Szőlőként van nyilvántartva. A hiány lehet, hogy több, mint 25 %, de ha kell, kérek telepítési engedélyt. (Meg persze, ha meg tudom szerezni, és ha megtudom, hogy ki a hegybíró...)
Az 1000 tökéhez neked is telepítési engedély kell (amennyiben a szomszéd szölö"ültevénye" szölö müvelési ágúként van nyilvántartva, és kisebb a hiány, mint 25 %, abban az esetben nem kell hozzá telepítési engedély, minden más esetben igen), ill. be kell jelentkezned a hegybíródhoz etc....úgyhogy én a helyedben megmaradnék a 499 tökében (legfeljebb 2X1 m-es térállás mellett) maximalizált ültetvénynél.
Ez jó! Megy lefelé a szomszéd telek ára. :-) Szőlő van rajta, de nem akarják gondozni... Én meg annyit nem akarok érte adni, amennyiért árulják. Közel 1000 tőkés ültetvényt tudnék oda telepíteni.
A szőlő ki tud magától is pusztulni,mert élőlény! Az ősöreg tőkéim 70%-a már kipusztult.Akkor most saját költségemen köteles vagyok újra telepíteni? Semmire való szedett-vedett vegyes felvágott.
Fordítva: ha ki is vonatod, de a müvelési ág szölö, akkor továbbra is szölöként kell müvelned egészen addig, amíg hivatalosan nem kérvényezed, hogy kivághasd. A mi hegybírónknak sok gondja van az ilyen területekkel, mert a tulajok nem értik, miért "vegzálja" öket a hegybíró... Mondom, a hegybíró fogja tudni megmondani, mi a teendöd.
Rendben, megpróbálom a hegybirot, de még pár gondolat ill. kérdés, hátha valaki tud rá válaszolni :) : az, hogy szántó alreszleten van a szőlő, nincs jelentősége? Logikusan úgy gondoltam, azt simán ki lehet vágni.. kivonás: ahogy utanaolvastam ez a "termőföld végleges más célú hasznosítása" lenne, amit indokolni kell, ha jól értettem , választható indokok: hazepites vagy vmi állami beruházás miatt... ? Namost ugye itt egyik se játszik, szóval nem tudom mivel lehetne indokolni.. amúgy ha kivonatom,.akkor egyáltalán nem is lehet rajta szőlő? Illetve csak "csemege"?
Keresd a területileg illetékes hegybírót. Minden szőlő művelési ágú terület hozzá tartozik, még a nem borvidéki is. Ha nem tudo, ki az és hol érheted el, érdeklődj az illetékes földhivatalnál, nekik tudniuk kell, lévén munkakapcsolatban kell lenniük egymással. A kivágási szándékot be kell jelenteni, a kivágás tényét a hegybírónak szemlézni.
Kivonatni ki lehet, csak most már fizetni kell érte (két éveg lehetett a kisebb zártkerteket díjmentesen kivonatni). Viszont, ha nem vonatod ki, akkor mindenféleképp művelési kötelezettséged van, de ez fennáll akkor is, ha kivonatod, de nem vágod ki (hivatalosa, a hegybírónak jelentve). Ha a hegybíró arra jár és engedély nélküli kivágást tapasztal, eljárást indít ellened.
Sziasztok, kicsit talán off-olok, de nem igazan találtam megfelelő topikot..
Szóval nyaralót keresgelunk a Dunántúlon, találtunk egyet, ami jónak tűnik, jó rajta a ház, árban is kb elérhető lenne. Szőlős vidéken van, de nem kifejezetten szőlőbirtok. Elég nagy telek, 6e +m2, de elsősorban a ház miatt vennénk. Zártkert amúgy, nincs kivonva, és már nem is lehet ezeket kivonni úgy olvasgattam..
A területen tobb művelesi ág van, szántó, amin a nagyja szőlő van, szőlő és gazdasági épület, gyümölcsös és kert, ez utóbbi kettő gyakorlatilag erdő, fák vannak rajta.
Viszont mi szoleszkedni-boraszkodni nem akarunk, nem értünk hozza, ezért a szoloket megritkitanank.
Kérdésem az lenne,.hogy ehhez kell valami engedély, egyáltalán ki lehet vágni, vagy muvelni vagyok köteles? Továbbá abból nem lehet gond hogy a gyümölcsös nem művelési ágnak megfelelően van muvelve? Van pár gyümölcsfa, de a nagy része erdő, fenyo és akácos, esetleg át kéne minősíteni hasított területté? Vagy nem érdekes? Egyelőre csak gondolkodunk a dolgok , ezért gyűjtok infókat. Bocsi a szovegert, telefonról írok :)
Most kaptam meg a vesszőket a pécsi fajtagyűjtemènyből, de csak később szeretném hőkezelni, hűtőbe rakni, iskolázni stb. addig hogy érdemes tàrolni? Fóliazsákba hűvös fagymentes helyen elég?