Az igazi csodagyerek az, aki alkot ennyi idősen (pl. Mozart). Ha ezek közül a virgatörpék közül bármelyik kiadta volna a saját számaival a lemezét 12 évesen, az lenne nagy truváj, az valóban csoda. Így viszont csak mutatvány.
Nem minden esetben van így, szerencsére. Babik is később kezdett gitározni, és David Reinhardt sem volt csodagyerek, most mégis milyen jól játszik. Django-ról nem is beszélve, akinek ugye a kórházi tartózkodás alatt kellett újra megtanulnia gitározni, ráadáásul két ujjal, és egész jól sikerült. :) Korán kell elkezdeni zenét tanulni, de nem "gyorsanjátszórobotot" kell képezni, hanem zenészt. Gyorsan játszani meg lehet tanulni akkor is, amikor már gondolkodni is tudsz, nem csak patterneket rakosgatni egymásra. Ismerek egy pár villámgyors kezű zenészt (nem romák), akik ötéves korukban még vidáman homokvárat építettek a játszótéren.
Ertem amit irsz - ugyanakkor azt is tudom, hogy a mufaj amit imadunk, talan nem is létezne, ha nem 4-5 eves kortol kinoztak volna gyerekeket, hogy elerjek a virtuozitast - s ez alap.
Én nem a Gatlif-filmről beszélek, hanem a valóságról. Ismeretségi körömben is van "csodagyerek"-ként indult ember, meg hallottam mesélni néhányat, felnőttként. Ugyanazt mondták. Volt ahol hiányzott a pofon, de gyerekkora egynek sem volt. És ettől nem tudok elvonatkoztatni, amikor egy ilyen kis szerencsétlen robotot nézek.
Ezek szegények zömmel inkább kis gépek, akiket betanítottak jól. Természetesen tehetségesek (anélkül nem lehetne betanítani), de ez a fajta "produkció" többet árt, mint használ. Tudom, a népek szeretik, de én meg nem tudok elvonatkoztatni a pedagógiai oldaltól (szakmai ártalom). Ráadásul ismerem a hátterét a "csodagyerekségek" zömének: általában a pofonok völgyében vezet az út. Inkább mennének ki bicajozni, lehet, hogy nem lenne belőlük drogos vagy alkoholista roncs húszéves korukra.
Azok. Manuális zsonglőrködés. Hatásos, és nyilván jó alap is lehet akár, látva Bireli útját (Jimmyről már nem vagyok meggyőződve, hogy nem maradt meg ezen a szinten, max gyorsabb lett). Meg persze, én sem tudok így játszani. De attól még nem szeretem az ilyesmit.
Mindenki odavan a Latcho Dromokert, remelem ez is egy jo peldany. Telefonon hallottam, plusz a djangbookos faszinak van rola egy videoja - mert tole vette az eredeti gazda, ott is igen jol szol.
Percenkent nezem hogy hol tart a Fedexxel :-) Holnap probalunk, remelem meggyun.