Sörfőzőknek valamivel nagyobb szabadságot adnak a jogszabályok: A szőlőbor mintájára adómentes a természetes személy által évenként és háztartásonként 1000 litert meg nem haladó mennyiségű sör előállítása, amennyiben azt kizárólag az előállító, illetve családtagjai és vendégei fogyasztják el. Az értékesítés az adómentesen előállított sör esetében nem megengedett.Baj csak az hogy a szabályban nincs meghatározva vendég fogalma.Jövedéki fórumon tedd föl a kérdést.
Talán az járható út lehet, hogy csak a kajáért kérsz pénzt, (nyilván többet ) a sörre meg a vendégeid. Ha jól emlékszem, a vendégek ihatnak a sörből. Amúgy házi sört árulni úgy tudom, elég macerás, főzdével kell együttműködni.
Talán meglehetne próbálni vanília kivonatot búza sörhöz adagolni kísérletképen .Vaníliát én inkább egy csokoládé, kávé ,kókusz ,stouthoz gondolnám.Valószínűleg 2-3 rúd kell hogy érződjön. Főerjedés után,hogy az aroma ne vesszen.
sziasztok olyan kerdesem lenne hogy.Kitalaltam hogy vanillias buzasort szeretnek csinalni.Lattam hogy a vanillia rudakat vodkas tinkturaval csinaljak.Kerdesem az lenne hogy 23 liter sorbe mennyi vanillia rudat celszeru beleteni.Illetve elsodlegesbe vagy masodlagosba kell beletenni?Ha valaki csinalt mar mennyire jo kombinacio ez ?
Indul sütőtök szezon csak kicsit másképp ,Pale Ale maláta bázisnak és hozzá az alábbiak : speciál B, biscuit (melanoidin),cara munich valamint 1-1.5kg sült tök . Komlónak centinentál és hersbruckkel . Forralás végén egy része kap karácsonyi fűszereket/mézes kalácshoz valókat/.Élesztő még kérdés angol vagy T58 . Ha valaki készített hasonlót vagy gondolkodik karácsonyi különlegességben írja meg.
Inkább szóda keg-ben gondolkodnék,könnyebb a tisztítása , hűtése,stb.CO palackra,van inkább szükséged mint patronra.Carbonizálást is meg tudod oldani a palackról.You Tube a barátunk /KEGERATOR ,Ball Lock/ néven érdemes keresgélni.
A cefrézésnél elég egy pihenőt tartani 67-68 fokon, amíg jódnormál nem lesz. Cefrézéskor a malátához 20 liter vizet keverj, másláshoz 16 liter vizet használj.
Amerikai recept, át kell számítani metrikus mértékegységekre:
1lb=0.45 kg
1oz=28 g
DL=nem tudom miféle mértékegység, de nagyot nem tévedhetünk ha ezt is 28 grammnak vesszük
1 gallon=3,8 liter
-kétféle malátát használ, az egyikből 12lb, a másikból 1lb vagyis 5,4 kg + 0,45 kg,
-négyféle komlót használ, az első 1oz=28 g 60 percig főzi, a másodikat 1oz=28 g 30 percnél teszi bele, a harmadikat 0,5DL az utolsó 10 percben teszi bele és a negyediknek 0,5DL szárazkomlózást csinál, vagyis az erjesztőtartályba szórja bele.
-élesztőt Amerikai Ale Wyeast 1056-ost használ, nem írja hogy mennyit, de gondolom egy tasakkal,
-5,5 gallon vagyis 21 liter vízben cefrézi, máslást nem ír (ez pocséklás) és azt állítja hogy 75%-os a kihozatal,
-7 napig erjeszti, majd gondolom lefejti és másolagos erjesztés újabb 5 napig
-végül azt írja, hogy a keserűség mértéke Tinseth ami nem tudom mit jelent de valami állati keserű lehet.
OG= a lehűtés utáni, erjesztés előtti sörlé fajsúlya FG= az erjesztés utáni sörlé fajsúlya IBU= a keserűség mértéke. Az IBU 0-100-ig van, a 67 erősen keserűnek számít. SRM= a kész sör színe. A 8-as érték egy világos sörszín. ABV= a sör alkoholtartalma térfogatszázalékban
A törkölyt én a komposztra dobom, panelben gondolom lehúzzák a klotyón, vagy ha van ismerős aki tyúkot tart oda lehet neki adni (egy-két napig, mert utána megsavanyodik)
Kisebb edényben lehet főzni, de ugyanannyi idő és macera van vele mint a nagyobb mennyiséggel.
A sörös petpalack a legegyszerűbb, én üvegbe nem próbáltam.
Én búzasört szoktam főzni, a jól bevált receptem szerint:
2,5 kg árpamaláta
1,5 kg búzamaláta
ezekből fél kg-t kiveszek, egy alumíniumlábosban kevergetve barnára megpirítom gáztűzhelyen, majd visszateszem a többihez és az egészet megroppantom.
Így lesz 20-22 liter sörlé, ezt egy 25 literes ballonban erjesztem.
De nem muszáj búzát tenni bele, lehet főzni 4kg árpamalátából is. Sőt egyszer kukoricadarát tettem bele a búza helyett, ez kukoricasör lett.
Tudok főzni akár 30 liter sört is 4 kg malátából, ekkor sörfőzéskor beleteszek egy kg cukrot. Így már nem felel meg a német tisztasági törvénynek, de nem vagyunk németek. A belgák minden vacakot gyümölcsöt, fűszert is tesznek a sörükbe. Ezt már ellenzem, de egy kis cukor nem rontja el a sört. Szárazabb lesz tőle, de nekem ízlik és ez a lényeg.
Köszönöm szépen a részletes választ! Akkor megnyugodtam, nem fognak meglincselni a szomszédok. :) A törköllyel mit kezdjek? Kuka? A tűzhelyproblémára megoldás, ha egy alkalommal csak 10 l sörlevet készítek? 16 üvegnyi kész sör talán lenne annyiból is. Nem tudom hogy ha a két nagy főzőfelület max. teljesítménnyel megy, azt kibírja - e a villamos hálózat. (túláram miatt leold - e a kisautomata) Olvastam hogy előfordul üvegszétrobbanás a szén-dioxid miatt. Szerencsésebb a PET palackos megoldás? Valahol olvastam, hogy 5-6 bar nyomást is kibírnak. És még egy utolsó kérdés: milyen sört ajánlanál kezdetnek?
-balling fokoló mérőhengerrel: drága dolog, volt itthon borfokoláshoz, eleinte méregettem a fokokat, de már nem érdekel. Ha érzésre jó a sör nekem megfelel.
-refraktométer: semmire sem jó
- jód: eleinte csináltam jódpróbát, de mindig sikeres volt, újabban ezt is hanyagolom.
Amit használok és kell:
-malátaroppantó (én készítem a malátát)
-egy 20 literes csapos fazék (ebben cefrézek, lehetne kicsit nagyobb is pl 25 liter)
-egy 30 literes fazék, ebben melegítem a másláshoz a vizet (ez volt először a sörfőző fazekam de többször kifutott a komlózásnál, ezért vettem egy 40 literest erre a célra)
-egy 40 literes fazék sörfőzésre
-merülőforraló, egy 800 wattosat vettem, de veszek mégegyet és akkor 1600 wattal segítek rá a forraláskor. Azt olvastam nem jó ha egy nagyteljesítményűt használunk mert nagyon forró és ráég a sörlé. Inkább két kisebb, nekem eddig nem égett rá semmi.
-10 méter rézcsőből spirálhűtő (húzós volt az ára 18000 Ft de jó mert gyorsan lehűti a sörlét)
-egy 26 centis tésztaszűrő, egy textilpelenka, ezzel szűröm ki a komlót
A sörfőzésnél a szagokkal nincs probléma, nincs semmi kellemetlen szag, inkább csak gőz.
A problémád ott lesz, hogy egy nagy fazekat nem tudsz felforralni a tűzhelyen mert kevés lesz a teljesítménye hozzá. De nem lehetetlen, olvass vissza a topikban krulis olvtárs is panelban főzte a sört sikerrel. Hogy ne egy nagy fazekat kelljen felforralni két kisebb fazékban főzte. Merülőforralóval is rá lehet segíteni a felforraláskor, én is így csinálom a gáztűzhelyen. Aztán amikor felforrt kiveszem a merülőforralót, már a gázláng is forrásban tudja tartani.
Hogy szettet venni érdemesebb, vagy egyenként összevásárolni? Ez egyéni dolog, nekem majdnem minden megvolt hozzá itthon. Egy nagy 40 literes fazekat kellett vennem a jófogáson (nem kell benne 40 litert főzni, de jó ha nagyobb a fazék mert nem fut ki a komlózásnál). Meg összevásároltam néhány felesleges dolgot amit azóta sem használok:
-100 db söröskupakot, de inkább pet palackba palackozok
-egy edény szélére tűzhető hőmérőt ami akadályoz a keverésnél, nem látom rendesen és a fedőt sem tudom miatta rátenni a fazékra. Sokkal jobb egy autós hőmérő aminek a zsinórját belelógatom a fazékba, nagy számokkal írja ki a hőfokot és a fedő alatt elfér a zsinórja.
-szűrőnek zsírfröccsenésgátló, ezt sem használom, nemrég tettem be fényképet a csapos fazekamról, ezzel is tökéletesen le tudom szűrni.
Segítséget szeretnék kérni: kipattant a fejemből az isteni szikra, hogy milyen jó lenne a saját sörömet inni, kísérletezgetni az ízekkel. Egy másfél szobás panelban lakom egyedül, így a hely és a lehetőségek adottak. Kérdéseim a következők lennének:
- A sörlé készítésekor terjengő illatokkal nem vívnám ki a szomszédok haragját? Van - e aki szintén panelben főzi a sört?
- A szomszédok miatt megfordult a fejemben a sűrítményből való sörkészítés. Kicsit nekem olyan mint a zacskós leves, azaz nem adja a főzés örömét, de vélemények/ellenvélemények érdekelnének.
- Kezdő kittel járok jobban vagy ha beszerzem a szükséges eszközöket egyenként?
Én is főztem egy Októberfest csomagból sört, nekem is túl keserűnek tünt. Igaz hogy 25 litert kellett volna főzni belőle, nekem meg csak 21 liter lett. Az én ízlésemhez túl van komlózva, azóta feleannyi komlóval főzőm a söröket.
Nem tapasztaltam, hogy az érleléssel csökkenne a keserűsége. Ezt már így kell meginni, max a pohárba töltéskor hígíthatod valami bolti sörrel.
wins akkor igy mar nem hiba a keseruseg? A lehutes gyors volt rez spiralal.Esetleg a keseruseg tovabbi erlelesel csillapodik valamit. palackozas utann meg csak 1 hetel vagyok
A búzasörök alig komlózottak, de az oktoberfest sör az nem búzasör meg amúgy is egy komlósabb sörfajta. Mellesleg láger fajta abban a kittben viszont valami ale élesztő van.