Amikor először, a '84-es decemberi planetáriumi koncertjükön hallottam ezt az új számukat, nem értettem, miért írtak ennyire szomorú és szívbemarkoló zenét...
Aztán Czigi mesélt erről 1985 tavaszán, a március 15-i FMH-klubbeli koncertjükön:
"A következő szám úgy született, hogy elkezdtünk kicsit képekben gondolkozni, mert a dolgok jelenlegi állása szerint úgy néz ki, hogy a Solaris együttes abban a szerencsében részesedhetett, hogy a Magyar Televízió ... szóval, hogy lehet, hogy lesz egy műsor, amiben majd mi is...; majd, igen, egyszer majd ... és mi írtuk a forgatókönyvét.
És az az igazság. hogy nagyon szomorú, mert tulajdonképpen ez a világ sem olyan vidám, amiben most élünk.
És ez a film arról fog szólni, hogy ha majd eljön az a perc és utána valaki egyáltalán életben marad, és az egy kisfiú lesz, akkor mit fog látni abból a világból, ami itt maradt utánunk.
És most ebből játszanánk el egy részt, egy zenei részt:
a kisfiú egy múzeumban van, ahol nézi a képeket és a szobrokat.
A szám címe: Éjszakai tárlat."
(Mondanom se kell, a filmből nem lett semmi.........)
" Egyik novellája, a "Körkörös romok" is ötletadójuk volt. Ezt a számukat keresztelték át később "Marsbéli krónikák"-ra, tehát már csak ezért sem érdemes úgy hallgatni a számaikat, hogy közben az adott írást is felidézi magában az ember. :o))
Azóta Borges-től szinte mindent beszereztem már: fantasztikus, varázslatos hatást gyakorolnak rám az írásai. Másnak is szívből ajánlom ezeket! "
Szevasz! Szépen lassan nekiállhatsz az elejétől végigolvasni a fórumot. Vigyázz, a legközelebbi találkozón ki leszel kérdezve, le leszel vizsgáztatva :) [Ez azért annyira nem igaz]
Ha már megigértem, itt vagyok. Pár hónapja rendszeres olvasója vagyok a fórumnak, de még sosem volt olyan dolog, amit érdemes lett volna megosztanom. Szerintem.
Számomra nagy élmény volt Attiláékat élőben is hallani. Nem zavart, hogy étteremben voltunk, nekem tetszett, hogy alig egy-két méter választotta el a zenekart a közönségtől.
Nagyon jó volt megismerkedni cirrocumulus-szal és localhosttal. Rengeteg érdekes dolgot meséltek a Solarisról meg a régi koncertekről. Szóval ha lesz egy fórumos tali, mindenképp ottleszek. Még egy kéz a magasban.
Nagyon jól éreztem magam ezen a tegnap esti formabontó INVOCATIO klubesten!
Dacára annak, hogy a koncert közben pincér sürgött-forgott, vette föl a rendeléseket, hozta a kajákat... (5 évvel ezelőtt egy másik vendéglátóhelyszínű MW koncert nekem is traumatikus tapasztalat volt....) Mára már túltettem ezen magam, hiszen Attiláék oly ritkán játszanak, hogy nem válogathatok, nem mondhatom azt, hogy nem megyek - leginkább magammal szúrnék ki!
Bár nagyon megértem azokat, akik azt mondták, hogy zavaró ez - és hogy nem méltó Attilához és ehhez a zenéhez az, hogy közben emberek kajálnak, pincér jön-megy..........
Ezzel együtt is tegnap azt láttam, hogy kaja közben is a zene volt a lényeg, odafigyeltek az emberek, nem beszélgettek közben! Nem udvarias, hanem értő tapsok voltak a dalok után!
Voltak nagyon érdekes és nagyon jó új számok is, és néhány régebbi dalt pedig egészen új megközelítésben játszottak - ezeket is élmény volt fülelni, és ízlelgetni a különbségeket a régebbi hangzáshoz képest. Éppen e sok változás miatt JÓ LENNE, HA MINÉL TÖBBSZÖR HALLHATNÁNK ÚJRA EZT A MEGÚJULT KONCERTPROGRAMOT !
Kissé meglepődtünk azon, hogy ezen az estén Naszádi Gábor ragadta magához a konferálást, a humorosnak vélt fölvezetései nem is arattak osztatlan sikert - néha még Attila is visszaszúrt Naszádinak egy-egy, történelmileg igencsak pontatlan, bár humorosnak szánt megjegyzéséért. Szerencsére Attilát nem zökkentették ki ezek a közjátékok és már rég nem hallott tűzzel fuvolázott!!! Nagyon-nagyon jó volt hallgatni a játékát!
De az egész zenekar is nagyon jó formában játszott, igen jó vastapsot kaptak a koncert végén! Így ráadást is kaptunk még :o)
Öröm volt hallgatni Őket! :o)
Csak bennünk van a kérdőjel, hogy mikor lesz lehetőségünk újra élőben hallgatni ezeket a zenéket.......
Készültek képek is: Gaba is és Kirschner Anti is fotóztak!
* * *
A koncert előtt is érdekes élményben volt részünk......... ;o)
Localhost-tal és feleségével együtt mentünk át autóval a Bakáts téri Keep Floyding koncert után az INVOCATIO klubestre, ami a plakát szerint - és mindenféle értesítés alapján is - 18:30-as kezdéssel lett meghirdetve. Naivan mi úgy gondoltuk, hogy maga a koncert fog ekkor kezdődni.
Mivel a Bakáts térről a Móricz Zsiga közelében lévő Kis Borostyán vendéglőbe még gyalog is bőven átértünk volna fél 7-re, ezért egyáltalán nem siettünk, de még így is odaértünk 6 órára. Az egy dolog, hogy a pincéren és rajtunk kívül még senki nem volt ott, bár mi hárman ezt is úgy képzeltük, hogy a zenekar tagjai már biztos ott fognak sertepertélni, szétpakolnak, beállnak.... Hát nem :o) De nem is ez volt a lényeg. Hanem az, hogy a megérkezésünk után egyből az volt a kérdésünk, hogy akkor hogyan is kell befizetnünk az 1500,- ft-os beugrót és akkor mi a menete majd annak, hogy ezt az értéket "lefogyaszthatjuk" :o))
A pincér meg csak nézett ránk nagy bociszemekkel, hogy ő erről nem is tud semmit, tőlünk hall róla először. :o( Erre gyorsan rákérdeztem: szögezzük le, hogy ugye jó helyen járunk, ez a Kis Borostyán vendéglő...... Persze tudtuk, hogy az, hiszen láttuk a bejárat fölött kiirva :o) De a helyzet mégis különös volt......... Mire a pincér vette a lapot, vigyorogva mondta, hogy igen :D És ha jól emlékszem, azt mondta még, hogy az 1500,- Ft-os belépőről tud, de arról nem, hogy ezt teljes egészében konvertálhatjuk... - majd megjegyezte, hogy akkor erről meginterjúvolja Naszádi urat......... Hogy végül ezt hogyan intézték el egymás között, minket már nem is érdekelt, amit rendeltünk, az úgyis meghaladta az 1500,- Ft-ot - szó nem érheti a ház elejét :o)))
Aztán meg a bőség zavarával küzdöttünk, hiszen nem is volt olyan könnyű eldöntenünk, hogy az üres asztalok közül melyiket is válasszuk :D Ugyanis arról sem volt semmi fogalmunk a pincérrel együtt, hogy hol is fog fölállni a zenekar. Végül sikerült egészen jó helyet találnunk :D - persze rosszat nehéz is lett volna, lévén nem túl nagy az a terem ;o)
18:15-kor is még csak mi hárman üldögéltünk bent, aztán nemsokára egy apuka érkezett a kislányával, majd jött 3 fiatal is (zenekar továbbra is sehol...........) - és mintha régi ismerősök lennénk, olyan mosollyal köszöntünk mindannyian egymásnak, persze leginkább azon vigyorgott mindenki, hogy vajon milyen klubest lesz itt az INVOCATIO-tagok nélkül :o))) Néha a pincér is együtt poénkodott velünk - szóval, a hangulat végül is megvolt már :D Mi meg várakozó állásponton maradtunk........ Közben Gaba is befutott a 2 kislányával - így már többesben dumcsiztunk, de közben fél szemmel az ablakokat néztük, föltűnik-e végre valamelyikük - 1/2 7-re végül be is futottak! Attila nagyon kedvesen, személyesen üdvözölte a már ott lévőket!
Mosolygós reklamációnkra, hogy dehát.... a plakát....... meg miegymás....... Attila derűsen válaszolt, hogy milyen naivak vagyunk :o), nem úgy van az.........., Ők csupán a klubest kezdetét hirdették meg 18:30-ra.............. Hát végül is :o)))))))))))
Attila úgy gondolta, az érdeklődők megérkeznek nagyjából fél 7-re, mindenki rendel, Ők közben beállnak, majd valamikor elkezdik a koncertet........ És hát, valóban így történt :o)
De előtte még Antinak is sikerült időben befutnia :o), pedig a fél hetes "kezdésről" alaposan lecsúszott :o))))))))
A koncert utánra is maradt meglepi, ugyanis........
........ egy másik nagy élményünk az lett localhostékkal, hogy megismerkedtünk egy ifjú Solaris-rajongóval :o) De jó volt ez a Solarisos beszélgetés, mindannyiunk szívének-lelkének jót tett :o))) Jó sok mindenbe belemerültünk, csak aztán már időhiány miatt be kellett fejeznünk...... Körülöttünk közben ki is ürült a terem, a másik végében lévő asztalnál már csak Attila és családja volt ott.
Remélhetőleg ez a fiatal srác is hamarosan csatlakozik e topik lakóihoz :o) - nekem már tett is nemrég egy ilyesmi ígéretet ;o)
Ez a beszélgetés egyébként újból eszembe juttatta, amit Youwine rajongótársunk vetett föl nekem pár hónapja: hogy jó lenne tartani egy itteni fórumos SOLARIS-talit, amire meginvitálnánk a Zenekar tagjait is! És amire várjuk a fiatal Solaris-rajongókat is!!! Létszámtól függően Youwine fölajánlotta, hogy akár Nála is lehetne ez a Solaris Találkozó :o)
Szóval: hol, mikor, ki jönne el? Tegyétek föl a kezeteket :o)
Május 13-án (péntek juj!) 20 órakor, az óbudai régi harisnyagyár területén (Bpest. III., Bogdáni út 1.) Támogatás most is 500 Ft. Étel, ital, csoki mint mindig. Parkolás ingyenes.
Vendég: Nagy (Liszt) Zsolt (billentyűs hangszerek).
Vissza a Cabaret-hez... igazából annak akartam hangot adni a fejtörésemben, hogy a szövegek kapcsán természetesen sejthető, hogy mire is utalnak, mi is van a szövegek mögött (tehát hogy pl. ki is az, aki járni tanult...), viszont irodalmilag nézve ez olyan szöveg, ami utal, viszont azt nem mondja meg, hogy mi is az, amire utalt. Ez a befogadóra van bízva, így az interpretáció is roppant szubjektívvé válhat, a jelentés nem fix, bizonytala. Kicsit asszociatív a szövegek természete, ennélfogva viszont az asszociációk sokszínűségét vonja maga után: Kinek ezt, kinek azt jelenti. A probléma egy ilyen jellegű irodalommal akkor áll elő, amikor egyre távolabb kerül időben, így a későbbi befogadó számára egyre homályosabb a szöveg születési kontextusának körülményei... azaz a jelentés egyre inkább semmitmondóvá válik...
A Tompox zenekar új taggal bővült. Énekesünk, a Solaris lemezekről és koncertekről, az Állami Operaházból, és a Ferm együttesből ismert Gerdesits Ferenc.
Bocsánat, de ez hatalmas híír: ezer éve nem játszottak már.........
EAST koncertjúnius 15-én, a pécsi Kodály központban !!!
:o)))))))
" A koncerten felcsendülnek az 1984-ben, a Tettyei romoknál nagy sikerrel bemutatott Az áldozat (Szodoma) előadás balettzenéjének részletei és az EAST történetének legemlékezetesebb, legszebb szerzeményei."
Nagyon köszönöm a tegnapi estét!!! Igazán jól éreztem magamat! Elmondhatom, hogy ilyen felszabadultan, ilyen jó hangulatban még nem láttam Tamást játszani, ez átragadt ránk,a közönségre is, mert csodálatos este volt! Nagyon boldoggá tesz, hogy minden Tompox klubra hoz a csapat valami újat, megtiszteli a hallgatóságot, hogy nem ugyanazt játszák, hanem meglepnek bennünket! Igazán méltó megemlékezés volt a búcsú koncertre, hogy a Marsbéli krónikákkal rukkolt elő az együttes! Fiúk, még, még , még!!!!!
Nem tudom, hogy ünnepeltnek tekintsük-e magunkat, hiszen mégiscsak egy búcsúkoncertről van szó. De pont olyan jól esett a megemlékezés, mintha születésnapunk lenne. Mindannyiunk nevében köszönöm.