A tavalyelőtti hazai rizstermelésről: http://www.agroinform.hu/magazin/magazin.php?c_id=8332
"Ha ezt úgy érted, hogy kevesebb életet kellene kioltani, akkor teljesen igazad van. (feltéve, ha az állatot élőnek, a növényt élettelennek tekintjük.)"
Tök mindegy minek tekintem (bár élőnek), mert a hús előállításához is növény kell. (Most ne beszéljünk a halliszttápról, de visszaszaladva előbb-utóbb ott is a nvényekig jutunk.)
A kevesebb pusztítás alapértelmezésben valóban a kevesebb élet kioltása, de egyetértek, hogy idevetted a felhasznált vegyszereket, környezetszennyezést stb. is.
Saját kútfő.. hoztak már be a klórházba többféle hiánybetegség (átfedő) tüneteit produkáló fanatikus vegánt.
Még egy kis idézet a MedicInfo -ról (pedig itt aztán van természetgyógyászat is..)
Az alternatív táplálkozási formák legnagyobb és legismertebb csoportja a vegetáriánus (vagy vegetárius) táplálkozás, mely hazánkban is egyre népszerűbb, s érdekes módon a fiatalok körében is egyre inkább terjed. A fiatal szülők azonban sokszor nem tudják, hogy ha kisgyermeküket is csak növényi eredetű ételekkel táplálják, nagy hibát követnek el, ugyanis a gyermek kiegyensúlyozott fejlődése károsodhat.
(...)
A tápanyaghiány kialakulásának okaira magyarázatul lássunk néhány példát:
A vashiány Növényi élelmiszerekből a vas rosszul szívódik fel: spenótból 1%, rizsből 1%, szójából 3-7%, húsból 37%
A kalciumhiány. Oka, hogy a növényi élelmiszerek kalciumtartalma kicsi. Tej és tejtermékek fogyasztása nélkül nehéz a kalciumszükségletet fedezni.
B12-vitamin hiány. A B12-vitamin csak állati eredetű élelmiszerekben található. (A világon csak kevés olyan növény él, amelyikben megtalálható ez a létfontosságú vitamin. Az egyik ilyen növény az Aloe.)
"Az idegméreg-definíciód stimmel, csak sztem nem csupán nevezett eljárásokkal, hanem az említett tápszerekkel, böjttel, bélmosással és deszt. vízkúrával is csökkenthető a mennyisége a szervezetből."
Idegmérgeknél nincs időd böjtölni, meg desztvízkúrát csinálni, vagy meghalsz rövid időn belül (percek) vagy túléled.
Hagyd a csudába az "idegméreg" szót, bár hátborzongatóan hangzik, de nem a Te asztalod.
Péntek este van :), hadd segítsek: Te a mindennapi életben szervezetbe bevitt szervezetidegen anyagok (növényvédőszerek, vegyszerek, tartósítók, stb.) kiürítését szeretnéd elősegíteni a kúráiddal.
Stimmt ? :)
(látod, nem vettem a szivemre a sündisznót :)
"De tudom, ez megint alternatív vélemény, melyet még senki sem igazolt, de nem is próbálta soha még, mivel senki nem értette meg a jelentőségét..."
Mármint: rajtad kívül..? ;-)))
A böjt (majdnem bojtot írtam :) hasznos lehet. Pont.
Bélmosásra egy egészséges embernek nincs szüksége.
Desztvízzel meg felborítod a szervezeted ionegyensúlyát, és roncsolod a nyálkahártyát..
"És a zöld salátafélékben is nagy mennyiség van, sőt a gyermekláncfűben is. Persze tudom, a növényi vas a tudomány szerint rosszabb hatásfokkal hasznosul. De ki bizonyította ezt?"
A tudomány.
Miért, ki bizonyította az ellenkezőjét..? :)
Egyébként elég egyszerű a bizonyítás: standardizált patkánytenyészet (vagy egér) kell hozzá, az egyiket így, a másikat úgy táplálod, majd leölöd őket, eltávolítod a teljes tápcsatornát, és 6N KOH-ban feltárod.
A szervezet vastartalma AAS-el a kezelt (szűrt, stb.) oldatból pontosan meghatározható.
(ezt most véletlenül onnan tudom, hogy az egyik kollégám a KKKI-ban mért ilyet..)
A növényi vas, ráadásul ha fitin van mellette nagyon nehezen (<10%) szívódik fel/hasznosul.
"Ennél remélem, hogy nem rám gondoltál, mivel "
Jaj, Zozo, nem csak állandóan Te jársz az eszemben..! :-))
Nem rád gondoltam.
"De az ugye szerinted sem tartozik a legendák közé, hogy egységnyi területen 10x több növény termeszthető, mint amennyi hús nyerhető adott területen megtermelt takarmány hasznosításával?"
Csakhogy egy egység (kiló? köbméter? darab) növény tápértéke nem egyenlő egy egység hús tápértékével.
"Nem, inkább hidegen sajtolt olajat + (melegen sajtolt) étolajat (tovább eláll) és virágport/propoliszt/méhpempőt."
A pempő jó, mást úgysem tudsz megrágni, ha a skorbuttól kihullanak a fogaid (mellesleg a szájban lévő skorbutos fekényeket is piszkosul csípni fogja a [hypoozmotikus] desztvíz. :)
De ha már desztvizet akarsz, akkor egyszerűbb egy fával fűthető desztilláló. Azzal bármilyen szennyvízből csinálhatsz desztvizet.
A kislányom más tészta. Érte valszeg mindenre/bármire képes lennék. De a magam részéről inkább legelnék füvet, mint hogy lovat egyek. (Egy lovakkal kapcsolatos jelenet vezetett engem spec. a vegaságra.)
ezt nem úgy kell felfogni, hogy most akkor Neked kell a lovat levágni (megteszem én :), hanem ha a kislányod sír az éhségtől, de nincs kaja, és Petike23 hoz egy nagy tál fasírtot, akkor mit csinálsz ? ;-)
Én azon gondolkoztam, hogy miért is kellene (ló)húst enni, ha nem lenne más? Azzal előbbre lennék? A szervezetemnek adnék szükséges dolgokat? Vagy csak hogy legyen valami a hasamban? :( Brrr.
Kis mennyiségben biztos nem káros (kivéve, aki allergiás rá). De én maradok inkább a növényeknél. A tej nem felnőtt embernek való (szvsz). Egészen múlt év szeptemberig nagyon szenvedtem pl. a tüszős mandulagyulladástól. Az életmódváltás után egyszer sem bukkant fel. Nekem ez a táplálkozás tökéletesen megfelel. (hogy a tej okozott-e konkrétan nálam valamit, azt nem tudom)
Nnna. Ez azért már -nálam- a kannibalizmushoz közelít. Én legalábbis kb. akkor ennék lovat, mikor embert. Sőt. Embert előbb. Lovat levágni... (Persze, én tehenet sem vágnék, sőtpláne semmi egyebet.)