Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

Lábasmáz Creative Commons License 2020.08.28 0 0 66292

Ez nem jelenti azt, hogy ott megáll, csak azt, hogy egyre kevésbé fog hűteni.

LM

Előzmény: bonccé (66278)
Lábasmáz Creative Commons License 2020.08.28 0 0 66291

Elvileg le kell neki (bár nagyon rossz hatásfokkal).

Ha a kívülről beszívott levegő hőmérsékletét annyival meg tudja emelni a klíma a kifújáshoz, hogy abba a klíma saját termelt hőjén kívül még a belső tér levegőjének hűtéséből származő energiát is bele tud préselni, akkor fog hűteni.

Más kérdés, hogy ez mondjuk 35 fokos kánikulában nem annyira egyszerű neki.

LM

Előzmény: GPS (66274)
Lábasmáz Creative Commons License 2020.08.28 0 0 66290

Fürdeni estefelé szoktam, lefekvés előtt. Addigra meg már van annyira hüsi, hogy a fürdőszobai szekrény elé félre tudom állítani a klímát, és szabad az út. :-)

LM

Előzmény: kanapekamred (66272)
GPS Creative Commons License 2020.08.27 0 0 66289

Úgy adódik, hogy töltéskor magasabb a feszültség, mint fogyasztáskor. 14,4V-ig töltődik, majd fogyasztáskor kb. 12,8V-ra visszaesik és onnan csökken

Ez mind igaz, csakhogy az a cirka 2,4 V-nyi feszültségkülönbség kémiai energiává (töltéssé) alakul át - tehát nem "vész el" - mert ha elveszne, az hőként kellene megjelenjen valahol - de nem jelenik meg.

Gondoljunk bele, hogy ha az a 2,4 V töltés-kisütés különbözet vesztesség lenne - az egy 10A-es töltésnél 24 W hődisszipációt okozna.
Ez nem tűnik soknak, de ha egy akkut elkezdenénk 24 W-al fűteni - az rövid időn belül nagyon forró lenne - de nem az.

Egy gépkocsin (ahol nincs töltőáram-szabályzás, csak feszültség-szabályzás van) - nem ritka a 30-40 A töltőáram. Ez 2,4 V-al szorozva, nagyon komoly (70-80 W) hőterhelést jelentene - amitől rövid idő alatt tűzforró lenne az akku.

Persze, valamennyi hővesztesség van - ez az akku langyosodásában jelenik meg - de ez messze nem olyan mértékű, ami a töltő-energia 40%-os vesztességét jelentené.

Ez a melegedés (energia vesztesség) az akku belső ellenállásának köszönhető - csakhogy a mai, modern akkumulátorok olyan csekély belső ellenállásúak, hogy a hatásfokuk megközelíti, vagy túl is lépi a 90%-ot.

A korszerű ólom-savas akkuk töltéskor/kisütéskor gyakorlatilag nem melegszenek - illetve csak extrém csekély mértékben.

.

Előzmény: Amurcsuka (66287)
Amurcsuka Creative Commons License 2020.08.27 0 0 66288

A gázcsövezés, a kémény kivezetés, meg a gázbojler ára terelt más irányba.

Előzmény: kanapekamred (66286)
Amurcsuka Creative Commons License 2020.08.27 0 0 66287

A töltésvezérlő ezt számolta, elméletben is annyi. Úgy adódik, hogy töltéskor magasabb a feszültség, mint fogyasztáskor. 14,4V-ig töltődik, majd fogyasztáskor kb. 12,8V-ra visszaesik és onnan csökken .A 2 közötti "energia" a veszteség. Lítiumnál majdnem ugyan az, egy cellát feltöltesz, akkor terheléskor is a végfeszültségről kezd csökkenni a feszültség.

Előzmény: GPS (66285)
kanapekamred Creative Commons License 2020.08.27 0 0 66286

Gáz bojlert tegyél bele. Az tutti megbízható, gyors 10 - 15 perc és forró vized van.

Gáz fogyasztása minimális.

Előzmény: Amurcsuka (66284)
GPS Creative Commons License 2020.08.27 0 0 66285

A töltési hatásfoka 90%, míg az ólom akkumulátornak 60%

Hááát, azért nagyon szigorú az a 60%.

Szerinted mi történik azzal a 40% energiával, ami úgymond "elvész"?

Példaként: egy 100 Ah-ás akkuba "befér" elméletileg 1200 Wh amihez (ilyen hatásfok mellett) fel kéne vegyn 1680 Wh-át a teljes töltéshez.

Hova lesz 480 Wh? (ha igaz a 60%-os hatásfok)

Mert hogy hővé nem alakul át csak egy pici töredéke, az is biztos.

Hisz egy jó munka-akku még a töltés végén is épp hogy langyos - semmiképp nem termel 480 Wh hőt, mert attól minimum tűzforró kéne legyen.

.

Előzmény: Amurcsuka (66284)
Amurcsuka Creative Commons License 2020.08.27 0 0 66284

Szia!

Akkumulátorból azért választottam a lítiumot-vasfoszfátot, mert könnyű, büntetlenül lemeríthető, 10 év vagy 2000 ciklus az élettartama, stabilabb mint a többi lítiumcella, 0,5C-vel is lehet tölteni. A töltési hatásfoka 90%, míg az ólom akkumulátornak 60%, 40%-a a napelemből jött energiának kuka.

Bojlerem egy 15L-es normál bojler, kicseréltem a fűtőszálat 12V-osra. Tettem be egy 2L-es tágulási tartályt a rendszerbe, hogy ne keletkezzen csepegővíz, ha fűt a bojler.

Ha esetleg konkrétan a komponensek is érdekelnek, szívesen belinkelem őket. 

Előzmény: bonccé (66279)
GPS Creative Commons License 2020.08.26 0 0 66283

És a szomszéd ezt hallgatja 1-2 ,méterről?

Nagy élmény lehet.

Megismétlem: a 3-4 méterre lakó szomszéd semmit nem hall, azt se tudja, hogy megy, vagy áll-e a gép.

Aki nem látott-hallott még ilyen gépet működni - annak lehet, hogy hihetetlen - de azt is vegye számba, hogy a hanghatás teljesen más szabadban, a természetben - mint egy zárt helységben.

Ki lehet próbálni valamilyen hang-lejátszóval, hogy ami combos hangerőnek számít mondjuk bent, a lakókocsiban... az igen halvány lesz, ha kivisszük a szabadba.

Ráadásul a kempingnek van egy saját alapzaja - a lombok susogása, a gyerekek visitozása, a madarak pofázása, a belső járműforgalom. Ezekhez képest a klíma zaja kotyfitty a szabadban.

Az én klímámat kipróbáltam az elősátorban - és kifejezetten hangosnak találtam, tartottam is tőle emiatt.
Kivittem a szabadba, a lakókocsi mögé - és szinte semmit nem hallok belőle odabent, de már 2 méterre től odakint is fülelni kell, hogy hallatszodjon.

Ráadásul a Fisher egy kifejezetten halk, és nagyon jól csillapított szerkezet - annyira, hogy itt bár a bódéra van akasztva, semmilyen rezgést nem ad át a kasztninak.

.

Előzmény: ezerkilencszáz90 (66282)
ezerkilencszáz90 Creative Commons License 2020.08.26 0 0 66282

És a szomszéd ezt hallgatja 1-2 ,méterről?

Nagy élmény lehet.

Előzmény: GPS (66281)
GPS Creative Commons License 2020.08.26 0 0 66281

A sima zártszelvényből hegesztett platform (konzol) csak fel van akasztva a bódé peremére.
Az a csúnya műbős "lepedő" ott előtte meg egyrészt az esőtől, de főleg a sugárzó napsütéstől védi.

Ronda...de jóóóó :-))))

.

Előzmény: GPS (66280)
GPS Creative Commons License 2020.08.26 0 0 66280

Mekkorát használtok 2,6 3,5 vagy 4KW? És ezt milyen hosszú lakóban?

A lakó közepén fújtok be vagy egyik végén?

Itt a kempingben egy idős házaspárnak van vagy 3 éve - a legkisebb modell (mert itt 10A az áramkorlát /lakókocsi).

Ők felakasztották egy platformra a lakó hátsó falára és a lakó tetejéhez közel készítettek egy 150-es nyílást a hátsó falon és (nagyon helyesen) ott vezették be a hideg levegőt.

A lukat konkrétan én vágtam ki a lakó falába, dekopírfűrésszel. Nem kell félni az ilyentől, mert remek műanyag kupakokat lehet kapni, elzárni a nyílást ha pont nem klímáznak - vagyis pont úgy néz ki, mint ha gyári lenne a luk.

Na szóval, a cső átmegy a bódé hátsó falán, végig fut a plafonon és a vége az elősátorba fut.

A cső bódé-beli szakaszán van egy szabályozható nyílás - így egyszerre hűti a bódé belsejét és az elősátrat is.

Mondanom sem kell, hogy a bódé hűtéséhez csak töredék légáram kell... az elősátorhoz képest.

A készülék remekül működik - ez a harmadik szezonja - a cső végi, beltéri automata vezérlőpanel meg egyenesen szenzációs.

ZAJ: Bent teljesen hangtalan (annyira, hogy nem tudni hogy megy, vagy áll) - de kint is csak egy kis minimális, halk zümmögés hallatszik - ami teljesen elvészhang a természet alapzajában.

Csak ajánlani tudom az eszközt - annyira, hogy ha valamilyen javíthatatlan baja esik a mostanimnak, azonnal veszek én is egy ilyet.

Előzmény: bonccé (66277)
bonccé Creative Commons License 2020.08.26 0 0 66279

Írhatnál ide egy kicsit bővebben erről a kiépítésről.

Én is szeretnék valami hasonló függetlenséget áramból, pl pont pecára, meg más egyéb felhasználásra. Nem kempingekben táborozás lenne a fő felhasználása a lakónak.

Előzmény: Amurcsuka (66245)
bonccé Creative Commons License 2020.08.26 0 0 66278

Mégvalami. Azt látom, hogy ezek  klímák 35fok külső hőmérsékletig képesek üzemelni (adatlapjuk szerint). Nem kevés ez? Ha pl kintre van téve lakó mellé vagy elősátort hűt és az mellé kintre, van hogy 35fok fölé megy a hőmérséklet. És nyilván ilyenkor lenne még inkább értelme használni.. de akkor meg már nem bírja. Mi ezzel a tapasztalat?

Előzmény: bonccé (66277)
bonccé Creative Commons License 2020.08.26 0 0 66277

Nézegettem ezeket a fisher fleximobil klímákat, amit mondtatok itt többen is.

Mekkorát használtok 2,6 3,5 vagy 4KW? És ezt milyen hosszú lakóban?

A lakó közepén fújtok be vagy egyik végén?

dokeee Creative Commons License 2020.08.26 0 0 66276

Az.

Előzmény: kanapekamred (66275)
kanapekamred Creative Commons License 2020.08.26 0 0 66275

Szuper lehet.

Előzmény: dokeee (66273)
GPS Creative Commons License 2020.08.25 0 0 66274

Én pont ezt írtam, mint a kolléga, csak azt nem olvastad el. :)

De, olvastam és tökéletesen egyetértek azzal, ahogy használod. Te érted a működését és aszerint is használod.

Ugyanakkor meg többen fordultak hozzám itt a kempingben (mert tudták, hogy régóta klímázok) - hogy miért van az, hogy a vadonatúj és jólműködő (jéghidget fújó, de 1-csöves) klímájuk - sehogy nem akarja levinni a bódé (és főleg az elősátor) hőmérsékletét?

Aki a mobilklíma elméletét ismeri - azoktól elnézést kérek... de aki ebbe nem mélyült bele (és az üzletben sem hívták fel a figyelmüket) - azoknak talán hasznos lehet, hogy miért is nem hűti le a helységet az 1-csöves klímájuk?

.

Előzmény: dokeee (66271)
dokeee Creative Commons License 2020.08.25 0 0 66273

Amikor a klímát használjuk, akkor sehogy.

Előzmény: kanapekamred (66272)
kanapekamred Creative Commons License 2020.08.25 0 0 66272

És akkor hogy mentek be a fürdőbe?

dokeee Creative Commons License 2020.08.25 0 0 66271

Én pont ezt írtam, mint a kolléga, csak azt nem olvastad el. :)

Előzmény: GPS (66270)
GPS Creative Commons License 2020.08.25 0 0 66270

Én pont emiatt csináltam azt, hogy a klíma a fürdőszoba ajtajába került, és fújt a lakótérbe,

Pont egyről beszélünk: (nagyon helyesen) te sem a lakótérből szívod el a már lehűtött levegőt - hanem egy másik helységből szívod "a frisset" - a gép hűtéséhez. Így már döfi.

De aki ugyanabba a helységbe tartja az egycsöves mobilját amelyiket hűteni is szeretné - az nagyot csodálkozik, hogy bár dől a fagyos levegő a gépből - a szobahőmérője mégsem akar lemenni egy millimétert sem :-)))

.

Előzmény: Lábasmáz (66269)
Lábasmáz Creative Commons License 2020.08.25 0 0 66269

Öööö... Ez így kicsit kategorikusra sikeredett.

Én pont emiatt csináltam azt, hogy a klíma a fürdőszoba ajtajába került, és fújt a lakótérbe, miközben a fürdő ablakát nyitottam ki résre, hogy onnan jöjjön be kintről a meleg pótlevegő.

A fürdőben meleg volt, de a lakótérben kellemes hüsi.

LM

Előzmény: GPS (66242)
Atis57 Creative Commons License 2020.08.25 0 0 66268

Szia!

Ezt a napelemes kiépitést átbeszélnénk? köszi.--email?

Előzmény: Amurcsuka (66245)
kanapekamred Creative Commons License 2020.08.25 0 0 66267

Mindent elhiszek. De te is hidd el, van ilyen hordozható split klíma flexi csővel 2500 - 3000 Wattos. Hűt fűt meg minden inverteres. Hátat vakar, amit kell. Az tutira jégszekrény.

oldalablakba akasztható kültéri split

Nagyon nem jól csinálta ha az oldal ablakra akasztotta. Mert a kültérit ráakasztja a lakóra akkor ugyan úgy fog zörögni, mint ha bent lenne. Ugyanis abban van a kompresszor ami a nagyobb hanggal üzemel és adja át a rezgést a lakó testnek. A beltéribe csak egy halk ventilátor ketyeg (de az is jobb ha lóg): így fúj: phhháááá.

Előzmény: GPS (66266)
GPS Creative Commons License 2020.08.25 0 0 66266

Nem a leg gagyibbal kell foglalkozni.

Egy valakinek itt afféle kisebb börönd-méretű kültérivel rendelkező splitje volt, flexibilis csövezettel - ő az elősátort szerette volna hűteni vele.

Nem volt hatékony, alig vitt le valamit a benti hőből. Az idén már nem is telepítette.

2 futó lakókocsis viszont az oldalablakba akasztható kültéris splitet használt - a lakóban elhelyezett beltérivel.

Ők mondták, hogy nagyjából megfelel, de a túzző, déli napsütésben már feladja a harcot és nem hatékony.

Pedig ezek nagyon nem filléres cuccok ám (7-800 eurót emlegettek)

.

Előzmény: kanapekamred (66265)
kanapekamred Creative Commons License 2020.08.25 0 0 66265

"Jó-jó... de azért nagy hőségben elég karcsú

Van abból is sokféle. Nem a leg gagyibbal kell foglalkozni.

Előzmény: GPS (66261)
kanapekamred Creative Commons License 2020.08.25 0 0 66264

Még mesélek:

Hallgattuk a zümmögést és egy idő után mikor távoztam az összes kondenzvíz víz a nyakamba folyt.

Ugyan is a tetőre csepeg ki és ott gyűlik össze.

A lakjó viszonylag tök jól ki volt vízszintezve, de amikor az ajtóhoz léptem, hogy kimenjek megbillent. A víz nagyon jól esett. Köszi truma 600 ezerért.

Előzmény: bonccé (66255)
kanapekamred Creative Commons License 2020.08.25 0 0 66263

Nem kétlem, hogy így van. Akkor én valahol nagyon rossz helyen láttam, tapasztaltam. Vagyis nem a hely volt rossz, hanem a ketyere.

Előzmény: GPS (66254)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!