Nem kukacoskodás és tudom hogy mire gondolsz, de a Maci által ajánlott Türk tartályok mindegyike tuti rozsdamentes és saválló is!
:-)))))))
A a bortárolásból kizárhatod a műanyagokat, de elég reggel felkelned, engedni egy pohár vizet a műanyag cső hálózaton keresztül és nem is kell tobábbmenend.
Én beszélgettem többször a szomszéd faluban egy gyártóval aki a tűzoltó autótól a tejes kocsin keresztül a helikopterig sok helyre csinált már tartályt. Azt mondta, a bor csak egy vicc anyag, azokhoz képest, ami savakat, lúgokat tárolnak, szállítanak ilyenben.
Szerintem.nagy előny az ár, a súl, a könnyű kezelhetőség.
Igazából a fém tartály sem természetes anyag, az is mesterségesen készül.
Azért ajánlottam, mert évek óta használok ilyeneket (Türk), semmi problémám velük. A palackozás persze logikus, de oda is el kell jutni, ahhoz fejtések, esetleg derítés is szükséges, amik alatt folyamatos mennyiségcsökkenés lesz. Az üvegről "Szervezkedő" leírta a lényeget. De az üvegekballon is használható alternatíva, nekem is van, érdemes venni belőle 5, 10, 15, 20, 25 stb. méreteket is.
Nekem az üveggel az volt a gondom, hogy rengeteg helyet foglal a nagy, a kozepes, a kicsi, mert darabban nem lehet.
Az uszofedelesben az tetszik nagyon, hogy ha épp úgy gondolom, egy fél pohárnyit is tudok belőle kivenni/inni. Folyamatos kóstolgatás mellett szépen lehet kontrollálni, ahogy változik a bor!
...és nem kell kerülgetni a sok üveget (vagy tele lehet tölteni pálinkával! Szuper érzés borozás közben látni az uvegekben szunyókáló kajszi "levet"! :-D)
Ebben a mennyiségben érdemes palackozni. 7deci könnyen elfogy, ajándékozni is egyszerűbb, újrafelhasználható. Az üvegballon + a palackok kerülnek annyiba mint egy műanyag.
És az akkor még mindig csak műanyag. Nekem spec nincs vele jó tapasztalatom.
Állványon vannak. Az 50 litert nem bírja semmilyen kosár, ezért csak a kissebbek mozognak. Még régebben keszült egy mosóm amire csak rá kell tenni az üveget.
Az üvegballon jó, de ha nincs teli, akkor oxidáció/virágosodás jöhet. Akkor már egy borászati műanyag tartály, tömlős úszófedeles. Persze drágább, mint 3 db ballon, de olcsóbb, mint egy acéltartály.
Köszönöm a lehetőséget de Somogy megyei lennék. :)
Fehér borrol lenne szó,Zala gyönygyéről egész pontosan.Nézegettem most neten 54-es üvegtartályokat 7000/db-ért.Ez nem tünik húzósnak.Szerintem ez lesz az arany középút.
Az, hogy mit szerezz helyette az több dologtól is függ.
Milyen borról van szó fehér vagy vörös, esetleg rozét szeretnél, milyen módon.
A fahordókat én, mint írtam, Cabernet fajták érlelésére használom, ami ugye az oxidatív eljárás. A fehéret pedig reduktív módon, acéltartályban.
A legolcsóbban szerintem az üvegballonnal jársz, ha nem több hektó borról van szó. Az 50 l-es üvegballonokkal némi segítséggel még meg tudsz birkózni és ha jól vagyok tájékozódva, 3 db. még mindig kevesebbe kerül mint egy 100 l-es acéltartály.
Amennyiben a ballonok mellett döntesz, javaslom, hogy a szájukat folpackkal és ne dugóval zárd le.
Nekem már nem egy ballonom alja vált le, amiért a dugó megszorult és nem tudott engedni a tágulásnak. Tehát folpack és gumival történő lezárás a megoldás.
Persze ha új teljesen más a helyzet. Télen egy ismerősöm egy 22hl hordóval szeretett volna megörvendeztetni. Azt is kitalálta, dongánként fogjuk összerakni nálam. Kezelt jó hordó lett volna, de nekem a negatív élmények és a sajátos életvitelem miatt nem kellett. A fahordóval együtt kell élni. Én meg sokszor hetekig nem járok a pincében- még az országban sem. :-))))
Értem.Valamit akkor szereznem kell helyette.Most 2db 100l-es müanyag hordóban van a cucc.Amig elforr addig jó ez is.150l(kevesebbet akartam de ennyi lett,100l-t szokatam csinálni egy évben az is bőven sok) borról lenne szó. Ha legolcsobban akarok kijönni akkor mi lenne az ajánlott? Üvegtartály esetleg?Fa hordót már nem akarok venni mert tényleg csak a baj van vele...
A fahordó csak akkor lutri, ha nem ismeri az ember az előéletét és/vagy nem kezeli rendesen.
Van két tölgyfahordóm, amit megrendelésre nekem készítettek. A vörösborok érlelésére nem tudok jobbat. Van persze acéltartályom és üvegballonom is a későbbi tárolásra, amíg le nem palackozom.
A fehéret én is tartályban tartom, mert valóban könnyebb bánni vele, mint a hordóval.
Biztató amit az évjáratról írsz, remélhetőleg az is lesz.
Igen, igazad van :) A fahordó, főleg ha használt nagy lutri. Én mint hobista 4 db 200 literes tartállyal dolgozom, amiből egy mindig üres az átfejtések miatt
Az irsait ma fejtem át, a pinot rozét jövőhéten. Jó évjáratnak ígérkezik mindkettő.
Ismeretlen állapotú, ismeretlen előéletű, ismeretlen korú hordókkal nagy lutri a játék! Lehet olyan hiba is, ami csak később derül ki. Nekem egyszer ízhiba lett, máskor pedig nem vettem észre hogy a hátsó dongánál csepegni kezdett... Kb fél hekto csepegett el, a maradek meg elromlott.
Akkor megfogadtam soha többet fahordó. Kisebb mennyiségű cuccnak sztem tökéletes az 54 literes üveg. Az úszó fedeles tartály pedig szerintem hatamas találmány! Hobbi szinten egy csomó dolog leegyszerűsödik, megvédve magát az ember a csalódástól és átlendulve egy halom buktatón!
Tegnap egész délután a gyerekkel a pincében dolgoztunk. Neki igazából csak a szivattyú ki/bekapcsolása volt a feladata, de elfáradtunk mind2en. 10hektos tartályokban erjesztettem, forrás után átfejtettünk és kéneztünk. Este beszélgettünk róla, ez így szinte csak játék volt, ahhoz képest, mint ahogy 60-70eve nagyapám, dédapám csinálta. Gyertyafény mellett, félhomályban, bádog vödörrel napokig!