Legegyszerübb megoldás a hallókészülékekbe való zink-levegő gombelem.Bárhol beszerezhető,és 1.4 voltos feszültsége nem esik messze az ilyen gépekben anno használt 625-ös higany-elem 1.35 voltos feszültségétől.Kicsit kisebb átmérőjű mint az eredeti elem,de pontosan belepasszol pl. a Canonetbe (esetleg körbe lehet bugyolálni papírral).Teljesen jól működik a Canonetemben.Hátránya hogy ca. 2 hónap alatt kimerül.Tényleg a legjobb megoldás egy feszültség redukáló adapter,de sajna 25-30$ is elkérnek érte,plusz posta.Cserébe formailag is passzol az elem és a fesz. is OK lesz.Viszont ebből az összegből elég sok 200Ft-os hallókészülék elemet vehet az ember.
Szerintem annyira nem veszes a dolog, en elsore kiprobalnam az iso csavargatast (nekem bejott, de iso100-nal erzeketlenebb filmhez nem jo, mert mar nincs hova csavarni, akkor marad a rekeszelgetes;)
Aztan inkabb egy feszcsokkento adapter (1xer kell megvenni de ha tobben osszeallunk akkor meg a koltsegek is osztodnak, a fotos levlistan is biztos lenne meg egy-ket ember akinek kell).
Legutoljara hagynam az atkalibralast plane ha hazilag akarod. A rolleinel van ket poti amit csavargatva be lehet hangolni, de ennel a canonetnel nem tom, korul kell nezni neten (de mondom lehet, hogy nem is kell, ki kene probalni egy 1.5v-os elemmel).
igen eszreveheto, de nem is ez a baj, hanem hogy a hiba nem linearis. minden ilyen esetben be kell allitani a fenymero karakterisztikajat ami maceras melo, de nem remenytelen
Huhh, ez probléma, de meg kell oldani. Szerinted észrevehető az, amennyiven elmér a fénymérő, ha 1.5-öst rakok bele? Gondolom, mivel nagyobb a feszültség, a mérés "érzékenyebbé" válik, vagyis csökkenteni kell az iso beállítást (az én laikus eszemmel). Vagy nem számottevő a különbség?
Nekem volt benne (akartam irni hogy olyat vegyel amiben van;)
625-os szamu elem kell bele (van kulonbozo betujelu valtozata), az eredeti elem 1.35v-os. Ma mar ilyet nem kapni, csak 1.5v-ost (vigyazni kell mert azokat is 625-osnek hivjak de nem 1.35v-osak). Ha nem 1.35v akkor a fenymero nem fog jol merni es mivel van benne A automata mod igy az is hibadzani fog (raadasul a hiba nem linearis).
Nekem hasonlo bajom van a Rollei 35-el abba is ilyen elem kell. Nem tul korrekt de en ugy oldottam meg, hogy addig csavartam az iso skalat mig egy referencia fenymerore nagyjabol jot nem mutatott (ez feketefeherhez boven jo).
Van aki szerint a tulfesz nem okoz gondot mert feszultseg hid van benne es a 1.5v kompenzalasa nem gond, ezt nem tom nem szedtem szet.
Aztan van tobbfele megoldas. Legjobb de legdragabb egy olyan kis adapter amiben van egy fesz csokkento valami (ge dioda?) amibe egy kisebb de szinten 1.5v-os elemet lehet beletenni (annyi bibi azert van, hogy ezeknek az uj elemeknek az ido fuggvenyeben valtozik a feszultseguk igy ajanlatos kimerules elott mar cserevalni).
Aztan vannak valodi 1.35v-os (cink-levego?) elemek. Ezek dragak es eleg rovid ideig tartanak (kb. 1/2 ev).
Lehet meg a gepet atkalibralni, ehhez szet kell szedni es megcsinalni, lehet, hogy van hozza leiras a neten.
Letezik 1.4v-os hallokeszulek elem, ezt beleplikalva eleg kicsi lesz a hiba plane, hogy idovel esik egy kicsit a fesz.
optikus: tudtál elemet venni a canonetbe? Most olvasgatom a neten a kézikönyvét, és tán rémlik valami, hogy ezeket a mercury elemeket kivonták a forgalomból. Az a fénymérőhöz kell, ugye? Hol lehet kapni, mi a mai neve?
Az a jó! Egy időben pont azért szerettem a 400-as filmet (most is azt vettem, ilford Pan 400), mert olyan "természetes". Diafeltétes lapszkennerrel, vagy valami profi filmszkennerrel lett beolvasva?
Bemutatom én is egyik távmérős gépemet, a vaterán (3000.-ft) vettem, kissé leharcolt állapotban, a zár szorult a keresőn alig lehetett átlátni, az obi is szorult, szétszedtem kipucoltam, kiszáradt zsírdarabokat kiszedtem, sajnos az obit is szét kellett szedni, és kipucolni, tudom házilag ez nem szakszerű, de kicsi hajszálkarcok vannak az obin nem hittem, hogy ezzel fényképezni is fogok, itt a fórumon kaptam egy angol nyelvü segítséget a beállításhoz (ha valaki szeretné ellenőrizni a távmérőt leírom), majd ellőtem vele egy Kodak 400 FF filmet. A képek nagyon élessek, másik gépem egy Nikon F75 de vetekszik a távmérő az autófókusszal. a másik gépem egy fed de abban még nem volt film. Másodgépnek (és munkaidőben) mindig nálam van a Zorkij, Még annyit tipikus orosz gép, robosztus, biztos, hogy vannak ennél finomabb gépek (de hiányzik a fénymérő:)))
A napokban vettem Soósnál egy "magyar Leica-t" egy Mometta II-t. Még a számlája és az eredeti gépkönyve is megvolt, 1957-ben vásárolta egykori és nagyon gondos tulajdonosa, olyan, mintha most került volna ki a gyárból. Ellőttem vele egy tekercset: remek képeket csinál, az objektívje (3,5-ös Tessar koppintás) kiváló. Kellene még egy, beleszerettem (egy ff. egy színes), ha van valakinek eladó, kérem írjon!
A mai napig a Zenit 11-emet tartom a legmegbízhatóbb gépemnek. Most is van benne film. Sőt, remélem a hétvégéig még tudok venni egy-két tekercs prémium fekete-fehér filmet.
Végeredményben jobb képeket készítettél, mint a többiek a digitális csodákkal. Úgy vélem a digitális fotózás a megapixelek, a több funkció, a felbontás egyszóval a technika irányába megy (és láthatóan mindenki digit-re vált). Én ebbe nem kívánok beszállni. Igaz, egy 3 megapixeles hp azért van nálam ha megyek pl. kirándulni, de mostanában fő gépként mindig viszem a zorkit meg néha még super 8-as kamerát is, ráadásul a zenitemet se szívesen hagyom otthon, szóval nehéz elindulni: egy biztos nem vagyok teljesen normális, hogy ennyi cuccot cipelek.
Egyelőre egyikkel sem tudok igazán jó fotókat készíteni, de tényleg. Engem ez nem zavar, nem az a célom ezzel, hogy profi fotóssá váljak. Egy biztos, számomra a gép beállítása, a téma kiválasztása, átgondolása stb. önmagában is egyfajta meditatív állapotot jelent olyat mint a jógában - ha lehet ilyen fellengzősen írni erről (én személyesen tanultam jógát Weininger Antaltól, aki Magyarországon a jóga egyik meghonosítójának tekinthető), tehát megközelítőleg tudom miről beszélek.
Ezek a gépek másképp láttatják a világot, míg a digitális gépek, amelyek inkább gyorsan - és gyakran nagyon szépen - képet rögzítenek, dokumentálnak.
Egyébként érdekes lehet ott Kínában (ha jól emlékszem, hogy ott élsz) fényképezni, sok egzotikus téma, emberek, épületek, különleges tájak. Mit kívánhat többet, aki szeret fotózni?!
En voltam mar hivtalos fotos eskuvon tavmeros geppel ff-ben fotozni... igaz nem fedzorkijjal;) Neztek is kerek szemekkel a nepek, de a kepek jok lettek.
Távmérős gépet az ember nem valőszínű, hogy "éles" szituációban fog használni (esküvő, sport stb) - bár előfordul. Aki egy ilyen öreg masinát a kezébe vesz, nyilván tisztában van a hátrányaival (egy slr-rel szemben), és nem azért vásárol ilyen gépet, mert ezzel akar minden fotós feladatot megoldani. Az adott feladathoz, a megfelelő felszerelést fogja az ember vinni (pl. tavirózsát fotózni én slr-t vinnék). Nálam amúgy mindig lapul a táskában egy (néha kettő) ZORKI. Volt, hogy munkában is használtam, de csak mint kiegészítő gépet, slr mellé. Ha van időm, nyakamba veszem a várost (meg a távmérőseimet), és átadom magamat a fotózás élvezetének, kikapcsolódok, nem pedig teljesítményorientált rohanásról fog szólni a napom.
Szia S !
A tavmerosok hasznalatarol . Hasznalni ( ebben egyetertek veled )
nem olyan nehez oket . Belenezel - megnyomod a gombot stb...
A tavmerosok jellemzo bar nem orokervenyu hatranyai :
keves ( legtobbszor semmi ) beepitett elektronika
csak fix fokusztavu objektiv ( egy kivetel azert van ! )
az objektivek enyhe szelestol enyhe teleig mennek csak
sokszor nincs fenymero sem - saccolni kell - vagy merni meg forogni erre arra
manualis - neha eleg nehezkes filmkezeles - be es elore vagy vissza cseveles
a bevetitett kereso pontos - de nem minden esetben 100 %-osan
ugyanazt a keresot hasznalni szeles es tele objektivhez - nem konnyu
szeles objektivnel a keresot nehezen latod saroktol sarokig
tele objektivnel meg a bevetitett keret csak egy egesz kis resze a keresonek
van hogy az objektiv belog a kepbe - nem latod a jobb also sarokban mi van
nem lehet ellenorizni a melysegelesseget - hatter eloter egyforman eles
a beepitett zar legtobbszor nem tud ultragyors idoket
a zar nem olyan pontosan mukodik mint mas ( korszerubb ) szerkezetek
az elesseg beallitasa igen pontos szerkezetet es figyelmet igenyel
Foleg pedig - ez egesz felszereles nem olyan rugalmas mint az SLR redszerek.
Nem lehet olyan szeles valasztekban kiegeszitoket vasarolni - es
mindenfele fotos munkahoz a legmegfelelobb objektivet feltenni.
Ezert alaposan meg kell gondolni hogy kell-e egyaltalan ilyen gep valakinek,
mert hasznalatkor kisse nyomaszto tud lenni a kotottseg, hogy nem lehet
mindent mindennel csereberelni - feltenni - levenni - atalakitani .. stb ...
Sokan mostanaban igenylik a digitalis gyorsasagot, es a kepek utolagos
egyszeru modositasat - kozlesi es kuldesi sebesseget. Ez is egy allando
nyomast ad - mindenki kerdezi hogy hany pixeles a geped, meg kuldj
mailban valami fotot ... ... stb... erre eloveszel egy 30-40 eves vasat ... :-)
En neha ugy erzem magam mintha egy bikaviadalra mennek - ott a bika,
nekem meg csak egy egyszeru szerkezet van a kezemben . Vagy elszaladok
vagy ezzel az egyszeru szerkezettel oldom meg a helyzetet . Erosen
el kell melazni hogy milyen objektivet vigyek - milyen filmet ...
Vakut soha nem hasznalok , es obit se nagyon cserelgetek . Tehat ami
epp a kezemben van - az lesz amit hasznalni kell . Ez ezert neha jelentos
teher .
Ki akar tavmerost venni ezek utan ?
Multkor valaki szolt hogy 30 perc mulva indulnak valahova egy parkba - jovok e ?
Epp agyban voltam . Szoval minden feny sebesseggel . Egy deszant tatyoba
bele ket vaz - kozejuk filmet szortam - egy 90 es egy 135 os os objektiv .
Az 50 es akarmilyen kicsi - mar nem fert be - kezbe meg ki visz ilyesmit ?
Egy motoros taxira felpattantam - rendszam - fek - labtarto - sehol .
Fejemre muanyag ' labosforma' sisak.
Kocsik - buszok kozt cikaztunk ... ha esunk - a cuccnak annyi - meg nekem is .
Egyszoval filmet mar a parkban fuztem be . A tobbiek 2 digit gep plusz hosszu
zoom obikkal - meg egy analog gep 500 fix Rubinar - komoly allvanyokon
Lotuszokat fotoznank, de azuk a tavon vannak - legalabb 3-4-5 meterre.
Ezek sirnak hogy nem eleg hosszu az obijuk - mint mondjak en a 135 el ?
Addig maszkalok mig talalok eggyet viszonylag kozelebb - es a Leica M6 ossal
es a 135/2.8 lenyoval behajolok a to fole - valaki fogja a nadragszijam .
Ez az objektiv ugyan 135 os - de a 90 es keresot hasznalja - kinagyitva.
Cipelni nehezkes a nagyito lencse miatt - hasznalni jo , mert nagy keresot biztosit.
Behajolni nem csak a tavolsag miatt kell - henem mert kisse oldalrol szeretnem
a hatter miatt . A parton a jobb kivagas miatt nem tudok tavolodni - mert a virag
akkor mar elveszne a kepen . 400 as film - ugyhogy tuzo napon a
bemozdulastol nem kell tartani - az expoziciot meg elore be lehet allitani ...
Ket kep keszult .
A tobbieket 3 nap mulva latom ... log az orruk ... az allvanyok bemozdultak
a kavicsos parton ... a 300 meg 500 obik nagyon 'mozgekonyak'.
En meg vagyok elegedve - egy borotva eles kep kerult ki a falamra.
( itt jegyzem meg - fotozni nem tudok ... sajna ... )