomszédasszonyom ridegtartásába vont növényeimet magamhoz. De ezek a növények jellemzően olyan dézsás (konténeres) növények voltak, amelyeket sose ültettem ki a kertbe, pont mert fagyérzékenyek, és ősszel ültethettem volna őket vissza a cserépbe, ha nem akarom, hogy elfagyjanak. Ráadásul pont egy durva fagyzugos helyen van a nyaralónk, tehát esélytelen lett volna, ott még edzett, helybe szokott növények is fagytak ki egy-egy kemény télen vagy májusi fagyban. Tehát az volt a menetrend, hogy nyáron kimentek a kertbe, télre a direkt emiatt beüvegezett déli tájolású verandán (hosszúkás parasztházat kell elképzelni, hosszú verandával, de nem rusztikusan berendezve, mert Pista bátyám eléggé modernizálta előttünk). Hamar rájöttem, hogy a növények imádnak ott lenni télen is, mert a házat folyamatosan 10-15 fokra fűtöttük télen is, és a déli tájolás meg a sok üveg miatt jó világos volt nekik. Amikor tehát kihoztam őket, akkor nyilvánvaló volt, hogy nem fogom padlófűtésbe kényszeríteni őket télre, kell valami más megoldás, egy jó kis teleltető.
Márciusban hoztam őket, és novemberre vettem meg ezt az üvegházat, amit a főbérlő engedélyével az első emeleti teraszra felállíttattunk. Két telet már tökéletesen üzemelt itt, nagyon elégedett vagyok. Egy kis fűtőszálas ventillátorral 13 fok körüli hőmérsékletet tartunk benne novembertől februárig. Aztán már elég a nap melege, hogy kibírják. Első télen még a korallvirágokat, pompás kutyatejeket, szobarózsákat stb. még benn tartottam, de felnyurgultak, megkopaszodtak, mert egyrészt a padlófűtés miatti száraz, meleg levegő sok volt nekik, másrészt nem tudtam őket a lakásban igazán világos helyre rakni. Ráadásul ez nem is az a környék, ahol télen olyan sokat sütne a nap. :) Így esett, hogy tavaly már volt benne növénylámpa, ami alatt a korallvirágok megvadultak, mert napi 10 óra megvilágítást kaptak, ahogy a virágoztató nagykönyvben meg van írva. :P (A nyaralóban nem kellett trükk, magától virágzott minden januárban a narancssárga, amit szintén kihoztam).
Szóval egyre több növényt teszek ki, és a tél kivételével, amikor nem lehet nyitva az ajtaja, a nappaliból nyíló teraszon ülve pont ugyanúgy tudok gyönyörködni bennük, mintha benn lennének a lakásban, de mégis tudom, hogy jobban érzik magukat odakinn. Amik az kitárt ajtajú-ablakú üvegházban maradnak nyárra is, azok meg egész egyszerűen azért nem jönnek ki, mert ez egy déli terasz, és itt ha süt a nap megégnének, amikor meg jön a napi (jég)eső - ahogy a gyerekeim hívják) megáznának, nem győzném leöntögetni a szárazat kedvelőkről a vizet. Olyan időt kell ide képzelni, hogy a petúnia is utálja, mert hol kiszárad, hol vízben tocsog a földje. :D
Használtam amúgy palántázónak is persze, de lassan felhagyok az erkélyládáim megművelésével (tavaly főzőtök, uborka, sóska volt, idén eper meg a sóska tavalyról, ami az üvegházon kívül telelt át takarás nélkül). :) Szóval azóta csak a pozsgásokat szaporítom, de azokat például benn, mini üvegházban, mert nincs hely idekinn. :)
A rangidős titánjaimról közelit is csináltam. Ezek mind Magyarországiak, még a japán naspolya tövében a kövirózsák is. A ferdefejű oszlopkaktusz már itt lett kettécsapva, de a fiatalítása is tervben van. :) A citruson nem látszik, de vagy hat, apró mandarin méretű termése is van. Atkásan hoztam el csórikámat. Egy nyaramba és tömérdek vegyszerbe volt, míg helyrejött. :)
Nem szeretek profán lenni , de ezt másként nem tudom : leszarom . Ahogy pamacs szokta mondani : parabolikus ívben .
Micsináltok' velem ? Munkahely már nem kell , nyugdíjat nem tudjátok elvenni (egyenlőre még) , amit csinálok , abban nem csalok (szigorúan betartom még azt is amit ki sem találtak még) .
Ha név/lakcím listával járnak , akkor bizonyára felkerültem .
Csesszék meg !
Egyébként senkinek nem adom a nevem . Ezeknek azért mert egyáltalán létezhetnek , a többinek meg azért , mert hiábavaló . Kivonultam a szavazók közül .:-)
Ez is jó persze. A lényeg, h ne tudjanak listázni téged. Se ide, se oda... Rosszabb időket élünk, mint amikor besúgórendszer működött... Igaz, itt nem visz el a fekete autó, de meglehet, h nem kapsz munkát, jutalmat, szabidat nem akkor adják ki, amikor szeretnéd, és még rémségesebb dolgok is történhetnek veled, ha mondjuk egyéni vállalkozó vagy, stb...
Azt nem értem, nálunk pl. az a sok mozambiki hogy tudja egy év nyelvtanulás után az orvosit elvégezni? Vagy a mozambiki angoloktatás lenne ennyire fejlett?
Szerintem viccesebb felidegesíteni őket, és azt mondani, hogy "A fidesztől teccenek jönni? De hát már voltak, kedveském, oda is adtam az adataimat." :P Csak kár, hogy nem látjuk, ahogy hőbörögnek a HQ-n, hogy micsoda csalók járják a kerületet. :P
Alá kell írni mindenkinek. Vagy azt kell mondani, h nincs otthon senki, és te csak személyzet vagy... Vagy hogy gyámság alatt vagy, nincs szavazati jogod. Bemutatkozni, nevet mondani tilos!
Kerek perec kijelenteni, h te aztán nem írsz alá a Fidesznek/akármelyiknek életveszély, mert listára kerülsz...
Nekem tanulni kéne, csütörtökön felvételizek egy itteni eü. szakra, mert feladtam, hogy honosíttatni tudnám bármelyik diplomámat. :( De szerintem holt esélytelen vagyok, mert bár elég jól értek mindent (B2-es szinten), de ha megszólalok, még mindig kerékbe töröm a nyelvtant, plusz a szókincsemből fájdalmasan hiányoznak a matematikai, metodikai (azt se vágom, hogy ez mi lesz) és statisztikai szakszavak, így félek a máskor oly hasznos teszten is elvérzek majd... A belgyógyászattal nem lesz gond egyedül, mert ahhoz kaptam tankönyvet.
Ez a legnagyobb baj, már a fejetek is kétpólusú. Amúgy én mindig az elsőként érkező független jelöltnek nyomtam a kezébe, de aztán már senkinek, mert ki tud minden hülyét ellenőrizni, hogy létezik-e vagy csak valami fideszes álruhában. Onnantól kinéztem egy támogatásra méltó, kormányzásra esélytelen kispártot, és elballagtam a standjukra a cetlikkel. :P
Jaaaaa, hogy nyolc után, ezt nem írtad (vagy csak elkerülte a figyelmemet). Háááát, dolgozni kell azért a jelölésért, szorgos népük győzni fog.
Én leginkább azért csodálkoztam tegnap a cédulásokon, mert épp tegnap reggel olvastam a fészen, hogy már megvannak a szükséges jelölések, akkor meg miért házalnak? Vagy csak az ellenfél elől akarják begyűjteni?
Mindegy, mi mindenkit elhajtunk, párttól függetlenül.
(off: ma egy csomó futkorálós elintéznivalóm lenne.... egy órája itt nézem a teraszon a szakadó esőt. :( )