Szombaton megyek a velencei tóhoz, útközben az M0-n, a Shell kútnál lesz egy találkozóm. Ha érdekel, elviszem a vakut. Képet próbáltam feltölteni, de nem sikerült. Holnap talán ügyesebb leszek.
Akkor neked valamilyen nyeles vaku lesz jó. Pl: Metz-45 vagy National PE-3050, PE-3550. Ezek sínnel kapcsolódnak a géphez, persze egy kábel is van köztük. Nekem National PE-3550-em van, és egy kb. 1.5m-es kábellel kapcsolódik a géphez, így szinte bárhonnan villanthatok a témára. Egy ideig hirdettem, aztán kipróbáltam egy FUJI S-7000 géppel (kiválóan együttműködnek), és most már nem igazán akarok tőle megválni.
Félreértettél, engem inkább az érdekelt, hogyan lehet a modern vakukat illeszteni a régi zorkijhoz, erre nagyjából választ is kaptam. Nekem sem a korhű kinézet a cél, hanem a szép képek készítése. Nekem elsősorban működő cucc kell, meg rájöttem, hogy a gépre helyezett vaku nem jó, az a jó, ami más irányból adja a fényt, tehát nem a gépen helyezkedik el. Ez vajon milyen lehet?
Igazából mindegy. Érdekelne a kórhű vaku persze, de mostanában nem nagyon járok Miskolc fele, úghogy lehet inkább hagyom Superb kollegának.Azért Köszönöm.
Én újonnan vettem kb 2 éve miskolcon egy spec fotósboltban, de szerintem van a Photohallban is. Soósnál is érdemes megnézni. Ha használtat veszel, azonnal próbáld ki, hogy működik-e (a vezeték lehet, hogy megvan törve és akkor önkényesen működik/nem működik).
Lehet kapni szinkronzsinórt vakupapuccsal (HAMA gyártmány), valszeg van soligor is. Jó képeket lehet kihozni egészen elképesztő gép és vaku párosításból. Pl: Zorki-4K + METZ-30 vaku, Zorkij-10 + CANON 420EX!!!!!
Most, hogy rendberakattam apám Zorkiját, én is elgondolkoztam a vakukérdésen (apámnak nem volt), és eszembe jutott, hogy évekkel ezelőtt kaptam egy vakut a feleségem nagyapjától. Bevágtam valami szekrénybe, azóta is ott volt.
No, előkerestem, egy Multibltz 26, akkumulátoros, van hozzá szinkronzsinor, ami jó a Zorkijhoz, és ha azt használom, leválasztja a középérintkezőt. Csak úgy próbaképp feldobtam tölteni, és láss csodát, működik! Nem semmi akkumulátor lehet benne, legalább húsz éve nem volt használva!
A foncsor kicsit már megkopott, itt-ott hiányzik, majd rászámolok egy fél blendét.
A zsinoros megoldásnak megvan az az előnye, hogy ha nem rakom a sínbe avakut, simán használhatom indirekt megvilágításra kézből, csak találjam el az expozíciót.
Nekem van egy feleslegessé vált "korhű" vakum (igaz Miskolcon). Kb. 30 éves NORMA FIL-16, középérintkezős szovjet ipari műremek :-). A vakufejtől külön van (drót köti össze) az elemtartó tok (4db góliát elem kell bele).
Sziasztok - visszaterve a mar leragott csontra. YASHICA 35 szeria. Nekem edesanyam olyannal fotozott egy par evtizedig . Nekem is neha a kezemben volt...
Nagyon jo minosegu a gep is meg az objektiv is. Szinte nem hallani a zarat, es egyaltalan nem mozdul be. Ha valaki ki tud egyezni a nem cserelheto obival ( ami nagyon de nagyon jo ) akkor az egy jo gep . Amikor hozzank kerult akkor kb egy fel szekrenysornak az arat kellett letenni erte ... most nehany ezrest biztos hogy meger.
GG
Szia OPTIKUS !
Szerintem a regi leveleket nem lehet elovenni - amennyire en tudom,de attol meg iratkozz fel nyugodtan . Nem lesz toluk tele a leveles ladad - az szinte biztos ...
Sziasztok !
Van a primlistan egy LEICA levelezo csoport - ha valakit erdekel...
Most jottem meg egy utrol - tervezek egy hoszabb levelet errol oda...
Itt nem offolnam a topicot vele...
" Kedves Lista-Tag!
Ez a level egy havi emlekezteto, mely tartalmazza a PrimListan
keresztul megrendelt levelezo-listakat, hirleveleket es a fel/leiratkozashoz
szukseges adatokat. A PrimLista-tagsag ingyenes!
A kovetkezo lista(k)ra iratkozott fel:
- Leica fenykepezogepek es a klassszikus fotografia szerelmeseinek
fouma. leica-cafe@primlista.hu
PrimLista beallitasait modositani, fel/leiratkozni a kovetkezo cimen
tud : http://www.primlista.hu/
Vagy e-mailben a listaneve-leiratkozas@primlista.hu cirmre kuldott
levellel. Termszetesen leiratkozas/feliratkozas egyarant hasznalhato. "
GG
Sajnos elvitték előlem a canonetet, felvitték az árát és nem mentem utána. Betettem a listába még párat, rávárok. Különben se válaszolt az eladó az e-mailemre, az ilyet nem szeretem :(
Szerintem marhasag mindent penzben (zenitben) merni. Ha jol meggondolom egy jobb tekercs film es hivasa kb. egy vadi uj zenit-e ara. Ha igy gondolkodnam akkor lenne otthon egy par szaz zenitem...
Minden tiszteletem a tiéd, én hagynám az egészet ha racionálisan belegondol az ember, hiszen csak az adapter árán pl. két zenitet is vehetnél. De tudom az már van neked és szerencsére az emberek a legfontosabb döntéseiket nem racionálisan hozzák, erről szól a hobbi is... :))