Köszönöm, de őszintén szólva besegített az időjárás is (nem úgy, mint tavaly). A moníliával nagyon kell vigyázni. Én virágzáskor inkább többször permetezek, mint kevesebbszer, ugyanis nem egyszerre nyílnak ki a virágok a fán. Ha esős idő van, akkor macerás, de éjjel-nappal csak nem esik, a felszívódó permetnek meg nem kell sok idő.
Cseberből vederbe... Alig lett vége a cseresznyézésnek, itt a meggy. Naponta megeszem egy rendes kis tálkával; a cseresznye kitartott 18 napig, s nem kellett szünetet tartani, már volt a meggyfán, amit lehetett szedni és enni. Rengeteg virág volt a két meggyfán (öreg rozoga és fiatal növésben lévő), de a termés mennyisége meg sem közelíti a cseresznyéét. Talán jobb is, mert bajban lennénk a rengeteg meggyel. Ilyen volt, s most ilyen a két fa:
Egyszer fenn, egyszer lenn. Most szuper lett, s remélem a meggy is, de tavaly egy szemet sem lehetett enni róla, megrohadt mind a fán. A kertészkedés már csak ilyen.
Ma eszem meg az utolsó kis tálkával, s ez lesz a 18-adik nap/adag; még szerencse, hogy jön a meggy, már van rajta ehető. Abból csak két kisebb fa van, így nem aggódom, hogy mi lesz vele.
Cefrézni? Eszem ágában sincs, amíg a szomszédnak van szuper és olcsó pálinkája...
Most lett vége a cseresznyézésnek. Szerencsére nem egyszerre érett a fa minden oldalán, így el lehetett húzni a szedést; a végére már sötétre érett, s nagyon finom édes lett. Összesen kb. 80 kg lett amit leszedtünk; jutott mindenkinek belőle (a madaraknak is bőven), s még pár napra való van a hűtőben is.
Teljesen natúr módon: forró lobogó sós vízbe dobom, majd szinte azonnal szitára teszem, kihűlés/csöpögés, kis kinyomkodás után dobozba-zacsi, majd fagyasztó.
Én a konyhában darálok vele , megütögetem mielőtt levenném a tetejét. Ha a kelleténél többet járatom akkor lekapcsolja a védő hőbimetál. Mikor lehül mehet tovább.
Szeretjük a spenótot főzeléknek, de tömegben azért nem fogy, így nem számít, ha nincs korán; a fagyasztott kitart a frissig. Ez a sok eső mostanában jót tett minden magnak és frissen kelt zöldségnek, szinte megbolondultak tőle, már az új-zélandi spenót is bújik. Le kellet vágjam a metélőfokhagymát, s a francia tárkonyt is, akkorák lettek. Esszük már régóta a sarjadékhagymát is. Folyamatosan lehet szedni a sóskát is , a korai retek meg már a végét járja. Ezt szeretem, amikor már lehet innen-onnan szedegetni valamit a kertből.
A spenót egy részét szeptember-októberben vetem el, de aztán kora tavasszal is. Az ősziből előbb van, a tavaszi meg tovább tart:) Már kezd is helyenként felmagzani, a fagyosszentek után kiszedem (addig védi a pár kiültetett növényt). Már degeszre ettük magunkat, és a fagyasztóban is van bőven, nyáron bármikor fel tudom használni. Így jobban ki tudom használni a területet, mint ha nyárit vetnék, amikor annyi minden más is van.
Azt meg szoktam érezni, úgy emlékszem, egymás után 4 adagot, azután egyszerűen ott hagyom, míg lehűl. Így persze elég sokáig eltart a darálás, de hát elfér a konyhapulton. A paprikánál, még a csípősnél sem fulladozok, mélyebb tál fölé borítom, kicsit megütögetem. Szárított spenótot még nem próbáltam. Azt mire használod?
Kedves H.apci! A spenótot elvetheted szeptember vége felé, így tavasszal már szedhető lesz. Én is vetettem újzélandit, de ezidáig nem kelt ki. A maradékot csíráztató tálra tettem, és 2 szem indult csírázásnak. Ezeket tegnap tettem földbe. Ha valóban egész nyáron szedhető, az szuper! Én zöld turmixnak használom a spenótot.
Régebben segítettetek a darálóm kiválasztásában amit most is megköszönök, mert remek kis gépezet, de azt furcsálltam hogy csak 30 mp-ig szabad használni egyfolytában.
Ugye szabadtérben szoktátok ezzel a paprikát darálni? Én most a szárított spenótot darálom, a konyhában, de szinte belefulladok a porba mikor leveszem a tetejét.
A kérdésem még, mennyi ideig használjátok biztonságosan, hogy le ne égjen?
Spenót spenóttal készül mostanában nálunk. Volt már főzelék, spenótos tészta sajttal, spenótos palacsinta, spenóttal töltött csirkemell... és még mindig sok van, kapja a mélyhűtő is, míg fel nem magzik. A vége majd megy takarásnak.
Tavaly tettünk el bőven a fagyasztóba a különböző zöldségekből, mint pl. zöldborsó+héja, zöldbab, paszternák hasábban és karikázva is, gyalult uborka, gyalult tök, spenót forrázva zacskókban, metélő hagyma és fokhagyma vágva dobozokban, normál fokhagyma tisztítva dobozban, torma tisztítva kis hasábokban dobozban, kapor vágva és csokorban, üvegekbe pedig sóska, lecsó, paradicsomlé, savanyúságok; ami hirtelen eszembe jut. Írom, ami a fagyasztóban van, s látom, hogy ijesztően fogy minden, s nem csak a fagyasztóból. A savanyúságokból azt hittem, besokalltam, de nem; fogy rendesen. Jó lesz, ha már jön a friss; a sóska lesz az első, aztán – remélem – majd szépen sorban a többi.
Nem tudom, mi lehet az oka, de a lényeget valahogyan nem akarjátok megérteni. A kérdés nem az, hogy mivel, milyen lével injektál, hanem az injektálás maga. Ezzel teljesen feleslege plusz nedvességet visz a húsba, amitől annak a fogyasztási értéke csökken, vizet eszik hús helyett, mint a bolti gagyikban. Ez is ehető, én is szoktam venni a boltban néha, de ha már én csinálom, nem szúrom el ezzel a baromsággal.
A parázson sütésnél a mikróban puhított padlizsán semmivel sem egészségtelenebb. De ez a mondat az alább linkelt cikkből elég elgondolkodtató:
A nitrites pácsóból ugyanis a gyomor savas közegében nitrozaminok keletkezhetnek, amelyekről azt kell tudni, hogy a kísérleti rákkutatók hihetetlen boldogok voltak, amikor felfedezték ezt a vegyületcsoportot, mert ennyire súlyosan rákkeltő anyagokat addig még nem találtak. A nitrites pácsót tartalmazó húsfélékben a serpenyőben történő sütés közben, illetve a gyomor savas közegében is keletkezhetnek nitrozaminok. Ezek az anyagok többgenerációs mérgek. Az állatkísérletek szerint ugyanis, hogy ha egy anyaállatnak egészen kis mennyiségben egyszer nitrozamint adnak, az az utódokban, sőt, az utódok utódaiban is képes rákot előidézni.
Szerintem semmi sem ördögtől való, ami az egészségre nem ártalmas, és a felhasználójának ízlik.
Biztos az én padlizsánkrémem is ördögtől való, mert nem parázson sütöm a padlizsánt, sőt, nem is a sütőben, hanem egyszerűen megpuhítom a mikróban. De nekem is, a férjemnek is ízlik, gyorsan kész van, és a nyári hőségben a sütőt sem gyújtom be. A füstszagú kajákat meg egyébként sem szeretem, így a parázson sütögetés egyébként sem jön szóba.
A nitrites pácsó nem az ördög műve (csúnya dolog a botulizmus, ezt előzik meg vele), viszont a páclé injektálásnak semmi haszna nincs a háztartásban. Az iparban is csak anyagi...