Zenekarunk, a MANDRAKE MOON jövő hét csütörtökön tartja Magyarországi búcsúkoncertjét a CRAZY MAMA MUSIC PUB-ban! Kapunyitás 19:00. Hammond is szól benne rendesen! Klasszikus brit progresszív rock vonal, ELP, Jethro, Genesis, Gentle Giant vonal. Gyertek el, vissza nem térő alkalom, legalábbis egy darabig biztosan! Mellékelem a plakátot:
Csakhogy megerősítselek: most kért javaslatot egy svéd csóka tőlem. XB1 vagy CX3 vagy NE2 ?
Én az Elektró kettőt javasoltam!
A súlya valóban világbajnok ami nem mellékes roadok hiányában. A billentyűzete a waterfall, kíváló. A többi zongorahang is letudva az orgona mellett.
Egyedül az eltúlzott szuperlatívuszos kereskedői reklámok miatt ellenkezem :-)
Húzóregiszterek:
Eleinte furcsállottam a NE gombnyomogatását, de igazából a legtöbb műfajban nem követelmény a rendszeres pipatologatás, szóval tökéletesen elég.
Fontosabb a jó kórusvibrátó amin a legtöbb klón elvérzik, viszont a NE elég jól hozza.
(Ok, pont te vagy a kivétel mert Medeski stílusa nagyon fárasztja az anyagot :-)
Van néhány bevált regisztráció ami szinte mindig elég. Legalábbis Jimmy Smithnek, Joey DeFrancescónak és azon stílusnak, ill. az arra épülő rocknak. Ezzel Joey-el meg is egyeztem. Alulra kettő, fölülre 4-5 és kész. Ráadásul a B3-ban is ezek kapcsoló által vannak kiválasztva, a presetkapcsóló által, amihez persze előtte ki kell húzni a megfelelő regisztereket :-)))
Persze ahogy reklámozzák is 1935 óta, kismillió állásba rendezhetjük elvileg a cugokat, de ha visszahallgatjuk a legtöbb hammondos örökzöldet, legtöbbjük ezekből áll.
Én 7 éve használom a Nord Electro-t (ez kb 700 koncertet jelenthet), és soha nem volt gondom sem a billentyűzetével, sem a hangjával. Nem hiszem, hogy ilyen minőséget olcsóbb billentyű produkálna, ráadásul nem csak a hangjai szuperek, de látszik rajta, hogy élő játékra lett kifejlesztve, nincs undok menürendszere, bármilyen soundot 3 mp alat ki lehet tekerni. A torzítója és a leslie szimulátora kiemelkedő, és nem különben az orgonája is, bár az inkább a jazzes irányt kezeli jól.
A Lead-ek billentyűzete tényleg elég szar, de az Electro-é elég jól közelíti a Hammondét. (csak hogy legyen viszonyítás, van egy B3-asom is), zongorázni tényleg nem a legjobb, de ha az kell, vegyél Stage-t. Viszont a Clavinethez és a villanyzongorákhoz kötelező a gyors billentyűzet.
Mindemellett nagyon kicsi és könnyű, legtöbb helyre hátizsákkal elvihető. Ezen a fórumon valamiért mindenki fikázza, bár kb senkinek nem volt, de amerikai fórumokon eléggé kedvelik. Talán elgondolkoztató lehet, hogy hányan használják manapság profi billentyűseink közül (Kaltenecker, Gátos Iván, Sárik Peti, Tövisházi Ambrus, stb)
Pénteken a balatonfűzfői Tobruk strandon játszott a Gesarol együttes. (Mi meg ott strandoltunk :-) Örömmel láttam hogy becsülettel kipakoltak egy Solton Turbo Jet lezlit amire egy XB2 volt rákötve. Szegényeknek a delej jópárszor eltávozott. A végére viszont már stabilizálódott a villany. Kiadós műsort adtak le a rock örökjeiből két részben. A Bikinit fel is vettem. Sajna a dögösebb második felvonást csak távolabbról hallhattam.
Kedden meg Balatonfüred, ahogy Mókusmisi írta. Örültem mindenkinek a jelenlétével megtisztelte előadásunkat.
Mivel a csapatban két gitáros is van, így nem vittem el az alsó billentyűt, legtöbbször az egykezes játék is elegendő.
Az szólt ami a képen látszik. Minden az EMU ESI4000 samplerből jön, bemegy a Motion Sound lezlis billentyűalapba. Az A33 masterbillentyűzeten a fémdoboz a lezli lábkapcsolója kézi kapcsoláshoz. Nekem nagyon bevált jó hangú, olcsó és könnyű összeállítás. Lehet hogy videót is felteszek... :-)
ivimano Mielőtt döntenél, ne vedd de-factonak véleményem, hisz másnál mást is mutathat a mérce, lehet az akár szerelem első látásra is. Mindenképp próbáld ki, az ingyen van! :) Mindenesetre nekem csetlett-botlott az elektro 3-on a kezem. Olyan hülye érzés rajta játszani. Zongorát ugye helyből meg se közelíti a sima rúgós billentyűk miatt, de leszögezem a Roland EP cuccoknak orgona szempontból a legideálisabb a billentyűzete. Próbáltam rajta a hammond részt is, hát nagyon beteg ahhez a billentyűje. Mondjuk a Nordok sose voltak erről híresek... (lásd NordLead) Én azt mondom, ha nem kell a billentyű, vegyél egy Emu vagy Akai samplert és abba nyugodtan betőlthető az az 1-2 kívánt minta, sőt... Csak pár szem rhodes, meg grand piano nem ér fél misit ezzel.
Posaunist Fogalmam sincs az említett Roland hangmodulok képességéről. Egyrészt ha nem sampler alapúak a bővítőkártyákra rá sem tudod tenni ezeket, meg alapból amennyire ismerem az SR-JV-k fix POM-playerek voltak, felhasználó nem tudott saját hangmintát rájuk tenni. Asszem 8 megásak voltak ezek a kártyák, amik komolyabbak, az SRX-ek 32-esek voltak, de ezek is fix ROM-ok, nem írhatók felül. Roland az S700-as sorozattal, mint teljes funkciós sampler kb. 95-97 körül kifújt. A Fantom S, X sorozattal jött ismét samplerként is ki, de ezek kizárólag groove alapú megoldást támogatnak, nincs layer lehetőség (azaz különböző dinamikájú minták egy patchen belül) esetleg multi módban, de ennyire nem vágom a Rolandokat. Én 1 éve nagyon fellelkesültem, volt 150-ért egy Fantom X rack modul hírdetve (ugyanúgy 128 mega gyári ROM, 512-ig bővíthető sample RAM + 1GB CompactFlash támogatás 6 SRX bővítőhely...) de a zenegalériások felvilágítottak, hogy Akai stb jellegű mintafelhasználás nem lehetséges, csak wav, aiff, de az is főként a grooveok miatt. Szóval nem gondolnám hogy enné a JV modulod akár wav-ként is az elektro "lopott" :) mintáit.
(amúgy egy haver kért meg hogy minidiscre vegyem már fel a hangját hogy szól és akkor jött az ötlet, vegyünk csak mintákat kvartonként róla! :))) sajnos a hangokat bemutató demo dallamaim leginkább csak kvartyogások úgyhogy nem tenném közkincsé, de a mintákat meg kell szerkesztenem, loopolnom, meghallgatni hogy tényleg hogyan is szólnak, mert nyilván az elektro több rétegben szólaltatja meg, tehát ugyanolyan úgyse lessz, mindenesetre próbáltam szabadkézből mezzofortés leütéseket generálni, ahogy már kezd kicsit "harapni" a hang, majd meglátjuk... a billentyűzet minőségétől eltekintve a Rhodesok nagyon bejöttek rajta, meg a Nord védjegye, a pianínó minta az is kellemes, meg is van örökítve, de amúgy mindenki előtt nyitva az ajtó, csak egy rögzítőeszköz kell még...) :DD
Visszatérve neked is egy Emu, Akai samplert javasolnék ilyen célokra!
Remek hangulatú koncertet produkált tegnap este Tehtube mester a zenekarával a "Fillmore Est"-el Balatonfüreden. Nagyon jól volt beállítva a hangosítás, közelről és távolabról is szép és szellős volt a hangkép, minden hangszer szépen szólt. Nekem legjobban a lüktetős blues nóták tetszettek, ezekben (is) mindenki odatette a magáét, Zsolt meg brillírozott. Gyönyörűen szólt a Hammond hang a valódi lezlin keresztül és uralta is a hangképet amikor kellett. Szívből gratulálok, csak így tovább Srácok!
Sajnos csak a mobiltelefonommal tudtam fényképezni, ezért csak egy képet mellékelek. (elnézést a minőségért)
Eladó lett a Nord Electro 2-m. 61 billentyűs változat, eredeti dobozzal, használati utasítással. Megkímélt állapotban. irányár 230.000 Ft. Tel: 30-6505044, matyooo@gmail.com Ha elviszed 7 napon belül, akkor 220.000-ért odaadom. Kipróbálható Budapesten a belvárosban.
Szia Djuice. Posaunist vagyok keszthelyről. Kérdezném, hogy az álltalad említett hangmintákat az elektroból ( Rhodes, stb ) rá lehet e tenni egy Roland JV expansionsboard-kártyára, vagy bele lehet e tenni egy ugyancsak Roland JV 880 as soundmodulba. Üdv !
Nekem igazából csak ez a pár hangszín kell,(meg Moog, az viszont van) tehát az nem gond.Szinti hangszínek meg nem nagyon kellenek, nem az én világom.Most adtam el a Polysix-emet, csak porosodott szegény... Írtad hogy játszhatatlan a billentyűzet, milyen szempontból? Orgona, zongora? Ha egy olyan szintű zongorája van mint a Roland belépő digitális zongorái(pl:ep77,ep760) nekem már megfelelne. Sajna a 2-es változat még azon a szinten se volt.
Szia! Itt írtam a Nord Elektro 3-ról korábban... Véleményem szerint annyi pénzért drága és keveset tud (azonban van amit jól!) A zongora mintáknál (ugye 256MB nyomható tele) volt aminek szép kövér alja volt, teteje meg nulla, kemény kopogós kalapácszörejek néhol, mono minták, de akinek tényleg csak az a pár hangszín kell annak jó lehet. (meg ugye ott a cég bővülő minta kollekciója, biztos van benne még meglepi) a Hammond szekciója elmarad a C1-től és ráadásul itt nincs lehetőség alsó manuál, pláne láb bass használatra. Továbbá mono timbrális!!! azaz másik billentyűt rákötve is csak 1 sound szólhat, nincs pl split, layer funkció sem!
Arany középút egy Korg TR, Yamaha Motif 1, ami szinti és már sampler is egyben (azt töltessz bele ami tetszik), továbbá Emu, Akai vas samplerek még ami gyógyír lehet. Ha nagyot mersz álmodni akkor meg Korg M3-M, ez mindent visz!!! Atom-zsír!!! :)
(mellesleg az Elektroból leloptam egy mini disckel a tökösebb mintákból, ha érdekel vkit később elérhetővé teszem, mihelyst beloopoltam őket! Nagyon finom kis Rhodesok vannak ott!) :))
Kisfaludy-színpad Balatonfüred, Kisfaludy utca 1., a Tagore-sétány elején, szabadtéri színpadán a Fillmore Est csapattal Allmann Brothers Band számokat játszunk.
Valami ilyesmit, csak ezen második novemberi koncertünk óta volt még kettő! :-)
Ugyanezen arcok, hanxerek... A33+SLS161+ESI4000+Tehtube's B3bank+KBR3D a hammondos összeállítás, és authentikus hangszerek (goltdtop, tobacco, alembic bass, és bose hangrendszer) .
Nagyon jó volt a tegnap esti Kék nyúl koncert! Sajnálhatja mindenki, aki nem jött el. Készült róla élvezhető felvétel, tehát utólag is be lehet szerezni az élményt!:-)
Jut eszembe, egy solton turbojet lesliet használok , azt tuningolgatom egy ideje, és azon gondolkodok hogy a drivereket nem-e lenne érdemes valami jobbra cserélni, hátha közelebb kerülne a 147-es hangjához.Van valami ami beszerezhető kis hazánkban is?
Esetleg mit érdemes átalakítani benne?A tranzisztoros végfokot csövesre cseréltem le első lépésként.
Van köztetek olyan, aki Nord Electro 3-ast próbált élőben, esetleg tulajdonosa egynek? Kíváncsi lennék mik a vélemények, gondolkodom a vásárlásán.Bár elég drága... Javítottak az akusztikus zongorán valamit?
Eladósorba került 1 crumar organizer 1 manualos hammond klón+ 1 yamaha ra-50-es fémvázas leslie.Mindegyik kiválóan működik. Az egész cucc 60000 ft. Képek: http://picasaweb.google.hu/ivimano/Hangszerek#
A mély nem lett kevesebb (nem tud kevesebb lenni), a magas- és középhang lett több és ezért az arányok megváltoztak, de ezen lehet segíteni. Az eleje nem vátozott, csak az elõerõsítõ és a végfok fázisfordító közti csatolási rendszer változott. Hétfõtõl két hétig nem leszek, de utána megnézem.
Theremin a hangszer, a prof Lev Szergejevics Tyermen volt.
Ez így igaz! Így lett anyakönyvezve az oroszosított eredeti francia családi neve. Később erre az eredeti névre változtatta a Tyerment.
Most olvastam, hogy Théremin=fürdőszolga/megtisztítót jelent.
Ha érdekel kölcsön adom szivesen a Thereminről szóló könyvet. Nagyon érdekes!
Más. Tegnap voltak nálam a Matyó, meg Tehtube mester. Észrevették, hogy kicsit kevés mélyet produkál a lezli az EL34-es erősítővel. Eredetileg az előfokában volt egy mikrofon tapogatás/belefújásos szélzaj szűrő. Azt sikerült maradéktalanul kiírtani belőle? Akusztikus problémára gyanakodtunk, de később a 122-es végfokkal jöttek a mélyek elég kövéren. Ez mondjuk nem menti meg a lábfűrészeléstől....
Vasárnap úgynéz ki, hogy én is mennék a Matyó bulijára. Hol lehet ott megállni kocsival szerintetek?:-)
Ennek is volt előzménye. A mult században talált ki egy Theremin nevű fizikus professzor egy olyan szinpadot, ami a táncosok mozgásával generálta a zenét. A dolog pikantériája az volt, hogy úgy kellett koreografálni a táncosokat, hogy valami értelmes zene is legyen:-) Sajnos sem tervek, sem felvételek nem készültek a szerkezetről, és elpusztult a találmány.