Keresés

Részletes keresés

danielvonjeee Creative Commons License 2013.10.09 0 0 29621

Hihetetrlen gyerekek,de végre aloszor az új .fámról megkóstolhattam a saját kakim!(nem rohogni ,mert a zasszonynak is adtam belole  :-))))   )

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=126936735&t=9181283

A teljesen narancssárga már eléggé lekvárállagú ahol még zoldes volt,ott olyan uzletben árusított állaga volt és kicsit csersavas.

Ementem gyorsan megnézni milyen fajtákat árulnak még,találtam Tipo-t és Rosso Brillantet,melyiket ajánlanákot a fent linkelt mellé ,ezek ontermok?Tiporol sok mindent találtam ,de ez a másik nem sokat mond,jó lenne egy ilyen barack formájú is mert a mostani Sharon elég lapos. 

Még azt kell kitalálnom hová fér el,ez a mostani nagyon keveset not,az idei hajtások max 10cm-esek,de hozott a kis fa 7 gyumolcsot,és csak 1,6 m magas,1m átméroju korona,és inkább szétterul mint magasba tor,igaz a vezér ki volt torve már a megvétekor,most olyan asztalkoronára hajaz!

Sajnos a száránál nagy lyukak keletkeztek lehet a sok esotol ott bent megfeketedett,de nem rohadt be nagyon a belsejébe.

Zsolt632536 Creative Commons License 2013.10.09 0 0 29620

Na, úgy tűnik, csak szólni kellett, már látom!

Igen, ez a -8 nekem is furcsa volt, de én kellő tapasztalatok híján nem akarok "okos" lenni. Most viszont van esély rá, hogy tapasztaljak én is ezt, azt, ha lesznek olyan hőmérsékletek, amelyek alkalmat adnak rá.  Az tény, hogy most a -2-nél nem fagytak meg a gyümölcsök, miközben a levelek jelentős része már szárad lefelé. Meglátjuk.

Előzmény: Floo2 (29618)
Zsolt632536 Creative Commons License 2013.10.09 0 0 29619

Érdekes ez. Már 10 óra elmúlt, de csak az egy órával ezelőtti hozzászólások láthatók. Holott 2-4 biztosan keletkezett azóta.

Floo2 Creative Commons License 2013.10.09 0 0 29618

A szomszédban megtudhatjuk, mennyi kell a kákinak, hogy károsodjon:

"A fagyás általában akkor következik be amikor a hőmérséklet éjszaka tartósan -5 és - 10 között van és ez a hőmérséklet a nappali órákban is megmarad."

Tehát ha minden éjjel -8 fok van, de nappal pozitív a hőmérséklet, akkor nem fagy meg.

És ez nappal is meg kell hogy maradjon, tehát éjjel is -7 meg nappal is, csak akkor fagy meg.

Érted?

De hogy nem szól neki senki ott, hogy mekkora állatság ez!!!!

Pláne, hogy többször hoztuk a példát, amikor Csörnyeföldön Pista bácsi costátáján a gyümölcsök megfagytak -3 fok körüli hőmérsékleten, és a gyümölcs ehetetlen lett, gumiszerűvé vált az állaga, tönkrement a termés.

Ezek a képek 2010. november közepén készültek Keszthelyen.

Előtte 2-3 héttel -2-4 fokos fagyok voltak ott, nappal meg +10 fokok voltak.

Szerinted megfagytak a gyümölcsök?

Hát persze hogy meg.

De hogy ezt minden éven el kell játszani, minden év őszén jönnek a hülyeségek, és senki nem szól neki, hogy ember, hát -8 fokban hogy a büdös k...a életbe ne fagyna el egy gyümölcs?????

Mi az atyaúristen lenne benne, amitől nem fagy meg???

Ekkora badarság után az egész fórum rá kellene hogy boruljon, ott meg mindenki szalutál neki, hogy igenis, uram!

Kegyetlen!

Előzmény: Zsolt632536 (29615)
Zsolt632536 Creative Commons License 2013.10.09 0 0 29617

"Látható tehát, hogy a káki leveleinek fagykárosodása már egészen kis mértékű fagy hatására megtörténhet."

Ezt a tapasztalatot már én is meg tudom erősíteni. Nálam a fára aggatott hőmérő -2-őt mutatott, s a levelek fele károsodott nagyjából.

Ezért is írtam Flanellnek az előbb az alapján amit te is írsz itt.

A külsőbb részeken lévő Sharonnak meg terljesen lefagyott az összes levele, igaz, az még nem terem, de levél nélkül akkor már ott semmi értelme nem volna a fán hagyni.

A maradék levél miatt egyelőre jobb, hogy nem szedtem le mindent, de akkor ezek szerint -4-nél az összes lefagyott volna, s ha a fán maradást szorgalmazók is a levelekben végbemenő folyamatokra hivatkoznak, akkor az elfagyás kilövi ezt az érvet.

Úgy tűnik a fügének meg lassan az összes levele elfagyott, akkor a meglévő zöld és nem duzzadt fügékből nem nagyon lesz semmi.

Előzmény: ninovarga (29608)
Zsolt632536 Creative Commons License 2013.10.09 0 0 29616

"Az érést a levelekben végbemenő vegyi folyamatok hozzák"

Ezzel viszont azt mondod, hogyha a datolyaszilva levelei teljesen lefagynak, s tudjuk, hogy ehhez kisebb minuszok is elegendőek, akkor onnantól kezdve mindegy, hogy a termés a fán marad-e vagy sem.

Előzmény: Flanell (29581)
Zsolt632536 Creative Commons License 2013.10.09 0 0 29615

És te hogy gondolod, elég az alacsonyabb hőmérséklet vagy annak tartósnak kell lennie a károsodáshoz?

Előzmény: ninovarga (29598)
Floo2 Creative Commons License 2013.10.09 0 0 29614

Kiviszüret Zalában 1.

http://zaol.hu/hirek/egesz-lugasrol-szuretelik-a-kivit-a-geva-hegyen-1571271

Kiviszüret Zalában 2.

http://zaol.hu/hirek/kiviszuret-meg-a-minuszok-elott-1569810

Azért csak-csak működik :)

fragola.6035 Creative Commons License 2013.10.08 0 0 29613

Sziasztok,

szeretnék venni ártól függően 20-40kg finom fügét, ami alkalmas aszalni és lekvárnak. Akinek lenne eladó, legyenszíves küldjön egy emailt!

ninovarga Creative Commons License 2013.10.08 0 0 29612

.., mert ugye tudjuk, hogy "ha szép, hosszú, napos az ősz, akkor még a füge is beérik... :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Előzmény: ninovarga (29610)
ninovarga Creative Commons License 2013.10.08 0 0 29611

A Kerka partján fekvő Lenti közterei a nagy fagyok után

ninovarga Creative Commons License 2013.10.08 0 0 29610

Az ültetvényben a fügék leértek, a vesszők befásodtak, a levélzet sárgul. A vegetációs ciklus "előírás szerint" zárul.

ninovarga Creative Commons License 2013.10.08 0 0 29609

Elemér bácsi virágai és csemegeszőlői, így, a fagyok után

ninovarga Creative Commons License 2013.10.08 0 0 29608

A képeken látható Tipo mellett egy dáliabokor van. Jól látható, hogy az elmúlt időszak enyhe fagya milyen mértékben károsította ezt a virágos növényt: részlegesen megperzselte a leveleit. A dália fagyérzékenységét ismerve, egy ilyen fokú károsodáshoz már egy alig-alig nulla fok alatti hőmérséklet elegendő.

A kákin ugyanebben a zónában hasonló mértékű levélperzselődés következett be. Mindez úgy, hogy a dália virága épségben maradt. Látható tehát, hogy a káki leveleinek fagykárosodása már egészen kis mértékű fagy hatására megtörténhet.

Milyen következménye lehet tehát a -2 - -3 - -4 .... fokos fagynak, ha a levélfagyás már a dáliavirág épenmaradását sem veszélyeztető mértékű fagy esetén elkezdődik? Bárki beláthatja, hogy a lombozat "megsülése".

Mi történik, ha a levélzet funkciója megszűnik? A növény életfunkciói a téli nyugalmi állapotot kezdik megvalósítani. (Gondoljunk csak a kivire, amely azzal fejezi be a vegetációt, hogy a levelei LEFAGYNAK! Emlékezzünk 2009. decemberére, amikor a sokáig kitartó fagymentesség oda hatott, hogy a kivinek karácsony előtt néhány nappal még részlegesen zöld lombozata volt!)

A szőlőoltványtelepeken azt a gyakorlatot alkalmazzák, hogy, amennyiben a kiszedésre váró oltványokat nem éri a levélzetüket károsító fagy időben, egy elmés levéltelenítő szerkezettel "lepofozzák" róluk a leveleket. Ezzel elérik azt, hogy rövid idő alatt nyugalmi állapotba kerüljenek a növények, azaz szabad gyökérrel kiszedve tárolhatók, vagy szállíthatók legyenek. Olyanok, mintha télen szedték volna ki őket a földből. Tudvalevő, hogy a vegetációban lévő növény kiásva elpusztul. A lepofozott levelű szőlőoltvány azonban nem. Azaz ugyanolyan szintű "vegetációs" állapotban van, mint a fagy hatására lombját vesztett káki.

wrc92 Creative Commons License 2013.10.08 0 0 29607

Köszönöm szépen, akkor ezentúl így fogok rá hivatkozni. :)

Előzmény: ninovarga (29605)
wrc92 Creative Commons License 2013.10.08 0 0 29606

A jó példa ragadós, úgyhogy nem hiábavalók az erőfeszítések! :)))

Előzmény: ninovarga (29604)
ninovarga Creative Commons License 2013.10.08 0 0 29605

Igen, ez az a bizonyos mézízű füge, amelyikből nekem is van egy fám és be is mutattam érés idején.

Előzmény: wrc92 (29602)
ninovarga Creative Commons License 2013.10.08 0 0 29604

Egyáltalán nem untattál, sőt! Ehhez hasonló beszámolókat várnánk az ország minden részéből. Elárulom, hogy én a saját beszámolóimmal egyfajta szemléletmódot és módszertant szeretnék sugallni. Ha szisztematikus megfigyelők vagyunk, hamar rájövünk, hogy a legtöbb dolog nem úgy van, ahogy hiszik/mondják/hirdetik/tanítják.

Előzmény: wrc92 (29603)
wrc92 Creative Commons License 2013.10.08 0 0 29603

Még szeptember 24.-én kedves barátaimmal úgy döntöttünk, hogy a jó időre való tekintettel ellátogatunk a közeli kb. 20-25 km-re lévő Monor-Irsai dombság Monor-Gomba közötti részre.

Mielőtt a "dombok"-ról tennék fel képeket, érdekességként találtunk Monoron egy szép fügebokrot. Amit tudni kell róla, hogy domborzatilag nem a legelőnyösebb területen van, viszont úgy tűnik, hofy a (kert)városi hőszennyezés megtette a hatását. Sajnos a gazdája nem volt otthon, így korára, egyéb téli védelemmel kapcsolatban nem tennék megjegyzést. A képekért előre is elnézést kérek, mobiltelefonosak.

Aztán elérkezett az idő, amikor kimentünk a természetbe, megnéztük Monor-Gomba közti dombocskák egy részét. A GPS szerint kb. 200 méteres magasságban voltunk, bár szerintem nem voltunk olyan magasan, vagy csak a dombok leejtése miatt tűnt valószínűtlennek.

Megérkezvén a helyszínre találtunk sok-sok idős cseresznye, barackfát, sőt egy nagy, idős mandulafát is! Egytől-egyig egészséges fák, egészséges terméssel, a szabadban permetezés nélkül. (Mandulát nem sokat tudtunk enni, már előttem leszedték, csak a fentebb lévőkből tudtunk pár szemet kóstolónak szedni.)

Az utolsó képhez pár szót hozzáfűzve: domb tetejének déli fekvésű részén egy füge bokrocska. Sajnos itt se találtunk otthon senkit, lévén, hogy nem lakták, talán egy nyaraló lehet.

Konkluzió: Nem sok mindent lehet következetetni, hiszen időszakosan meg kell figyelni az előbb látott területeket, illetve új, ettől kedvezőbb fekvésű helyeket kell még keresni. A mostani fagyok viszont jó viszonyítási alapot tudnak adni. Éppen ezért hamarosan újra egy ilyen túrába kezdünk, s viszünk magunkkal pár fügeágat.

Nos, remélem nem untattam senkit írásommal. A jövőben még itt közzéteszek képeket a fejleményekről. Köszönöm a figyelmet! :)

wrc92 Creative Commons License 2013.10.08 0 0 29602

Kedves fórumtársak!

Régen szóltam hozzá a fórumon, mert az utóbbi hetek eléggé zsúfoltak voltak számomra. Először is, szeptember első felében szépen beértek az ismeretlen (olasz?) fajtáfú fügék.

Ilyen a levele (még augusztusban fényképeztem)

Érett füge (angol nyelvű weboldalakon, "Italian Honey Fig" néven találtam hasonló típusú fügére, amit Lattarula? fügeként azonosítottak többen is)

A lényeg: finom volt, és kb. mind 8 másodtermését beérlelte! :)

Floo2 Creative Commons License 2013.10.08 0 0 29601

Ezt ennél jobban nem lehetett volna összefoglalni.

Kákiszüret 2010.

Kákiszüret 2011.

Kákiszüret 2012.

Az elmúlt 3 évben láthatóan más-más állapotban szedtem le a kákit, és nem volt olyan mértékű különbség a gyümölcsök ízében és eltarthatóságában, ami miatt kockáztatni kellene azt, hogy akár csak 1 db gyümölcs is megfagy és utána használhatatlanná válik.

Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.10.08 0 0 29600

Nem lennék veteményes vagy korán virágzó gyümölcsfa ezen a helyen...

Előzmény: Törölt nick (29599)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.08 0 0 29599

Sz.Besenyő Sajógát alatti talajmenti minimumhőmérséklet                           
Sorszám      Dátum     Időpont     Eltelt_Időtartam     Hőfok           Megjegyzés
 37.               10.08.       07h00'           23h                     - 1,0°C
 36.               10.07.       08h00'           24h                     - 3,5°C
 35.               10.06.       08h00'           22h                     - 5,5°C     
 34.               10.05.       10h00'           26h                    - 6,5 °C
 33.               10.04.       08h00'           24h                    - 5,0 °C
 32.               10.03.       08h00'           24h                       2,0 °C
 31.               10.02.       08h00'           24h                       5,0 °C
 30.        2013.10.01     08h00'           24h                       4.5 °C
 29.               09.30.       08h00'           25h                       1,5 °C
 28.               09.29.       07h00'           24h                       0,0 °C

ninovarga Creative Commons License 2013.10.07 0 0 29598

Néhány apróság nem elhanyagolandó:

Ha júliusban(!!!) lepottyan egy káki a fáról, képes utóérni úgy, hogy akár el is lehet fogyasztani. Az élvezeti értékről most ne beszéljünk 3 hónappal(!!!) /negyed évvel/ a normál érési idő előtt.

De: nem tudok semmilyen más olyan gyümölcsfajról, amelyik esetében negyed évvel az érése előtt bekövetkezhet utóérés. Ez azt mutatja, hogy a káki érési fiziológiája alapvetően különbözik a legtöbb gyümölcsétől. "Legtöbbet" írok, mert ugye tudvalevően a kivi is kőkemény állapotban kerül szüretelésre, de a téli körték, almák is. Az is belátható bárki által, hogy a hideg idő hozza előbbre a káki sárgulását/érését a fán.

Tehát miről is van szó? Felgyorsulnak az érés felé mutató átalakulási folyamatok annak hatására, hogy a növény vegetációs működése lassul, azaz a termés szemszögéből közelít ahhoz az állapothoz, mintha az már el lenne szakítva a növénytől.

Továbbá: korábbi szüretre én mindig csak rendkívüli helyzetben buzdítok. Nem arról van szó, mintha mindenáron idő előtt le akarnám mindenkivel szüreteltetni a kákit. De ha elképzelünk egy konkrét fagyhelyzet-veszélyt, akkor mit is kell mérlegelnünk? Azt, hogy a fent leírt sajátos fiziológiai tulajdonságok ismeretében érdemes-e a következőket kockáztatni:

1. a termés teljességgel elfagy

2. a termés maga nem szenved végzetes fagykárosodást, de a fa a részleges, vagy teljes lombvesztéssel tulajdonképpen fiziológiai szempontból inaktívvá válik és fán maradt gyümölcsök sárgulása tulajdonképpen csak illúzió, hiszen alig, vagy egyáltalán nem történik más, mintha a gyümölcsöket leválasztottuk volna róla és úgy színesednének meg.

De fontos hangsúlyozni, hogy a fagyszituációkban kényszerhelyzet előtt állunk, nem pedig egy furcsa hóbort rabjai vagyunk, mint amilyen "jóindulatú" értelmezést nyer ez az egyszerűen belátható tény!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zsolt632536 Creative Commons License 2013.10.07 0 0 29597

Tényleg, én is leraktam az almákhoz, de nem zacskóztam be. Na, majd megteszem!

Előzmény: ninovarga (29580)
Zsolt632536 Creative Commons License 2013.10.07 0 0 29596

Szerintem az utóérés ahogy amott is írtam, a különböző növényeknél, terméseiknél másképpen működik, ha az élvezeti érték szempontjából nézzük. A datolyaszilvára vonatkozóan most itt két különböző álláspont van, saját szempontjából talán mindkét félnek igaza is lehet, bár azért annál markánsabbak az álláspontok.

Előzmény: Flanell (29581)
ninovarga Creative Commons License 2013.10.07 0 0 29595

Ha én rosszindulatú lennék, hejjj, miket írnék én, de miket! De én nem vagyok rosszindulatú. Most már így kell engem elfogadni. Túl öreg vagyok ahhoz, hogy változzam. :)))))

ninovarga Creative Commons License 2013.10.07 0 0 29594

ninovarga Creative Commons License 2013.10.07 0 0 29593

Jav.: 'menetrenDszerűek'

Előzmény: ninovarga (29592)
ninovarga Creative Commons License 2013.10.07 0 0 29592

"Ezzel összefüggésben korán, már október közepe előtt beköszöntenek errefelé a fagyok, amelyek rendszeresen április végéig előfordulnak..."

Ez azt jelenti, hogy ezzel a mostani "faggyal" itt teljesen menetrenszerűek voltunk. Ez csak máshol szenzáció. :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Előzmény: ninovarga (29590)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!