Szerintem nem volt fölösleges. Köszi, hogy fölraktad, nagyon érdekesnek találtam. Rahell, ha van időd nézd meg, szerintem sok kételyedre választ kaphatsz.. A kulcsszó számomra az "individuális szabadság" iránti elkötelezettsége. Tudtommal a Waldorf-pedagógia is ezt az eszményt követi.
Ez a csaj egyszerűen tiszteletlen. Nem is értem, hogy miért kell a Vekerdynek egy ilyen csajjal beszélgetni - aki sem a könyveit nem olvasta, se nem hagyja neki végig elmondani, amit akar, stb.... Miért nem beszélget olyanokkal a nagyközönség előtt, akik értik és szeretik őt? Sokkal többet meg lehetne tudni róla, mint így, ahol egy hülye kis liba egyfolytában előtérbe tolja saját magát és be akarja bizonyítani, hogy mindent jobban tud. Fölösleges és meddő az ilyen beszélgetés szerintem, és megalázó is. Fölösleges...
ja, bocsánat, azt kifelejtettem, hogy az oviról épp emiatt már lemondtam :-( de egy jó oviba mennek.
de én az iskolával kapcs ugyanilyen nyomást érzek, hiszen ahogy látom, minimálisan csökken ez a fajta elfoglaltság, amint azt a lenti kérdésfelvető is jelzi...
szia, az akadaly inkabb az esetedben az az, hogy hogyan tudnad elhozni delben a gyereket. merthogy a w ovik, talan a godi kivetelevel csak felnapon keresztul uzemelnek. ugyhogy 1kor, amikor a normalis gyerek ebedelnek, majd delutani pihenore keszulnek, a w ovisokat hazavonszoljak ebedelni. a felnapos oviban, emiatt erosen dusulnak a nem dolgozo anyukakkal rendelkezo csaladok, igy a halmozottan elonyos helyzetu gyerekek.
en nem hinnem, hogy a w ovi annyira kulonbozne egy jo hagyomanyos ovitol.
hehe, ők ikrek :-)))))))))) holnap lesznek 3 évesek :-)
hát, amit írsz, az egyrészt nagyon szuper, másrészt a fejemben egyből kigyullad a riasztó: mint dolgozó egyedülanya, egyszerűen _képtelenség_, hogy én előző nap feldíszítsem a termet, meg ilyesmi. nem is tudom, más hogy csinálja, és ez ugyebár kapcsolódik a szülői együttműködés témához: hogy a fenébe fogok én lelkes közösségépítő lenni, ha egyszer dolgozom, mint - gondolnám én, kis naív - minden normális ember???
azért mindig odajutok, hogy ez elég nonszensz. mert az egy dolog, hogy 3 éves korig otthon van anyuka (én spec. akkor sem lettem volna, ha nem egyedül nevelem őket), de utána?
és ne mondjátok, hogy otthon dolgozik, mert az én világomban az otthon dolgozik az nem egyenlő azzal, hogy feleannyit dolgozik. én - mivel le kell lépnem időben a gyerekekért a bölcsibe - még este dolgozom, belépek a gépbe és emaileket válaszolok meg, anyagokat írok. és nem vagyok sokmilliót kereső cégvezető, csak közép.
még ha van is arra némi tolerancia, hogy egy dolgozó anya nem vesz részt annyira, ha sose tud résztvenni, arra joggal lesz dühös a többi szülő.
A szülőkkel való együttdolgozás azt jelenti pölö, hogy együtt díszítitek a termet farsangra, az András-napi vásárra, együtt csináljátok a törpéket Márton nap előtt, sötöbö. És még azt is, hogy együtt festik a szülők az ovit, sulit, együtt építik ha kell, merthogy ezek általában alapítványi óvodák, iskolák, és költségtakarékosabb így. A szülői esteken meg elmondják neked, hogy mi fog történni ünnepeken, hogy áll a kölök, meg úgy általában az aktualitásokat, de garantáltan senkit nem kell a kebeledre ölelni és összecsókolgatni. Abba meg nem szólnak bele, hogy otthon micsinálsz, bár bizonyos életvitel esetén nem javallot a waldorf, mert egyszerűen a gyereknek lesz rossz, ha az otthoni lét nem kompatibilis az ovival, iskolával. Az tuti, hogy sokkal szorosabb együttműködés van a szülők és a pedagógusok között mint általában, szóval a waldorf nem az a belököm reggel a kölköt, délután meg érte megyek, oszt jónapot típusú intézmény. Ha valaki ezt nem tudja vállalni, szintén a gyerök érdekiben, akkor ne menjen waldorfba.
Mesélek. :) Szóval, mint minden a waldorfban a farsang sem csak úgy van, hogy délután beöltözünk 1-2 órára Juliskának oszt jónapot. Már reggel beöltöztek, és egész nap a jelmezükben eszetlenkedtek. :) Előző nap a szülők feldíszítették a szobákat, illetve nem is díszítés volt ez, hanem inkább díszletépítés. :) Merthogy a waldorfban minden csoport választ magának egy témát, egy mesét vagy mesejelenetet, vagy akármit, és ennek szellemében van megcsinálva a terem, ennek megfelelően öltözködnek be a gyerekek. A mi csoportunk Jégbirodalmat csinált, hogy legyen végre egy kis tél is, így építettünk a teremben jégpalotát, jégkunyhót, havas hegyoldalt, tele volt a mennyezet és a falak hópelyhekkel, jégcsapokkal, volt szánkó (húzták egymást a parketton), szóval királyul meg volt csinálva a szobájuk. Az óvónők írnak egy mesét kifejezetten erre az alkalomra passzítva, és ezt játsszák el a kölkek. Természetesen az óvónők és a dadusok is beöltöznek, sőt, idén még előadást is rendeztek, mert a szomszéd csoport színházat épített magának, ahol a színészek az óvónénik voltak. Magnóból dübörgő techno nincs, csak a saját énekhangjuk a zene. Tök jó volt, nna. :)
Ha csak ezek a gondok, szerintem nem lesz probléma (ha alapból kizárjuk az extrém eseteket).
A Waldorfban javaslatokat szoktak tenni, nem előírni. Ezek a javaslatok amúgy leginkább akkor jönnek elő, ha adódik valami probléma (mondjuk a gyerek következetesen pokemonnank rajzolja a csillagszemű juhászt, vagy hasonlók), ha ez nincs, akkor az maximálisan a Te problémád (meg leginkább az övé), hogy mekdonalcba viszed.
A homeopátia meg sok esetben nem helyettesíti az orvost, és a gyógyszereket (különösen, ha a gyerek nem ahhoz van szokva), de segítheti a hatékonyságukat, és azt aztán végképp nem írják elő, hová vidd a gyereked (arról nem beszélve, hogy a kötelező iskolai szűrések a Waldorfban is megtörténnek, és általában a normál rendelőben).
Kötelezően barátkozni meg nem lehet, de a közösségi munka nem feltétlenül barátságokat jelent.
Ez az alapvető problémám, hogy a gyerekem szempontjából tökéletesnek tartom. Nem zavar, hogy más ütemben tanulnak, és nem érdekel, hogy hogy milyen szinten lesz tanulmányilag egy átlag iskoláshoz képest, mert pont ezért nem akarom versenyistállóba adni, hanem ide. Ideológiailag teljesen egybe vág a módszer a mi eddigi nézeteinkkel, még az antropozófiai részt illetően is. Csak nehezen viselném, ha tanító néni be akarná nekem rendszerezni, hogy mehetek e McDonaldsba vagy sem... Pedagógiai kérdésekben én nem nagyon hiszem, hogy vitába keveredhetünk, csak a magánéletembe nem szeretnék beleszólást. Tehát, mondjuk én továbbra is orvoshoz fogom vinni, ha szükségesnek látom, bár hiszek a homeopátiában is...
Amíg csak ilyesmiről van szó, hogy segédkezni kell rendezvényeknél, meg szervezéseknél, addig oké, csak ne kötelezően kelljen a "barátságot" szorosra fűzni. Ha kell, akkor úgyis alakul, de ha nem, akkor engedtessék meg az is nekem.
Nem tudom, érezhetőek-e az árnyalatok a problémáimban, aggodalmaimban...
Bár nem hozzám címezted, de azért néhány dologra válaszolhatok, általánosságban: a szülőkkel való együtt dolgozás bizony sajnos azt jelenti, hogy vannak bizonyos dolgok, amik a Waldorf pedagógia hatékony működését elősegíthetik, és ez nem árt meg, ha a családban is működik, vagy legalább közelít az iskolához. Ilyen pl. a tv is. Nem tilos, csak nem ajánlott, érthető okokból, szerintem. Minden mással ez a helyzet: ha valami nem fér össze a Waldorffal, azt megmondják, és meg is indokolják, ha konkrétan rákérdezel (nyilván nem frankó pl., ha amikor rájössz, hogy első végén még esetleg nem tud írni-olvasni a gyerek,mint a szomszéd Pistikéje, akkor nyáron nekiállsz, és belevered a tudást, hogy "behozza" a "normális" iskolásokat). Tehát azért hasznos nem ellenszegülni az oktatás menetével, mert a kettős nevelés gáz, ebből a szempontból jól godold meg, hogy tényleg Waldorfba akarod-e íratni a gyereket.
Persze lehetnek extrém esetek sajnos, ez nagyon tanító-függő: ha úgy jár valaki,mint Hawkeye a kapucnis kabáttal, az pech, de ebben az esetben lépni kell, szerencsére ez nem gyakori, én ezt az egy ilyen esetet ismerem.
Amiatt amúgy még föveszik, hogy esetleg nem pont úgy neveltétek eddig, ahogy a Waldorfban jónak látják. Nem ez a fő szempont a válogatásnál- Persze vitás helyzetben döntő is lehet akár.
Szülői estek: itt általában megismerkedik az ember azzal, mivel foglalkozik a gyereke, valamint az aktuális kérdések kerülnek megtárgyalásra, mint egy normál szülőin. Néha énekelnek is, a Waldorfban elő szokott fordulni ilyesmi.:) És valóban van közösségépítő szerepe is, mert ezekkel az emberekkel fogsz együttműködni (rendezvények szervezése, szülői munkák, kirándulások stb.) jó esetben 8 vagy 13 éven keresztül. A szülői kollégium beleszól az iskola mindennapi életébe, sőt, akár a gazdasági dolgokra is komoly ráhatással lehet. Nem kell más gyerekét hazahurcolni (kivéve, ha a gyerek kitalálja, hogy szülinapi zsúrt tart:)), sem senkit a kebledre ölelni, ha nincs hozzá kedved, viszont egy sokkal erősebb kapcsolatra van szükség, mint egy átlag iskolában, ahol akár úgy is végig lehet csinálni az egészet, hogy nem is látsz egy szülőt sem. Mindenki másmilyen, és ezt tiszteletben kell tartani, de azért ha csatlakozol egy közösséghez (és ez a Waldorfban nagyon fontos, hiszen szinte mindenről a közösség dönt), akkor annak is vannak bizonyos szabályai. Nem szektások, nem kötelező semmi, még a szülői est sem. De ha nem vagy ott, kimaradsz aból, hogy valóban a magadénak érezd az iskolát, és valóban legyen beleszólásod a folyamatokba.
Szerintem nézd meg az előadásokat, és ha úgy látod, hogy ez nem fog menni, keress valami jó alternatív iskolát a gyereknek, ami jobban megfelel az elképzeléseidnek. Az előadások egyébként azért is jók, mert megismered azokat az embereket, akikkel együtt fogsz dolgozni az elkövetkezendő években, sőt jó esetben a jövendő osztálytanítót is megismerheted, és ez alapján is dönthetsz. Mert ha élből utálod őket, akkor szintén nem érdemes tovább foglalkozni az üggyel.
Úgy látom, talán illetékes vagy a témában ezért elsősorban hozzád fordulok kérdéseimmel, de persze bárkitől szívesen veszem a választ, ha bármi segítő jellegű információja van.
Pedagógusként még a főiskoláról ismerem a Waldorf-módszert, onnan ered az elhatározásom, hogy a fiamat ide irassam. Ezért még tavaly fölkerestem a kispesti intézményt, idén pedig szorgalmasan járunk a szülői tájékoztató estekre. A korábbi lelkesedésemhez képest aggaszt egy-két dolog...
Tételesen: miben áll az a bizonyos sokat hangoztatott "szülőkkel való együtt dolgozás"? Próbáltunk többen is rákérdezni, de csak ködösítéseket, kitéréseket kaptunk válasznak. Eleve számomra nagyon sok a ködösítés a tájékoztatókon, ami bennünk gyanakvást keltett. Leginkább az aggaszt bennünket, hogy ez az "együtt dolgozás" nem azt jelenti-e burkoltan, hogy befolyást kívánnak gyakorolni magánéletünkre, addigi életformánkra szokásainkra, preferenciáinkra. Csak egy egyszerű példa: TV nézés. Mi nézünk TV-t. A gyerek is. A meséket ugyan szűrve, válogatva, de nem tiltjuk tőle. És ami fő, ezt ezután sem tervezzük. Innentől kezdve tartunk attól, hogy a tanítónéni ezt nem nézi jó szemmel, és uram bocsá', e miatt nem vesznek fel minket. Hazudni persze nem fogok.
A másik gondom: a szülői estek. Igazándiból minden porcikánk irtózik attól, hogy számunkra idegen emberekkel, csak azért mert a gyerekeink egy iskolába járnak, mesterségesen közösségbe kovácsoljanak. Ült a tájékoztatón egy öltönyös waldorfos apuka, aki beszélt egy két dologról, hát megmondom őszintén levert a víz, mert lelki szemeim előtt azt láttam, hogy waldorfos "nagy családként" ülünk a tábortűz előtt, és ez az apuka arra bátorít - kicsit aggresszíven - mindenki, hogy énekeljük együtt, hogy kumbajaaaaa. MI nem akarunk egy nagy családba tartozni idegenekkel. Nekünk meg van a nagy családunk. Szívesen festem-mázolom a termet, hogy a gyerekemnek szép környezete legyen, de nem vagyunk kíváncsiak másokra, stb. És érzem, hogy ha ez alól kilógnánk, az megint gáz lenne. Én nem tudok idegeneket a keblemre ölelni, vagy más gyerekét magunkhoz hazahurcolni... Nekem ez olyan szektás...
Kicsit leült ez a topik. Amíg pang mindenki, eddig elmesélem, hogy ma farsangoltunk az oviban. Ez volt az első waldorfos farsangunk, és nagyon el voltam ájulva tőle, annak ellenére, hogy már kezdem megszokni, hogy a waldorfban sokkal szebbek az ünnepek mint máshol.
Eötvös Loránd Tudományegyetem
Bárczi Gusztáv Gyógpedagógiai Főiskolai Kar
Továbbképző Központ
Waldorf-pedagógiai továbbképzés pedagógusoknak
(a tájékoztató frissítése: 2006. szeptember 25.)
A Waldorf-pedagógiai továbbképzést 1990 óta minden második évben indítjuk. A soron következő 3 féléves továbbképzést az eddigi gyakorlatnak megfelelően egy előkészítő előadás-sorozat vezeti be.
Az öt előkészítő előadás időpontja: 2006. október 13., október 27., november 10., november 24., december 8. Minden alkalom pénteki napra esik, az előadások kezdete: 15,00 óra, befejezése: 19,15. Kérjük a résztvevőket, hogy legkésőbb ¼ órával az előadás kezdete előtt érkezzenek meg. Az előkészítő előadásokra nem kell előzetesen jelentkezni. Minden érdeklődő pedagógust szívesen látunk. A tematikát mindenki a helyszínen kapja meg.
Részvételi díj: 3.600,- Ft/alkalom. A befizetés az előadás kezdete előtt a helyszínen történik, számla ellenében.
Helye: Budapest, IX. Ecseri út 3. (a kék metró Ecseri úti állomása közelében), A/067. terem.
Az előkészítő előadásoknak az a szerepe, hogy akik a 2007 februárjában induló 3 féléves (3x120 órás) akkreditált továbbképzésre szeretnének jelentkezni, előzetesen tapasztalatot szerezzenek arról, hogy milyen témakörök, illetve milyen tanítás-módszertani és művészi foglalkozások alkotják a továbbképzést. Emellett részletes tájékoztatást adunk a továbbképzés munkarendjéről, személyes konzultációt biztosítunk azoknak, akik a továbbképzéssel kapcsolatban egyéni kérdésekkel fordulnak hozzánk.
A 3 féléves továbbképzésre 2006. december 10-ig kell megküldeni az írásbeli jelentkezést a következő címre:
Eötvös Loránd Tudományegyetem,
Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Kar,
Továbbképző Központ, Waldorf-pedagógiai továbbképzés
Dr. Mesterházi Zsuzsa
1097 Budapest, Ecseri út 3. Postacím: 1476 Budapest, 100. Pf. 127.
A felvételre jelentkezést kérjük írásban bejelenteni, de nem kell űrlapot kitölteni. A jelentkezéshez a következőket kérjük csatolni: részletes szakmai életrajz; diploma másolat(ok); 1 db. fénykép; nyelvvizsga-bizonyítvány(ok) másolata, ha a jelentkező már tett nyelvvizsgát; munkahelyi ajánlás, ha a jelentkező Waldorf-iskolában dolgozik; nyelvvizsga hiányában a megszerzett nyelvtudás szintjéről, illetve a korábbi művészeti tanulmányokról írásos nyilatkozat.
A továbbképzés megindítása előtt 2007 januárjában egyéni beszélgetésre kerül sor, amelyen a továbbképzés 2-3 tanára vesz részt. A beszélgetés témája: a jelentkező eddigi pedagógiai tapasztalatai és a Waldorf-pedagógiáról szerzett eddigi ismeretei.
A továbbképzésre való felvétel feltétele: pedagógus diploma (tanító, tanár, gyógypedagógus), tanítási gyakorlat bármely iskolatípusban.
A 2007 februárjában induló 3 félév időbeosztása: félévenként kb. 10-12 alkalommal péntek délután és szombat délelőtt lesznek a foglalkozások az Ecseri úton. Az utolsó félévben 2 hetes Waldorf-iskolai hospitálás egészíti ki a hétvégi foglalkozásokat. Az iskolai gyakorlat helyszínét és időpontját egyénenként beszéljük meg.
A 3 féléves továbbképzés tanúsítvánnyal zárul, tehát nem ad újabb diplomát. A továbbképzés elsősorban a Waldorf-iskolai osztálytanítói feladatokra készít fel, emellett jól megalapozza a Waldorf-iskolai szaktanári munkát.
A jelenlegi részvételi díj: 80 ezer Ft/fő/félév. Ezt az összeget az egyetem indokolt esetben megváltoztathatja.
A továbbképzés csoportlétszáma: 45 fő. Kevesebb jelentkezés, illetve felvétel esetén a továbbképzés nem indul.
További információ kérhető munkanapokon 8,00-13,00 óra között telefonon:
Ványi Ágostonné ügyintéző: 06 1/358 55 18 és marta.vanyi@barczi.elte.hu
Dr. Mesterházi Zsuzsa a továbbképzés szakmai vezetője: mesterhazi@barczi.elte.hu
Budapest, 2006. szeptember 24.
Dr. Mesterházi Zsuzsa
a Waldorf-pedagógiai
továbbképzés vezetője