tűzfészek - besokalltak a szomszédok Orbánéktól
Magyarország az "instabilitás tűzfészkévé" vált a kisebbségi kérdésben - vélekedett Traian Basescu román államfő hétfőn, a 11. Marosfői Nyári Egyetem megnyitóján, hozzátéve, hogy Budapest politikája nehézséget okoz a térség azon országainak, amelyekben magyar kisebbség él.
"Nem fogunk lemondani arról a célunkról, hogy egyszer minden magyar egy hazában éljen.”
Erdekes... hol hangzott el ez a mondat? Milyen kontextusban?
Meghallgattam az idei tusvanyosi eloadasat, de ilyen mondatra nem emlekszem. Lehet, hogy elhangzott, de nekem nem tunt fel. Akkor pedig csak az lehet, hogy a kontextusa olyan volt, amibol vilagossa valik, hogy nincs miert ajuldozni valojaban.
Volna egy komplettebb idezeted ehhez?
(A masodik mondattal szerintem semmi problema. Ezt Basescu eppugy belathatja, mint barmely hazai "demokrata".)
Hozzátenném még, hogy pufajkás elvtárs legendává avatásához nemcsak a lepukkant wertheimi boxutca róla való elnevezése járult hozzá, hanem az is, hogy az 1945 után gleichschaltolt, einstandolt, elzabrált, elkonfiskált minden, így a sajtó is még bőven az elvtársak kezében volt, így nem is nagyon volt, aki lerántotta volna a leplet a kisátkos üzelmeiről. Nemhogy kurucinfók, blogok és fórumok nem voltak, még nyomtatott újságok sem nagyon, ahol meg lehetett volna írni, miféle is Pukk elvtárrs, Baja elvtárs, Suchman elvtárs és a többiek. Sőt, akkor még a szadeszos szakállasok is bölcs értelmiségiek hírében álltak, nem a putris puhosok haverjáéban; súlya volt annak, hogy legitimálták az MSZMP-t, nem olyan hatással voltak még, mintha ma állnának oda valaki mellé, akár a gyurcsányival együtt.
Ne nyilatkozzanak a mi bőrünkre! – üzeni a magyarországi pártok képviselőinek a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikai alelnöke, aki szerint a a jövő évi parlamenti választásokig az Erdélyben korteskedő budapesti politikusok még sok kárt okozhatnak a helyi magyarságnak.
"Érdekes módon a rohadék pufajkásnak (75+ %-kal) nem jutott eszébe lex haverokat meg seggresvájfolt alkotmányt gründolni."
Valóban érdekes, de főképp tanulságos látni, hogy miképpen próbálnak egyesek legendává merevíteni hazugságokat:
Horn Gyulának 75+ %-a volt. Nem volt, csak 53 %-a. A többi az SZDSZ-é volt, ami nem mindegy (A fiatalabbak kedvéért: az SZDSZ volt az a párt, amely "farokként" csóválta az MSZP "kutyát".)
Horn Gyula nem akart "alkotmányt gründolni". De akart, csak nem tudott (Vastagh Pál vezette az új Alkotmányt kidolgozó munkacsoportot). Azért nem lett új Alkotmány, mert az SZDSZ-szel nem tudtak megegyezni annak tartalmában. Ezt egyébként roppant pozitív dolognak tartom: még rágondolni is rossz egy olyan Alkotmányra, amely az SZDSZ tetszését is elnyeri.
Horn Gyula Alkotmánymódósítás területén önmérsékletet tanusított, amikor kijelentette, hogy csak 4/5-el (80 %-al) fognak Alkotmányt módosítani. Ez valóban egy szép gesztus, mindössze két szépséghibája van:
tette ezen ígéretét azután, miután két hónappal az önkormányzati választások előtt módosították a (2/3-os) választójogi törvényt és eljárást -- természetesen számukra kedvező módon (meg is lett az eredménye, ha még emlékszünk)
indítéka nem a nagyvonalúság, sokkal inkább az SZDSZ alkotmánymódosítási nyomulásának akadályozása, így saját, MSZP-s pozíciójának erősítése volt.
Mindenki tudja, hogy Vona verte ki a biztosítékot, úgyhogy valószínűleg rendeződik majd a dolog. Persze attól még ízlés és vérmérséklet szerint bárki örömködhet, amiért beszólt a román elnök.
Tulajdonképpen már évek óta levegőben lógott a magyar-román államközi feszültség a székelyföldi nyári táborok miatt. Tegnap Traian Basescu román államfő kilátásba helyezte a tusványosi szabadegyetem betiltását és Magyarország rendreutasítását. Basescu szerint ez volt az utolsó nyár, amikor magyar politikusok háborítatlanul sétálgathattak Romániában.