Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Amíg volt Bergeronom, mindig volt valamennyi kajszim minden évben. Nálam ez a szerdai -4 fok tuti nem tudta volna teljes virágzásban két vállra fektetni a Bergeront. Az ízéért nem voltam oda, abban szerintem nem kiemelkedő. Most már egy kicsit bánom, hogy nem telepítettem újra, mert azért ki tudtam egyezni a gyümölcsével.
Az automata szerda hajnalban kb 2.5 méter magasságban -4 fokot mért. A Ceglédi zamatos gyakorlatilag teljesen elvérzett fővirágzásban. Talán lesz néhány szem termés.
Nem tudom, hogyan jutottak el odáig a tanulmányban, hogy jó fagytűrő.
Harlayne kajszin érezhetően jobban vizsgázott ebben a fagyban, de a Ceglédi arany is acélosabb volt a zamatosnál.
The latest cultivars have the best frost tolerance: Ceglédi arany, Nyujtó Ferenc emléke, Ceglédi zamatos, Ceglédi Piroska, Ceglédi bájos.
In the apricot breeding program at the Research Station frost tolerance of flower buds is an accentuated selection criterion in the seedling populations. Our newer hybrids, coming from guided crosspollinations, seems to have enhanced tolerance. H-II 50/58, H-II 45/42 and H-II 45/45 hold almost the best frost tolerance in our experimental orchards. Moreover, these selections have good fruiting characteristics, and are perspectivic breeding lines, such as Gönci 83, which is under review for the National Cultivar List.
A kisugárzási fagy ellen hatásosak az ilyen melegítések, meg a füstölés, és egyéb házi praktikák, a szállított ellen nem nagyon. A héten is szállított fagy volt, jövő héten is az lesz
Szerda hajnalban olajoshordóban tüzeltem a fák alatt, ahogy minden évben. Nem gyertyányi lánggal, hanem folyamatosan égett a tűz. A hordó tetején egy másik, hogy gátolja a felszálló meleget, és az is sugározzon. Fél kettőkor gyújtottam be őket. Az orangered így is rommá fagyott. A többin maradt valami, de nem sok. -4 volt az alja, de négy órától. Durva fagy volt. És nagyon hosszú. Szóval a vödör lehet, hogy kevés lesz. A helyzetképhez hozzátartozik, hogy vastagon túl voltam a virágzáson. Azok maradtak meg, amelyek közelebb voltak a virágzáshoz. Minél kisebb a terméskezdemény, annál jobb.
Nálam min t már leírtam, -8 C volt! Hát én bezzeg panaszkodhatnék.
Ma néztem azt a drága "Mariskámat" ...idáig úgy néz ki, mint tavaly. 3x volt -8 C egymás utáni napon, amikor az akácom is elfagyott.
Mariska kedvesem gyönyörű szép "rózsaszín bimbói" rendbe hozták a kedvemet! A nyíló virágok lefagytak, szinte mind, Annyi bimbócskái voltak Mariskámnak, hogy még befőttbe is jutott!
A szakaszos virágzás is megoldás lehet valamennyire!
Veszprémre 6 egymás utáni napra ír a zidőkép fagyot. Egy sem lesz, remélhetőleg. Eddig sem volt a héten. Rá is kérdeztem, miből jósolnak. Válasz nincs persze.
Eleg durva, 11 ker-ben nezegettem szomszedok kajszijait, a sziromhullas utani bimbokon nem latszik semmi, de aimiket szetszedtem az 100% viszlat.
Japan szilva erdekes, ami teljes viragzasban van, azon meg sem latszik, meg mindig fent vannak a szirmok. Ami eppen csak nyilt, azt reszben barnara csipte. Nem ertem en ezeket a fakat.