Ez többtényezős. Van egy viszonylag csekély érzékenység-romlás a teljes tartományban, ez időfüggvényes, egy viszonylag csekély linearitás-romlás, szintén időfüggvényes, erre szuperponálódik a "sokk-hatások" erodáló hatása (leginkább a tartományok szélén a "nyuszi füle lekonyul"). A jól kézbentartott gyártás esetén az öregedés sebessége elég kis hibaszázalékkal azonos. De nincsen rózsa tövis nélkül, nincsen rács hiba nélkül (legalább is akkoriban), a diszlokációs hibák, ponthibák, a különböző szennyező atomok különbözőképp szerepelnek időzített bombaként...annak ellenére, hogy a számuk a Se-atomokhoz képest igen csekély
Miért nem teszteled le őket akár egy külső fénymérővel, vagy ha olyanod nincs, akkor egy digitális géppel, amelyik kiírja a záridő/blende párost? Ezt az értéket utána összevetheted a szelénes fénymérő által mutatott értékekkel. Érdemes több mérést is végezni, mert pl. az én szelénes Gossen-em nem lineárisan "csal".
Ha már szóba kerültek a szelénes fénymérők, feltennék egy kérdést.
Adott két öreg masina a hatvanas évek elejéről, egyforma Gossen fénymérővel.
Ahogy néztem ugyanazt az értéket mutatják egyszerre próbálgatva a masinákat.
Mennyire valószínű ezek alapján, hogy jó értéket mutatnak?
Tudom, van esély arra is, hogy hasonló mértékben fáradtak el, és adták meg magukat, de a gépek nem egy helyről származnak, és a tárolási körülményeik se voltak hasonlóak.
Ha valakit érdekel valami ezek közül, mail public.
Bocs az utolsó két off-ért. Ezeknek nincs tokja.
A Momikon jelen állapotában nem alkalmas fényképezésre... a zár csak némi segítséggel fut le.
A többi használható.
Legjobb valami csere volna (leitz v. zeiss nagylátó kereső, csak! cirill feliraros korai kiev, M39 Zenit-hez jupi-9, esetleg fa doboz gép), de kp-től sem zárkózom el.
50-es kulso keresot keresek :) a vakupapucsom szamara.
Koszonom.
(Akadna egy szep, am nemileg bezsirozando Jupiter-9-em, ez szep, jo leica menetes Jupiter 11-re megbeszeles alapjan reszemrol becserelheto/beszamithato).
urak, szigeteles cserehez honnan lehetne szivacsot szerezni? leginkabb olyat amin van ragaszto. mondjuk jo lenne itthon nem 2 honap alatt csajnizbol...
Végül is ami tetszik benne, hogy egy mechanikai "anomália". Telis-tele a "csakazértismegmutatomilyentmiistudunk készíteni" megoldásokkal, de el kell ismernem, jól összerakott darab.