Keresés

Részletes keresés

atandi Creative Commons License 2013.07.01 0 0 3026

:))) Imádlak Benneteket!! :))

Ma kezdetét vette a nagy bozótírtás nevű hadművelet, a belem is kilóg... És még csak távolról sem látszik a vége, de szinte még az eleje sem. Nem baj, sok kis lépés sokra megy! :)

tgwh3 Creative Commons License 2013.07.01 0 0 3025

,,VILÁGREKORD: 280 BUDAPESTI KOCSMÁBAN ITTAK
 Szombat reggel 8-kor indultak és 24 óra leforgása alatt 280 budapesti kocsmában ittak. Világrekord született!''

A gulás, paprika, pálinka, kalocsai minták, stb. közé be lehet húzni egy újabb sikert :D

Ma fösteni kellett, a változatosság kedvéért... higító nincs, ja de van, három féle barnát összekevertem, megnyomtam egy kis higítóval, nem szarakodok annyit alapon, úgy sem lesz elég - nem is lett, megjegyzem :D -.

Hát mit ne mondjak, Gergerg láthatott utoljára ilyet, amikor a pelusba nézett, miután az asszony magára hagyta a pár hetes babával egy délutánra, Gergerg bá meg gondolván, hadd szokja a kölök, nyomott bele egy adag jó érett szilvát :)

A higító hű volt nevéhez, a doboz aljáról kezdte felmarni a letapadt anyagot, meg ugye öntöttem is hozzá, ahogy fogyott. Ilyenkor már a másnap délutáni pelusra emlékeztetett, csak én nem nyugodtan meg attól, hogy már darabos...

Ráadásul minek előkészülni alapon, nem közölték velem, hogy a fát bezony nem csiszolták meg, ennyi erővel meg akár a kutyát is újrafesthettem volna, két féle tekintetben is női munka volt (1; ,,púdereztem az ecsettel a faoszlopot'', tudjátok, körbe körbe, és 2, összevesztem a faoszloppal, mondván, hogy ,,csinálja a k...a'nyád...'').

Majd jött a szokásos fürdőszobai afterparty, körömlakklemosó megbillen, majd nagy levegő, majd tudjátok, leül az ember egyet pihenni az anyagtól :D

gergerg Creative Commons License 2013.06.30 0 0 3024

Nézd egy kicsit másképp. Nem ez lenne az első alkalom hogy egy szarvas mutatja meg hogy kell letelepedni! Lehet hogy pár száz év múlva a tanyád független köztársaság lesz, Atandia néven. :-))

(én is kiszedetném)

Előzmény: atandi (3019)
m-s-m Creative Commons License 2013.06.30 0 0 3023

Feltétlen szedesd ki. Két liter pálinkáért valamelyik vadabb szomszéd. :)

Nekem egyszer egy forrásom volt, aztán amikor kezdtem kicsit hasmenéses lenni, lementem megnézni, mi a gyösz lehet vele. Nohát felnyitottam a tetejét és egy elmosódó körvonalú, patkány (grosspocok) nagyságú valami lebegett a víz színén. Nem igazán lehetett kivenni a diffúz körvonalak miatt, őszintén szólva kedvem sem volt sokat nézegetni. Kiszedtem, megnézés nélkül eldobtam, aztán egy hét után használtam tovább a forrásvizet.

tgwh3 Creative Commons License 2013.06.29 0 0 3022

Hívd a vadászokat, azok kiszedik. Ha már az autóval elütöttem sem lehet hivatalosan vacsorára invitálni, akkor szedjék össze ezt is...

Én biztos nem temetném be, jól összefertőzöd a vízkészletet. Amit majd máshonnét szivattyúzol ki... mert ugye öntözni kell.

CBNora Creative Commons License 2013.06.29 0 0 3021

Fúj.

Én biztosan inkább kiszedetném valahogy, mint hogy őzsír legyen a kertemben. Meg az az őz-klórmész kombináció a talajvizet is szennyezheti.

Lora1213 Creative Commons License 2013.06.29 0 0 3020

Andi !  Gondold át még egyszer!    Az a kút még nagyon jól jöhet később. Most nincs pénzed szivattyúra, de később majd lesz.  Ha kertészkedsz, locsolni jó a vize akkor is ha most egy őz füröszkél benne.  Próbálj keresni valakit aki kihúzza onnan. 

Szorítunk hogy minden a legjobban sikerüljön.

atandi Creative Commons License 2013.06.29 0 0 3019

Az új tanyán (jajj, rengeteg az akadály, beleőszülök-csak egy példa: 1-2 napja belefulladt egy őz az ásott kútba!...képzelhetitek!  Kétségbe voltam esve, hogy én azt onnan...semmi pénzért, meg egyébként is, hogyan?, szóval villámgyorsan 3 ürügyet is találtam a legelviselhetőbb megoldásra, miszeint inkább betemetem a kutat: egyrészt úgysincs pénzem egy újabb szivattyúra, hogy mondjuk onnan öntözzek, aztán vödörrel felhúzgálni a vizet se lenne értelme, és bár "dizájnos" lenne a tanyaudvaron egy vödörben leereszteni a dinnyét vagy sört hűlni, én EZEK UTÁN, hogy tudom, mi volt benne... SOHA! Nem eresztenék én már abba semmit. Úgyhogy mészhidrát vagy klórmész vagy mindkettő, amennyim csak van, rá a cseréptörmelék, és szétmállott vályogkupacok, amiket drága pénzért kellene szeméttelepre vitetnem, meg föld, homok, max. marad a kútgyűrű, vagy még az se. Már csak attól rettegek, hogy mint töltöm fel a kutat, emelkedik a vízszint, s vele együtt jön fel a "szörny"...:S Remélem, nem így lesz! Aztán a telekhatárral is gondjaim vannak... Hétfőn megyek a földhivatalba, mert a térképszelvény áll. méretarányos rajza szerint lenne a ház előtt még 7-8 méterem, de a szomszéd szántógazda kimérette, s a karók alapján kb. 2 méterrel az ablakom előtt szántanának, aratnának! Remélem, nem neki lesz igaza, de lehet, kiméretem én is, csak hát nagyon nem hiányoznak ezek a plusz költségek...:( Úgyhogy szorítsatok nekem!

Deryan Creative Commons License 2013.06.17 0 0 3018

Köszönöm! Meggyőztél! Akkor mi is maradunk a régi bevált hűtőtáskánknál. Csupán annyit változtatok, hogy a nyúlpörköltet legközelebb fagyasztva viszem ki :)

Előzmény: gergerg (3016)
tgwh3 Creative Commons License 2013.06.17 0 0 3017

Te, nem úgy működik az, mint a rendőr termosza :D

,,- Te, ez mi?

- Termosz, ha hideget teszel bele hidegen tartja, ha meleget, akkor meg melegen.

- Aham, és mit tettél bele?

- Egy liter tyúkhúslevest meg két gombóc fagyit.''

Mi ennél tovább szoktunk menni.

Teát lefőzzük, megvárjuk amíg kihül.

Bedobjuk a fagyasztóba egy éjszakára.

Másnap délelőtt be a hűtőtáskába, irány a Balaton.

Dél körül már iható, addig csak ,,szopósfagyi''ként funkcionál.

Délután ötre még jeges az alja, teljesen korrekt megoldás.

Előzmény: gergerg (3016)
gergerg Creative Commons License 2013.06.17 0 0 3016

Szerintem felejtős. Nekem van ilyenem, de nem képes hűteni, csak hidegen tartani. Vagyis ha beleteszel egy üveg langyos vizet, nagyon sok idő kell mire behűti. Ehhez képest viszont sokat fogyaszt. Én azt csinálom, hogy teszek este a fagyóba 2 üveg vizet, reggel berakom a ládába, és teszek mellé 2 normál hőmérsékletűt. A két jeges gyorsan behűti a másik kettőt, és csak akkorra olvad ki mire azok elfogynak. Előfordul hogy a jegeset délután ki kell tennem a napra hogy iható legyen. De ebben a módozatban a 3000ft-os hűtőtáska is megfelel.

Előzmény: Deryan (3014)
Deryan Creative Commons License 2013.06.17 0 0 3015

Nem biztos, hogy jó sok pénz kell hozzá, de valamennyi mindenképpen. A föld szeretete és függetlenség szeretete, hatalmas munkabírás, még több lelkesedés és bizony jó erőnlét, jó egészség...

Sok minden egyebet is lehetne még sorolni hozzá :)

Előzmény: tgwh3 (3012)
Deryan Creative Commons License 2013.06.17 0 0 3014

Kedves Fórumtársak, folytatom a napelemes témát :)

Bejött a hőség s felvetődött a gondolat, hogy az új napelemes rendszerre jó volna egy kis autós hűtőláda a férjem nyári Robinson életviteléhez, hogy a napi élelmiszerét a pincében kellően hidegen tudja tartani.

Ezt néztem ki: http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=396304

Kérdésem, hogy az itt megadott műszaki adatokból kikövetkeztethető-e az Ah érték, hogy ezzel az akkumulátorral működtethető lenne-e?

Az új napelemes rendszer egy BANNER 12V 55 Ah száraz akkumulátorra termeli az energiát. 

Előzmény: Deryan (2968)
tgwh3 Creative Commons License 2013.06.17 0 0 3013

Mondom egy képpel :D

tgwh3 Creative Commons License 2013.06.17 0 0 3012

De, lehet alapozni.

Jó sok pénzzel :D

A gázt nagyon könnyű kiiktatni, de fával főzni és melegvizet kreálni nem komfortos manapság. Marad az áram, ami ugye jöhet a napból is, ez egy valag pénz, és még két talicskányi ha egyszer tönkremegy a napelem - a kollektor ilyen szempontból tovább bírja, később megy tönkre -.

De akárhogy nézed, meg kell venni egy házat, át kell alakítani, gépeket, szerszámokat beszerezni, ez mind pénz és pénz. Ha az állatoknak oltás kell, az is pénz. Hacsak nem tudod megoldani okosban.

Egy képpel zárok:

Előzmény: Deryan (3011)
Deryan Creative Commons License 2013.06.16 0 0 3011

Igen, tulajdonképpen a környezett adottságaira alapozva kertészkedni ott is lehet. De ezek szerint kicsiben nem szabad a megélhetést csak erre alapozni a mai világban bármennyire is szereti valaki a kertészkedést.

Előzmény: m-s-m (3010)
m-s-m Creative Commons License 2013.06.15 0 0 3010

Maga a táj/vidék kellemes, az éghajlat khm, nedves, a talajt ugye megbeszéltük, végül a nyugati határszél miatt kultúrvidéknek lehet mondani.

Előzmény: Deryan (3009)
Deryan Creative Commons License 2013.06.15 0 0 3009

Köszönöm szépen! Nagyon szemléletes és részletes információt adtál :)

Előzmény: m-s-m (3008)
m-s-m Creative Commons License 2013.06.14 0 0 3008

Konkrétan gyengék, nagyon. Agyag, de olyan, hogy ásol egy gödröt, és megáll benne a víz úgy mindörökké. Tókának híjják arrafelé, régen állatitatásra rendszeresítették. Szép, tömör, kék agyag. Rémes. Nyugatabbra, a Vendvidéken, egy hajszállal jobb. Ott nem kék, hanem sárga, és nem áll meg benne a víz. De aranykoronát tekintve törtszámokra számítson az ember.

Kertnyi méretben persze fel lehet javítani; de az egész akkor is hideg, tömör, sáros, lehangoló. (Nyilván ez a talaj, maga a vidék aranyoska izéke.)

Vö. Moldova, Az Őrség panasza

http://dia.jadox.pim.hu/jetspeed/displayXhtml?docId=0000000384&secId=0000034223&mainContent=true&mode=html

http://hu.scribd.com/doc/29437338/Moldova-Gyorgy-Az-%C5%91rseg-panasza

Előzmény: Deryan (3005)
Laci/Zápolya Creative Commons License 2013.06.14 0 0 3007

Isten éltessen! 

Előzmény: gergerg (3006)
gergerg Creative Commons License 2013.06.14 0 0 3006

Na ez is csak eddig tartott.

Előzmény: gergerg (2099)
Deryan Creative Commons License 2013.06.14 0 0 3005

Konkrétan mit értesz az alatt, hogy a földek az Őrségben katasztriofálisan rosszak?

Előzmény: m-s-m (3004)
m-s-m Creative Commons License 2013.06.12 0 0 3004

(Nyelveket beszélek, s ez a tanya egy nagy kemping mögött van, ahová sok német és főleg holland jár. Elindult a fantáziám, valami majd csak lesz.)

Az jó, mert ha minden kötél szakad, legföljebb ágyneműket húzogatsz egy darabig, vagy recepciós leszel.

Ha van a közelben valami városféle, kiépíthetsz magántanítványosdit. Nyelvre mindig van kapás, aztán pár év alatt elterjed a híred.

Az Őrséget nem javaslom. Tüncibünci, de a földek katasztrofálisan rosszak, a házak pedig (amik olcsóbbak) plafonig vizesek. És mivel turistaközpont, rohadt drága az ingatlan.

Amúgy ha házat veszel, a vizesedésre figyelj, mert azzal utána ritka, hogy lehet kezdeni valamit.

Előzmény: atandi (3002)
tgwh3 Creative Commons License 2013.06.12 0 0 3003

Akkor meg ne vedd! Itt, a civilizáció mellett vannak 4-9 ezer m-es kerttel megáldott házak is, az már kistanya méret, és vonattal gyorsan elérsz két-három megyeszékhelyre is, egy órán belül bőven, attól függ ugye hol vagy.

Vagy az Őrség, a semmi közepén sokkal olcsóbb minden, és hatalmas területek vannak, no meg szebb is erdővel és dombokkal, hegyekkel a háttérben, vagy a kertkapu mögött, mint a nagy síkság az ország másik felén.

Vagy pedig ne adja el, csak a használati jogot vagy minek hívják, így némi pénzt is kapsz az elvesztett földterületek után. Más kérdés ugye, hogy hány talpnyi föld marad a kezedben, amivel szabadon rendelkezhetsz - jó, ha azt mondod neki, hogy nem használhatja a földed, az is valamilyen szinten szabadon rendelkezés... - De ugye ha eladta, akkor meg nem mondta meg? Vagy csak azt nem említette, hogy mennyi marad neked?

Előzmény: atandi (3002)
atandi Creative Commons License 2013.06.12 0 0 3002

Mindent még magam sem tudok. Jaja, lehet, hogy segíthettek: ha szép szóval nem megy, kollektív szomszédpáholásra invitálok mindenkit! :)) Viccet félretéve van gáz, nem kicsi...(No, nem a tanyában, de nem is kell egyelőre, úgyse bírnám fizetni). Szóval eza töklámpa eladó eladta a tanya körüli földeket első körben, és nem kötötte ki, hogy a tanyaudvarba szolgalmi jogot kell biztosítson az új tulaj.:( 3 oldalról a szántókat ugyanaz vette meg, még nem jogerős, kifüggesztésnél tart az ügy. A 4. oldalon legelő van, kérdés, az a tulaj belemenne-e, s ha igen, mennyiért, stb. Elvileg "kelléke" egy tanyának a bejárhatóság, alanyi jogon jár hozzá, no de naná, hogy minden szomszéd úgy lesz vele, hogy miért pont ő adjon hozzá bejárási jogot. Itt tartok. Eddig vagy 4-5 héten át hívogattam az eladót, hogy akkor mondjon már á-t vagy b-t, mindig az volt a halovány válasz, hogy "várnék még", neki nem sürgős.Ráadásul össz-vissz 100 e-t engedett a hirdetett árból! Most hirtelen -amint kiderült, hogy nem is olyan egyszerű eladni ezt a tanyát(de nekem nagyon ez kéne!) sürgős is nekik a pénz, meg engednének is egy százast, csak üssük gyorsan nyélbe... Hát persze. KÉt okból is pech, hogy nem tollas a hátam: hülyére se vehetnek, meg ztán beröpködni se tudnék a tanyámra... Apjuk szerint még mindig százszor inkább kinézi belőlem, hogy el tudnám a szomszédokkal intézni, mint az eladókból, de most had főjenek ők kicsit a levükben, s ha hívnak, max. futok egy kört, beszélek a szomszédokkal, felderítem a hajlandóságukat. Intézem én szívesen, ha aztán minden költségét levonjuk a tanya árából.(merthgy én is jobban bízok magamban, mint tejbetökékben. :P)

Egyelőre nem megyek el munkahelyre, legalábbis átmenetileg. Próbálom felmérni, kb. mennyiből tudok kijönni havonta, s aztössze tudom-e valamiből szedni, ha nagyon szerényen is. Aztán majd meglátjuk. (Nyelveket beszélek, s ez a tanya egy nagy kemping mögött van, ahová sok német és főleg holland jár. Elindult a fantáziám, valami majd csak lesz.)

tgwh3 Creative Commons License 2013.06.11 0 0 3001

Csak nehogy sok legyen.

Munka nélkül görcsölsz, hogy el tudsz-e adni annyit, amennyi a minimális, elő nem állítható dolgokra elég, ha meg dolgozol, nem jut idő a tanyára. Ördögi kör.

Hogy gondoltad, négy órás melót keresel, esetleg közmunkát? Errefelé meg lehet beszélni a városvezetéssel, és kaphatsz normálisabb közmunkát is - irodista pl. kéne, de nincs annyi agyoniskolázott közmunkás -.

Kettő együtt talán még két embernek is sok lenne.

Féltünk, drukkolunk :)

Laci/Zápolya Creative Commons License 2013.06.11 0 0 3000

Minden elismerésem a tied! (Tudunk valamiben segiteni?)

Előzmény: atandi (2998)
m-s-m Creative Commons License 2013.06.10 0 0 2999

Tetszős hozzáállás. :)

Előzmény: atandi (2998)
atandi Creative Commons License 2013.06.10 0 0 2998

:) Nem veszem tolakodásnak és én is féltem kicsit magam. És bírnom kell, mégpedig egyedül, vagy max. a családom támogatásával. És nem akarom soha többé senki kedvéért feladni azt, ami úgy érzem, az énem része. Szeretem ezt az életmódot, inkább adom alább és alább, ami az anygi javakat illeti, mint hogy anyagi javakért olyat kellejen csinálnom egész életemben, amit esetleg gyűlölök. Nem vagyok nagy igényű, remélhetőleg nem fogok se lerongyosodni se lerongyolódni, és nem akarok olyan embert magam mellett, aki ki akarna szakítani abból, amit szeretek. Sőt, egyelőre, jóóó egyelőre senkit se akarok magam mellett...:S

DE azért jól esik, hogy aggódsz értem. Igen sok a próbatétel mostanság, edződöm folyamatosan...Nem könnyű, már most sem, és biztos egy ideig még csak nehezebb lesz. REmélem, túlélem. Ami pedig nem öl meg, az megerősít(bár ez így nem igaz, fel is őrülhet apránként, de majd igyekszem ezt nem szem elől téveszteni...)

Előzmény: gergerg (2997)
gergerg Creative Commons License 2013.06.08 0 0 2997

Andi!

Remélem nem veszed tolakodásnak, de mivel a barátomnak tekintelek, nem tudom megállni hogy ne kérdezzek meg pár dolgot. Azt nem kérdezem hogy hogy jutottatok el a váláshoz, eljutottatok, ezt tényként kezelem. De jól meggondoltad ezt a tanya vásárlást? Miből fogsz élni? Munkahely mellett nem fogsz tudni fenntartani egy tanyát, pont úgy ahogy munkahely nélkül sem. Elég fiatal vagy még, valószinű lesz új párod, nem gondolod hogy ezzel jelentősen leszűkíted a jelöltek számát? Nem mindenki akar tanyán élni. És ha meg lesz az uj párod aki nem akar majd tanyán élni akkor fel tudod majd adni? Ott tudod majd hagyni azt a rengeteg befektetetett munkát? Ha nem lesz egy darabig új párod, fogod majd bírni egyedül? Nem lehet hogy érdemesebb lenne tanya helyett egy kisebb falusi házat nézned nagy kertel amit munka mellett is tudsz művelni? Szerintem az is elég nagy feladat. Nem lenne érdemes várni ezzel a tanyavásárlással addig amíg kialakul az új életed, társal vagy anélkül, és azután belevágni?

Ne haragudj, nem a kedvedet akarom elvenni, és alábecsülni sem akarlak, csak egy kicsit féltelek.

Előzmény: atandi (2989)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!