A keresők/munkahelyek száma nem a TB struktúrája miatt olyan gyalázatosan alacsony és stagnáló, hanem a kormány impotens gazdaság és foglalkoztatáspolitikája miatt!
Én is erre akartam kilyukadni, meg arra, hogy memoldani ezt a helyzetet viszont csak akkor lehet, ha az ellenzéknek is ez az akarata. De ugye ez nem így van ?
nem a kiadások olyan borzasztóan magasak, hanem a TB strukturája rossz. Szerintem. Egyetlen ország se engedheti meg magának, hogy olyan 1-2 millió aktív korú és munkaképes embert segélyezzen, akinek eszébe sem jut dolgozni, sőt, mint az alanti ábra mutatja, bolond is lenne, ha dolgozni akarna.
Nos, ha valóban nem olyan magasak a kiadások, hogy csökkenteni lehetne, - viszont a bevételek soha nem nőnek meg annyira, hogy fedezzék a kiadásokat, akkor mi van ? Az adósság nő, és előbb vagy utóbb nem kapunk több kölcsönt...
ne maszatolj az a pár milliárd nem oszt nem szoroz reformilag. A házad fűtése se attól lesz gazdaságos, ha becsinálod a kukucskálót a bejárati ajtón, miközben nincs üveg a szobai ablakában
Rosszul látod, tán mert nem tudod kinagyítani. Nyugat-Európában a saját GDP-jükhóz viszonyítva 5-10 %ponttal, azaz 25-50 %-kal magasabb. Ha figyelembe vesszük, hogy mondjuk Franciaországban a GDP is kb. a duplája és ahhoz képest is másfélszeres, akkor az eredmény kb. 3-szoros. De a legjobb összehasonlítási alap Csehország. Mint lakosságra, területre, termelésre, mint ellátási szinvonalra azonos. A 2 utóbbi csak volt. Náluk a százalékarány maradt, azaz a szociális ellátás abszolút értékben csak a GDP növekedés arányában nőtt, addig Magyarországom százalékos növekmény is volt. Érdekesek lennének a 2005-ös és 2006-os adatok is
Nem tudom kinagyítani a táblát, így meg nem látom,- de a különböző híradásokból az világos, hogy nálunk a szociális kiadások sokkal magasabbak, mint a velünk egyívású, környező országokban. Eddig.... mert tovább ezt egyszerűen nem lehet finanszírozni....kérdés : képes lenne egy megszoritó csomagot az ellenzék ( millió vita árán ) támogatni? Válasz : nem....... akkor pedig tényleg mindenki le fog min ket előzni, ha nem ma, majd 5 év múlva...
A magyar adatok ebben a kategóriarendszerben:
A 20,7%-os GDP arányos szociális kiadások megoszlása:
Old age and survivors: 42.5%
Sickness and health care: 29,5%
Unemployment : 2,9%
Family and children: 12,1%
Housing and Social exclusion: 2,6%
Disability:10,3%
miért tőlem kérded? Kérdezt Fletótól, meg Kókától. Hogy miért nem a TB és adórendszer helyrerakásával kezdték a reformokat, mint a szlovákok, vagy a csehek, miért az egészségügyi pénzek magánkasszába átjátszásával (el tudod képzelni, hogy mekkora pénzek csak a kamatok, azokra az uszkve egy hónapokra, amig az általad befizetett eü hozzájárulás eljut az orvoshoz?). Az adórendszer olyan bonyolult, hogy az adófizetők cca. 95 %-a valamilyen kedvezményt vesz igénybe, a pénzét nem szja-val terhelve, hanem mindenféle kiskapukon keresztül veszi fel.
Ilyen munkaviszonytól független nemzetközi stat.-ról én nem tudok. A segélyezési rendszer országonként rendkívül differenciált, csak bizonyos típusait tudják összehasonlítható módon számba venni. Az EU pl. ezeket a kategóriákat használja a szociális védelem alatt:
Nem az EU-hoz képest magas, vagy alacsony, hanem a minimálbérhez. Az ősszel volt egy riport valamelyik keleti kistelepülés polgármesterével. Kitaposott bizonyos munkahelyfinanszírozó központi pénzeket és rábeszélt néhány jobbérzésű romát, hogy menjen el dolgozni. Kiszámolták nagyhirtelen, fél év alatt több százezret vesztett a család a segélyekhez képest. A feleség kijelentette a kamerába, ha a férjének eszébe jutna még egyszer, hogy dolgozni akar, saját kezűleg töri el a lábát. Szegény polgármester úgy érezte magát, mint egy hülye. Pénzt, energiát, talpalást ölt bele, hogy a választóinak rosszabb legyen...
lehet, hogy nem segélynek kell nevezni, de azokra a családtámogatásokra gondolok, amit alanyi jogon kapnak a rossz helyzetben lévők, és független pl. a munkaviszonytól....
Nem tudok utánan ézni, de kiváncsi lennék,- segélyezett és rokkantnyugdíjas létszámban hogyan állunk Eu-ban? és a sekélyezés mértéke vajon mennyire alacson y /magas ?
Csak itt az a bibi, hogy nálunk sokkal kevesebben fizetnek TB-t
Vagy kevésbé eufémisztikusan: nálunk több százezerrel kevesebb a foglalkoztatott, nálunk a foglalkoztatottság egész Európában csaknem a legalacsonyabb, s fura mód éppen az utóbbi 6 évben semmit sem nőtt.
Emlékeztetlek, hogy az eredeti téma az volt, hogy bopat kolléga követendő mintaként hozta fel az egy hónapja működő cseh vizit/napidíj rendszer "sikeres" bevezetését, ami nominálisan ugyanakkora terhelést jelent, mint nálunk. Ennek árnyalására bátorkodtam utalni arra, hogy ugyanakkora plusz terhelés nyilván más értelmezést kap egy olyan országban, ahol a TB járulékok nagysága jóval kisebb a mienkénél.
Nem a klasszikus inkasszóra gondolok. Az eredmény viszont ugyanaz. Be vagyok jelentkezve egy orvosnál. Ő kap értem fejpénzt, anélkül, hogy valamit is csinálna. Ha elmehyek hozzá akkor kivizsgál, erről evidenciát vezet. Hónap végén elektronikusan és papíron is elküldi ezeket a tételeket az egyes biztosítók felé. Azok majd valamikor megtérítik az orvosnak. Na ezt nevezem én itt úgy leemeli az eü-s számlámról a pénzt. Az árak az egyes tételekhez az eü.minisztérium adja ki. Én mint egyszerű polgár viszont nem látom, hogy miért mit, mennyit. Hasonló képpen működik a patika és összes eü szolgaltatónál.
Ami a 100 koronás díjat illeti, azt mindig kihasználom. Azaz percre pontosan lefoglalom, szól a nővérke és már bent is vagyok. Nekem is ez a legfontosabb, nincs időm hogy üldögéljek órák hosszat egy apróság miatt, vagy akármi miatt. Ez a kiegészító pótlék hol köthető? A Doveránál vagyunk, ott nem is hallottam erről.