Keresés

Részletes keresés

Vik 23 Creative Commons License 2005.06.12 0 0 3439
Merle műveinek jó része történelmi regény, és nem negatív kicsengésű :-)))

Egyébként a Malevilről sem hiszem, hogy negatív kicsengésű lenne, sőt!
Előzmény: Törölt nick (3399)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.11 0 0 3438

Miért roncsolja a desztvíz a nyálkahártyát?

Miért jobb a C-vit. filmtabletta, mint az aszkorbinsav/Rutascorbin?

Sok C-vit.-tól lehet székrekedést kapni?

Előzmény: petike23 (3425)
Thulya Creative Commons License 2005.06.10 0 0 3437
A tavalyelőtti hazai rizstermelésről: http://www.agroinform.hu/magazin/magazin.php?c_id=8332

"Ha ezt úgy érted, hogy kevesebb életet kellene kioltani, akkor teljesen igazad van.
(feltéve, ha az állatot élőnek, a növényt élettelennek tekintjük.)"

Tök mindegy minek tekintem (bár élőnek), mert a hús előállításához is növény kell. (Most ne beszéljünk a halliszttápról, de visszaszaladva előbb-utóbb ott is a nvényekig jutunk.)

A kevesebb pusztítás alapértelmezésben valóban a kevesebb élet kioltása, de egyetértek, hogy idevetted a felhasznált vegyszereket, környezetszennyezést stb. is.
Előzmény: petike23 (3398)
petike23 Creative Commons License 2005.06.10 0 0 3436

"Te milyen szerepet játszol az újraélesztésben? :)"

A lábamat tartom az oxigénvezetéken. ;-)

De már le is telt a 10 perc; otthon meg már fellőtték a pizsamát; jó éjt fórum, jó éjt Kyu, és jó éjt annak, aki még a neten lóg.. ! ;-)

Előzmény: sin x (3435)
sin x Creative Commons License 2005.06.10 0 0 3435
Te milyen szerepet játszol az újraélesztésben? :)
Előzmény: petike23 (3434)
petike23 Creative Commons License 2005.06.10 0 0 3434

"Te ilyenkor is bennt vagy még??"

Hát nem írtam, hogy a behozott fanatikust élesztjük újra..? :)

"(A klórház jó kis elírás volt. :))"

Klórház, belgyó, fül-orr-gigász, a jóságos mérnök-szivemet a pokolra viszi ez a sote.. :))

Előzmény: sin x (3431)
petike23 Creative Commons License 2005.06.10 0 0 3433

"És mi a helyzet az olajos magvakkal: mandula, dió, mogyoró stb.
Ezek nagy kalciumtartalma sem szívődik fel a tudomány szerint hatékonyan??"

Ne keverd a vassal; a (növényi) vas, ami rosszul szívódik fel.

A kálcium jól felszívódik, csak kevés van benne a növényekben. A növényekben főleg kálium van.

Mennyi a szervezet napi (átlagos) kálicumszükséglete ?

1000-1500 mg.

Mennyi a dióbél kálciumtartalma  ? (annak a legmagasabb, asszem)

200 mg /100g

Mennyi dióbelet kellene enni naponta ?

0.5 - 0.75 kilogramm.

"Mára nincs több kérdésem."

Ezek után remélem is. ;-)))

Előzmény: Törölt nick (3432)
sin x Creative Commons License 2005.06.10 0 0 3431
Te ilyenkor is bennt vagy még??
(A klórház jó kis elírás volt. :))
Előzmény: petike23 (3430)
petike23 Creative Commons License 2005.06.10 0 0 3430

"Ezt milyen forrás alapján írod?"

Saját kútfő.. hoztak már be a klórházba többféle hiánybetegség (átfedő) tüneteit produkáló fanatikus vegánt.

Még egy kis idézet a MedicInfo -ról (pedig itt aztán van természetgyógyászat is..)

Az alternatív táplálkozási formák legnagyobb és legismertebb csoportja a vegetáriánus (vagy vegetárius) táplálkozás, mely hazánkban is egyre népszerűbb, s érdekes módon a fiatalok körében is egyre inkább terjed. A fiatal szülők azonban sokszor nem tudják, hogy ha kisgyermeküket is csak növényi eredetű ételekkel táplálják, nagy hibát követnek el, ugyanis a gyermek kiegyensúlyozott fejlődése károsodhat.

(...)

A tápanyaghiány kialakulásának okaira magyarázatul lássunk néhány példát:

A vashiány
Növényi élelmiszerekből a vas rosszul szívódik fel: spenótból 1%, rizsből 1%, szójából 3-7%, húsból 37%

A kalciumhiány.
Oka, hogy a növényi élelmiszerek kalciumtartalma kicsi. Tej és tejtermékek fogyasztása nélkül nehéz a kalciumszükségletet fedezni.

B12-vitamin hiány.
A B12-vitamin csak állati eredetű élelmiszerekben található. (A világon csak kevés olyan növény él, amelyikben megtalálható ez a létfontosságú vitamin. Az egyik ilyen növény az Aloe.)

Előzmény: Jablko (3429)
Jablko Creative Commons License 2005.06.10 0 0 3429

a vegánok (főleg a termékeny korú nők) között  nem véletlenül gyakori a krónikus vashiány.

Ezt milyen forrás alapján írod?

Előzmény: petike23 (3420)
themuse Creative Commons License 2005.06.10 0 0 3428
Amúgy... nagyon csípem a társaságot, jót tesz ez a hangnem. :))
petike23 Creative Commons License 2005.06.10 0 0 3427
Jó hétvégét ! ;-)
Előzmény: Törölt nick (3426)
petike23 Creative Commons License 2005.06.10 0 0 3425

"Az idegméreg-definíciód stimmel, csak sztem nem csupán nevezett eljárásokkal, hanem az említett tápszerekkel, böjttel, bélmosással és deszt. vízkúrával is csökkenthető a mennyisége a szervezetből."

Idegmérgeknél nincs időd böjtölni, meg desztvízkúrát csinálni, vagy meghalsz rövid időn belül (percek) vagy túléled.

Hagyd a csudába az "idegméreg" szót, bár hátborzongatóan hangzik, de nem a Te asztalod.

Péntek este van :), hadd segítsek: Te a mindennapi életben szervezetbe bevitt szervezetidegen anyagok (növényvédőszerek, vegyszerek, tartósítók, stb.) kiürítését szeretnéd elősegíteni a kúráiddal.

Stimmt ? :)

(látod, nem vettem a szivemre a sündisznót :)

"De tudom, ez megint alternatív vélemény, melyet még senki sem igazolt, de nem is próbálta soha még, mivel senki nem értette meg a jelentőségét..."

Mármint: rajtad kívül..? ;-)))

A böjt (majdnem bojtot írtam :) hasznos lehet. Pont.

Bélmosásra egy egészséges embernek nincs szüksége.

Desztvízzel meg felborítod a szervezeted ionegyensúlyát, és roncsolod a nyálkahártyát..

Előzmény: Törölt nick (3424)
petike23 Creative Commons License 2005.06.10 0 0 3423

"Igen, csakhogy a Reformkonyha c. könyvben Vadnai Zsolt megpróbálta igazolni azt"

igen, csakhogy a Reformkonyha c. könyvben lévő Vadnai Zsolt íráson kívűl ezt mindenki máshogy látja. :)

De ez megint ollllyan egyszerű dolog: szemikvantitatív vékonyrétegkromatográfiával egy pillanat alatt megállapítható, hogy miből mennyi.

"A felépítő tápszerek szerintem: "

Szerintem:

- fehérjék (~aminósavak)

- szénhidrátok (egyszerűek és összetettek)

- zsírok, olajok

- vitaminok

- makro-, és mikroelemek

- rostok

Ezek mind kellenek a szervezet egészséges működéséhez.

"Hát a méreganyagokat (melyeket én idegméregnek is szoktam nevezni)."

Def.: idegméreg: az idegrendszer működését már kis mennyiségben súlyosan megzavaró anyag.

Hatását specifikus (pl. PANPAL) szemispecifikus (pl. atropin) és aspecifikus (pl. aktív szén) ellenanyagokkal lehet csökkenteni.

Ebbe ne kontárkodjunk bele a zöldségekkel..

Előzmény: Törölt nick (3422)
petike23 Creative Commons License 2005.06.10 0 0 3421

"Gabonaminták fehérjetartalmának meghatározása Kjeldahl-eljárássak; a feltárás optimalizálása"

Technikusi szakdolgozat, PLVSZKI - Országos Mérésügyi Hivatal, 1995 - én követtem el. ;-)

Előzmény: Törölt nick (3419)
petike23 Creative Commons License 2005.06.10 0 0 3420

"Ha ez igaz volna, "

Zorro,

ezen nincs mit vitatkozni, ez tény. Mérhető, számolható.

"akkor a vegánok nagy bajban volnának."

a vegánok (főleg a termékeny korú nők) között  nem véletlenül gyakori a krónikus vashiány.

Vastartalmú pezsgőtablettával kiküszöbölhető.

"Gabonánál és olajos magvaknál nem is olyan nagy a különbség (teljes búza 14,4g fehérjét tartalmaz 100g-ban, ha jól emlékszem)."

Emlékszel ?

Teljes értékű - nem teljes értékű fehérjék, eszenciális aminósavak témája.

"Zöldségnél és gyümölcsnél valóban sokkal nagyobb, de azok nem is felépítő tápszerek, hanem kiküszöbölőek."

Zöldség és gyümölcs IS kell. (vitamin, rost, nyomelem).

Mit küszöbölnek ki szerinted ? :)

Előzmény: Törölt nick (3419)
petike23 Creative Commons License 2005.06.10 0 0 3418

"És a zöld salátafélékben is nagy mennyiség van, sőt a gyermekláncfűben is. Persze tudom, a növényi vas a tudomány szerint rosszabb hatásfokkal hasznosul. De ki bizonyította ezt?"

A tudomány.

Miért, ki bizonyította az ellenkezőjét..? :)

Egyébként elég egyszerű a bizonyítás: standardizált patkánytenyészet (vagy egér) kell hozzá, az egyiket így, a másikat úgy táplálod, majd leölöd őket, eltávolítod a teljes tápcsatornát, és 6N KOH-ban feltárod.

A szervezet vastartalma AAS-el a kezelt (szűrt, stb.) oldatból pontosan meghatározható.

(ezt most véletlenül onnan tudom, hogy az egyik kollégám a KKKI-ban mért ilyet..)

A növényi vas, ráadásul ha fitin van mellette nagyon nehezen (<10%) szívódik fel/hasznosul.

"Ennél remélem, hogy nem rám gondoltál, mivel "

Jaj, Zozo, nem csak állandóan Te jársz az eszemben..! :-))

Nem rád gondoltam.

"De az ugye szerinted sem tartozik a legendák közé, hogy egységnyi területen 10x több növény termeszthető, mint amennyi hús nyerhető adott területen megtermelt takarmány hasznosításával?"

Csakhogy egy egység (kiló? köbméter? darab) növény tápértéke nem egyenlő egy egység hús tápértékével.

(én meg amúgy sem eszem lucernát..)

Előzmény: Törölt nick (3415)
petike23 Creative Commons License 2005.06.10 0 0 3417

"Hát, ha te egy sünhöz hasonlítod magad, az mindenesetre árulkodik valamiről..."

:-))

A sündisznó az egyik kedvenc állatom. Ld. itt (bár most valamiért nem látszanak a feltöltött képek..)

"Akkor hol is van az a tegnap emlegetett "megértem a vegákat", ha az alaptermészeted ellentmond ennek??"

1.) én nem vagyok sündisznó;

2.) a sündisznók aranyos, és szeretnivaló állatok :)

Előzmény: Törölt nick (3416)
petike23 Creative Commons License 2005.06.10 0 0 3414

"És te a vitamintablettáiddal úgy gondolod, meg tudnád óvni magad a skorbuttól?"

Mivel: a skorbut oka a C vitamin hiánya, ezért úgy gondolom, hogy igen. :)

(egyébként van is otthon egy 250g-os doboz L-Aszkorbinsav; ez 10 évre elég. :)

"Igaza van Jablkonak is, a mandula/mogyoró/kókuszreszelék/dió is jöhet. "

hehe, ezek is pont vannak otthon.. :) Mondjuk nem túlélni vettem őket, csak nassolni.

Előzmény: Törölt nick (3412)
petike23 Creative Commons License 2005.06.10 0 0 3413

Kedves Zoro,

ez nagyon szép dolog, de ebben csak Te hiszel, én nem; ezért rám nincs hatással.

Én lerohanom a zsákmányt, legyilkolom, és felfalom, mint ez itt ni;

Előzmény: Törölt nick (3411)
petike23 Creative Commons License 2005.06.10 0 0 3410

fekényeket = fekélyeket

(Thulya, neked meg nem direkt lett nagyobb betűtipussal..)

Előzmény: petike23 (3409)
petike23 Creative Commons License 2005.06.10 0 0 3409

"Nem, inkább hidegen sajtolt olajat + (melegen sajtolt) étolajat (tovább eláll) és virágport/propoliszt/méhpempőt."

A pempő jó, mást úgysem tudsz megrágni, ha a skorbuttól kihullanak a fogaid (mellesleg a szájban lévő skorbutos fekényeket is piszkosul csípni fogja a [hypoozmotikus] desztvíz. :)

De ha már desztvizet akarsz, akkor egyszerűbb egy fával fűthető desztilláló. Azzal bármilyen szennyvízből csinálhatsz desztvizet.

Előzmény: Törölt nick (3406)
sin x Creative Commons License 2005.06.10 0 0 3408
A kislányom más tészta. Érte valszeg mindenre/bármire képes lennék.
De a magam részéről inkább legelnék füvet, mint hogy lovat egyek.
(Egy lovakkal kapcsolatos jelenet vezetett engem spec. a vegaságra.)
Előzmény: petike23 (3403)
Jablko Creative Commons License 2005.06.10 0 0 3407

Én egy-két zsák mandulát és diót vennék. Na jó, tényleg hanyagoljuk ezt a témát. :)

Előzmény: Törölt nick (3406)
Jablko Creative Commons License 2005.06.10 0 0 3405

Tényleg elég nagy hülyeség ez a téma. Bocs.

(részemről inkább hősiesen meghalok - vagy elmegyek az erdőbe kaja után, na persze télen ez egy kicsit macerás lenne... :) )

Előzmény: petike23 (3404)
petike23 Creative Commons License 2005.06.10 0 0 3404

"Én azon gondolkoztam, hogy miért is kellene (ló)húst enni, ha nem lenne más? Azzal előbbre lennék? "

Nem halnál éhen.

"A szervezetemnek adnék szükséges dolgokat? "

Aminósavak.

Azok nélkül nem élsz meg..

Előzmény: Jablko (3402)
petike23 Creative Commons License 2005.06.10 0 0 3403

Drága Kyu,

ezt nem úgy kell felfogni, hogy most akkor Neked kell a lovat levágni (megteszem én :), hanem ha a kislányod sír az éhségtől, de nincs kaja, és Petike23 hoz egy nagy tál fasírtot, akkor mit csinálsz ? ;-)

Előzmény: sin x (3400)
Jablko Creative Commons License 2005.06.10 0 0 3402

Én azon gondolkoztam, hogy miért is kellene (ló)húst enni, ha nem lenne más? Azzal előbbre lennék? A szervezetemnek adnék szükséges dolgokat? Vagy csak hogy legyen valami a hasamban? :( Brrr.

Előzmény: sin x (3400)
Jablko Creative Commons License 2005.06.10 0 0 3401

általad annyira imádott esszénusok

???

a tej káros volta még nem bizonyított

Kis mennyiségben biztos nem káros (kivéve, aki allergiás rá). De én maradok inkább a növényeknél. A tej nem felnőtt embernek való (szvsz). Egészen múlt év szeptemberig nagyon szenvedtem pl. a tüszős mandulagyulladástól. Az életmódváltás után egyszer sem bukkant fel. Nekem ez a táplálkozás tökéletesen megfelel. (hogy a tej okozott-e konkrétan nálam valamit, azt nem tudom)

Előzmény: Törölt nick (3397)
sin x Creative Commons License 2005.06.10 0 0 3400
Nnna. Ez azért már -nálam- a kannibalizmushoz közelít. Én legalábbis kb. akkor ennék lovat, mikor embert. Sőt. Embert előbb.
Lovat levágni... (Persze, én tehenet sem vágnék, sőtpláne semmi egyebet.)
Előzmény: petike23 (3396)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!